mąki orkiszowej jasnej ( u mnie typ 750)* - 0,5 szkl mąki żytniej chlebowej ( jasnej)* - 1,5 płaskiej łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej - 25g drożdży - po 40g ziaren ( siemię lniane, słonecznik,dynia- łącznie 120g) - 50g ziaren amarantusa - 40g płatków orkiszowych - 0,5l ciepłej wody * z lekkim czubkiem Drożdże rozkruszyć w kubeczku z 1 szklanką ciepłej wody( nie gorącej) i płatkami orkiszowymi
Smaczne Zdrowenowy toster więc pokombinowaliśmy skład chlebka a'la tostowy. :-) Składniki: - 550g mąki orkiszowej białej ( u mnie typ 750) - 2 łyżki siemienia lnianego - 2 łyżki sezamu - 2 łyżki słonecznika - 25g drożdży - 500ml ciepłej wody - 1,5 łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej + dodatkowo : ziarna do posypania W kubeczku rozkruszyć drożdże, dodać do nich 1 łyżkę mąki i ok.1/3 szklanki wody. Dokładnie
Smaczne Zdrowetroszkę czas pieczenia. Mój ważył ok.630g. Przepis znaleziony tutaj , z małymi modyfikacjami. Składniki: - 400g mąki orkiszowej typ 750 ( lub dowolna inna mąka) - 150g ziaren ( u mnie siemię lniane i słonecznik) - 300ml chłodnej wody - 15g świeżych drożdży ( lub 3/4 łyżeczki suchych) - 1 łyżeczka soli Drożdże rozpuścić w wodzie . Do miski wsypać mąkę, ziarna , sól , dodać rozpuszczone drożdże . Całość zamieszać, do połączenia
Smaczne ZdrowePrzygotowałam od razu podwójną porcję i taki przepis podaję. Pyszne i zdrowe, czegóż chcieć więcej... Tylko chrupać. Polecam ! :-) Składniki: - 50g płatków owsianych górskich - 150g uprażonych ziaren ( dałam: dynię, słonecznik, siemię lniane i sezam) - 80g płatków migdałów - 2 białka z dużych jaj - 80g mielonego ksylitolu ( lub pudru) , ja dałam 50g ksylitolu i 30g syropu z agawy - skórka otarta z ćwiartki
Smaczne Zdrowepodanych składników wyszły mi 2 chlebki , jeden większy w formie : 23x8cm , drugi : 18x8cm. Składniki: - 400g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (2000) - 400g mąki orkiszowej białej (750) - 100g ziaren ( przewaga dyni, dodatkowo słonecznik i siemię lniane) - 1,5 płaskiej łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej (10g) - 20g drożdży - 3 łyżki oliwy - 650ml ciepłej wody Drożdże rozkruszyć , dodać do nich trochę wody
Smaczne Zdrowe100g mąki orkiszowej pełnoziarnistej ( u mnie typ 2000) - 20g drożdży - 350ml ciepłej wody (nie gorącej) - 1,5 płaskiej łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej (10g) - 60g otrąb - 50g słonecznika - 4 łyżki oleju Drożdże rozkruszyć i zalać 100ml wody, mieszając rozpuścić je. Do dużej miski wsypać mąki, sól,otręby, ziarna, dodać zaczyn i resztę wody oraz oliwę i wszystko razem wymieszać
Smaczne Zdroweplastry (my plastry roladki podgrzewamy na niskiej mocy w mikrofali- do lekkiego rozpłynięcia). Przyozdobić pokrojonymi buraczkami i od razu podawać. Można również posypać ziarnami uprażonymi na suchej patelni (słonecznika, sezamu, siemienia lnianego oraz dyni). Można podawać z pieczywem. Smacznego
Smaczne Zdrowepasuje. Składniki: - 450g mąki orkiszowej białej (u mnie typ750) - 150g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (typ2000) - 30g świeżych drożdży - 480ml wody - 150-200g ziaren (u mnie siemię lniane i słonecznik) - 12g soli himalajskiej lub morskiej + trochę ziaren do posypania chleba Drożdże rozkruszyć w kubeczku, dodać chłodną wodę i dokładnie rozmieszać. Do miski wsypać obydwie mąki, dodać ziarna, sól i rozrobione
Smaczne Zdroweoliwek - 1 łyżeczka soli (dałam płaską) - 1-2 łyżeczki miodu (dałam 1 łyżeczkę syropu z agawy) - 30g siemienia lnianego (można pominąć) + ziarna do posypania (u mnie siemię lniane i słonecznik) Drożdże wkruszyć do miski, dodać wodę, miód, oliwę i sól. Zamieszać. Dodać mąkę, semolinę i zagnieść ciasto. Pod koniec dodajemy ziarna. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Ja moje wyrabiałam
Smaczne Zdrowesoli himalajskiej lub morskiej - 60g mąki makaronowej orkiszowej (u mnie typ650) odpowiednik semoliny - 1 łyżeczka miodu lub syropu z agawy - 60ml oliwy z oliwek (40g) - 30g siemienia lnianego - 10g słonecznika +ziarna do posypania Do misy miksera wkruszyć drożdże, dodać, wodę, sól, oliwę i miód (u mnie syrop z agawy), dokładnie zamieszać. Następnie dodajemy mąkę oraz semolinę i dokładnie wyrabiamy
Smaczne Zdrowemałymi modyfikacjami. Składniki: - 500g ugotowanych i obranych buraków (użyłam kupne gotowane buraki bez przypraw) - ok.10 łyżek mąki jaglanej (ja mielę w młynku kaszę jaglaną) - 4 łyżki ziaren słonecznika - 4 łyżki ziaren siemienia lnianego - 1 łyżka miodu - 3-4 łyżki ksylitolu z prawdziwą wanilią (lub cukru waniliowego) + dodatkowo: - 60g pokruszonych orzechów laskowych Buraki pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować, użyłam
Smaczne Zdrowesamodzielnie coś takiego. Zdecydowanie bardziej przypominają chrupkie pieczywo i smakują naprawdę pysznie! Składniki: 200ml otrębów pszennych, 200ml płatków owsianych, 200ml mąki żytniej pełnoziarnistej, 200ml ziaren słonecznika, 200ml pestek dyni, 100ml siemienia lnianego, 100ml sezamu, 30g zarodków pszennych, 50g żurawiny, 2 łyżeczki soli, 450ml wody. Wykonanie Wszystkie suche składniki przesypać
Z miłości do słodkościuzyskania pożądanej konsystencji - ja osobiście wolę coś w rodzaju pesto) Wszystkie składniki układamy dowolnie na talerzu, po czym polewamy sosikiem. Możemy posypać zieleniną, a także uprażonym sezamem bądź ziarnami słonecznika. Smacznego
Sajkofanka smakułyżeczki granulowanego - opcjonalnie 1 duża łyżka soli 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka oleju 3-4 łyżki ulubionych ziół (u mnie czosnek niedźwiedzi, oregano, kurkuma, kminek) garść słonecznika, sezamu, lub ulubionych ziaren + ulubione zioła lub ziarna do posypania bułeczek przed pieczeniem pół łyżki masła Przygotowanie: W głębokiej misce rozkruszamy drożdze i rozpuszczamy je 1,5 szklanki letniej wody
Symfonia Smakówkremem - tak by równolegle się rozlały. Najlepiej jeśli mamy dodatkową parę rąk do pomocy - wtedy nalewamy dwa kremy jednocześnie. Zupę możemy podać z grzankami, posypać sezamem lub prażonym słonecznikiem czy migdałami. Finalnie można ją udekorować kleksem kwaśnej śmietany lub posypać ulubionymi świeżymi ziołami - kompozycja jest naprawdę dowolna. Smacznego! !!! Jeśli krem nie wyjdzie tak gęsty jak zaplanowaliśmy można
Symfonia Smaków