Dzisiaj mam dla Was prostą i szybką sałatkę ze śledzia. Jest to jedna z tych sałatek, którą można przygotować bardzo szybko i z niewielkiej ilości produktów. Może ona, ciasno upchnięta, stać w słoiczku (w lodówce) przez kilka dni, nawet do tygodnia. Jest to więc idealna propozycja na imprezę - można zrobić na kilka dni wcześniej, a przed przyjściem gości przełożyć(...)oliwa z oliwek niewielki pęczek koperku niewielki pęczek natki pietruszki pół łyżeczki ziaren ziela angielskiego 2 średnie liście laurowe Śledzia pokroić w średniej grubości paseczki. Pora oczyścić, dobrze opłukać i posiekać w cienkie plasterki. Fasolę przepłukać i odsączyć dokładnie. Ogórki pokroić w niezbyt grube półplasterki. Dodać posiekany koperek z pietruszką, ziele angielskie, liście laurowe i zalać kilkoma łyżkami oliwy
Codzienna kuchnia niecodziennaPoniższy przepis na śledzie otrzymałam od mojej mamy. Śledziki robi się bardzo szybko, niestety czas oczekiwania jest dość długi, ponieważ muszą postać w lodówce ok. 4 dni. Przepis można modyfikować według swojego uznania. Podstawowy przepis jest oparty na takich(...)przyprawach jak: majeranek, goździk, jałowiec, listek laurowy oraz ziele angielskie i pieprz. Oczywiście ten skład można modyfikować i dodawać swoje dodatki np. koncentrat pomidorowy lub ogórek kiszony czy bardziej na słodko z jabłkiem. Śledzie świetnie sprawdzają się na imprezach. Potrzebujemy: 4 podwójne płaty matjasów 1 cebula zalewa: 1 cytryna 2 ząbki czosnku sól 1/2 łyżeczki cukru 2 - 3 łyżki oleju
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/łyżka śmietany 18 % sól,pieprz Przygotowanie: śledzie moczymy w wodzie ok 2 godz,czas można skrócić lub wydłużyć w zależności od tego jak słone mamy śledzie,następnie osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w paseczki. Fasole odsączamy na sitku i przepłukujemy przegotowaną wodą. Porę kroimy w pół plasterki i przelewamy wrzątkiem.Ogórki kroimy w kostkę.Wszystkie składniki mieszamy w misce
Swojskie jedzonkoWami przepisem na super smaczną sałatkę śledziową. Autorem receptury jest nasz kochany Dziadek, który jednocześnie pozostaje niedoścignionym mistrzem w robieniu śledzi. :) SKŁADNIKI: 1 kg matiasów (filety śledziowe w solance) 1 duże słodkie jabłko 4 ogórki konserwowe 1 mały słoiczek grzybków w zalewie octowej (u nas maślaki) 2 cebule 100 ml oleju słonecznikowego 1 - 2 łyżeczki octu * 1 łyżka(...)zrezygnować z dodawania octu. Filety śledziowe moczymy 2 - 3 godziny w zimnej wodzie. Czas zależy od ich stopnia zasolenia. Jabłko i ogórki kroimy w jednakową kostkę. Cebulę kroimy wzdłuż i siekamy w pióra. Wymoczone i opłukane śledzie kroimy w dość grube, ok. 3 cm pasy. Wszystko wrzucamy do dużej miski i dodajemy grzybki wraz z zalewą. Jeśli jest bardzo
Kuchnia od dwojgaorzechami włoskimi. Przepis znalazłam na kwestii smaku. Kiedy robię coś po raz pierwszy często tam zaglądam. Osobiście, uwielbiam sałatkę śledziową z curry i ogórkami konserwowymi, którą też tam znajdziecie. Poniżej podaję przepis na śledzie na podstawie przepisu Joasi.Na koniec, chciałam Wam jeszcze życzyć, tak przedświątecznie, żebyście w wirze przygotowań znaleźli chwilę czasu dla siebie. Jakoś przeżyjemy
W kuchni wieczoremMUSI ona być dobra :). Dobrze jest zwrócić uwagę na jak najlepszą jakość śledzi oraz na to, że ziemniaki powinny być ugotowane w mundurkach i odparowane i oczywiście o odmianie sałatkowej (klejące, z dużą ilością skrobi).6 płatów śledziowych, namoczonych6 ogórków konserwowych6 ziemniaków ugotowanych w mundurkach1 cebula (najlepiej czerwona)kilka ziarenek pieprzu2-3 łyżki majonezuFilety śledziowe po namoczeniu płuczemy
Z butelką mleczka w tlePyszna sałatka na bazie burków ze śledziem i grzybami marynowanymi z sosem śmietanowo-musztardowym.Od kilku lat gości na moim świątecznym stole,moja rodzina zajada się nią ze smakiem. Składniki: 8 filetów śledziowych 8 buraków 4 ziemniaki 4 marchewki 4 jabłka 1 seler 8 ogórków kiszonych 1 cebula 1 słoik grzybów marynowanych sok z cytryny Sos: 2 szklanki śmietany(...)cukier Sposób przygotowania: Buraki dokładnie myjemy i gotujemy bez obierania.Marchew,selera i ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy osobno bez obierania.Ugotowane warzywa kroimy w kostkę. Ogórki i jabłka obieramy i również kroimy w kostkę. Śledzie kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy. Grzyby odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę. Pokrojone składniki , oprócz ziemniaków i śledzi mieszamy.Skrapiamy sokiem z cytryny. Śmietanę
Bajeczna Kuchniatwardo 1 puszka groszku konserwowego 3 matyjasy 1 cebula 3 - 4 kiszone ogórki (w zależności od wielkości) 250 g majonezu sól i pieprz do smaku Sałatka po wymieszaniu Przygotowanie : Śledzie zamoczyć na 2-3 h w zimn ej wodzie z 3-4 łyżkami octu. Buraki(...)Jajka ugotować na twardo i pokroić w drobną kosteczkę.Następnie pokroić drobniutko cebulę i ogórki obrane ze skórki.Ogórki jeśli puściły zbyt dużo soku należy delikatnie wycisnąć.Groszek odsączyć z zalewy i dodać do całości,Czas na nasze śledzie.Kroimy je w cieniutkie plasterki i dorzucamy do miski.Dodajemy majonez i pieprz.Mieszamy i próbujemy.Na końcu dodajemy sól, jeśli
Gosia gotujedanie kuchni szwedzkiej. To właśnie od śledzia rozpoczyna się spotkanie przy szwedzkim stole. PS. Na zdjęciach nie ma borówek, bowiem takich nie mieliśmy, udekorowaliśmy czerwonym pieprzem. Składniki 8 filetów śledziowych 2 jabłka 1/2 szklanki słodkiej śmietany 1/2 szklanki kwaśnej śmietany pół cebuli 100 g borówek ze słoiczka pół pęczka koperku 2 kiszone ogórki 1 cytryna Zalewa : 140 ml mleka(...)cytryny, ułożyłem je na paterze. Śledzie osączyłem, zwinąłem w ruloniki, ułożyłem na plasterkach jabłek. Śmietanę słodką ubiłem na sztywno, dodałem startą cebulę, resztę soku z cytryny i kwaśną śmietanę. Wymieszałem, doprawiłem do smaku solą, cukrem i pieprzem kajeńskim. Przygotowanym sosem polałem śledzie, na wierzchu należy ułożyć porcje borówek. Udekorowałem krążkami cebuli, plasterkami ogórków i koperkiem. Podałem z białym chlebem
R'n'G Kitchennadzieję, że rodzinie też posmakuje. Dzięki warstwowemu ułożeniu kolorowych składników może uda się skusić najmłodszych ;) A nielubiący śledzi zawsze mogą je przełożyć na talerze innych i zjeść dodatki ze spodu ;) Składniki : 4 płaty śledziowe pół cebuli 2 buraki czerwone 8 ogórków konserwowych 3 papryczki chili lub papryka czerwona 3 łyżki majonezu kilka kawałków suszonych pomidorów ok. 20 dag pomarańczowego(...)ogórkach. Majonez rozsmarować na powierzchni chili i ogórków. Pomidory pokroić w kostkę. Ser pokroić w kostkę i rozłożyć równomiernie na majonezie. Lekko docisnąć dłonią do spodu. Rozdrobnić natkę pietruszki. Folię naciągnąć na brzegi formy. Keksówkę przykryć półmiskiem i odwrócić. Delikatnie zdjąć folię. Wierzch posypać natką. Ułożyć na niej kawałki śledzia. Sałatka jest najlepsza, gdy trochę (kilka godzin) postoi
Weekendy w domu i ogrodziekomentarzach! Składniki; 25 dag filetów śledziowych solonych w oleju rzepakowym SEKO 1 duży burak ćwikłowy - ugotowany 2 ogórki kiszone 1 mała czerwona cebula 1 szklanka soczewicy - ugotowanej pieprz do smaku 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego Przygotowanie; Śledzie płuczemy i moczymy w zimnej wodzie około 15 min.lub dłużej jeśli wolicie mniej słone. Następnie odcedzamy i kroimy
Radość kipiąca uśmiechem.już wiecie za śledziami nie przepadam, więc to opinia moich bliskich :) Składniki: - 4 duże ziemniaki - 250 g śledzi matijas - 2 jajka na twardo - 1 duża cebula - 1 duże kwaskowate jabłko - 2 kiszone ogórki - 1/2 puszki kukurydzy sos - 200 ml majonezu - 100 ml jogurtu naturalnego - sok z połowy cytryny - 1 łyżka musztardy - 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki(...)biały Przygotowanie: Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach 25 minut, w osolonej wodzie. Śledzie moczymy w wodzie minimum godzinę, dwa razy zmieniając wodę a następnie kroimy je w kostkę. Cebulę, ugotowane jajka i jabłko kroimy w kostkę. Ogórki oraz obrane i przestudzone ziemniaki kroimy
Zainspirowana w kuchnifilety śledziowe solone ( ok. 200 g ) 8 g suszonych grzybów leśnych 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 ogórek kiszony 50 g wędzonej makreli ( obranej ) ¼ cebuli Sól Pieprz Wykonanie: Grzyby namaczamy w gorącej wodzie a następnie w tej samej wodzie je gotujemy ( lekko solimy wodę). Śledzie również namaczamy ale w zimnej wodzie na około(...)minut, zależnie od tego jak bardzo są słone. Po ugotowaniu grzyby odsączamy i drobno kroimy. Podobnie kroimy ogórka i cebulę. Makrelę rozdrabniamy widelcem. Wszystko razem łączymy, dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przygotowanym farszem smarujemy śledzie, zwijamy jak rolmopsy i spinamy wykałaczką ( śledzie można przeciąć aby uzyskać wielkość na raz, ja tak zrobiłam ). Odstawiamy do lodówki
Smaki Ewyogórki konserwowe ziele angielskie liść laurowy pieprz sól (opcjonalnie) Przygotowanie Jeśli używacie śledzi solonych, namoczcie je wcześniej w mleku. My najbardziej lubimy ze śledziami marynowanymi , więc pomijamy tę czynność. Przygotowane filety pokrójcie na centymetrowe paski. Cebulę dowolnie, drobno, posiekajcie, podobnie obrane jabłko i ogórki konserwowe. Rybę układajcie na przemian z ogórkami, cebulą i jabłkiem, najlepiej
OliveandThymeśledzie kimchi. Kimchi to tradycyjne, dosyć ostre danie kuchni koreańskiej składające się z fermentowanych lub kiszonych warzyw. Zazwyczaj jest to kapusta pekińska, rzepa albo ogórek, ale można też je przygotować z innych warzyw. Do moich śledzi wykorzystałam właśnie ten najnowszy produkt marki Provitus. Serdecznie Was zapraszam po przepis, a przy okazji także na małą fotorelację z naszego pobytu. Wkrótce
Kulinarne przygody Gatity