Wielkimi krokami zbliżają się Święta Bożego Narodzenia. Na świątecznym stole nie może zabraknąć śledzi po różną postacią. Dziś przestawiam Wam przepis na pyszne śledzie po tatarsku. SKŁADNIKI: 6 płatów solonych matiasów, 1 cebula, 4 ogórki kiszone, 20 szt pieczarek marynowanych, 2 łyżki groszku konserwowego, 2 łyżki majonezu, 1,5 łyżki śmietany 18 %, sól, pieprz, sok z połowy cytryny. PRZYGOTOWANIE(...)Matiasy moczę godzinę we wodzie. Następnie osuszam i skrapiam obficie sokiem z cytryny. Śledzie kroję na ukos na mniejsze kawałki. 2. Cebulę obieram i kroję w małą kostkę. Ogórki kiszone oraz pieczarki także kroję w małą kostkę. Do salaterki przekładam cebulę, ogórki, pieczarki oraz groszek. Dodaję majonez, śmietanę oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie łączę wszystkie składniki
Tradycyjna kuchnia KasiOstatnio zabrałam się za jej odtworzenie w domu i wyszła dokładnie taka, jak sobie zaplanowałam. Polecam, bo jest pyszna. SKŁADNIKI 1 duży słoik śledzi w zalewie octowej 1 duży słoik buraczków wiórki 1 duży słoik ogórków konserwowych 1 średnia czerwona cebula 3 łyżki majonezu sól, pieprz biały WYKONANIE Śledzie odsączyć z zalewy, pokroić w niewielką kostkę i przełożyć
Passions hobbies lifesię na każdej rodzinnej uroczystości. Polecam! Składniki: ok 350g solonych filetów śledziowych – matiasów 3 średniej wielkości buraki 3 średniej wielkości ziemniaki 1 jabłko 1 cebula 3 ogórki kiszone 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego (lub śmietany) sól, pieprz 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka cukru pół pęczka szczypiorku *** Buraki oraz(...)studzimy, obieramy i kroimy w kosteczkę *** *** Jabłko obieramy i kroimy w drobną kosteczkę *** *** Śledzie płuczemy (jeśli są mocno słone to moczymy w wodzie przez kilka godzin), osuszamy i kroimy w kosteczkę *** *** Cebulkę drobno siekamy *** *** Do dużej miski przekładamy ziemniaki, śledzie, cebulkę, jabłko oraz pokrojone w kostkę ogórki kiszone *** *** Dodajemy majonez oraz jogurt (lub śmietanę), mieszamy i doprawiamy do smaku
Blog z Apetytemłyżki majonezu 4 łyżki śmietany sól, pieprz Dodatkowo: sok z cytryny 1 łyżka oleju (w przypadku śledzi solonych/marynowanych) Filety śledziowe pokroić w kostkę. (Używając solonych - uprzednio je wymoczyć i po pokrojeniu skropić olejem.) Jajka (ugotowane na tardo), jabłko i ogórki również pokroić w kostkę. (Jabłko dodatkowo skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniało.) Cebulę drobno posiekać, pora pokroić(...)Przygotować sos. Majonez połączyć ze śmietaną, doprawić solą z pieprzem i dokładnie wymieszać. W głębokiej misce/półmisku (najlepiej, aby naczynie było przezroczyste) na dnie ułożyć śledzie i następnie warstwowo: cebulę, jabłko, jajka, pora i ogórki. Całość zalać sosem. Wierzch sałatki obficie posypać żółtym serem. Sałatkę przed podaniem schłodzić (min. 1-2 godziny) w lodówce
Di gotujeKochani, dziś przepis na śledzie - tradycyjne śledzie z olejem rydzowym. Jeśli lubicie śledzie i smak oleju rydzowego, to co ja będę zachwalać.. Spróbujcie ! ;) Olej rydzowy firmy SemCo jest olejem tłoczonym na zimno. Jego smak określa się jakoś cebulowy, z nutą gorczycy lub korzenny. Nie można stosować go do smażenia, ponieważ wysoka temperatura zniszczy wszystkie dobrodziejstwa, które w nim znajdziemy(...)kiszonych około 1/3 szkl soku z ogórków 250 ml oleju rydzowego pieprz Przygotowanie : Płaty śledziowe wymoczyć przez około 1 godzinę. śledzie odsączyć z wody i pokroić na paski około 2-3 cm. Umieścić w misce, ogórki pokroić w plasterki, cebulę w krążki. dodać sok z ogórków, olej rydzowy- wszystko wymieszać dodać pieprz i w razie potrzeby
Garnkowe fanaberieFilety śledziowe moczymy w zimnej wodzie przez 2 godziny, wymieniając 2 razy wodę. Dzięki temu pozbędziemy się nadmiaru soli. Można też użyć śledzi marynowanych w occie. Odsączone śledzie kroimy na mniejsze kawałki, w paski lub kostkę. Ogórki i jabłko kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy w plasterki, a jeśli są marynowane z marchewką, ją również dodajemy do sałatki. Cebulę(...)drobno siekamy. Do miski przekładamy odsączoną cieciorkę, ogórki, pieczarki, jabłko i natkę pietruszki. Dodajemy ocet winny, majonez, jogurt, sól i pieprz. Mieszamy. Na końcu dodajemy pokrojone śledzie i delikatnie mieszamy. Chłodzimy przed podaniem
Trzeci talerzpomidorowa z tuńczykiem Sałatka z torellini i pesto Sałatka z fenkułem i orzechami Styryjska sałatka ziemniaczana z olejem dyniowym Sałatka z kaszą pęczak Sałatka z fetą, pomidorami, papryką i ogórkiem Portawy na zimno Smörgåstårta - Szwedzki tort kanapkow y Mini tartinki z ciasta francuskiego Wrapsy z paluszkami krabowymi i avocado Guacamole - meksykańska salsa Pasta słonecznikowa z suszonymi pomidorami Moutabbal - pasta(...)Leczo z kiełbasą chorizo Rybka lubi pływać Najlepsze śledzie z cebulą Śledzie w miodzie Śledzie z czosnkiem Śledzie z cebulą i czerwonym pieprzem Śledzie marynowane w oleju lnianym Gravlax - marynowany łosoś Ryba po grecku w wersji odchudzonej Pieczony łosoś w posypce z curry Rillettes z łososia Śledzie z marynowanymi grzybkami i ogórkami Pracochłonne lecz warte wysiłku Kokosowe krewetki
Codziennik Kuchennytemu zabiegowi nabiera zdecydowanie łagodniejszego charakteru. Składniki: 2 buraki 2 ziemniaki 2 marchewki 2 cebule 1 jabłko (1 łyżka soku z cytryny do skropienia jabłka) 3 ogórki konserwowe 2 płaty marynowanych śledzi sos: 3 łyżki kwaśnej śmietany (u mnie 18%), 3 łyżki majonezu, 1 łyżka octu balsamicznego, 1 łyżeczka cukru, sól, pieprz Wykonanie: Buraki umyć i gotować ze skórką(...)kostkę. Jajka ugotować na twardo, wystudzić i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Jabłko obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Ogórki konserwowe pokroić w kostkę. Płaty śledziowe osuszyć z zalewy i pokroić w kostkę. Z podanych składników przygotować sos. Można podać w wersji jak na większym zdjęciu lub wymieszaną
zadanie-gotowaniewinegret ze śledziem i burakami sałatka śledziowa sałatka śledziowa w buraku sałatka śledziowa w jabłku sałatka śledziowa z oliwkami sałatka śledziowa z papryką i ogórkiem sałatka śledziowa z ziemniakami smażone śledzie marynowane śledzie pod pierzynką śledzie solone smażone śledzie zawijane śledzie z piernikiem i miodem śledź pod szubą śledź z koperkiem
królestwo garówcharakterystycznym dla polskich zakąsek tworzy bardzo smaczną i ciekawą przystawkę. Śledzie w Sosie Tatarskim - Składniki: ok. 400 g śledzi (najlepiej matiasów) 100 g marynowanych pieczarek (lub innych grzybków) 1 średnia czerwona cebula (lub ok. 100 g szalotek) 100 g ogórków konserwowych łyżeczka cukru 4 łyżki majonezu 3 łyżki gęstej śmietany 18% 1 łyżka musztardy sarepskiej 2 łyżeczki soku(...)łyżeczka chrzanu 1/2 łyżeczki pieprzu odrobina soli szczypiorek (opcjonalnie) Śledzie w Sosie Tatarskim - Sposób przygotowania: Płaty śledzi przepłukujemy, a następnie moczymy w wodzie przez ok. 2-3 godziny wymieniając ją ok. 3-4 razy (długość płukania zależy od słoności śledzi - im bardziej słone - tym dłużej moczymy). Pieczarki i ogórki bardzo dokładnie odsączamy z nadmiaru zalew. Następnie kroimy
Słodka Stronapiątkowy obiad z dodatkiem ziemniaków gotowanych w mundurkach. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 40dag filetów śledziowych matias 2 cebule 2 ogórki konserwowe 330g kwaśnej śmietany 12% 2 łyżki octu 1/2 łyżeczki cukru sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Śledzie zalać zimną wodą, odstawić na parę godzin(...)Cebulę pokroić w półplasterki i sparzyć wrzątkiem na durszlaku, pozostawić do ostygnięcia. Pokroić ogórki w kostkę. 3. Do miseczki wlać śmietanę, dodać ogórki, cebulę i cukier. Doprawić solą i pieprzem. Wszystko razem wymieszać. 4. Śledzie wyjąć z wody, pokroić na mniejsze kawałki. Skropić octem i włożyć do śmietany. Delikatnie razem wymieszać. Na noc odstawić do lodówki
Danka Pichcimały ogórek kiszony 2 pomidory suszone 1 mała szalotka 1/4 małego jabłka mała garść natki kolendry mała garść świeżych liści bazylii pieprz do smaku Śledzie pokroiłam w kostkę 2cm x 2cm. Przełożyłam do miseczki Ogórek, pomidory, szalotkę, jabłko i świeże zioła - bardzo drobno posiekałam. Dodałam do ryby Całość bardzo dokładnie wymieszałam i doprawiłam pieprzem Zjadłam
Szczęśliwa kuchniamały ogórek kiszony 2 pomidory suszone 1 mała szalotka 1/4 małego jabłka mała garść natki kolendry mała garść świeżych liści bazylii pieprz do smaku Śledzie pokroiłam w kostkę 2cm x 2cm. Przełożyłam do miseczki Ogórek, pomidory, szalotkę, jabłko i świeże zioła - bardzo drobno posiekałam. Dodałam do ryby Całość bardzo dokładnie wymieszałam i doprawiłam pieprzem Zjadłam
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comsklepie rybnym, więc postanowiłam ją w końcu odtworzyć w domu. Smak jest identyczny jak tej sklepowej, więc mi się udało :-) SKŁADNIKI 1 kg śledzi solonych 3 duże cebule olej rzepakowy 1 mały słoik ogórków konserwowych Na zalewę octową: 250 ml octu spirytusowego 10% 250 ml zimnej, przegotowanej wody 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego Na sos pomidorowy(...)puszka (400 g) krojonych pomidorów 200 g koncentratu pomidorowego 3 łyżki miodu 1 łyżka octu winnego białego 100 ml oleju rzepakowego pieprz WYKONANIE Słone śledzie przepłukać dobrze w wodzie, po czym pokroić na mniejsze kawałki. Cebule obrać i pokroić w piórka lub kostkę. Na patelnię wlać około 2-3 łyżki oleju, rozgrzać go i dodać cebulę. Smażyć ją do momentu
Passions hobbies lifechyba każdy je zna. W moim domu są popularną potrawą do chleba nie tylko w święta. Inne wersje śledzi ze śmietaną – do takich śledzi dodaję zamiast jabłka: marynowane warzywa, np. paprykę, ogórki kiszone, konserwowe, grzyby kosteczki gruszki suszone pomidory cebulę Zawsze smakują obłędnie, śledzie uwielbiam! Kiedy mamy dobre śledzie to naprawdę możemy z nich przygotować wiele smacznych dań
Zasmakuj Kuchni