Topinambur czyli słonecznik bulwiasty zwany też przez niektórych np. mojego pana na ryneczku słodkim ziemniakiem. Pyszne warzywo, zawiera sporo witamin i składników mineralnych. Warto go zajadać. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieformujemy bułki, nacinamy i odstawiamy na 15 minut. Smarujemy mlekiem z wierzchu i wkładamy do piekarnika na 20 minut w temperaturze 200 stopni. Po posmarowaniu mlekiem możemy posypać bułki słonecznikiem, makiem, albo płatkami owianymi
BaRepasdomu polecam dodać także odrobinę kminu rzymskiego. Dosypujemy sól (dość solidnie) i pieprz do smaku. Zupę przelewamy przez sitko, aby krem był gładki. Podajemy z ziarnami (np. sezamu, słonecznika, dyni) i jogurtem naturalnym. Do zupy polecam także krewetki. Należy je rozmrozić, osuszyć i smażyć na silnie rozgrzanej patelni na oleju z pokrojonym czosnkiem nie dłużej niż minutę z każdej strony
Poezja smakusmaku (ilość i rodzaj przypraw zależy od tego, jak intensywny był bulion). Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym, a dodatkowo - tak jak u mnie - zupę można posypać uprażonymi ziarnami słonecznika i dyni
Kto ugości moich gości?obrazek zachwyca nas tak jak obraz poprawnej gastroskopii cieszy gastrologa. :) Cóż to jest ta mieszanka Piekło - Niebo? - W pełni bezglutenowy produkt z firmy Ziarenkowo będący kombinacją: Prażonego słonecznika, sezamu, siemienia lnianego, chili, pietruszki, czosnku. Coś za czym my osobiście szalejemy. Kupić ją można tutaj: KLIK . A Chrzan? Tu bez bicia się przyznajemy do tego, że z braku
Wypisz Wymalujstanie. Składniki na blaszkę 24x34 cm: 120 g popingu z amarantusa 80 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1/2 łyżeczki sody 50 g orzechów nerkowca 50 g orzechów włoskich 50 g słonecznika 50 g orzeszków ziemnych-solonych 50 g płatków owsianych górskich 50 g rodzynek 50 g żurawiny 2 łyżki siemienia lnianego 120 g Apfeldicksaft 3/4 szklanki wody Wykonanie: 2 łyżki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!szklanka jogurtu naturalnego tyou greckiego 1/2 kostki sera camembert light 1 plasterek sera gouda odtłuszczonego sól himalajska pieprz 1/2 łyżeczki czosnku staropolskiego Dodatki: mozzarella suszone płatki czosnku kiełki słonecznika bazylia Przygotowanie sosu: Wszystkie wymienione składniki miksujemy blenderem. Jeżeli chcecie możecie oczywiście doprawić po swojemu. Przygotowanie warzyw: Warzywa myjemy, te które trzeba obieramy i gotujemy do momentu aż trochę zmiękną
ClauditteMissCookingktórego już żyć nie mogę. dzięki niemu doceniam smak, prawdziwy smak masła orzechowego. Żeby nie było "zakazany owoc" i tak mnie skusił, więc posypała wafla dodatkowo kolorową posypką :) Garstka słonecznika, 3 kostki czekolady gorzkiej- jedna wylądowała w gorącej kawie. Pije tylko czarną kawę parzoną :D bez kawy nie zaczynam dnia. Dodatkowo suszone śliwki i na koniec orzeźwiający grapefruit. Lokowanie
ClauditteMissCookingmisy miltocookera. Na wierzch kładziemy pokrojone jabłko (plasterki i na pół). Zamykamy pokrywę. Ustawiamy CAKE i czas 30 minut. Gotowego i ostudzonego omleta posypałam cynamonem i mieszanką (pestki dyni, słonecznik i pinia
ClauditteMissCookingbazie pochodnej ropy naftowej i mają szkodliwy skład Można przygotować zdrowe i ekologiczne chusteczki do pielęgnacji dziecka tak jak w tym przepisie, ale zamiast oliwy z oliwek/oleju ze słonecznika dodać olej kokosowy Tłuszcz kokosowy w 100% leczy grzybicę okolic intymnych Podczas menopauzy zlikwiduje uczucie suchości i dyskomfortu
ClauditteMissCookingSkładniki: 2 kubki płatków owsianych jagody Goji pestki dyni rodzynki żurawina sezam słonecznik siemię lniane suszone morele mieszanka studencka miód Wszystkie składniki dodałam na oko, jednego więcej, drugiego mniej :-) Batoników energetycznych nie da się z tej mieszanki zrobić bo się kruszą, nawet po schłodzeniu w lodówce, a z pieca mi nie smakowało.. Więc moim skromnym zdaniem taka wersja jest
Gaździnka warzywstawiamy na 8 minut do piekarnika w temperaturze ok 180 stopni. Jako dodatek kupiłem rzodkiew białą. Startą rzodkiew, skropioną cytryną mieszam z łyżeczką majonezu, połówką startego jabłka i prażonym słonecznikiem. Dodaję soli i pieprzu do smaku. Smacznego
BaRepaskrokami, także można wykorzystać na kolację randkową :-) Składniki: bakłażan łyżka jasnego ostu winnego sól, pieprz oliwa gałązka pietruszki lub oregano pasta z pestek dyni i słonecznika Sposób przyrządzenia: Bakłażan umyć, pokroić wzdłuż na plasterki obieraczką do warzyw lub ostrym nożem ( uwaga na palce), posypać solą, odstawić na ok. 10 min.Gdy puści sok, opłukać, osuszyć. Wymieszać
pieprzny smaczekfigach... Tak, wiem, że brzmi to dziwnie, ale to jedno z moich marzeń - minąć kamienny posąg na niewielkim rondzie, kierować się dalej na północ aż do pierwszego pola słoneczników. Tu skręcić w lewo i polną, wysypaną kamyczkami dróżką jechać wzdłuż skąpanych w słońcu kwiatów Van Gogha. Na końcu ścieżka lekko skręca w lewo i prowadzi do bramy. To jedna
KUCHARNIAdrożdży instant (lub 20 g świeżych - w tym wypadku należy zrobić wcześniej rozczyn) ¾ łyżeczki soli 1 szklanka uprażonych orzeszków piniowych lub pokrojonych orzechów włoskich (zastąpiłam prażonymi ziarnami słonecznika) 1 szklanka rodzynek sułtanek (*oczywiście zastąpiłam żurawiną) 4 szklanki mąki Glazura: 1 żółtko lub całe jajko roztrzepane z łyżką wody, mleka lub śmietany 1 łyżeczką cukru Drożdże wsypać
KUCHARNIA