kurczaka: Kotlety z kurczaka i pieczarek , Placki z kurczaka z pietruszką lub kotleciki z kurczaka i cukinii , kotlety z kurczaka i ogórków. Te proste w wykonaniu placuszki z kurczaka na pewno kojarzy każdy, kto od początku śledzi mój blog i moje wpisy – a pozostali pewnie natknęli się na ten przepis, kiedy szukali pomysłu na szybki i pyszny obiad
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzdecydowany kwaśny smak, dlatego nie potrzebowałam żadnego dodatkowo kwaśnego składnika, żeby przełamać smak smarowidła do chleba. W razie, gdybyście mieli w domu śledzie w oleju i właśnie z nich chcielibyście przyrządzić taką pastę śledziową, dodajcie do niej ogórka kiszonego pokrojonego w kosteczkę i 1/2 cebuli posiekanej w drobną kostkę. Wioleta Gargula
MamaOskarkarozłóż na ścierce kuchennej.Przykryj drugą ścierką i lekko dociśnij,aby odsączyć nadmiar wody. Przygotuj dużą miskę. Potnij filety na paski. Ogórki kiszone zetrzyj na tarce o dużych oczkach i odciśnij z nadmiaru soku. Dołóż do śledzia. Następnie jaja, cebulę pokrój w kostkę, wsyp do miski. Kukurydzę, groszek, ciecierzycę wysyp na sito i odsącz z wody, wrzuć do miski.Dodaj rodzynki
Z Kuchni Do Kuchniróżnego rodzaju spotkania. To wykonanie nie jest skomplikowane i przygotowuje się je dość szybko a przy tym te śledzie są bardzo smaczne. Smak tkwi w prostocie przecież :) Składniki: * 4 płaty śledziowe a'la matias * 4 średniej wielkości ogórki kiszone * 1 duża cebula * 1/4 szklanki octu * 1/3 szklanki oleju * 1 liść laurowy * 2 kulki ziela angielskiego * 1 łyżeczka cukru(...)misce wymieszałam ocet z olejem, dodałam cukier liść i ziele. Cebulę pokroiłam w piórka i sparzyłam w gorącej wodzie przez kilka sekund. Ostudziłam i dodałam do zalewy. Zalałam zalewą śledzie, zakryłam naczynie i wstawiłam do lodówki na dobę. Notatki: * octu można dodać oczywiście mniej lub więcej - wedle własnego smaku * nie gotowałam tej zalewy * w miarę potrzeby można posolić
Pieprzyć z Fantazjąbrakowało mi efektu skruszenia ości, który uzykuję dodając do wody nieco octu. Następnym razem zrobię po swojemu Śledzie po żydowsku z pomarańczami 60 dag solonych filetów śledziowych 3/4 szkl mleka 1 pomarańcza 1 cebula 1 duże winne jabłko 1 duży kiszony ogórek 3-4 łyżki gęstego majonezu 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz, cukier Filety śledziowe dokladnie opłukać, moczyć(...)odstawić ponownie na 2-3 godziny. Pomarańczę, ogórka i cebulę obrać i pokroić w drobniutką kostkę (jabłka natychmiast skropić odrobiną soku z cytryny, aby nie ściemniały). Majonez wymieszać z resztą soku z cytryny i przyprawić szczyptą soli, pieprzem i odrobiną cukru. Połączyć z pokrojonymi owocami i warzywami, dokładnie wymieszać. Wymoczone śledzie osuszyć, przekroić wzdłuż na pół, zwinąć i spiąć wykałaczką
Pieguskowa Kuchniasłone i tak mie potyn suszōło, że żech myśloł, że ogupieja. Na moczynie słonych śledzi potrza połra godzin! Potyn idzie już szybko. Trza drobno pokrajać cebula, łogórki, jajca i śledzie, dać łeżeczka mostrichu, trocha pieprzu i fertich. Kebyjście chcieli, to przed podaniym mogecie jeszcze dać łeżka majōnezu, ale jak go niy mołcie, to sie przeca 21 nic niy stanie. Hekele(...)kilka 4 domu 5 podobno 6 powiedziała 7 przygotować 8 jej 9 coś 10 koleżanka 11 od 12 musztardy 13 dużo 14 krojona, siekana 15 kawałki 16 ugotowane 17 ogórki 18 w tym przypadku 19 mniej 20 przepłuczę 21 przecież 22 kromkę 23 zjedzą Państwo
Chop w kuchnigroszami za jedną porcję. A tu śledzie - dyszkę za 650 gramów, plus włoszczyzna i puszka groszku. Porcji? Z 10 będzie. Koszt? Nieporównywalny. Polecam :) Składniki: 1 słoik wiejskich filetów śledziowych w oleju z cebulką (650 gramów) 1 puszka zielonego groszku 2 marchewki 1 nieduży seler 2 ziemniaki 1 jabłko 2 ogórki kiszone (opcjonalnie) 2 kopiaste łyżki majonezu(...)szczypta soli Marchew, seler i ziemniaki gotujemy W tym czasie odcedzamy i przekładamy groszek do salaterki Ogórki kiszone kroimy w kostkę - przekładamy do groszku Ze słoika wyjmujemy cebulkę (wszystko co tam jest) i kroimy ją na mniejsze kawałki - przekładamy do salaterki Śledzie kroimy w kwadraciki - przekładamy Jabłko również kroimy w kostkę Ugotowane warzywa odcedzamy i kroimy najpierw w plastry
Szczęśliwa kuchniagroszami za jedną porcję. A tu śledzie - dyszkę za 650 gramów, plus włoszczyzna i puszka groszku. Porcji? Z 10 będzie. Koszt? Nieporównywalny. Polecam :) Składniki: 1 słoik wiejskich filetów śledziowych w oleju z cebulką (650 gramów) 1 puszka zielonego groszku 2 marchewki 1 nieduży seler 2 ziemniaki 1 jabłko 2 ogórki kiszone (opcjonalnie) 2 kopiaste łyżki majonezu(...)szczypta soli Marchew, seler i ziemniaki gotujemy W tym czasie odcedzamy i przekładamy groszek do salaterki Ogórki kiszone kroimy w kostkę - przekładamy do groszku Ze słoika wyjmujemy cebulkę (wszystko co tam jest) i kroimy ją na mniejsze kawałki - przekładamy do salaterki Śledzie kroimy w kwadraciki - przekładamy Jabłko również kroimy w kostkę Ugotowane warzywa odcedzamy i kroimy najpierw w plastry
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comtego, że dałam zdecydowanie za dużo majonezu. Potem okazało się, że identyczne śledzie zrobiła też ciocia (z odpowiednią ilością sosu). W tym roku na pewno powtórzę. Składniki: 500 g matjasów 2 łyżki majonezu (lub majonez + śmietana) 2 - 3 łyżeczki curry 5 ogórków konserwowych 1 średnia czerwona cebula zalewa: 2 szklanki wody 2 szklanki octu(...)łyżki cukru 2 płaskie łyżki soli 3 liście laurowe 3 ziela angielskie 3 ziarna pieprzu 4 goździki 1 łyżeczka gorczycy Wykonanie: Śledzie namoczyć w wodzie przez kilka godzin. Wszystkie składniki zalewy umieścić w garnku. Zagotować i odstawić do całkowitego wystudzenia. Namoczone śledzie wyjąc z wody, osuszyć i włożyć do słoja. Zalać zimną zalewą i odstawić
Sto kolorów kuchnimajonezu do smaku sól , pieprz Link do filmu z przygotowania : Sałatka śledziowa z ziemniakami https://www.youtube.com/watch?v=tUVcyo-zDbA Przygotowanie : Przed przygotowaniem sałatki przygotuję śledzie : Śledzie matias są bardzo słone więc przed przygotowaniem śledzi najpierw je moczę aby nie były słone . Płuczę je w zimnej wodzie , zalewam w misce zimną wodą i odstawiam na około 3 godziny , w międzyczasie odlewam wodę(...)skórki . Przygotowanie składników na sałatkę śledziową : Umyty i osuszony szczypiorek drobno siekam . Ugotowane i obrane ziemniaki kroję w drobną kostkę . Ugotowane na twardo jajka kroję w drobną kostkę . Ogórki kiszone kroję w drobniutką kostkę . Jabłka obieram ze skórki , przekrawam na pół usuwam gniazda nasienne i kroję w drobną kostkę . Wypłukane i osuszone papierowym ręcznikiem filety śledziowe kroję w paseczki
Uwaga Babcia Gotujesałatce śledziowej znanej pod nazwą szuba. Jest to sałatka wielowarstwowa przyrządzana na wiele sposobów. Zawsze jednak są w niej śledź, cebula, gotowane ziemniaki, buraczki, jajka i majonez, a także w zależności od upodobań niektórzy dodają gotowaną marchewkę lub kiszone ogórki. Ja zostałam przy wersji podstawowej. Nie ścieram też warzyw na tarce ale kroję je w drobną kostkę. Taka wersja(...)stworzyć dla swoich lokali danie będące symbolem jedności Rosjan. I tak to jego kucharz Aristarch Prokopcew skomponował sałatkę, w której każda warstwa społeczna znalazła coś dla siebie. Proletariusze ulubionego śledzia, chłopstwo ziemniaki i cebulę, zwolennicy czerwonej rewolucji czerwone buraczki a burżuazja majonez. Sałatkę nazwano „«Ш.У.Б.А.» i był to skrót od «Шовинизму и Упадку – Бойкот и Анафема
Wiem co jemDziś przepis na bardzo prostą, szybką i delikatną sałatkę. Do przygotowania potrzebujemy tylko łososia wędzonego, jajka, ogórek, pomidor i zapewniam że będzie pysznie. Składniki
magiczna kuchnia Kasijest moim ulubionym. Ale tak się właśnie porobiło, że powoli staję się miłośniczką śledzi , których jeszcze kilka, no może kilkanaście, lat temu nie jadałam prawie wcale. A ten tatar to od jakiegoś czasu mój śledziowy number one . Oczywiście do tatara potrzebne są dobre dodatki. Domowe ogórki kiszone, marynowane grzybki i kilka innych drobiazgów powoduje, że jest do danie wyśmienite(...)podaję to danie w formie małego, warstwowego torciku, ale można też wszystkie posiekane składniki wymieszać razem ze śledziem i podać tatara w miseczce albo nałożyć go na nieduże kromki pieczywa.W takiej formie sprawdzi się również na sylwestrowej domówce . Mam nadzieję, że będzie smakował Wam nie mniej niż mnie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzasmakuje,bo mi bardzo. Składniki: 25 dag solonych filet śledziowych 1 burak 1 jabłko kwaskowe 1 cebula 2 ogórki kiszone koperek sól,pieprz Sos: 2 łyżki oleju 1 łyżeczka musztardy sok z 1/2 cytryny Śledzie moczyć w zimnej wodzie.aż będą odpowiednio słone.Osuszyć,pokroić na małe kawałki. Buraka ugotować,obrać,pokroić w kostkę.Jabłko obrać,pokroić
Niespełnione zdolności kulinarnedodatkowo boczniaki zawierają bardzo ważny przeciwutleniacz ergotioneinę, który nie ginie nawet podczas obróbki termicznej boczniaków. 1. Boczniaki a la śledzie w śmietanie (+przepis na wegańską śmietanę) Składniki : - 300 g boczniaków - 1 mały por - 2-3 ogórki kiszone - 1 łyżka musztardy - duży jogurt grecki i mały zwykły jogurt naturalny, a w wersji wegańskiej śmietana ryżowa
zdrowa vege kuchniaśledzia w śmietanie nie ma świąt, przynajmniej w moim domu. Przygotowuję go najprościej jak się da, z cebulką i jabłuszkiem. W ciągu roku dodaję jeszcze ogórek kiszony, ale ten wigilijny ma tylko cebulkę i jabłko.Składniki:400-500 ml dobrej kwaśnej śmietany,1 większe jabłko - twarde o lekko winnym smaku,1 średnia cebula,3-4 liście laurowe,łyżeczka
Codzienna kuchnia niecodziennaSkładniki : 7 jaj 1 konserwa tuńczyka rozdrobnionego (200 gr w wodnej zalewie) 1 łyżeczka musztardy d'jon 1-2 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu 2 łyżki drobno pokrojonego ogórka konserwowego 1 łyżka drobno posiekanej cebuli dymki 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej szczypiorek sól, pieprz Przygotowanie: Tuńczyka odciskamy z wody i przekładamy do misy. Do osobnej miseczki ubieramy(...)Całość mieszamy lecz tak by awokado połączyło farsz jednak pozostały grudki żółtka. Jajka faszerujemy z użyciem łyżeczki. ------------------------------------------ Mechanik w kuchni ------------------------------------------ 3. Faszerowane jajka z śledziem w buraczkach Składniki : 6 jaj 1 płat śledzia słonego matias (ok 80gr) 1 nieduży burak czerwony 2 łyżki majonezu natka cebuli pieprz Przygotowanie: Buraka gotujemy w osolonej wodzie do miękkości
Mechanik w kuchni