Śmietanę i/lub majonez można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim.Smak sałatki można urozmaicić pokrojonym w drobną kostkę i usmażonym kurczakiem oraz serem feta.Wierzch sałatki można posypać uprażonymi ziarnami słonecznika lub drobno posiekanym koperkiem.Z podanych składników wychodzi duża ilość sosu czosnkowego, więc jeśli ktoś woli mniej sosu na sałatce, można zmiejszyć ilość składników na sos. Źródło przepisu: Wielkie
Gospodyni Miejskaestragonu,kilka listków stewi i mięty pociętych w cienkie paseczki,3 łyżki oliwy,sól i świeżo mielony pieprz do smaku.Pesto z czosnku niedźwiedziego:arść listków czosnku niedźwiedziego,łyżka podprażonego słonecznika,2 łyżki startego parmezanu,do smaku sól, pieprz, sok z cytryny,oliwa ok. ½ szklankiWszystkie składniki zmiksować, dodać tyle oliwy, aby uzyskać gęstą pastę.Przygotowanie:Każdy plaster schabu przeciąć na pół
SzczyptaSmaQorzechami, wiórkami kokosowymi lub innymi bakaliami polane miodem . Często podawane z jogurtem naturalnym. SKŁADNIKI: - 2,5 szklanki płatków owsianych- 0,5 szklanki wirek kokosowych- 0,5 szklanki słonecznika( jeśli ktoś lubi to może dołożyć sobie drugą połowę szklanki dyni w pestkach)- 0,5 szklanki orzechów grubo posiekanych (włoskie, laskowe, migdały)- 0,5 szklanki brązowego cukru - 0,5 szklanki
Basia w kuchnipół świeżej czerwonej papryki (równie dobrze może być żółta czy zielona)- pół granata- cukinia połowę- kukurydza z puszki 4 łyżki- oliwki czarne ok 6 szt- roszponka 2 duże garście- słonecznik 2 garście- feta pół opakowania - czarnuszka do smaku(dałam 1 łyżeczkę)- oliwa 1 łyżkę - pierś z kurczaka połowę- oliwę do smażenia- gałązkę rozmarynu- sól i świeżo zmielony pieprz
Basia w kuchniżytniej,50 g świeżych drożdży,1 łyżka octu winnego,0,6 l ciepłej wody,100 g otrębów owsianych,100 g siemienia lnu,100 g pestek dyni,100 g pestek słonecznika,1 łyżka soli. Przepis na 2 keksówkiPrzygotowanie: Mąkę żytnią i gryczaną wsypujemy do miski. Dodajemy pokruszone drożdże, sól i ciepłą, ale nie gorącą wodę. Mieszamy kilka
Aga w kuchniziemniaczana 1,5 szklanki(lub kukurydziana albo tapioka)drożdże instant1 torebka (7g)olej3 łyżkiwoda lub mleko sojowe2 szklankisiemię lniane mielone3 łyżkisól1 łyżeczkasuszone pomidory w płatkachkolendra mielona3 łyżki1/2 łyżeczkinatka pietruszkipestki słonecznika (niekoniecznie) 1 łyżeczka1/2 szklankiPrzygotowanie:Mąkę z ciecierzycy zalać ciepłą wodą (lub mlekiem roślinnym) i odstawić na 30 minut do spęcznienia. Następnie dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto (w razie potrzeby
głodny alergikWymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, cynamon,kardamon i imbir w dużym naczyniu. Następnie dodać maślankę, cukier, oliwę i jajko. Dokładnie wszystko wymieszać, lekko wyrobić. Dodać pestki słonecznika, wcześniej uprażone na suchej patelni, utartą marchew na dużych oczkach, sezam oraz morele. Nałożyć ciasto łyżką do przygotowanych foremek. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Piec babeczki 30 minut. Smacznego
pieprzny smaczekskładamy(2 boki do siebie, 2 pozostałe pod spód). Przekładamy na wysypaną mąką blachę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez 15-20 minut.ZIARENKA PIEKŁO - NIEBO:"czyli słonecznik, sezam, siemię lniane (patrz: Słoneczne Pola) oraz....CHILI - Swój ostry smak papryki zawdzięczają substancji zwanej kapsaicyną, która wykazuje wiele właściwości leczniczych m.in. przeciwbólowe, przeciwzapalne, antyrakowe, korzystnie wpływa na układ krążenia
Wypisz Wymalujbulionem. Nie musimy wykorzystać całego, wszystko zależy od konsystencji jaką chcecie uzyskać.Gotujemy 5 minut. Blendujemy.Dodajemy łyżkę oregano, szczyptę ostrej papryki, mieszamy.Możemy podawać z makaronem, grzankami, pestkami słonecznika lub jak ja: z chlebem (tym razem Pumpernikiel). Smacznego
Kitchens AlphabetDzień dobry!Słonecznik bulwiasty, karczoch jerozolimski, hipsterski ziemniak - wiele wiele nazw na jedno warzywo czyli topinambur.Stara, zapomniana roślina dostała drugą młodość (razem ze skorzonerą, brukwią, pasternakiem) dzięki programom kulinarnym takim jak Top Chef. Teraz każdy chce jej spróbować, chociażby tylko po to żeby znać jej smak albo... polansować się przed znajomymi :-) Tak serio to żartuję, chociaż kto wie, może takie
Pora coś zjeśćmikser przeżył, a ja mam swoje pierwsze domowe masło orzechowe, a nawet dwa! Jedno zwykłe z ziemnych(które za bardzo swoją droga podprażyłam, ale co tam) i drugie ze słonecznika
More food, love and dreamsSkładniki: 500 g mięsa mielonego,2 suszone grzyby,1 cebula,1 jajko,2 łyżki bułki tartej,sól,pieprz,ziarna: słonecznik, siemię lniane, sezam,buraczki ćwikłowe kulki Orzech,ryż kleisty,olej z pestek dyni Oleofarm. Przygotowanie: Grzyby suszone zalewamy gorącą wodą na ok. godzinę lub gotujemy przez 10 minut. Następnie siekamy je w drobną kosteczkę. Cebulkę kroimy w drobną
Aga w kuchniOd dłuższego czasu słyszałem ciągłe „...tylko ma być dużo ziaren!!!...". No to poszedłem na całość.Chleb bez mąki, drożdży i jajek, ale za to pełen błonnika
Grahamka, weka i kajzerkaKiedyś już piekłem chleb bez mąki. Teraz za sprawą Amber, która namówiła mnie udziału w Czerwcowej Piekarni, wypiekany był kolejny chleb praktycznie z samych ziaren i
Grahamka, weka i kajzerkaKoniec tygodnia więc pieczenie chleba, tym razem z mąki pełnoziarnistej .Polecam.SKŁADNIKI1 szklanka mąki graham orkisz2 szklanki mąki pełnoziarnistej2 szklanki mąki żytniej razowej1 łyżeczka cukru
W kuchennym oknie Ewy