słonecznik - 8260 przepisów (strona:454/551)

Czerwcowa piekarnia - knekkebrød - chlebek pełen zdrowia 144

przy tym bardzo ciekawy :) Składniki : 200 ml otrębów pszennych 200 ml płatków owsianych 200 ml pestek dyni 200 ml pełnoziarnistej mąki żytniej, u mnie pełnoziarniasta pszenna 200 ml ziaren słonecznika 100 ml siemienia lnianego 100 ml ziaren sezamu 2 łyżeczki soli 700 ml wody łyżka czarnuszki Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 10 minut. Ja dodałam jeszcze łyżkę czarnuszki

Proste Potrawy
Gomashio - sól sezamowa 154

młynku do kawy Przesypujemy do zamykanego słoiczka Przyprawę można przygotować nie tylko z sezamu, ale w zależności od upodobań możemy sól łączyć z siemieniem lnianym, pestkami dyni lub słonecznika. Ja polecam również sól słoneczną :) Przepis z Palce lizać - dodatek

Proste Potrawy
Tłuszcze 135

awokado, nasionach dyni i sezamu. wielonienasycone , natomiast zachowują płynność nie zależnie od temperatury.do nich zaliczamy kawasy  Omega-3 . Głównym źródłem są nasiona lnu, kukurydza, nasiona słonecznika, nasiona soi, olej słonecznikowy, orzechy włoskie oraz ryby tj. łosoś, makrela, sardynki i tuńczyk. Jedne i drugie są korzystne dla naszego zdrowia, obniżając dodatkowo poziom złego cholesterolu LDL. Z drugiej

NaKońcuJęzyka
Ciasteczka owsiane z amarantusem 194

amarantusem Składniki: 2/3 szklanki amarantusa 2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych 1 jajko 4 łyżki miodu 1 łyżka cukru waniliowego ¼ szklanki suszonych wiśni , żurawiny lub rodzynek 3 łyżki pestek słonecznika ½ łyżeczki sody ½ łyżeczki proszku do pieczenia 60 g czekolady gorzkiej 1 banan Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Płatki owsiane rozdrabniamy   w malakserze. Czekoladę bardzo drobno siekamy albo rozdrabniamy używając

Mania Gotowania
Chleb kukurydziany *BEZGLUTENOWY* 347

ryżowej (dowolnej bezglutenowej) zaczyn 15g świeżych drożdży  1 i 1/2 szklanki wody  1 i 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 1/2 szklanki siemia lnianego (opcjonalnie) 1/2 pestek słonecznika (opcjonalnie) Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy 1 szklankę wody, 1 szklankę mąki i 1/2 szklanki zakwasu. Mieszamy i przykrywamy ściereczką. Odkładamy na 8-12 godzin do wyrośnięcia. Następnego dnia

Truskawkowa Fiesta
Pełnoziarniste bułeczki z suszonymi pomidorami i posypką 159

świeżych drożdży, 3/4 łyżeczki soli, 300ml przegotowanej zimnej wody, łyżeczka brązowego cukru, 1/2 łyżki oleju z suszonych pomidorów, 5 suszonych pomidorów w oleju, do posypania: sezam, siemię lniane, słonecznik, ziarna dyni i płatki owsiane. Przygotowanie Połowę mąki przesiać, wkruszyć drożdże, wsypać cukier i wlać wodę. Dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut. Następnie dodać resztę przesianej mąki, sól, olej

Z miłości do słodkości
Mleczny chleb orkiszowy 119

miodu 200 g dokarmionego zakwasu 150 g mąki pszennej chlebowej 250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 10 g soli 25 g gorącego, stopionego masła 120 g mieszanki ziaren (dałam słonecznik, siemię lniane i płatki owsiane)   Wykonanie: W misie robota wymieszać mleko z miodem.  Dodać mąki, sól i zakwas.  Wymieszać.  Dodać ziarna i wyrobić ciasto tak, aby nasiona

Sto kolorów kuchni
Grahamki 218

swoich nie dodaję białej mąki, co odróżnia je od tych kupnych. Wilgotności nadają im ugotowane ziemniaki i jogurt naturalny. Możemy posypać je płatkami owsianymi, siemieniem lnianym, sezamem, makiem, pestkami słonecznika lub dyni – co kto lubi. Jeśli nie mamy sprawdzonej piekarni to zachęcam do robienia pieczywa samodzielnie. Niestety bułki z supermarketu to w większości produkty wcześniej mrożone, z dodatkiem spulchniaczy

Poezja smaku
Sałatka z pomidorów z ziarnami 345

działce mam już piękne, pachnące pomidory, które doskonale nadają się do przygotowania sałatek. Dzisiaj polecam prostą sałatkę z pomidorów z miksem prażonych ziaren słonecznika, dyni i orzeszków pini. Wystarczy 2 umyte pomidory pokroić w plastry, ułożyć je na talerzu, obłożyć je listkami fioletowej bazylii, doprawić wg smaku solą i czarnym pieprzem, skropić oliwą z oliwek i obsypać 2 łyżkami mieszanki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Paluchy z ciasta francuskiego 177

Końcowkę ściskami palcami. Początek nacinamy i również ściskamy palcami. Warkocze wstawiamy do piekarnika na 220 stopni na około 12-15 minut. Paluchy można z wierzchu posypać sezamem, makiem lub słonecznikiem

Kolizje Smaków
Granola 177

oleju 1 łyżeczka cynamonu 1/3 łyżeczki soli ½ szklanki rodzynek ½ szklanki suszonej żurawiny ½ szklanki suszonych moreli* *skład i proporcje granoli można dowolnie zmieniać według indywidualnych upodobań. Można dodać np. pestki słonecznika, wiórki kokosowe, kandyzowaną skórkę pomarańczową, a zamiast otrębów użyć płatków pszennych, owsianych, jęczmiennych. Wszystkie składniki za wyjątkiem suszonych owoców mieszamy w misce. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce na średnich

Kolizje Smaków
Muffiny jabłkowo-bakaliowe bez cukru 181

szklanka mąki żytniej 0,5 szklanki otrębów owsianych 0,5 szklanki otrębów pszennych 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki mielonego imbiru 0,5 łyżeczki cynamonu 3 łyżki słonecznika 1 łyżka rodzynek 6 orzechów laskowych (pokruszonych) 6 suszonych moreli (pokrojonych w kostkę) 6 migdałów (pokruszonych) Składniki "mokre" : 0,5 szklanki mleka (ja użyłam 2%) 2 łyżki jogurtu naturalnego

kuchnia do kwadratu
Batoniki musli 187

się na drugie śniadanie.  Składniki "suche": 2 szklanki płatków owsianych (my preferujemy górskie) 0,5 szklanki mąki żytniej lub pełnoziarnistej 0,5 szklanki wiórków kokosowych 0,5 szklanki słonecznika 0,5 szklanki orzechów ziemnych (posiekanych) 0,5 szklanki migdałów (posiekanych) 0,5 szklanki rodzynek 0,5 suszonych moreli, śliwek i daktyli Składniki "mokre": 4 łyżki miodu 2 łyżki oliwy

kuchnia do kwadratu
Dieta śródziemnomorska - zasady diety 246

włoskie. Prawie każda kreteńska rodzina miała własne drzewo migdałowe i spożywała migdały w sezonie, w niedużych ilościach. Dlatego w diecie śródziemnomorskiej zaleca się sięganie po orzechy i nasiona (np. słonecznika, dyni – mają równie wysokie wartości odżywcze) 2-3 razy w tygodniu . Można jeść je na przekąskę lub dodawać po troszku do różnych dań, np. posypywać nimi sałatki. Dodadzą potrawom smaku

Chilli Czosnek i Oliwa
Pomidorowa zupa krem ze świeżych pomidorów 340

gotujemy jeszcze ok. 2-3 minuty. Miksujemy zupę blenderem, ja wlałam ją do szklanego blendera kielichowego, zmiksowałam aż stała się idealnie gładka. Zupę krem podajemy z grzankami, prażonymi ziarnami słonecznika i plasterkami świeżych pomidorów. The post Pomidorowa zupa krem ze świeżych pomidorów appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania