Filety śledziowe moczymy w zimnej wodzie przez 2 godziny, wymieniając 2 razy wodę. Dzięki temu pozbędziemy się nadmiaru soli. Można też użyć śledzi marynowanych w occie. Odsączone śledzie kroimy na mniejsze kawałki, w paski lub kostkę. Ogórki i jabłko kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy w plasterki, a jeśli są marynowane z marchewką, ją również dodajemy do sałatki. Cebulę(...)drobno siekamy. Do miski przekładamy odsączoną cieciorkę, ogórki, pieczarki, jabłko i natkę pietruszki. Dodajemy ocet winny, majonez, jogurt, sól i pieprz. Mieszamy. Na końcu dodajemy pokrojone śledzie i delikatnie mieszamy. Chłodzimy przed podaniem
Trzeci talerzpomidorowa z tuńczykiem Sałatka z torellini i pesto Sałatka z fenkułem i orzechami Styryjska sałatka ziemniaczana z olejem dyniowym Sałatka z kaszą pęczak Sałatka z fetą, pomidorami, papryką i ogórkiem Portawy na zimno Smörgåstårta - Szwedzki tort kanapkow y Mini tartinki z ciasta francuskiego Wrapsy z paluszkami krabowymi i avocado Guacamole - meksykańska salsa Pasta słonecznikowa z suszonymi pomidorami Moutabbal - pasta(...)Leczo z kiełbasą chorizo Rybka lubi pływać Najlepsze śledzie z cebulą Śledzie w miodzie Śledzie z czosnkiem Śledzie z cebulą i czerwonym pieprzem Śledzie marynowane w oleju lnianym Gravlax - marynowany łosoś Ryba po grecku w wersji odchudzonej Pieczony łosoś w posypce z curry Rillettes z łososia Śledzie z marynowanymi grzybkami i ogórkami Pracochłonne lecz warte wysiłku Kokosowe krewetki
Codziennik Kuchennytemu zabiegowi nabiera zdecydowanie łagodniejszego charakteru. Składniki: 2 buraki 2 ziemniaki 2 marchewki 2 cebule 1 jabłko (1 łyżka soku z cytryny do skropienia jabłka) 3 ogórki konserwowe 2 płaty marynowanych śledzi sos: 3 łyżki kwaśnej śmietany (u mnie 18%), 3 łyżki majonezu, 1 łyżka octu balsamicznego, 1 łyżeczka cukru, sól, pieprz Wykonanie: Buraki umyć i gotować ze skórką(...)kostkę. Jajka ugotować na twardo, wystudzić i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Jabłko obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Ogórki konserwowe pokroić w kostkę. Płaty śledziowe osuszyć z zalewy i pokroić w kostkę. Z podanych składników przygotować sos. Można podać w wersji jak na większym zdjęciu lub wymieszaną
zadanie-gotowaniewinegret ze śledziem i burakami sałatka śledziowa sałatka śledziowa w buraku sałatka śledziowa w jabłku sałatka śledziowa z oliwkami sałatka śledziowa z papryką i ogórkiem sałatka śledziowa z ziemniakami smażone śledzie marynowane śledzie pod pierzynką śledzie solone smażone śledzie zawijane śledzie z piernikiem i miodem śledź pod szubą śledź z koperkiem
królestwo garówcharakterystycznym dla polskich zakąsek tworzy bardzo smaczną i ciekawą przystawkę. Śledzie w Sosie Tatarskim - Składniki: ok. 400 g śledzi (najlepiej matiasów) 100 g marynowanych pieczarek (lub innych grzybków) 1 średnia czerwona cebula (lub ok. 100 g szalotek) 100 g ogórków konserwowych łyżeczka cukru 4 łyżki majonezu 3 łyżki gęstej śmietany 18% 1 łyżka musztardy sarepskiej 2 łyżeczki soku(...)łyżeczka chrzanu 1/2 łyżeczki pieprzu odrobina soli szczypiorek (opcjonalnie) Śledzie w Sosie Tatarskim - Sposób przygotowania: Płaty śledzi przepłukujemy, a następnie moczymy w wodzie przez ok. 2-3 godziny wymieniając ją ok. 3-4 razy (długość płukania zależy od słoności śledzi - im bardziej słone - tym dłużej moczymy). Pieczarki i ogórki bardzo dokładnie odsączamy z nadmiaru zalew. Następnie kroimy
Słodka Stronapiątkowy obiad z dodatkiem ziemniaków gotowanych w mundurkach. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 40dag filetów śledziowych matias 2 cebule 2 ogórki konserwowe 330g kwaśnej śmietany 12% 2 łyżki octu 1/2 łyżeczki cukru sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Śledzie zalać zimną wodą, odstawić na parę godzin(...)Cebulę pokroić w półplasterki i sparzyć wrzątkiem na durszlaku, pozostawić do ostygnięcia. Pokroić ogórki w kostkę. 3. Do miseczki wlać śmietanę, dodać ogórki, cebulę i cukier. Doprawić solą i pieprzem. Wszystko razem wymieszać. 4. Śledzie wyjąć z wody, pokroić na mniejsze kawałki. Skropić octem i włożyć do śmietany. Delikatnie razem wymieszać. Na noc odstawić do lodówki
Danka Pichcimały ogórek kiszony 2 pomidory suszone 1 mała szalotka 1/4 małego jabłka mała garść natki kolendry mała garść świeżych liści bazylii pieprz do smaku Śledzie pokroiłam w kostkę 2cm x 2cm. Przełożyłam do miseczki Ogórek, pomidory, szalotkę, jabłko i świeże zioła - bardzo drobno posiekałam. Dodałam do ryby Całość bardzo dokładnie wymieszałam i doprawiłam pieprzem Zjadłam
Szczęśliwa kuchniamały ogórek kiszony 2 pomidory suszone 1 mała szalotka 1/4 małego jabłka mała garść natki kolendry mała garść świeżych liści bazylii pieprz do smaku Śledzie pokroiłam w kostkę 2cm x 2cm. Przełożyłam do miseczki Ogórek, pomidory, szalotkę, jabłko i świeże zioła - bardzo drobno posiekałam. Dodałam do ryby Całość bardzo dokładnie wymieszałam i doprawiłam pieprzem Zjadłam
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comsklepie rybnym, więc postanowiłam ją w końcu odtworzyć w domu. Smak jest identyczny jak tej sklepowej, więc mi się udało :-) SKŁADNIKI 1 kg śledzi solonych 3 duże cebule olej rzepakowy 1 mały słoik ogórków konserwowych Na zalewę octową: 250 ml octu spirytusowego 10% 250 ml zimnej, przegotowanej wody 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego Na sos pomidorowy(...)puszka (400 g) krojonych pomidorów 200 g koncentratu pomidorowego 3 łyżki miodu 1 łyżka octu winnego białego 100 ml oleju rzepakowego pieprz WYKONANIE Słone śledzie przepłukać dobrze w wodzie, po czym pokroić na mniejsze kawałki. Cebule obrać i pokroić w piórka lub kostkę. Na patelnię wlać około 2-3 łyżki oleju, rozgrzać go i dodać cebulę. Smażyć ją do momentu
Passions hobbies lifechyba każdy je zna. W moim domu są popularną potrawą do chleba nie tylko w święta. Inne wersje śledzi ze śmietaną – do takich śledzi dodaję zamiast jabłka: marynowane warzywa, np. paprykę, ogórki kiszone, konserwowe, grzyby kosteczki gruszki suszone pomidory cebulę Zawsze smakują obłędnie, śledzie uwielbiam! Kiedy mamy dobre śledzie to naprawdę możemy z nich przygotować wiele smacznych dań
Zasmakuj Kuchnipraktycznie w każdym domu. Lekko słone matiasy bardzo fajnie komponują się z pomidorową słodko-kwaśną zalewą. Dodatkowo smak potrawy wzbogacają konserwowe ogórki i papryka. Wygodą jest fakt, że takie śledzie możemy zrobić kilka, a nawet kilkanaście dni przed planowaną imprezą, bo im dłużej postoją w lodówce, tym ich smak jest głębszy 😍 Składniki(...)800g matiasów 3 cebule 4 ogórki korniszony 3-4 płaty czerwonej papryki konserwowej 4-5 kulek ziela angielskiego 3 liście laurowe Zalewa: (aby zalewa porządnie przykryła śledzie, ja podwoiłam ilość wszystkich składników) 1 szkl. wody 1/4 szkl. oleju 2 łyżki octu 1 łyżka cukru 2 łyżki ketchupu pikantnego 1 łyżka koncentratu pomidorowego pieprz sól do smaku 3 liście
Walijskie Pichceniedodatek czarnuszki. Spróbujcie najpierw śledzia z czarnuszką MIRKO od tak z kromką chleba, polecam A potem przygotujcie z niego tą pyszną sałatkę Składniki: 1 opakowanie śledzia z czarnuszką MIRKO 1 ziemniak 2 mniejsze ogórki konserwowe 2 jajka około 1 cm pora 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu sól i pieprz do smaku opcjonalnie posiekana zielona pietruszka do podania(...)Przygotowanie: Ziemniaka gotujemy w mundurku, obieramy i kroimy. Dodajemy drobniej pokrojonego śledzia z czarnuszką i łyżkę cebulki z opakowania. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę jajka (ugotowane wcześniej na twardo), ogórki i posiekany por. Całość doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy majonez i jogurt naturalny. Mieszamy składniki, próbujemy opcjonalnie doprawiamy. Podajemy np. z odrobiną posiekanej zielonej pietruszki. Smacznego
Słodkie okruszkiśmietany kwaśnej sól,pieprz,szczypta cukru pół łyżeczki musztardy Dodatkowo Ziemniaki ugotowane w mundurkach Śledzie kroimy na połowę ,zdejmujemy (NIE KONIECZNIE)skórkę,cieniutką błonkę która znajduje się na skórze śledzia. Następnie kroimy w 1lub 2 cm paseczki Cebulę kroimy w cieniutkie piórka,ogórki w półplasterki, jabłko w drobną kostkę, koperek siekamy drobno. W misce połączyć śmietanę(...)majonezem i przyprawami , dodać do śledzi, i reszty dodatków,wymieszać. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki ,najlepiej na noc. Podawać z ugotowanymi w mundurkach z ziemniakami. Jeżeli lubicie bardziej kwaśną wersję to można dodać łyżkę lub dwie zalewy od ogórków konserwowych. Moja wersja jest dość gęsta ,jeżeli wolicie bardziej rzadką można dolać odrobinę mleka, lub więcej śmietany
Andzia Pichcisłoiczek (200 g) koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki cukru(dałam miód) 1 łyżka octu 0,5 szklanki oleju 0,5 szklanki wody 2 ogórki kiszone łyżeczka majeranku sól i świeżo zmielony pieprz do smaku Sposób wykonania: Śledzie zalewamy wodą i moczymy ok. 2 - 3 godzin. Następnie kroimy na mniejsze kawałeczki. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na oleju(...)będzie miękka dodajemy zmieszany koncentrat z wodą, ocetem, zielem, liściem, cukrem i majerankiem. Wlewamy do cebuli, dodajemy drobno pokrojone w kostkę ogórki, sól i pieprz. Dusimy jeszcze ok. 15 - 20 minut. Studzimy. Następnie układamy śledzie na przemian z cebulą, zaczynając i kończąc na cebuli. Odstawiamy najlepiej na całą noc do lodówki, aby przeszły między sobą smaki. Źródło
Smaki Nataliiprzepis na śledzie w moim domu istnieje od zawsze chyba. Co prawda lekko go zmodyfikowałam (pieprzu ziołowego nie mam na stanie), ale i tak wyszły super. Taka kolorowa wersja śledzika w oleju - papryka, ogórek konserwowy i cebulka. Do tego śledzik obsypany w papryce słodkiej, pieprzu i majeranku i podniebienie zaspokojone :) Składniki: 2 płaty śledziowe(...)papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 3-4 ogórki konserwowe 1 cebulka po łyżce: papryki słodkiej, majeranku i pieprzu olej Przygotowanie: paprykę, ogórki i cebulę kroimy w drobną kostkę i mieszamy uprzednio namoczone śledzie (tak, żeby nie były za słone) kroimy w nieduże kawałki - tak na raz do dużej miski wsypujemy przyprawy dodajemy do nich śledzie i dokładnie obtaczamy
Gotowanie z pasją