mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 450 ml ciepłej wody 0.5 szklanki otrąb owsianych 0.5 szklanki dowolnych ziaren: siemię lniane, słonecznik, dynia 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Wykonanie: Drożdże rozkruszyć do miseczki z ciepłą wodą, dokładnie rozmieszać, aż do rozpuszczenia. W misce wymieszać wszystkie pozostałe składniki i wlać wodę z rozpuszczonymi drożdżami. Odstawić
Walijskie Pichcenienielicznych ciast, które piecze się bez użycia tłuszczu, co jest dodatkową zaletą. Wykorzystuje się do niego szklankę bakalii, które mogą być zupełnie dowolne: orzechy, rodzynki, żurawina, migdały, pestki słonecznika a nawet siemię lniane! Tak więc możemy poszaleć i zrobić swoją wersję tego pysznego ciacha. Składniki: 6 dużych jabłek 1 szklanka bakalii (u mnie 3/4 szkl orzechy włoskie
Walijskie Pichceniekawusia. Mniamm! Nie zwykłam podwójnie śniadać. Ale z miłą chęcią w ciągu całodziennej gonitwy za Gizmolem. Między jedną pieluchą, a drugą siorpnęłabym sobie drinkola w postaci cynamonowego słonecznika. Jeśli obiad bez mięcha, to na bank dwudaniowy. Inny nie zapcha dostatecznie brzucholi ;) W szczególności zapracowanego Stwórcy. A jako, że aura nas ostatnio nie rozpieszcza, z miłą chęcią powtórzyłabym mój
bastalenaSmacznego! Sałatka z suszonym pomidorem i serem pleśniowym Składniki: sałata lodowa słoiczek suszonych pomidorów w zalewie (ok. 200 g) ser pleśniowy (125 gram) 1 średnia czerwona cebula garść ziaren słonecznika 1 łyżeczka suszonej bazylii (opcjonalnie) Sałatę umyć, osuszyć, porwać na kawałki. Pomidory i ser podzielić na mniejsze części, cebulę pokroić w piórka. Składniki połączyć, skropić odrobiną oliwy z pomidorów
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaławodę, kostkę rosołową i zagotuj. Wyciągnij liść laurowy i zmiksuj całość. Dodaj śmietanę i przypraw do smaku. Składniki na pesto: pęczek bazylii 3-5 ząbków czosnku 4 łyżki pestek słonecznika 4 łyżki startego parmezanu sól 7 łyżek oliwy Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj na gładką masę. Składniki na naleśniki: 10 łyżek mąki 1 jajo sól 1 szkl. mleka
chwile dla mnieNaprawdę fajne połączenie smaków. Aromatyczne kabanosy, ostry chrzan, szczypiorek... U mnie bardzo lubiana przez domowników. Pałaszowana z ciemnym chlebem pełnym pestek słonecznika (naszym ulubionym). Cóż więcej pisać? Składniki: ok 120 g kabanosów 2 łyżeczki białego chrzanu 2 łyżeczki majonezu 1 łyżeczka musztardy francuskiej np. Kamis pęczek szczypiorku Wykonanie: Kabanosy kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy
Malinowe Pocałunkicały zaczyn 1 szklanka mąki pszennej typ 650 szklanka mąki pszennej razowej typ 2000 łyżka oliwy, szczypta soli, łyżka miodu niepełna szklanka ciepłej wody odrobina drożdży po łyżce czarnuszki, słonecznika i siemienia lnianego Przygotowanie : Do zaczynu dodajemy wszystkie składniki i mieszamy drewnianą łyżką, ciasto jest raczej rzadkie, takie, że nie wyrobi się go ręką Jeśli chcemy mieć pewność, że chleb
Proste Potrawysię dobrze wypiekł, poprzedni środkiem mi się zapadł (forma była krótsza i wyższa). Piekąc w mniejszej formie proponuję wydłużyć czas pieczenia lub piec na termoobiegu.Składniki:- 1 szklanka* ziaren słonecznika- 1/2 szklanki pestek dyni- 1/2 szklanki orzechów (dałam po 1/4 szkl. orzechów laskowych i migdałów)- 1/2 szklanki ziaren siemienia lnianego- 2 łyżki nasion chia- 2 łyżki babki płesznik
Smaczne Zdroweszklanki otrębów pszennych szczypta soli 1 jajko 1/2 szklanki mleka 1 starte jabłko średniej wielkości 3 łyżki oleju ok 1/3 szklanki miodu garść rodzynek / żurawiny po łyżce ziaren słonecznika, siemienia lnianego, sezamu opcjonalnie: szczypta kardamonu, ulubione orzechy, wiórki kokosowe, itp. Wykonanie:Osobno mieszamy ze sobą suche składniki oraz mokre. Następnie wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy wg uznania ulubione bakalie
Taste Of My Daybłonnika, który nie pozwoli nam szybko zgłodnieć oraz przypraw, w tym świeżego imbiru, o rozgrzewającym działaniu :) Składniki: szklanka płatków owsianych 1/2 szklanki otrębów pszennych ziarna, np. siemienia lnianego, słonecznika, dyni rodzynki, ale możecie też użyć moreli, śliwek czy żurawiny suszonej owoce, np. banan, jabłko miód korzeń świeżego imbiru (on. 3 - 5 cm) cynamon sok z połowy cytryny Wykonanie: Do garnka
Taste Of My Daymożna zastąpić kostką rosołową, gotujemy pod przykryciem do momentu, aż warzywa zmiękną. Po ostudzeniu blendujemy zupę na gładką masę. Jemy na ciepło, np z dodatkiem prażonych ziaren dyni lub słonecznika :) Zachęcam Was do wypróbowania przepisu i dzielenia się uwagami
Taste Of My Dayzamian dodajemy mleko kokosowe i blendujemu na aksamitnie gładką masę. Przed podaniem podgrzewamy i jeśli uznacie za konieczne doprawiamy solą, pieprzem, paprykami (słodką lub ostrą). Jemy posypaną ziarnami słonecznika i listkami kolendry :) Smacznego
Taste Of My Dayalternatywą dla obklejonych cukrem i tłuszczem utwardzonym, sklepowych granoli typu crunchy. Skłądniki: 500g płatków owsianych górskich 200g płatków żytnich 100g siemienia lnianego 100g sezamu 100g pestek dyni 100g pestek słonecznika ~6 łyżek płynnego miodu(można dodać jakieś przyprawy np. cynamon) Wszystkie składniki mieszamy i wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Mieszankę wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 180*, na około
Kuchenny Skrawek Nieba