postaci serwuje mi ją Agnieszka. Mówiąc krótko, posiłek wegetariański z porcją białek... Może nie koniecznie jest tak dużo białka jak w chudym serku białym, ale można to uzupełnić ziarnami słonecznika bogatymi w białko...💪 Aby wspomóc trawienie białek i zneutralizować alkalizujące działanie tłuszczy proponuje dodatkowo sowicie skropić cytrynką... 😀 Składniki: sałata lodowa rzodkiewka pomidor cebula czerwona słonecznik ser feta(...)cytryny (jeśli ktoś lubi bardziej kwaskowy smak, jeśli nie to sok pominąć), delikatnie solimy (nie dużo bo feta jest słona) i pieprzymy. Na samą górę dajemy pokrojoną fetę, posypujemy słonecznikiem i czarnuszką. Smacznego :) Zapraszamy na nasz kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCjn3gtNFSCmHw5m2oQ3T4xA Za Subskrybuj 😀❗ i daj łapkę w górę
Dieta Rozdzielna i ZdrowieWażny jest natomiast sezon na warzywa i owoce, z którego trzeba korzystać ile wlezie. A jak sezon to wiadomo - fasolka szparagowa. Tym razem w towarzystwie fety, cebuli i prażonego słonecznika. Pamiętacie o tym, żeby nie kupować podróbek fety? Mam nadzieję. Składniki: 2 garści zielonej fasolki szparagowej 1 mała czerwona cebula 200 g sera feta 1 łyżka ziaren słonecznika 2 łyżki(...)niej pokrojoną w plasterki cebulę i kostki fety. Wszystko zalewamy olejem i sokiem z cytryny, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, dokładnie mieszamy. Przed podaniem posypujemy podprażonymi pestkami słonecznika
KardamonovyLekka i orzeźwiająca surówka do obiadu ze świeżym ogórkiem, słodką morelą, czerwoną cebulą dla lekkiego zaostrzenia smaku, koperkiem i ziarnami słonecznika. Winegret stanowi jedynie oliwka, sok z cytryny, sól oraz szczypta cukru, który wydobywa smaki. * morele- około 6 szt. * ogórek- 1 większy * czerwona cebula- 1 mniejsza * koper- pół pęczka * ziarna słonecznika- 4 łyżki * oliwa z oliwek- 2-3 łyżki * sól(...)cukier i sok z cytryny- do smaku Ogórka (jeżeli zawiera dużo pestek, to najlepiej się ich pozbyć wyskrobując łyżeczką), cebulę oraz morele pokroić w drobną kostkę i wymieszać ze słonecznikiem, posiekanym kopem, sokiem z cytryny, solą oraz cukrem do smaku. Smacznego
Kraina Miodem Płynącaopisie... 😂 No więc... Makaron casarecce, idealnie ugotowany - al dente, w towarzystwie sprężystych warzyw: brokułów, młodego bobu i cukinii, otulony kremowym sosem z delikatną, cytrynową nutą... Z dodatkiem prażonego słonecznika - dla dodania chrupkości i odrobiną parmezanu oraz listkami świeżej bazylii - dla podkręcenia smaku... 😋👌 Brzmi bogato... A to to tylko kilka podstawowych składników, idealnie skomponowanych... Wyjątkowym czyni go dodatek skórki otartej(...)gęstej śmietany kremówki skórka otarta z 1 cytryny 3-4 łyżeczki soku z cytryny kilka łyżeczek tartego parmezanu lub grana padano listki bazylii (opcjonalnie) kilka łyżek słonecznika łuskanego sól i świeżo mielony pieprz WYKONANIE: W większym garnka zagotuj wodę z solą i cukrem (dałam 1 łyżeczkę soli i 1 cukru). Wrzuć bób i różyczki brokuła, i ugotuj
Słodko-Słony Świat Ilonytego spokojnie można je zamrozić i cieszyć się ich smakiem za jakiś czas. Dziś mam dla Was przepis na pyszną zupę ze szpinaku z młodą, chrupiącą kalarepką oraz pestkami słonecznika. Ciekawi? Zapraszam po przepis! Składniki: 500 ml bulionu warzywnego 500 g młodego szpinaku, umytego i oczyszczonego 2 cm kawałek pora, pokrojony w piórka łyżka pokrojonego na mniejsze kawałki szczypiorku(...)duża kalarepka, obrana i pokrojona w kostkę sól, pieprz, zielona czubryca łyżka ziaren słonecznika Przygotowanie: Do gorącego bulionu wrzucamy pora oraz kalarepkę i gotujemy al dente. Gdy będzie już miękka wyjmujemy na talerzyk a do bulionu wrzucamy szpinak. Gotujemy około 5 minut. Gdy szpinak zwiędnie zupę blendujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz czubrycą. Podajemy z kalarepką oraz posypaną ziarnami
Życie ze smakiempracy mięśni cynk wpływa na odpowiednie funkcjonowanie układu odpornościowego. Produkty pełnoziarniste dostarczają błonnik, który wpływa na perystaltykę jelit. Składniki: 300 g makaronu pełnoziarnistego pióra Arc-Pol 1 szklanka nasion słonecznika i dyni 1 mała papryczka chilli 1 słoik suszonych pomidorów 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów 150 g zielonych oliwek SOS 2 łyżki musztardy 2 łyżki ketchupu 2 łyżki sosu(...)sojowego 2 łyżki mleczka kokosowego Przygotowujemy sos: Wszystkie składniki na sos mieszamy dokładnie. Makaron pełnoziarnisty pióra Arc-Pol Czaniec ugotować al dente wg przepisu na opakowaniu. Pestki słonecznika i dyni wyłożyć na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Pestki prażymy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy posiekaną papryczkę chilli. Podsmażamy w minuty
Kuchnia w oparach700g ziemniaków 500g chudego twarogu 3 średnie cebule 4 łyżki oleju sól i pieprz do smaku Dodatkowo: śmietana do posmarowania po 2 plasterki sera żółtego na każdy naleśnik ziarna słonecznika – opcjonalnie Zaczynamy od ugotowania ziemniaków – obrane ziemniaki gotujemy do miękkości w dobrze osolonej wodzie. Odcedzamy i gorące tłuczemy lub przeciskamy praską do ziemniaków. Odstawiamy do ostygnięcia(...)układamy porcję farszu – około 2 łyżki, dociskamy. Składamy w prostokątną kopertę. Układamy naleśniki, złożeniem do dołu, w naczyniu. Na wierzchu smarujemy każdy niepełną łyżką śmietany, posypujemy odrobiną ziaren słonecznika, układamy po 2 plasterki sera na każdy naleśniki i rozkładamy równomiernie odrobinę prażonej cebulki. Wstawiamy do piekarnika na 30 minut. Naleśniki powinny być zarumienione z wierzchu, jeśli jednak
Smaczna Stronawedług przepisu mojej Mamy. Składniki: 350 g mąki pszennej razowej 600 g mąki wrocławskiej typ 500 lub mąki do wypieków drożdżowych typ 650 + do podsypania 100 g ziaren słonecznika i sezamu (może być 70 g słonecznika i 30 g sezamu lub jak kto lubi) 10 dag drożdży Babuni 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru 7 łyżek oleju rzepakowego(...)minut. Po tym czasie ciasto podsypać delikatnie mąką wrocławską i przerobić. Formować bułki i układać na blachach wielkości piekarnika wyłożonych papierem do pieczenia. Ja wsypuję do małej miseczki ziarna słonecznika lub sezamu i obtaczam w nich spód bułki. Odstawiam na ok. 8 minut, włączam piekarnik z termoobiegiem i nagrzewam do 180 0 C. Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę
Przepisy Babcimałych 1 małej cebuli (u mnie cebula fioletowa) 2 ząbków czosnku 1/2 puszki kukurydzy 750 ml wywaru warzywnego lub bulionu* 4 łyżek oleju lub oliwy 4 łyżek łuskanego słonecznika – opcjonalnie przypraw – u mnie są to: sól himalajska, pieprz ziołowy, kurkuma, papryka słodka, papryka ostra oraz kminek * Przepis na prosty wywar warzywny znajdziecie TUTAJ . Możecie przyrządzić go również na maśle(...)ogniu, co chwilę mieszając. 5. Po tym czasie, podlewamy całość chochelką wywaru, mieszamy i dusimy. Czynność powtarzamy, aż wywar się skończy. 6. W międzyczasie, na rozgrzaną, suchą patelnię wrzucamy słonecznik i podprażamy go. 7. Przed dolaniem ostatniej porcji wywaru, dodajemy pieczarki oraz kukurydzę i dusimy wszystko razem, aż do odparowania wywaru. 8. Pod sam koniec dodajemy pomidora pokrojonego w kostkę
Okiem Blondynki by McBlondiPieczone białe szparagi z serem, słonecznikiem i rzodkiewkami! Idealny pomysł na letni obiad. sezon na szparagi pomału się kończy, więc warto korzystać póki jeszcze są. Prosty przepis na szparagi to taki, gdzie danie zrobisz dosłownie w kilka chwil. Ja pieczone szparagi robię bardzo często bo po prostu nie wymagają zbyt wiele wysiłku. dzisiaj w połączeniu z pieczoną rzodkiewką, w smaku(...)rozkochałam, pieczonymi pomidorkami i bajglem. PRZEPIS NA PIECZONE SZPARAGI: - 2-3 gałązki pomidorków cherry - pęczek rzodkiewek - pęczek białych szparagów - ser typu capri ( 4-5 łyżek) - 2 łyżki ziaren słonecznika - syrop z agawy - dobrej jakości oliwa z olwiek - sól morska Szparagi obierz obieraczką. Odetnij zdrewniałą końcówkę. Pomidorki, rzodkiewki, szparagi ułóż na blaszce. Na szparagi pokrusz ser i posyp słonecznikiem
SMYKWKUCHNISkładniki: 1,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych garść płatków migdałowych 4 łyżki nasion słonecznika 1 łyżka miodu lub cukru 1 jajko 125 ml jogurtu naturalnego Przygotowanie: Płatki migdałowe i nasiona słonecznika zmielić na mączkę. Do płatków migdałowych i słonecznika dodać płatki owsiane, wymieszać. Następnie dodać całe jako i jogurt naturalny. Wszystkie składniki mieszamy. Z powstałej masy formujemy małe ciasteczka
Ciastka - domowe słodkościłyżki oleju 0/5 cebuli 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej (ok. 230g) 3/4 szklanki mąki orkiszowej chlebowej (ok. 100g) pół łyżeczki soli pół łyżeczki cukru trzcinowego 2 łyżki ziaren słonecznika Wodę mieszamy z drożdżami i cukrem i odstawiamy na 10minut. Cebulę drobno kroimy i szklimy na oleju. Do drożdży dodajemy puree z dyni, zeszkloną cebulę wraz z olejem, mąkę i sól(...)Wyrabiamy gładkie ciasto, a koniec dodajemy ziarna słonecznika i zagniatamy całość. Odstawiamy do podwojenia objętości. Następnie formujemy 10 bułeczek i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Bułeczki pieczemy około 15 minut w 180 stopniach. Smacznego :) Artykuł Orkiszowe bułeczki dyniowo-cebulowe ze słonecznikiem pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blognowymi pomysłami i przepisami na różne potrawy. Zdecydowanie więcej pojawia się białego sera i jajek... i dziś właśnie nowa sałatka💚 białkowa z brokułami... 😀 Składniki: brokuł papryka czerwona pomidor jajka słonecznik sos czosnkowy Przygotowanie: Brokuł myjemy i gotujemy na parze lub w wodzie (al dente). Jajka gotujemy na twardo. Paprykę, pomidora myjemy i kroimy w większą kostkę. Słonecznik prażymy na suchej(...)patelni. Na talerzu rozkładamy paprykę, pomidor, brokuł, jajka. Całość polewamy sosem czosnkowym, a na wierzchu posypujemy ziarnami słonecznika. Link jak zrobić sos czosnkowy znajdziesz tutaj: Sos czosnkowy Smacznego :) Zapraszamy na nasz kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCjn3gtNFSCmHw5m2oQ3T4xA Za Subskrybuj 😀❗ i daj łapkę w górę
Dieta Rozdzielna i Zdrowiezjedzeniu go przed całkowitym wystudzeniem, nie odczuwało się ciężkości i pełności. Nie trzeba go także długo wyrabiać. Polecam go Wam 😊 Składniki: 450 g mąki typ 450 1/3 szklanki łuskanego słonecznika 1/3 posiekanych migdałów - ja użyłam pokruszonych płatków migdałowych 4 g suchych drożdży 70 g cukru 100 g masła 2 jajka 250 ml mleka szczypta soli Sposób przygotowania i pieczenia Słonecznik(...)rozdrobnione migdały podprażyć na suchej patelni. Przestudzić. Mąkę przesiać do miski, dodać suche drożdże, sól, cukier i wystudzony słonecznik z migdałami. Wymieszać lekko. Mleko lekko podgrzać, masło stopić. Jajka roztrzepać. Wszystko razem wlać do suchych składników i wyrobić na gładką, odchodzącą od ścianek naczynia i rąk, masę. Ciasto w naczyniu owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki, przynajmniej na kilka
Codzienna kuchnia niecodziennaChyba, że o tym nie wiedziałem😁. Zrobiłem fotki i dostąpiłem zaszczytu spróbowania sałatki. Na dodatek Agnieszka nie raczyła powiedzieć z czego jest ta sałatka, tylko miałem to odgadnąć... - Pestki słonecznika, rzodkiewka, pietruszka... - cedziłem. - Co jeszcze tam czujesz? - czułem się jak na sesji coachingowej i właśnie praktykowałem technikę "wyciskania wody z kamienia"❗ Niestety nie odgadłem, bo jak można(...)kalafiora... 💚 ... i spodobało mi się to, co stworzyła Agnieszka😍 Składniki: mały kalafior lub połówka większego pęczek rzodkiewek 3 ząbki czosnku 1 łyżka natki pietruszki 2 garście słonecznika majonez jogurt naturalny sól pieprz Przygotowanie: Kalafior i rzodkiewki dobrze myjemy i osuszamy. Różyczki kalafiora ścieramy na tarce o dużych oczkach, rzodkiewki kroimy w półplasterki. Natkę pietruszki drobno kroimy. Słonecznik
Dieta Rozdzielna i Zdrowie