słonecznik - 8260 przepisów (strona:449/551)

Muffiny z musli 134

upieczeniu pozostawiamy je do ostygnięcia na kratce.  Musli to pełnowartościowa mieszanka kilku rodzajów płatków zbożowych (owsianych, pszennych, żytnich kukurydzianych) ze smacznymi dodatkami: suszonymi i kandyzowanymi owocami, ziarnami słonecznika, zarodkami pszennymi.To prawdziwy zastrzyk energii, pochodzącej głównie z korzystnych dla organizmu węglowodanów złożonych. Zawiera także błonnik pokarmowy, witaminy z grupy B a dzięki dodatkowi suszonych owoców staje się naturalnym źródłem witamin

Emcia Pichci
Placuszki z musli 189

ręcznikach papierowych. Podajemy na ciepło posypane cukrem pudrem. Musli to pełnowartościowa mieszanka kilku rodzajów płatków zbożowych (owsianych, pszennych, żytnich i kukurydzianych) ze smacznymi dodatkami: suszonymi i kandyzowanymi owocami, ziarnami słonecznika, zarodkami pszennymi. To prawdziwy zastrzyk energii, pochodzącej głównie z korzystnych dla organizmu węglowodanów złożonych. Zawiera także błonnik pokarmowy, witaminy z grupy B a dzięki dodatkowi suszonych owoców staje się naturalnym

Emcia Pichci
Chlebek cebulowo-pieczarkowy Light 159

twarogu    6 łyżek otrębów pszennych lub żytnich 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki drożdży instant ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki ziół garść pestek dyni garść ziaren słonecznika 2 łyżki siemienia lnianego   Przygotowanie:   Cebulę i pieczarki kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na patelni. Studzimy i odsączamy dokładnie, ponieważ pieczarki zawsze puszczają trochę wody. Jajka roztrzepujemy

Mania Gotowania
Krajanka musli z płatkami owsianymi i owocami 219

orzechów pekan lub innych ulubionych 4 łyżki suszonej żurawiny 4 łyżki mieszanki do keksu (można wymieszać skórkę pomarańczową, rodzynki, suszonego ananasa, daktyle lub inne suszone owoce) 3 łyżki słonecznika 3 łyżki sezamu 2-3 łyżki   miodu 4   świeże śliwki   można zastąpić suszonymi 1 łyżeczka aromatu waniliowego Przygotowanie: Mąkę, cukier, płatki owsiane, otręby umieszczamy w misce, dodajemy masło

Mania Gotowania
Letnia sałatka z pomidorów 3389

już dojrzewają na działce, są okazałe, czerwone i pachnące latem. Są idealne do sałatek. Dzisiaj polecam pyszną letnią sałatkę z pomidorów z oliwą, pietruszką, cebulką i miksem prażonych ziaren słonecznika, dyni i orzeszków pini. 2 dojrzałe pomidory myjemy, obsuszamy, kroimy w kostkę, wrzucamy do miski, doprawiamy je solą i czarnym pieprzem, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i cebulkę pokrojoną w drobną

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Granola z żurawiną i kokosem! 149

Zapraszam! Składniki: -3/4 opakowania płatków owsianych - 1/2 opakowania płatków jęczmiennych - 250 g suszonej żurawiny - 100g wiórków kokosowych - 50g rodzynek sułtańskich - 2 garście pestek z dyni - garść pestek słonecznika - 3/4 szklanki siemienia lnianego - 3 łyżki otrębów granulowanych - 3 czubate łyżki miodu lipowego - 3 łyżki brązowego cukru (możecie też użyć syropu klonowego) - 3 łyżki bio-oleju  kokosowego (ekologiczny) Przygotowanie

SMYKWKUCHNI
Chleb pszenny na zakwasie! 128

żytniej - 1/3 łyżeczki suszonych drożdży Mieszamy zostawiamy na 12 godzin SKŁADNIKI: - w/w zaczyn - 4 szklanki mąki chlebowej pszennej - 2,5 szklanki wody - 1/2 szklanki siemienia lnianego - 1/3 szklanki ziaren słonecznika - łyżka soli - 3 łyżki miodu - łyżka oliwy Składniki mieszamy, wyrabiamy ciasto 20 minut. Przekładamy do wysmarowanych olejem blaszek. Po podwojeniu objętości, pieczemy 75 minut. Smacznego

SMYKWKUCHNI
Chleb na zakwasie z makiem 182

szkl mąki chlebowej - 1,3 szkl wody ciepłej - 5 g suchy drożdży - 2 łyżki oliwy z oliwek - 1/2 łyżki soli - 4 łyżki siemienia lnianego - 4 łyżki ziaren słonecznika - 4 łyżki ziaren z dyni - zaczyn Składniki mieszamy energicznie w dużej misce, wyrabiamy ciasto co najmniej 15 minut. Przekładamy do metalowe miski wysmarowanej olejem i posypanej mąką. Czekamy aż ciasto podwoi swoją

SMYKWKUCHNI
Granola owocowa 162

polecam! składniki: - płatki owsiane - opakowanie - płatki jęczmienne - opakowanie -  po 3 garście rodzynek, suszonych śliwek, moreli, daktyli (pokroić na małe kawałki) - 4 łyżki pestek z dyni - 4 łyżki pestek słonecznika - 3/4 szklanki siemienia lnianego - 4 łyżki miodu - 4 łyżki oleju kokosowego - 3 łyżki cukru brązowego - laska cynamonu Wykonanie: Na dużą blachę wyłóż płatki, suszone owoce i ziarna. W rondelku zagotuj

SMYKWKUCHNI
76. Na ciepło lub na zimno: czyli zupa krem z cukinii, ogórka kiszonego, awokado i mięty! 205

pomocą blendera, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy z kleksem śmietany lub jogurtu i posypujemy z listkami mięty (perfekcyjnie pasuje tutaj również pokruszony ser feta lub prażone ziarna słonecznika). Czyż nie brzmi ekspresowo? Smacznego (: (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/sdk.js#xfbml=1&version=v2.0

Symfonia Smaków
Dlaczego warto jeść śniadania? 179

woli), plasterki pomidora, kiełki (lucerny, rzodkiewki, itd), kubek herbata liściasta (czerwona lub zielona); owsianka na mleku lub wodzie, plasterki banana, garść drobno posiekanych orzechów (włoskich, laskowych), łyżka pestek słonecznika, łyżeczka siema lnianego + ulubione owoce, kubek herbata liściasta (czerwona lub zielona); omlet z ulubionymi dodatkami (owoce, warzywa), kubek herbaty liściastej (czerwonej lub zielonej) pełnoziarniste naleśniki lub placuszki (ulubione dodatki), kubek herbaty

Truskawkowa Fiesta
Trzy Znaki Smaku na Lubelszczyźnie - relacja 154

danie: ser koryciński z palonym chlebem prądnickim (ChOG), wiśnią nadwiślanką (ChNP) i pomidorami przygotowane przez Tomasza Harmana , po nim caprese.pl Grzegorza Łapanowskiego , a następnie sarna z wiśniami nadwiślankami (ChNP), słonecznikiem prażonym na oleju rydzowym w wykonaniu Łukasza Toczka . Już po chwili talerze były puste, a my czekaliśmy na pierś gołębia z udkiem confit, soczewicą duszoną z kurkami, sosem z wiśni

Pasja Smaku
Pesto z rukoli i suszonych pomidorów 171

Wkrótce przedstawię przepisy w których wykorzystam to pesto. składniki: 100 g rukoli 10-12 suszonych pomidorów z oleju 4-5 ząbków czosnku 5 duzych listków bazylii 3 łyżki ziaren słonecznika,dyni, orzeszków piniowych 1/2 szklanki oliwy lub też oleju z pomidorków 2 łyżki startego grana padano lub parmezanu Do rozdrabniacza wrzucić suszone pomidory i ząbki czosnku, rozdrobnić. Następnie dodać listki

Monia miesza i gotuje
CHLEBEK BEZGLUTENOWY Z KASZY JAGLANEJ, WERSJA II 240

płaskie łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej - 1 szklanka mleka roślinnego (u mnie ryżowe lub owsiane bio) - sól do smaku (ok.1/3 łyżeczki) - 1/2-1 łyżeczki czarnuszki - 1 kopiasta łyżka ziaren słonecznika - 1 kopiasta łyżka siemienia lnianego lub sezamu - mielony czosnek (lub ząbek świeżego zmiażdżonego) - 1 łyżeczka kurkumy - 30ml dobrej oliwy (u mnie oliwa z oliwek) - ok.1 łyżeczki ziół prowansalskich i/lub rozmaryn, tymianek

Smaczne Zdrowe
72. Makaronizmy na talerzu: czyli pesto z suszonych pomidorów i śliwek, czarnych oliwek oraz z kozim serem, octem balsamicznym 307

sztuk czarnych oliwek pół słoika suszonych pomidorów 50g koziego, dojrzewającego sera (można zamienić na krowi np. grana padano lub parmigiano reggiano) garść orzechów włoskich (można zastąpić ziarnem słonecznika, migdałami etc.) garść świeżych listków mięty garść świeżych  listków bazylii 3 łyżki octu balsamicznego 3 łyżki oliwy z oliwek + do podlania wierzchu pesto 2 łyżki stołowe wody 2 łyżki stołowe

Symfonia Smaków

Proponowane wyszukiwania