słonecznik - 8260 przepisów (strona:441/551)

Chleb pszenny na zakwasie z ciemnego piwa 136

namoczonych ziaren pszenicy 3 listki świeżej, drobno pokrojonej bazylii 2 łyżeczki prażonej cebulki 2 łyżeczki suszonych drożdży Dodatkowo: Jedno rozmącone jajko, Łyżka mleka Ziarna do posypania ciasta ( u mnie słonecznik) Sposób wykonania: Do wcześniej przygotowanego zakwasu piwnego dodać przesianą mąkę, ciepłą wodę, miód, sól, masło lub margarynę, namoczone ziarna pszenicy, prażoną cebulkę, pokrojoną bazylię, kminek oraz 2 łyżeczki suszonych drożdży

Na słodko lub wytrawnie
Prosty pszenny chleb 119

pozostawić na ok 1 godzinę do ponownego wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika chleb wysmarować rozmąconym jajkiem zmiesznym z  łyżką mleka i posypac ziarnami ( ja dałam ziarna słonecznika). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut w temperaturze 230 stopni C, a następnie temperaturę zmniejszyć do 200 stopni C i piec jeszcze 20 - 25 minut. PO wyjęciu z piekarnika, chleb

Na słodko lub wytrawnie
Pszenno - orkiszowy chleb z ziarnami 114

podpatrując stare przepisy i wyszedł mi znakomicie :-) Polecam, naprawdę jest pyszny. Składniki: 400 g maki pszennej 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej ½ szklanki płatków pszennych 2 łyżki nasion słonecznika 1 łyżka nasion dyni 7 g suszonych drożdży 2 łyżki oleju   2 łyżeczki miodu 1,5 łyżeczki soli 150 ml maślanki 60 ml ciepłej wody 2 jajka 1 łyżka suszonego majeranku

Na słodko lub wytrawnie
CHLEB DOMOWY NA ZAKWASIE 128

uzyskałam ciasto na 1 chlebek. SKŁADNIKI: zakwas 1 szklanka mąki żytniej (żurkowej) 1 kg mąki pszennej 3 łyżeczki soli 3/4 szklanki otrąb owsianych 3/4 szklanki siemienia lnianego 3/4 szklanki słonecznika 1/6 kostki drożdży A jak to zrobić: ETAP I: zakwas + szklanka wody + szklanka mąki żytniej. Pozostawić na 8-10 godzin. ETAP II: pozostałe składniki wymieszać z 3 szklankami wody, połączyć

Kuchnia w opałach
CHRUPIĄCA SAŁATKA Z KALAFIOREM I WĘDZONYM ŁOSOSIEM 194

surowego) 1 mały pomidor 2-3 łyżki czerwonej fasoli (z puszki, przepłukaną) 4 jajka przepiórcze (ugotowane na twardo) 4 marynowane pieczarki 60 g wędzonego łososia sól ziołowa olej ze słonecznika A jak to zrobić: Liście sałaty porwać drobno i ułożyć na talerzu. Pomidora pokroić w grubą kostkę, a pieczarki i jajka na ćwiartki. Różyczki kalafiora, również pokroić na mniejsze kawałki

Kuchnia w opałach
Brokuł w roli głównej 182

Ciebie. Sałatka sprawdza się na każdą okazję, nie raz podbiła serca osób, dla których ją przygotowałam :) Główne składniki to brokuł, ser feta, kukurydza i prażone migdały (*z prażonym słonecznikiem lub dynią smakuje równie wyśmienicie). Brokuł podziel na drobne kawałki, ugotuj w lekko osolonej wodzie. W tym czasie upraż migdały* na suchej patelni.   Przygotuj fetę pokrojoną w kostkę, odsącz kukurydze

Gotuj z Natką
Ciastka z pestkami dyni i słonecznika 199

już czysta przyjemność... Składniki:    250g margaryny,  3 szklanki mąki pszennej,  szklanka cukru,  2 jajka,  łyżeczka proszku do pieczenia,  po szklance pestek dyni, słonecznika i sezamu,  białko. Wykonanie Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, jajka i margarynę. Posiekać nożem, zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i schładzać

Z miłości do słodkości
Ciastka owsiane z bananami (395 kcal/100 g) 130

spokojnie dać mniej mąki, nawet o te 25 g) 55 g cukru brązowego 150 g płatków owsianych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 65 g zmielonych orzechów włoskich 30 g słonecznika łuskanego 25 g pokrojonych daktyli suszonych 25 g (2 sztuki) pokrojonych śliwek suszonych 45 g rodzynek 30 g sezamu 15 g płatków migdałowych Przygotowanie: 1. Banany miksujemy z cukrem

Malowane smakiem
Chleb na zakwasie 124

Bardzo smaczny i długo pozostający świeży chleb na zakwasie z ziarnami. 1 szklanka pestek słonecznika 1 szklanka siemienia lnianego 1 szklanka otrąb pszennych 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka mąki żytniej razowej 1 kg i 1 szklanka mąki pszennej 1/3 szklanki ziaren sezamu 1/3 szklanki pestek dyni 4 łyżki miodu 3 łyżeczki soli zakwas (mąka żytnia razowa, woda

Bullio
Chleb, który zmienia życie 2801

pewność, że nie zawiera żadnych konserwantów. Chleb robi się bardzo łatwo i szybko, więc zapraszam do pieczenia wszystkich, którzy cenią sobie własne wyroby .  Chleb Składniki: 1 szklanka słonecznika; 3/4 szklanki siemienia lnianego; 1/2 szklanki mixu płatków migdałowych i pestek dyni; 50 g orzechów włoskich; 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych (u mnie firmy Melvit ); 10 łyżek mielonych nasion

Życie na widelcu
Ekspresowy ostro-warzywny chińczyk. 344

żółtej papryki 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 1 marchewka 1/2 szklanki wody 1 łyżeczka oleju rzepakowego 2 łyżki czerwonej pasty curry 2 łyżki sosu sojowego ciemnego garść nasion (słonecznik + dynia) sól, pieprz, curry, papryka ostra, pieprz ziołowy Przygotowanie: Ryż mieszamy wg wskazówek na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pastę curry i smażymy chwilę. Dodajemy pokrojoną cebulę

Kitchens Alphabet
Bułki orkiszowo - razowe 124

letniej wody, 1 łyżka miękkiego masła, 20 g drożdży świeżych, 1 łyżka letniego mleka, 1 łyżka miodu, 1 łyżeczka soli, ziarna do posypania: sezam, siemię lniane, pestki dyni, słonecznik, do posmarowania: 1 jajko+ 1 łyżka mleka. Przygotowanie:   W miseczce przygotowujemy zaczyn: 1 łyżka letniego mleka + 1 łyżka miodu + drożdże- rozcieramy i mieszamy. Do dużej miski wsypujemy przesiane mąki, wlewamy

Aga w kuchni
Ciastka owsiane do kawy i herbaty 355

dużo jajko 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki sodki 1/2 szklanki mąki pszennej razowej 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka bakalii ; ja dałam śliwki i morele suszone- pokrojone oraz ziarna słonecznika.              Do kawy upiekłam c iasteczka owsiane, bogate w błonnik, a w smaku mało słodkie

Proste Potrawy
Ciastka owsiane 151

roztopionego masła   pół łyżeczki proszku do pieczenia  50 g mielonych migdałów 50 g orzechów laskowych mielonych po 50 g sezamu,  siemię lnianego, żurawiny, słonecznik, posiekane migdały o posiekane orzechy. Wykonanie: Na patelnie wrzucamy 2 łyżki masła w wsypujemy płatki owsiane chwilę smażymy, następnie dorzucamy  mielone migdały oraz orzechy oraz pozostałe bakalie smażymy wszystko często mieszając

kgwjanczewo
Warsztaty "Gotujmy zdrowo-mniej soli" z Josephem Seeletso i Cisowianką 155

pełnoziarnistym udka kurczaka z chrzanem i miodem konfitowanego dorsza z pieczonymi batatami i sałatką z kiwi i grejpfruta sałatkę z topinamburu z jajkami poszetowymi (w koszulce), rukolą, prażonymi pestkami słonecznika i dresingiem z octem balsamicznym i oliwą z oliwek czekoladowe gateau z amarula, czyli murzynka I to wszystko bez grama soli ! Uwierzcie, wszystko było doskonałe, aromaty się przenikały, a dodatek

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania