wyrabiamy ciasto i lepimy bułeczki. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Moje bułeczki są delikatnie przyprószone mąką, ale można też posypać je dowolnymi ziarnami - makiem, sezamem lub słonecznikiem. 6. Przed wstawieniem do piekarnika można też bułki naciąć. Piekę je około 6 minut w temperaturze 230 stopni, a następnie zmniejszam do 200 i piekę jeszcze 10 - 15 minut
Kraina Tysiąca Smakówotrzymałam od Teastore.pl Dziś otworzyłam pierwszą herbatę. Wybrałam Zieloną - Dolce Vita Co pisze producent: Apetyczna, idealna na lato Sencha z dodatkiem ananasa, banana, dużych cząstek pomarańczy oraz kwiatu słonecznika. Herbata najwyższej jakości o wspaniałym zapachu i smaku. Kto raz się skusi będzie po nią wracał. Filiżanka tego naparu pozwoli posmakować nieco "dolce vita" czyli słodkiego życia! Sposób parzenia: Wsypać
kolorowotorcikowoosób dbających o linię. Jednakże nie jest to jedyny odbiorca, dla którego płatki są wskazane - cała rodzina, dorośli i dzieci powinni jeść takie produkty. Musli zawierają dużo pestek słonecznika - to mi się bardzo podoba. Za to zawartość owoców jest bardzo uboga. Maleńkie kawałeczki w dość skromnej ilości... To minus. Podsumowując - musli to zdrowa propozycja na śniadanie. Te z Otmuchowa
kolorowotorcikowohoneybusha. Herbatka bez hibiskusa - specjalnie dla tych, którzy za nim nie przepadają. Skład: pomarańcza kandyzowana, jabłko, rodzynki, ananas, honeybush, skórka róży, liście maliny, płatki róży, płatki słonecznika, aromat. Smak: Smaczna owocowa nuta, przy dłuższym parzeniu ( powyżej 10 minut ) nabiera słodkieko posmaku. Działanie: Świetne działąnie odżywcze, że względu na zawartość witaminy C. Dodatek listków maliny wpływa naorganizm przecigorączkowo
kolorowotorcikowoowsianych KUPIEC 2 łyżki mąki razowej pszennej 1 łyżka płynnego miodu 1,5 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka sezamu 1 łyżka rodzynek 1 łyżka żurawiny suszonej 2 łyżki ziaren słonecznika Wykonanie: Płatki owsiane, otręby, mąkę - wymieszać. Dodać miód i olej rzepakowy. Wsypać dodatki - rodzynki, żurawinę, ziarna - wymieszać. Mieszankę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego
kolorowotorcikowodlatego, że możemy przygotować go z różnych produktów, odbiegając od klasycznego pesto na bazie bazylii i orzeszków piniowych. Zamiast orzeszków pinii warto użyć orzechów włoskich, migdałów, pestek słonecznika czy dyni. Bazylię zastąpić możemy niemalże każdą zieleniną, np szpinakiem, rukolą, zieloną pietruszką, a nawet liśćmi rzodkiewki. Składniki: 1,5 szklanki liści szpinaku 1/2 szklanki liści bazylii 3 duże ząbki czosnku
kolorowotorcikowożytniego u mnie pełnoziarnisty) -1 łyżeczka soli -10-12g drożdży -1/3 łyżeczki cukru trzcinowego (nie trzeba) -ok. 230ml wody -2 łyżki oliwy -2 łyżki ziaren (dynia, słonecznik itp.) Zakwas wymieszać z wodą i drożdżami. Dodać oliwę, sól i cukier i stopniowo wsypywać mąkę. Wyrobić gładkie ciasto, na końcu dodając pestki dyni. Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej oliwą
Smaczne Zdrowewychodzi ok. 10-12 bułeczek. Składniki: 450g mąki pszennej np.tortowej 100g mąki żytniej żurkowej(chlebowej, 720) 20g drożdży 350ml letniej wody 1 1/2 łyżeczki soli(płaskiej) 50g ziaren(słonecznik,dynia,siemię itp.) 2 łyżki oleju lub 30g oleju kokosowego Z drożdży, 2 łyżek wody i łyżki mąki zrobić zaczyn. Odstawić aż :ruszy. Do miski wsypać mąkę, dodać
Smaczne Zdrowełyżki płatków orkiszowych - 1/2 l ciepłej wody ( nie gorącej) - 2 szkl mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 1 szkl mąki orkiszowej białej - 25g drożdży - 1,5 łyżeczki soli - 2 łyżki ziaren słonecznika - 2 łyżki ziaren dyni - 2 łyżki siemienia lnianego + dodatkowo : ulubione ziarna do posypania ( u mnie dynia i mak) Płatki zalać wodą , wkruszyć drożdże i zamieszać. Odstawić na ok. 15 minut
Smaczne Zdrowemąki orkiszowej jasnej ( u mnie typ 750)* - 0,5 szkl mąki żytniej chlebowej ( jasnej)* - 1,5 płaskiej łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej - 25g drożdży - po 40g ziaren ( siemię lniane, słonecznik,dynia- łącznie 120g) - 50g ziaren amarantusa - 40g płatków orkiszowych - 0,5l ciepłej wody * z lekkim czubkiem Drożdże rozkruszyć w kubeczku z 1 szklanką ciepłej wody( nie gorącej) i płatkami orkiszowymi
Smaczne Zdrowenowy toster więc pokombinowaliśmy skład chlebka a'la tostowy. :-) Składniki: - 550g mąki orkiszowej białej ( u mnie typ 750) - 2 łyżki siemienia lnianego - 2 łyżki sezamu - 2 łyżki słonecznika - 25g drożdży - 500ml ciepłej wody - 1,5 łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej + dodatkowo : ziarna do posypania W kubeczku rozkruszyć drożdże, dodać do nich 1 łyżkę mąki i ok.1/3 szklanki wody. Dokładnie
Smaczne Zdrowetroszkę czas pieczenia. Mój ważył ok.630g. Przepis znaleziony tutaj , z małymi modyfikacjami. Składniki: - 400g mąki orkiszowej typ 750 ( lub dowolna inna mąka) - 150g ziaren ( u mnie siemię lniane i słonecznik) - 300ml chłodnej wody - 15g świeżych drożdży ( lub 3/4 łyżeczki suchych) - 1 łyżeczka soli Drożdże rozpuścić w wodzie . Do miski wsypać mąkę, ziarna , sól , dodać rozpuszczone drożdże . Całość zamieszać, do połączenia
Smaczne ZdrowePrzygotowałam od razu podwójną porcję i taki przepis podaję. Pyszne i zdrowe, czegóż chcieć więcej... Tylko chrupać. Polecam ! :-) Składniki: - 50g płatków owsianych górskich - 150g uprażonych ziaren ( dałam: dynię, słonecznik, siemię lniane i sezam) - 80g płatków migdałów - 2 białka z dużych jaj - 80g mielonego ksylitolu ( lub pudru) , ja dałam 50g ksylitolu i 30g syropu z agawy - skórka otarta z ćwiartki
Smaczne Zdrowepodanych składników wyszły mi 2 chlebki , jeden większy w formie : 23x8cm , drugi : 18x8cm. Składniki: - 400g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (2000) - 400g mąki orkiszowej białej (750) - 100g ziaren ( przewaga dyni, dodatkowo słonecznik i siemię lniane) - 1,5 płaskiej łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej (10g) - 20g drożdży - 3 łyżki oliwy - 650ml ciepłej wody Drożdże rozkruszyć , dodać do nich trochę wody
Smaczne Zdrowe