słonecznik - 8260 przepisów (strona:428/551)

Chleb bezglutenowy gryczany z amarantusem 112

Składniki: mąka gryczana 450g mąka ziemniaczana 1 łyżka amarantus ekspandowany 1 szklanka drożdże bg (1 opakowanie drożdży w proszku 7-8g) woda letnia ok 500ml dodatki: żurawina lub słonecznik olej rzepakowy 2 łyżki sól himalajska 1/2 łyżeczki Mąkę gryczaną, ziemniaczaną i amarantus dokładnie wymieszać.  Dodać sól i dodatki, dokładnie wymieszać. Wsypać drożdże i zalać wodą i olejem, wymieszać

IzaGotuje
Błyskawiczne płatki jaglane 201

chyba taka delikatna gryczka, tj. w kaszy jaglanej). Myślę, że kto lubi kaszę, polubi również smak płatków jaglanych. Często przygotowuję je zamiast owsianki i dodaję: żurawinę, sezam, pestki słonecznika i siemię lniane, czasem orzechy. To bardzo energetyczne i smaczne śniadanie. Instant millet flakes Ingredients: instant millet flakes. Company: Melvit S.A. Price: ca. PLN 5. Nett weight: 400 g. The flakes

Qlinarnie i Qlinarnie
Batony energetyczne (bez mąki i cukru) 154

pyszne batony., pełne zdrowia i dodające energii.      Składniki: 300 g płatków owsianych (zwykłych lub górskich) 300 g daktyli 5 - 7 łyżek jagód goji 75 g nasion słonecznika 4 łyżki nasion chia (+ 16 łyżek wody) 1 łyżeczka cynamonu   Wykonanie: Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na kwadrans.  Odcedzić płyn a daktyle zmiksować.  Nasiona chia zalać wodą

Sto kolorów kuchni
Zielono mi smoothie -banan, awokado,szpinak 121

wcześniej) 1/2 średniego awokado 1/4 szklanki wody 3 łyżki jogurtu do przełożenia (w wersji wegańskiej wegański jogurt lub kilka łyżek koktajlu wymieszane z mlekiem roślinnym) nasiona do posypania: dynia, słonecznik,  u mnie chia plasterek limonki / cytryny  Limonka służy nie tylko ozdobnie. Pod koniec jedzenia warto wrzucić ja do szklanki i rozgnieść z pozostała częścią koktajlu. Przygotowanie (7 minut

Pora na pora i pomidora
Chrupiące bułeczki z marchewką, siemieniem lnianym i slonecznikiem. 74

zaczyn, najlepiej jeśli wszystkie składniki mają temp. pokojową, albo mieszaninę podgrzewamy do 37 stopni. Dalej: - 80g mąki graham typ 2000 - 560g mąki pszennej - 1 starta marchewka - 2 łyżki ziaren słonecznika - 2 łyżki ziaren siemienia lnianego - 2 łyżki płatków owsianych - 10g soli - 20g oleju rzepakowego Wszystko kolejno umieszczamy w misie i wyrabiamy ciasto. Z powstałego ciasta formujemy bułeczki. Mi wyszło

MamaOskarka
Piernikowa WZetka z ptasią polewą. 152

stanie płynnym do ubitej śmietany, cały czas mieszając mikserem, nie muszą być to już najwyższe obroty, aby ze śmietany nie zrobić masła ;) Poncz: - mocna herbata, u mnie czarna ze słonecznikiem i nagietkiem by Tesco, pięknie pachnie :) potrzebujemy filiżankę takiej herbaty, aby nasączyć biszkopt. Biszkopt przecinamy na pół i nasączamy zimną herbatą, jeden i drugi blat, od strony masy. Biszkopty następnie

MamaOskarka
Naleśniki z banana. 111

napełnić mały brzuszek :) Oskar ma 7 miesięcy i spokojnie to je ze smakiem. Potrzebujemy: 1 banan 1 jajko (najlepiej z wiadomego źródła) 1 łyżka mąki żytniej łyżeczka ziaren słonecznika 2 łyżki kaszki kukurydzianej łyżeczka oleju  Wszystkie składniki blendujemy i smażymy na suchej patelni. Ja używam ceramicznej, do której nic się nie przykleja. Dla starszych dzieci można dać kilka kropel

MamaOskarka
Halibut niebieski- dzwonko- pieczony z herbatą 162

ryby! Do jej dosmaczenia użyłam herbaty FESTIVAL DREAM od  BASILUR z górnej puszki, gdzie znajduje się mieszanka czarnej herbaty cejlońskiej FBOP z zieloną herbatą cejlońską YH z dodatkiem słonecznika i mango.  Puszka dolna natomiast, to mieszanka czarnej herbaty cejlońskiej OP1 z zieloną herbatą cejlońską YH z dodatkiem papai, nagietka, płatków czerwonej róży oraz nutą żurawiny. Do zrobienia naszej

Z Kuchni Do Kuchni
Topinambur – purée z topinambura 93

serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Topinambur, słonecznik bulwiasty, bulwa - pochodzi z Ameryki Północnej, do Europy przywieziony na początku XVII wieku. W Polsce znany od 1730 roku. Niestety zapomniany, teraz powoli wraca na nasze stoły :) Można go spożywać

królestwo garów
Pesto ze szczypiorku czosnkowego 220

pęczki szczypiorku czosnkowego, 100 ml nasion słonecznika, 50 ml oliwy, 100 ml startego parmezanu, sok z 1/2 cytryny, 1/2 łyżeczki cukru, szczypta soli, przepis od Państwa Majlertów Wszystkie składniki zmiksować, uważając aby nie przegrzać miksera. Jest pyszne :) zastawa

królestwo garów
Mini bułeczki z ziarenkami 158

Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Piekę 20 minut w temperaturze 190 stopni. Do przygotowania bułeczek użyłam mieszanki ziaren "Słoneczne Pola" z  ZIARENKOWA . W skład mieszanki wchodzą ziarna słonecznika, sezamu i siemienia lnianego. Ziarenka te mogą stanowić doskonały dodatek do wielu potraw, w szczególności do: sałatek, zup, deserów, pieczywa czy mięs. Ziarna są bogate w wiele cennych witamin, niezbędnych

Tradycyjna kuchnia Kasi
Dip ze słodkim chili - grill 181

łyżkę ziaren sezamu  1-2 łyżki pietruszki natki  pieprz do samku 1 małą łyżeczkę sosu sojowego  SPOSÓB WYKONANIA : Na suchej rozgrzanej patelni prażymy ziarno słonecznika, słodki sos chili miksujemy na gładką masę z keczupem, doprawiamy sosem sojowym oraz świeżo zmielonym pieprzem. Do całości dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz ziarno sezamu, mieszamy. Gotowe, odstawiamy no ok. godziny

Basia w kuchni
Chleb słonecznikowy na mące pszennej i sojowej 124

Dziś pyszny, mięciutki i puszysty chleb ze słonecznikiem na mące pszennej i dodatkiem mąki sojowej. Użyłam także oleju z pestek winogron, który jest bardzo aromatyczny. Bałam się, że chleb będzie miał intensywny zapach tego oleju ale nie potrzebnie miałam obawy. Chleb wyszedł smaczny i wyrósł tak, że bałam się że zaraz ucieknie mi z blaszki. Tak to jest jak się

Ewa w kuchni
Zupa z jarmużu 120

kolendry i kminu utłuc w moździerzu. Gotową zupę zmiksować blenderem na krem, doprawićdo smaku solą, sokiem z cytryny i przyprawami. Przed podaniem posypać świeżą kolendrą i prażonymi ziarnami słonecznika lub dyni. Smacznego

kolorowotorcikowo

Proponowane wyszukiwania