słonecznik - 8260 przepisów (strona:449/551)

Owsianka, czyli rozgrzewająca "zupa śniadaniowa" 130

błonnika, który nie pozwoli nam szybko zgłodnieć oraz przypraw, w tym świeżego imbiru, o rozgrzewającym działaniu :) Składniki: szklanka płatków owsianych 1/2 szklanki otrębów pszennych ziarna, np. siemienia lnianego, słonecznika, dyni rodzynki, ale możecie też użyć moreli, śliwek czy żurawiny suszonej owoce, np. banan, jabłko miód korzeń świeżego imbiru (on. 3 - 5 cm) cynamon sok z połowy cytryny Wykonanie: Do garnka

Taste Of My Day
Zupa-krem z dyni i włoszczyzny 221

można zastąpić kostką rosołową, gotujemy pod przykryciem do momentu, aż warzywa zmiękną. Po ostudzeniu blendujemy zupę na gładką masę. Jemy na ciepło, np z dodatkiem prażonych ziaren dyni lub słonecznika :) Zachęcam Was do wypróbowania przepisu i dzielenia się uwagami

Taste Of My Day
Zupa krem z dyni z nutką orientu, bo z dodatkiem mleka kokosowego 195

zamian dodajemy mleko kokosowe i blendujemu na aksamitnie gładką masę. Przed podaniem podgrzewamy i jeśli uznacie za konieczne doprawiamy solą, pieprzem, paprykami (słodką lub ostrą). Jemy posypaną ziarnami słonecznika i listkami kolendry :) Smacznego

Taste Of My Day
Po prostu granola :D 107

alternatywą dla obklejonych cukrem i tłuszczem utwardzonym, sklepowych granoli typu crunchy. Skłądniki: 500g płatków owsianych górskich 200g płatków żytnich 100g siemienia lnianego 100g sezamu 100g pestek dyni 100g pestek słonecznika ~6 łyżek płynnego miodu(można dodać jakieś przyprawy np. cynamon) Wszystkie składniki mieszamy i wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Mieszankę wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 180*, na około

Kuchenny Skrawek Nieba
P... Prosciutto di Parma! 240

ogórka zielonego 6 plastrów cukinii 1/2 gruszki 5 plastrów szynki parmeńskiej  1/3 opakowanie sera feta (jednak zdecydowanie pleśniowy wygrywa!) garść orzechów (tym razem użyłam pestek dyni i słonecznika, mogą być też włoskie :)) sos vinaigrette Przygotowane: 1. Myjemy i rozdzielamy sałatkę na 2 talerze. 2. Myjemy ogórka i pomidora. Warzywa, fetę i gruszkę (obieramy!) kroimy i kładziemy na talerze

Kitchens Alphabet
Bułki pszenne 185

posypaniaWymieszać składniki oprócz jajka i nasion i wyrobić ciasto :)Zostawić do wyrośnięcia ok 40 min. Z ciasta uformować  ok 8 bułek, posmarować jajkiem i posypać nasionami :)ja użyłam słonecznika:). bułki wstawić do zimnego piekarnika i piec ok 30 min w zależności od piekarnika-maja mieć złocisty kolor  w temp. 200 stopni…lisek

Anioły w kuchni
Domowa granola 246

zasmakuje :) DOMOWA GRANOLA (składniki na 2 duże słoiki) Składniki:- 2 szklanki płatków owsianych- pół szklanki orzechów laskowych- pół szklanki orzechów włoskich- pół szklanki orzechów nerkowca- 2/3 szklanki pestek słonecznika i dyni- pół szklanki siemienia lnianego- 4 łyżki mioduDodatkowo: - pół szklanki rodzynek- pół szklanki suszonych bananów- tabliczka gorzkiej czekolady Płatki owsiane, orzechy, pestki oraz siemię lniane wymieszać z miodem

Zgrabne Gotowanie
Makaron razowy w ostrych pomidorach 162

Składnikina 2 porcje:  100 g makaronu spaghetti razowego, 1 łyżeczka sosu worcetershire, 1 duży pomidor, 4 ząbki czosnku, 5 pomidorów suszonych, 8 szt. kapary, 6 oliwek, 1 łyżeczka słonecznika, 1 łyżka oliwy z oliwek, bazylia, pieprz, suszone papryczki chili, 1 plaster sera żółtego. Przygotowanie: Makaron gotujemy w wodzie, bez soli, na al dente. W tym samym czasie, pomidor sparzamy

Moniki Smakołyki
Sałatka-figowa uczta 194

sera z pleśnią a innego akurat nie miałam więc powstała tylko jedna porcja specjalnie dla niego.składniki:2 figigarść porwanej sałaty50 g sera z pleśnią1-2 łyżki mieszanki ziaren słonecznika, dyni, pini3 łyżki oliwy1 łyżka sosu balsamicznego1/3 łyżeczki musztardy delikatesowejNa talerzu rozłożyć porwaną sałatę, można użyć dowolnej mieszanki. Figi pokroić na ćwiartki i ułożyć na sałacie. Ser pokroić

Monia miesza i gotuje
Ciasteczka owsiane 257

pachną i co najlepsze - sycą! Bomba zdrowia!Składniki na ok. 3 blaszki:60 g otrąb (pszenne, żytnie, orkiszowe)100 g płatków owsianych220 g mąki pełnoziarnistej/razowej200 g rodzynek100 g słonecznika łuskanego1/2 szkl. cukru brązowego1 kostka margaryny2 jajka2 łyżeczki proszku do pieczenia1 opakowanie cukru waniliowego lub 2 kopiaste łyżki domowegoPrzygotowanie:W misce ucieramy margarynę z cukrem i jajkami. Dodajemy bakalie, mąkę

Czarnawisienka
Polędwica wieprzowa w cieście francuskim. 217

piekarnika należy dać ciastu odpocząć 5 minut, a następnie pokroić w plastry i można rozkoszować się smakiem soczystej polędwicy. Jako jarzynkę proponuję sałatkę z brokułów, greckiej fety i uprażonego słonecznika. Przepis na sałatkę  podam w najbliższym czasie

Kulinarny karnet Christophera
Smalczykowe paluchy. 120

lodówki. Ciasto wywałkować na cienki placek i pociąć na paski. Posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać  tym co nam w duszy gra ,np .gruboziarnistą solą morską ,ziarnami słonecznika, sezamem ,papryką, orzechami itp. Smakowita Pajda zaskoczyła mnie całkowicie swoim zapachem, smakiem i kolorem. Życie nabrało smaku.  Wykorzystanie smalczyku na pewno jest nietypowe ,ale efekt smakowy rewelacyjny. Przekonajcie się

Kulinarny karnet Christophera
Hi, I am Gavrilla! 263

samym wywołam efekt uzależnienia u kilku osób:) Batoniki granola SKŁADNIKI: 4 szklanki płatków owsianych górskich 1/2 szklanki wiórek kokosowych 1/2 szklanki zmielonych migdałów 1 szklanka nasion(len, sezam, słonecznik, dynia) posiekane orzechy włoskie żurawina rodzynki cynamon imbir 3-4 łyżki miodu 1/4 szklanki oleju(lniany, sezamowy lub z pestek winogron) 2 szklanki wody WYKONANIE: 2 szklanki płatków owsianych mielimy

peanutbuttermonster