słonecznik - 8260 przepisów (strona:434/551)

Sałatka z kurczakiem 356

sałatki dodałam przepyszną mieszankę ziarenek     Piekło niebo Ziarenkowo       Połączenie prażonego słonecznika , siemia  lnianego , chilli , pietruszki i czosnku daje niesamowity smak i aromat :)   Składniki : 1/2 kapusty pekińskiej 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1/2 lub cała puszka kukurydzy kawałek pora 1 marchew durza 1 pierś pieczona  1 łyżka  ziarenek Piekło

Sama słodycz i szczypta chili
Batoniki 100% bakalii 109

proporcje można dowolnie modyfikować. Jeśli nie lubimy skórki pomarańczowej, nie musimy jej dodawać. Jeśli wolimy pistacje zamiast orzechów - proszę bardzo. Może ktoś tutaj widzi wiórki kokosowe, suszonego ananasa, rodzynki, słonecznik... kombinacji jest wiele, ale lepiej wszystkiego na raz nie wrzucać, a bawić się składnikami i ich doborem "na raty".  składniki: 10 sztuk suszonych fig 20 sztuk suszonych daktyli

bistro mama
W Pałacu jak w rodzinnym domu! 202

kamuflażowych strojach moro - przekomicznie! :)     By jeszcze przez kilka dni każdego poranka wspominać galińską kuchnię i wspólne śniadania zaopatrzyłam się w świeżo wypieczony chleb z czarnuszką i słonecznikiem p.s. znika w zaskakującym tempie, nie wiem czy wytrzyma do środy :P A na pamiątkę, zakupy i kolejne spotkania torby handmade - jedyne, niepowtarzalne, moje! (dziękuję Tulanki.pl :)  Dziękujemy organizatorom i sponsorom

Sajkofanka smaku
Bezglutenowe, gryczane, musli z bakaliami czyli Niedzielne Sniadanie odc.54 197

Poniższy przepis pochodzi z 23go numeru Foods&Friends, zmieniłam co nieco. Bezglutenowe, gryczane, musli z bakaliami po 100 ml migdałów, orzechów laskowych i wiórków kokosowych 200 ml ziaren słonecznika 300 ml płatków gryczanych 200 ml posiekanych, suszonych owoców np rodzynek, fig, żurawiny Piekarnik nagrzewamy do 200 st.C. Migdały i orzechy siekamy grubo i mieszamy z płatkami i wiórkami oraz

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chleb pełnoziarnisty z serem feta 226

miejsce na ok. 45 min do wyrośnięcia - pod przykryciem ze ściereczki kuchennej.  Tuż przed pieczeniem wierzch chleba posmarować olejem - można też dodatkowo posypać otrębami, płatkami owsianymi lub ziarnem słonecznika. Wstawić do nagrzanego do 200C piekarnika i piec 30-35 minut do ładnego zarumienienia skórki - piec na dolnym poziomie piekarnika w opcji góra-dół (bez termoobiegu) . Studzić wyjęty z blaszki

Grunt to przepis!
KREM BROKUŁOWY 191

osolonej wodzie. Dodajemy do ugotowanych warzyw. Dodajemy  przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość blendujemy. Zaciągamy śmietaną. Podajemy w bulionówce z prażonymi pestkami słonecznika i ulubionymi ziołami

Z Majeczką w kuchni
Owsianka jabłkowo- cynamonowa z ziarenkami 131

moich wynalazków, który polecam wszystkim, zwłaszcza tym, którzy jak ja, wędlinką mówią nie :) Składniki: ½ szklanki wody 4 łyżki płatków owianych lub jęczmiennych 1 szklanka mleka 1 łyżka łuskanego słonecznika 1 łyżka siemienia lnianego 1 łyżka sezamu 1 jabłko Cynamon- ilość wg uznania 1 łyżeczka miodu lub brązowego cukru Wodę zagotowujemy, wsypujemy płatki i gotujemy około 3 minut. Zalewamy mlekiem

Smakowy Raj
Kakaowe ciasteczka owsiane bez pieczenia 347

według siebie i wyszły pyszne :) Składniki: 300g płatków owsianych (lub pomieszanych owsianych z jęczmiennymi) ½ szklanki cukru 200g margaryny lub masła 82% 2 łyżki kakao 100ml mleka 150g ziarenka (np. słonecznik, siemię lniane, sezam lub inne) Tłuszcz rozpuszczamy, następnie dodajemy do niego cukier, kakao i mleko. Całość gotujemy około 3 – 5 minut od zawrzenia. Następnie wsypujemy ziarenka i płatki, po czym

Smakowy Raj
Szyszki z ryżu preparowanego z prażonymi bakaliami 202

obejrzenia przepisu na tradycyjne szyszki , czekoladowe szyszki i szyszki z białą czekoladą. Składniki: ½ kg krówek (ciągnących) 70g masła 60g ryżu preparowanego 160g bakalii np. orzechów włoskich, orzechów laskowych, słonecznika, migdałów etc. Bakalie kroimy, a następnie prażymy na gorącej patelni (bez dodatku tłuszczu), stale mieszając. Najlepiej podzielić je na dwie tury. Po uprażeniu bakalie przesypujemy na talerz, by lekko przestygły. Masło

Smakowy Raj
Chleb pszenno- żytni z czarnuszką, kminkiem i słonecznikiem 217

szklanki mąki pszennej 1 szklanka maki żytniej ( jeśli nie macie żytniej możecie dodać pszenną, też wyjdzie) 30g drożdży 350 ml wody łyżeczka cukru łyżeczka soli pół szklanki zmieszanych: ziaren słonecznika, kminku, czarnuszki i siemienia lnianego W ciepłej, ale nie gorącej wodzie mieszamy drożdże i cukier. Odstawiamy na kilka minut. Mąki mieszamy ze sobą, dodajemy sól i zmieszane ziarna. Następnie zalewamy

Czerwona Porzeczka
pieguski, czyli ciastka w kropki 134

ciastka mają być rumiane. PORCJE: ok. 35 sztuk WSKAZÓWKI * Bez obaw można dodać dowolne wypełnienie do ciastek: orzechy, żurawina, kandyzowane skórki, sezam, pestki dyni lub słonecznika

zabawa smakiem
granola 138

Dzisiejszy dzień od rana nastraja mnie pozytywnie. Kocham moich chłopaków! Bez dwóch zdań! SKŁADNIKI 400 g płatków owsianych np. górskie ( nie błyskawiczne! ) 100 g żurawiny suszonej 100 g pestek słonecznika 100 g białego sezamu 100 g pokrojonych suszonych śliwek 100 g rodzynek 100 g posiekanych orzechów – pełna dowolność w wyborze, ja akurat miałam orzechy nerkowca 1 szklanka soku jabłkowego

zabawa smakiem
Chleb pszenny z ziarenkami 238

letniej wody 33 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyżki soli około 400 - 500 g mąki pszennej chlebowej (typ 750) 200 g ziarenek (otrębów, nasion słonecznika, pestek dyni, sezamu, maku, czarnuszki, itp.) odrobina oleju do posmarowania blaszki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: W małej miseczce mieszamy drożdże z cukrem. Odstawiamy na 10 minut. W większej misce mieszamy wodę

W kuchni Katie
Chleb orkiszowy na maślance 126

świeżych drożdży, 40 g otrębów orkiszowych, 250ml maślanki, 250 ml letniej wody, 4 łyżki letniego mleka, 2 płaskie łyżeczki cukru, 2 płaskie łyżeczki soli, dwie garści ziaren słonecznika. Przygotowanie:    Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, 4 łyżkami mleka. Dodajemy 1 łyżkę mąki pszennej i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąki przesiewamy, dodajemy pozostałe składniki i zaczyn drożdżowy. Mieszamy

Aga w kuchni
Smażona dynia z fasolką szparagową 155

marchewkę gotować w osolonej wodzie do miękkości, odcedzić. Warzywa przełożyć na patelnię do dyni, dodać przyprawy, wymieszać i smażyć przez 3 min. Opcjonalnie można dodać podsmażone pestki dyni lub słonecznika

pink envelope

Proponowane wyszukiwania