szybkie i smaczne. Połączenie pora z czosnkiem, samo zdrowie i smaczny, podwędzony, wysmażony boczek do smaku. I dla równowagi sałata lodowa, skropiona cytryną i oliwą z oliwek + prażony słonecznik... Kolacja lub obiad w 30 minut! Dla jednej wygłodzonej pary : - 300-400 g makaronu bavette (takie spłaszczone spaghetti) - woda posolona do ugotowania makaronu - 150 g boczku
Pasje Jolkipolecam . To świetna propozycja na kolację. Składniki: garść miksu sałat z botwinką pół zółtej papryki kilka pomidorków koktajlowych kilka krążków czerwonej cebuli 6 szprotek z oleju 2 łyżki słonecznika bazylia pól łyżeczki oregano pól łyżeczki tymianek pół łyżeczki sól,pieprz olej lniany Wykonanie: Do salaterki wykładamy miks sałat , na nie połówki pomidorków, paprykę pokrojoną w kostkę ,krążki cebuli, szprotki
Z Majeczką w kuchnigodzin. Kiełki lucerny , bardzo dobre źródło łatwo przyswajalnego żelaza, mogą zapobiec nagłym atakom zmęczenia. Czas kiełkowania 5-7 dni , czas moczenia do 6 godzin. W kiełkach słonecznika znajdziemy witaminę D, rzadko spotykaną w roślinach. Czas kiełkowania 2-3 dni , czas moczenia do 10 godzin. Kiełki brokuła , wzmacniają układ nerwowy i odpornościowy. Czas kiełkowania 4-6 dni, czas
SzczyptaSmaQZielone liście szpinaku, chrupiące słonecznik w dwóch postaciach i soczyste, grillowane mięso a co tego wszystkiego pachnące pesto . Taką sałatkę zrobiłam któregoś dnia na wczesny obiad. Było lekko, pysznie i smakowicie. W takiej postaci znienawidzony przez wiele osób szpinak przestaje być zmorą dzieciństwa. Wiem bo ja odczarowałam go właśnie w sałatkach. Zobacz jak kolorowo i wesoło może być na talerzu
Smaczna Pyzajakąś smaczną pastę i oczywiście nie mogliśmy Wam o tym nie napisać. A więc ukochana ciecierzyca z dodatkami :) Będziecie potrzebować : 1 puszkę cieciorki 1 średniego batata 1/2 szklanki słoneczniku, łuskanego rzecz jasna 1/4 szklanki płatków migdałów 2 ząbki czosnku sok z 1/2 limonki 4-5 łyżek wody oliwa z oliwek ok. 2-3 łyżki parę kropel sosu sojowego tymianek, ostra
vegetaniemożna też użyć: 250 g mąki gryczanej i 250 g mąki ryżowej lub 100g mąki kukurydzianej, 100g mąki ryżowej i 300g gryczanej 3 łyżki siemienia lnianego 3 łyżki słonecznika 3 łyżki pestek dyni 1 łyżka sezamu 1 łyżka soli 1 łyżeczka cukru 25 g świeżych drożdży lub 15 g suchych drożdży 550 ml ciepłej wody 2 łyżki oliwy Do dużej
UgotujmyTo.plzapiekamy jeszcze 10 minut, po tym czasie obsypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy do rozpuszczenia. Do przygotowania dania użyłam mieszanki Ziołowo Mi! od ZIARENKOWO . Bazę tej mieszanki stanowią prażone ziarna słonecznika, sezamu i siemienia lnianego (patrz: Słoneczne Pola). Dopełnieniem jest bukiet ziół, takich jak: rozmaryn, mięta, bazylia, szałwia, tymianek, cząber, oregano, majeranek, pietruszka. Ta kompozycja sprawia, że mieszanka ziaren „ZIOŁOWO
Z Majeczką w kuchnitego nasz Polski czosnek to taki twarożek z rana będzie nie dość że odżywczym to i prozdrowotnym śniadaniem które na pewno Wam zasmakuje! Polecam z razowym chlebem ze słonecznikiem (takim ciężkim a nie dmuchanym)! Składniki dla 3-4 osób Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 220g sera białego typu klinek 5 łyżeczek z górką śmietany 18% tł Garść świeżej rukoli
Kuchnia PROzdrowotnapłatki kokosowe. Jemy od razu lub przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku. Moje sugestie: Do granoli możecie dodać również inne składniki, takie jak otręby, zarodki, siemię lniane, sezam, pestki dyni, słonecznik, migdały. Gotową granolę podajemy z jogurtem naturalnym i suszonymi bądź świeżymi owocami. U mnie z jogurtem greckim i ekologicznymi jagodami goji Symbio Ekologiczne płatki mix 5 zbóż (płatki pszenne
Zawsze głodna!Pyszna zielona sałatka. Jeśli masz ochotę dodaj uprażone płatki migdałów lub pestki słonecznika, aby dodać jej chrupkości. Wiem, wiem, rzadko ostatnio zaglądam na bloga. Ale tak tej zimy się składa, że jakoś trudno zastać mnie w kuchni - wolę wyjść na rower, łyżwy albo basen, a zdjęć w stroju kąpielowym wrzucać nie planuję :) Może rzeczywiście już pora upiec jakieś ciacho
Kraina Tysiąca Smakówwypadku wystąpienia niedoborów suplementację. Witamina D - Jej źródłem jest niewiele produktów, głównie pochodzenia zwierzęcego. Wytwarzana jest w organizmie pod wpływem promieni słonecznych. Źródła – nabiał, kiełki słonecznika, mleko sojowe, morskie ryby i tran, margaryny miękkie, żółtko jaj, płatki śniadaniowe. ZALETY DIETY WEGETARIAŃSKIEJ Wegetarianie, zachwalając stosowaną przez nich dietę, wymieniają jej liczne zalety. Ja poniżej opisałam te najważniejsze: Mała
Powiedz dietom niewydzielanie endorfin, więc po takim posiłku powinniśmy poczuć się szczęśliwsi;) Składniki (+- 5 porcji): ½ papryczki chili 1 ząbek czosnku 1 awokado 2 łyżeczki soku z cytryny 3 łyżeczki pestek słonecznika 1 pomidor Pomidory obieramy, blendujemy z pozostałymi składnikami na gładką pastę. Podajemy z ciemnym pieczywem. Panuje pogl ąd, że osoby cierpiące na wrzody żołądka i dwunastnicy powinny unikać
Powiedz dietom niewypadku nie należy się głodzić. Ponadto należy dbać o to, aby nasza dieta zawierała: Cynk – ma on ważny wkład w budowanie odporności naszego organizmu. Cynk znajdziemy w pestkach dyni, słonecznika, kaszy gryczanej, razowych produktach (makaron, chleb), ryżu brązowym, płatkach owsianych, pieczywie graham, rybach i owocach morza. Witaminę C – jej rola w profilaktyce przeziębienia jest dość sporna. Istnieją badania wykazujące
Powiedz dietom niesosem winegret lub z delikatniejszym na bazie octu balsamicznego - jak kto woli. Polecam jako lekką kolację;) Składniki (3 porcje): Sałatka: 10 czarnych oliwek garść rukoli 2 łyżki ziaren słonecznika prażonych na suchej patelni 1/2 czerwonej cebuli 1 zielona papryka 100 g sera typu feta 250 g żółtych pomidorków koktajlowych Sos balsamiczny: 1 łyżeczka miodu 1,5 łyżeczki octu balsamicznego
Powiedz dietom nie