śledzie z ogórkami - 960 przepisów (strona:19/64)

Rolmopsy z nadzieniem grzybowym 97

nadzieniem grzybowym Przygotuj garnek, miseczkę, nóż i deskę do krojenia, łyżkę, łyżeczkę, wykałaczki, słoik lub inny zamykany pojemnik. Przygotuj składniki: 5-6 płatów solonych lub marynowanych śledzi, 1 cebulę kilka suszonych grzybów, ogórek konserwowy, 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, majeranek, olej, cukier. Dzień przed przygotowywaniem rolmopsów suszone grzyby opłucz pod bieżącą wodą, przełóż do garnka i zalej wodą(...)grzyby ugotuj. Gdy zmiękną, odstaw je do ostygnięcia. Wystudzone grzyby oraz ogórka drobno pokrój. Cebulę obierz z łupinek i bardzo drobno posiekaj. Jeżeli to konieczne, śledzie wymocz. W miseczce wymieszaj pokrojone grzyby, cebulę, ogórka i koncentrat pomidorowy. Farsz dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i majerankiem. Płaty śledziowe rozkładaj kolejno na desce lub na innej płaskiej powierzchni. Na każdym połóż

blog.moje-pasje.info
Śledzik 188

tatar, czy sałatka – moja nazwa to po prostu śledzik. Tym razem bardziej niż sposobem przygotowania postaram się Was zachęcić sposobem… podania.     Składniki: - 2 płaty śledzia - 2 małe ogórki konserwowe - ½ małej czerwonej cebuli - mały kawałek czerwonej papryki - kilka gałązek szczypiorku - gałązka świeżego kopru - sok z cytryny (mała łyżeczka) - pieprz cytrynowy - pieprz czerwony – ok. 6 ziaren - 2 łyżki oliwy(...)cytrynowej Dodatkowo: - Pumpernikiel pełnoziarnisty   Śledzie moczymy w zimnej wodzie (jak długo – zależy od stopnia zasolenia – trzeba spróbować), byle nie zadługo, bo stracą swoją jędrność. Orzechy włoskie siekamy i rumienimy na suchej patelni, aby wydobyć aromat. Wymoczone płaty sledziowe osuszamy papierowym ręcznikiem (nadmiar płynów w potrawie jest zbędny) i kroimy w drobną kostkę. Skrapiamy delikatnie sokiem z cytryny. Dodajemy pokrojone

mojewypiekiinietylko
MATIASY LEKKO CZOSNKOWE 1600

Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek drobno siekamy. W miseczce mieszamy cebulę z czosnkiem, dodajemy łyżkę octu. Ogórki kroimy w kostkę. W słoiku (miseczce) układamy warstwowo: śledzie, cebulę z czosnkiem, ogórek aż do wyczerpania składników. Każdą warstwę lekko pieprzymy. Zalewamy olejem. Chłodzimy w lodówce kilka godzin

Walijskie Pichcenie
Postne śledzie z fasolą i śliwkami z octu 139

cebula drobno pokrojona połowa zawartości małego słoika śliwek w occie razem z zalewą (lub innych ulubionych owoców z octu: wiśni, gruszek) 3 ogórki kiszone pokrojone na grube plasterki świeżo mielony pieprz   Jak przygotować postne śledzie z fasolą i śliwkami z octu?   Poprzedniego dnia namoczyć fasolę. Śledzie spróbować, jeśli są bardzo słone, namoczyć je w wodzie przez godzinę(...)śliwek tak, żeby przykryła śledzie. Zostawić na noc. Następnego dnia ugotować fasolę. Wyłożyć ją na talerz, żeby wystygła. Udekorować brzeg talerza śliwkami (z wyjętymi pestkami) i ogórkiem. Wyłożyć na górę odsączonego śledzia z cebulą i popieprzyć. Podawać jako sałatkę z ziemniakami w mundurkach (w poście), albo jako zagryzkę do hucznej ostatkowej zabawy.   Artykuł Postne śledzie z fasolą i śliwkami

Ugotowane pozamiatane
Tatar śląski ze śledzia 168

smacznie łączą się tu w jedną całość. Ogórek i szczypiorek dodają kontrastu, śledź z kolei przyjemnie słonawego posmaku. Fajnie wprowadzić w ten sposób śledzia do codziennego jadłospisu, nie tylko w minioną niedawno Wigilię :) Składniki na 1 średnia miskę: 2 płaty filetów śledziowych typu matias 1 jajko - duże; ugotować na twardo 2 ogórki kiszone - duże 1 czerwona cebula - średnia(...)mokre - wtedy skorupka lepiej odchodzi od białka - obrać i pokroić w kostkę. Ogórki kiszone, czerwoną cebulę oraz szczypiorek posiekać w drobną kosteczkę.  Wszystkie składniki wymieszać w misce. Skropić lekko cytryną i przyprawić pieprzem do smaku. Soli tu już nie potrzeba - wystarczająco dużo dodaje jej słony śledź :) Dołożyć majonez i gęsty jogurt naturalny. Wszystko razem jeszcze raz wymieszać

Grunt to przepis!
Sałatka śledziowa z burakami 262

średnie  płaty śledziowe solone 1 szklanka mleka 3 średnie ziemniaki 1 duże jabłko 1/2 puszki groszku konserwowego 3 ogórki konserwowe 3 łyżki majonezu 1 słoiczek buraczków konserwowych sól pieprz do smaku Do dekoracji: natka pietruszki i roszponka Przygotowanie: Śledzie kroję na centymetrowe paseczki i moczę przez noc w mleku. Ziemniaki(...)gotuję w skórkach po ostudzeniu obieram i kroję w drobną kostkę. Do ziemniaków dodaję  odsączony groszek konserwowy, pokrojone w kostkę jabłko i pokrojone również w kostkę ogórki konserwowe.Dodaję odsączone śledzie i majonez, wszystkie składniki mieszam i doprawiam solą i pieprzem. Układam na półmisku naprzemiennie warstwę sałatki i warstwę buraczków konserwowych, całość udekorowałam natką pietruszki oraz roszponką. Smacznego

W kuchennej krainie
Pikantna sałatka śledziowa – przekąska przed północą 120

podania można wykorzystać kawałek sałaty, cykorii itp. Składniki: Śledzie solone w oleju typu matias – 1 opakowanie 1 papryczka chili ½ cebuli Marynowane pieczarki ze słoika – ½ 3 ogórki korniszony 2 łyżki oliwy Pieprz Wykonanie: Śledzie moczymy w wodzie około 30 minut ( chyba, że ktoś lubi bardziej słone to nie ). Papryczkę przekrawamy wzdłuż i usuwamy pestki ( do pracy z papryczką warto ubrać(...)rękawiczki ) i bardzo drobno siekamy. Cebulę i ogórki kroimy w małą kostkę. Wymoczone i odsączone śledzie kroimy w cienkie paseczki ok ½ cm a pieczarki jeżeli są małe to w ćwiartki ( większe należy bardziej rozdrobnić ). Całość łączymy, dodajemy oliwę i pieprz. Mieszamy. Pozostawiamy w misce w lodówce. Mniejsze porcje nakładamy dopiero przed podaniem. Przez ten czas wszystkie smaki idealnie się

Smaki Ewy
Śledź w purpurze 177

kiszone ogórki  2 cebule dymki młode liście buraka Wykonanie: Zagotowujemy zakwas dodając do niego cukier i ocet jabłkowy. Odstawiamy do wystudzenia. Zimnym zalewamy opłukane/wymoczone płaty śledziowe i dokładamy obrane czerwone cebulki. Tak przygotowane odstawiamy na 24 godziny. Ogórka i cebulę kroimy w drobną kostkę, płaty odsączamy z zalewy i delikatnie osuszamy.  Gotowego, skropionego olejem śledzia podajemy

Malinowe Pocałunki
Smażone śledzie w zalewie słodko-kwaśnej 369

Śledzie smażone w cieście, a następnie zamarynowane w pomidorowej zalewie z dodatkiem kiszonych ogórków. Smaczny i ciekawy pomysł na śledzie, których oczywiście nie może zabraknąć na świątecznym stole. 8 filetów śledziowych w oleju 4 jajka 1/2 szklanki mąki pszennej szczypta soli olej rzepakowy do smażenia ZALEWA: 3 cebule 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki octu(...)stron. Odsączyć na papierowym ręczniku. Cebulę pokroić na piórka i smażyć na oleju, aż będzie miękka. Dodać pozostałe składniki zalewy i zagotować. Ogórki pokroić w małą kostkę i dodać do pomidorowej zalewy. Usmażone śledzie przekładać w słoiku pomidorową zalewą. Odstawić w chłodne miejsce na 3-4 dni. Smacznego

https:KKuchniaMniam
Śledź w słodkich buraczkach 391

Śledź w słodkich buraczkach to nieco odmienna propozycja podania śledzia np. na przyjęcie. Połączenie dwóch różnych smaków oraz efekt wizualny zaciekawi każdego śledziowego amatora.Składniki : 5-6 płatów śledziowych a la Matias 3 większe ogórki 1 gruszka 2 średnie buraki 2 łyżki masła 2 łyżki miodu 1 średnia cebula sok z cytryny 1-2 łyżki majonezu Przygotowanie :Matiasy odsączam(...)godziny w 180oC). Buraki te najlepiej przygotować dzień wcześniej i śmiało można je piec przy okazji pieczenia czegoś innego w piekarniku.Ogórki kroję w kawałki, gruszkę również, dokładam do śledzi, dodaję majonez, mieszam doprawiając pieprzem.Buraczki po obraniu skórki ścieram na tarce, odciskam z nadmiaru soku i łączę z drobno posiekaną cebulką i mieszam. Jeśli trzeba można doprawić odrobiną cukru

Mechanik w kuchni
Buraczkowa sałatka śledziowa 146

smaczniejsza. Słone śledzie smakują delikatnie, a z zalewy octowej są bardziej wyraziste. Sałatka jest dzięki temu bardziej bogata. Można oczywiście zdecydować się jedynie na jeden rodzaj śledzi. SKŁADNIKI 1 duży słoik ogórków konserwowych 2 słoiki buraczków wiórki 1 duża czerwona cebula 6 filetów śledziowych w zalewie octowej 6 filetów śledziowych a'la matjas 1/2 szklanki octu 2 łyżeczki musztardy(...)sarepskiej 4 łyżki majonezu pieprz, sól WYKONANIE Śledzie solone a'la matjas przełożyć do miski, zalać wodą, wlać ocet i włożyć do lodówki na co najmniej 3 godziny. Cebulę obrać i pokroić w niewielkie piórka. Ogórki pokroić w kostkę. Wszystkie filety śledziowe dobrze odsączyć i pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać dobrze odsączone buraczki, musztardę

Passions hobbies life
Roladki śledziowe 271

efektowny sposób podania śledzia na wigilijną (i nie tylko!) kolacje. Z dodatkiem czerwonej cebuli, ogórka konserwowego z wyśmienitym, lekko czosnkowym sosem. Pychota!Ilość porcji: 2Czas przygotowania: 10 minut ( nie licząc czasu potrzebnego na moczenie śledzi)Składniki: 4 filety śledziowe a’la matjasCzerwona cebula2 ogórki konserwoweKilka gałązek koperkuSos:50ml jogurtu naturalnego50ml majonezu½  łyżeczki musztardy1 mały ząbek czosnku¼  łyżeczki

Kolizje Smaków
TATAR ZE ŚLEDZIA 145

zrobić wcześniej, przełożyć np. do szklanego słoika i do 2-3 dni przechowywać w lodówce. Jeśli nie chcecie lub nie możecie użyć marynowanej papryczki jalapeño, zastąpcie ją marynowanym ogórkiem lub kaparami. Śledzie z solanki należy najpierw wypłukać i moczyć przez co najmniej godzinę w zimnej wodzie. Najlepiej spróbować kawałek, czy jest już mało słony. Czasem trzeba moczyć dłużej, w międzyczasie

cool and minty
Sałatka w rurkach 289

Zrobiłam sałatkę ze śledzia...upiekłam rurki drożdżowe..i pomyślałam ..a może tak napełnić rurki sałatką..no i są tak jakby marchewki nadziewane... 500 g mąki  250 ml wody  2 łyżeczki soli  2 łyżeczki cukru  2 łyżki oleju  6 g suchych drożdży (lub około 20 g świeżych)  żółtko do posmarowania Wszystkie składniki umieścić w misce(...)końca rurki -wtedy jest łatwiej wyjąć rurkę z upieczonego ciasta].Posmarować roztrzepanym żółtkiem .Piec przez około 15 minut w 220 stopniach. filety śledziowe papryka czerwona, żółta  ogórek konserwowy cebula szczypiorek majonez Śledzie obrać ze skóry, pokroić w paseczki.Cebulę, paprykę i ogórka pokroić w kostkę.Wymieszać z majonezem i doprawić do smaku.Napełnić wystudzone rurki i udekorować szczypiorkiem

Moje domowe kucharzenie
Najlepszy śledzik według mojej mamy 337

moja mama robi najlepsze śledzie! Składniki :* 5-6 płatów śledziowych* cebula* 2-3 ogórki kiszone* jabłko* łyżka octu* łyżka oleju* 200g jogurtu greckiego Przygotowanie :Śledzie pokroić w 3 centymetrowe kawałki. Jabłko, ogórki i cebulę posiekać w kostkę. Dodać olej i ocet, wymieszać. Odstawić na 20 minut, połączyć z jogurtem naturalnym

Magiczne Życie Marty