śledzie z ogórkami - 960 przepisów (strona:39/64)

Śledzie kimchi 79

śledzie kimchi. Kimchi to tradycyjne, dosyć ostre danie kuchni koreańskiej składające się z fermentowanych lub kiszonych warzyw. Zazwyczaj jest to kapusta pekińska, rzepa albo ogórek, ale można też je przygotować z innych warzyw. Do moich śledzi wykorzystałam właśnie ten najnowszy produkt marki Provitus. Serdecznie Was zapraszam po przepis, a przy okazji także na małą fotorelację z naszego pobytu. Wkrótce

Kulinarne przygody Gatity
śledzik w śmietanie 155

Śledzia w śmietanie chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Dziś serwuję go w mojej wersji- z papryką, jabłkiem i ogórkiem kiszonym. Takie lubię najbardziej.  Składniki: 200 g filetów śledziowych a'la matias 1 biała cebula 1 jabłko 1 ogórek kiszony 1/2 czerwonej papryki 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki octu jabłkowego 3/4 szklanki śmietany kwaśnej(...)sól pieprz cukier Filety wymoczyć, aby nie były zbyt słone. Pokroić na niezbyt wielkie kawałki. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Jabłko, paprykę i ogórka pokroić w większe cząstki. Śmietanę wymieszać z octem i przyprawami. Dodać do śledzi i warzyw. Wszystko razem wymieszać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Śledzie po kaszubsku 673

łyżki octu 10% • 2 cebule • 8 łyżek oleju roślinnego • 5 suszonych śliwek • 2 średnie kiszone ogórki • przyprawy: zmielony pieprz, 1 łyżka majeranku, 1 listek laurowy, 2 ziela angielskie • 200 g koncentratu pomidorowego • 3 łyżki pikantnego ketchupu Przygotowanie : Śledzie włożyć do miski i wypłukać z soli w zimnej wodzie. Odlać słoną wodę i wlać świeżą. Odstawić na ok. 30 minut(...)Dodać posiekane suszone śliwki i smażyć na średnim ogniu przez ok. 2 minuty. Dodać obrane i pokrojone w kosteczkę ogórki, koncentrat oraz ketchup i jeszcze chwilę podsmażyć. Wystudzić i układać warstwami w słoiku lub szklanym naczyniu na przemian ze śledziami wyjętymi z octu. Wstawić do lodówki

KUCHNIA POLSKA
Śledzie w śmietanie babci Zosi 163

Najlepsze na świecie! Po latach odnaleźliśmy przepis na pyszne śledzie w śmietanie jakie robiła kiedyś moja babcia. Polecam! Śledzie w śmietanie  Składniki: 0,5 kg filetów śledziowych, 3 cebule, liść laurowy,  kilka ziaren ziela angielskiego, pieprz, jabłko winne, kiszony ogórek, 2 łyżki octu, łyżeczka cukru, łyżka majonezu, 2-3 łyżki śmietany, woda. Wykonanie: Filety śledziowe myjemy i moczymy(...)ostygnięciu zalewy dodajemy pokrojone w 3-4 ukośne kawałki śledzie.           Po kilku godzinach (najlepiej aby śledzie były w zalewie całą noc) odcedzamy filety i dodajemy pokrojone w kostkę jabłko, kiszonego ogórka, ocet, cukier oraz wymieszaną śmietanę z majonezem). Całość delikatnie mieszamy. Smacznego

paapilotkaa
Sos tatarski 152

śledzie. Możecie dodać też kapary, ale raczej w połączeniu z pieczonym mięsem, bo kapary i śledź to połączenie dość intensywne ;p Sos tatarski można przygotować też kilka dni wcześniej (ja tak robię, bo majonez „wyciąga” smak i aromat z ogórków i grzybków), ale uwaga – bez jogurtu i soku z cytryny(...)który dodaję dopiero w dniu serwowania na stół Wykonanie Posiekaj lub pokrój w bardzo drobną kostkę cebulkę, ogórki i pieczarki. Wymieszaj je z jogurtem, majonezem i musztardą. Dodaj przyprawy, wymieszaj i odstaw do lodówki na minimum 30 minut. Podawaj ze śledziem lub z jakimś mięskiem Składniki 125 g jogurtu naturalnego (najlepiej 0% tłuszczu) 125 g majonezu light 2 łyżki

Eat me! Fit me!
Najprostsza sałatka śledziowa. 287

pokroić w wieksza kostke, sledzie opłukać i pokroić w cienkie paski.(jeśli używacie mocno solonych śledzi wtedy warto je namoczyć na około pół godz. wszystko zależy od tego jak mocno solne śledzie lubicie) Cebule w kostke, można zostawić kilka plasterków do dekoracji. Ogórki również kroimy w kostke. Wszystkie składniki ze sobą łączymy i mieszamy delikatnie z sosem majonezowo

Radość kipiąca uśmiechem.
Warstwowa sałatka śledziowa – szuba. Śledzie pod pierzyną 229

naszykować pojedyncze porcje – np. w ozdobnych szklankach do whiskey. Najważniejsza jest kolejność – śledzie lądują na samym spodzie, a reszta składników je zamyka. Po kolei. Na dnie salaterki rozkładamy warstwę śledzi – równą. Żeby nie mazać i nie brudzić salaterki każdą warstwę warto rozkładać od środka na zewnątrz. Na śledzie wykładamy musztardę Dijon, czubatą łyżeczkę albo dwie łyżki, w zależności od tego(...)kończycie ze śledziami pod jarzynowym pasztetem. Zdecydowanie wolę wyczuwalne faktury i smaki. SKŁADNIKI 5-6 filetów śledziowych ‘a la matias’ (około 500g) 0,5l mleka do moczenia śledzi 500g buraków – ugotowanych lub upieczonych 500g ziemniaków – ugotowanych w mundurkach 3 jajka L (albo 4 jajka M) 1 spora czerwona cebula (150-170g) 4-5 ogórków kiszonych, najlepiej z beczki

Karo in the Kitchen
Sałatka śledziowa 178

Kielecki Fasolę zalać wodą i odstawić na kilka godzin [ warto zmienić wodę, bo tak samo jak fasola będzie czarna].Ugotować do miękkości, odcedzić.Śledzie obrać ze skóry, pokroić w paseczki.Cebulę,pora,  paprykę i ogórka pokroić w kostkę.Wymieszać z majonezem i doprawić do smaku

Moje domowe kucharzenie
Sałatka śledziowa z grzybami 133

digotuje.blogspot.com    Przepis autorski (mój). Prosta i smaczna sałatka, która idealnie łączy śledzia i różnego rodzaju grzyby. Zapewniam, że znika ekspresowo.   3 duże filety śledziowe (najlepiej marynowane, solone też mogą być) 3-4 ziemniaki 1 marchewka 1-2 ogórki konserwowe 1 cebula (niezbyt duża) 3-4 pieczarki 1 garść dowolnych grzybów najlepiej świeżych lub mrożonych (u mnie(...)może być kilka grzybów suszonych). Dodatkowo: majonez, jogurt naturalny (w proporcji 1:1) świeży lub suszony koperek (opcjonalnie) sól, pieprz Wymoczone śledzie pokroić na mniejsze kawałki. Ziemniaki, marchew, pieczarki, grzyby ugotować i pokroić w kostkę - razem z ogórkami i cebulą. Wszystkie składniki połączyć z majonezem, jogurtem i koperkiem. Doprawić solą i pieprzem

Di gotuje
Japończyki 1857

font:minor-bidi;} Japończyki Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 4 marchewki 2 pietruszki 3 ziemniaki 4 ogórki kiszone 1 por 8 ugotowanych jajka sól, pieprz, majonez 8 śledzi z zalewy /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow(...)pietruszkę i ziemniaki zagotować. Następnie pozbawić skórek i pokroić na mniejsze kawałki. Ogórka kiszonego pokroić na mniejsze części. Tak samo pokroić ugotowane 4 jajka. Pora poszatkować. Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Przyprawić solą, pieprzem i zalać majonezem. Wymieszać dokładnie. Na talerzu tworzyć niewielkie kupki sałatki warzywnej, obtoczyć śledziem. Na każdego Japończyka położyć połówkę ugotowanego jajka (z pozostałych 4). Można ozdobić

Gotuję Testuję
Śledzie w śmietanie - proste i smaczne danie. 128

małą kostkę. jeśli chcesz możesz je obrać ze skórki, ja nie obieram. Jabłka obierz ze skórki, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Pokrojoną cebulę , ogórki, starte jabłka wymieszaj z majonezem i śmietaną. Śledzie włóż do salaterki, wymieszaj z przygotowanym sosem śmietanowym. Możesz doprawić odrobiną soli i pieprzu. Odstaw na około 2 godziny w chłodne miejsce. Następnie podaj na stół

Przepisy i porady kulinarne
Błyskawiczne piątki - podsumowanie 27.01.2017r. 113

Zapraszam na kolejne podsumowanie błyskawicznych piatków . W tym tygodniu mamy 12 przepisów. Gosia  Śledzie w sosie śmietanowo - majonezowym z koperkiem, kiszonym ogórkiem i kukurydzą  Angelika  Muffinki z rabarbarem i kruszonką   Agnieszka  Koktajl zdrowotny  - cytryna, imbir i miód Aga  Kotlety mielone z podsmażoną cebulką i jabłkiem   Małgorzata  Naleśniki z nadzieniem pieczarkowo - serowym

Magiczne Życie Marty
Tatar śledziowy z pomarańczą podany w kruchych tartaletkach 169

SKŁADNIKI: Ciasto: 1,5 szklanki mąki, 100g margaryny, 2 żółtka, 1,5 łyżki śmietany 18%, szczypta soli, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, Tatar śledziowy: 5 śledzi matiasów solonych, 15 sztuk pieczarek marynowanych, 3 ogórki konserwowe, 3 strąki papryki czerwonej marynowanej, 1 pomarańcza, 1/2 cebuli, 1 łyżka oliwy z oliwek, sól, pieprz, sok z cytryny. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto: Mąkę łączę

Tradycyjna kuchnia Kasi
Sałatka śledziowa 219

Ta sałatka śledziowa to jedna z tych sałatek które szybko znikają ze stołu. Smaki które wzajemnie się przenikają tworzą coś co zaciekawi każdego gościa na przyjęciu

Mechanik w kuchni
Moje śledzie z kapustą i grzybami 158

miód i sok z cytryny. Chwilę jeszcze poddusić. Doprawić do smaku,ostudzić. Śledzie wymieszać z kapustą i grzybami,odstawić na noc w chłodne miejsce. Wykładać śledzie na talerzyki z kapustą i grzybami,udekorować ogórkiem kwaszonym i jabłkiem

Kuchnia Danusi