ilości gości 1-2 sztuki Masło, majonez lub serek kanapkowy ogórki małosolne kolorowe pomidorki koktajlowe plasterki kiełbasy salami plasterki szynki szwarcwaldzkiej dowolny ser żółty w plastrach ser brie Mix sałat z roszponką Sposób przygotowania kanapek imprezowych: Bagietki kroimy w kromki, każdą smarujemy masłem, majonezem lub serkiem śmietankowym. Ogórka małosolnego kroimy w plasterki, okrągłe żółte pomidorki kroimy na pół, podłużne(...)więc kroimy je na pół i skręcamy ozdobnie. Plastry sera żółtego kroimy na mniejsze kwadraty, ser brie kroimy na mniejsze kawałki. Na połowie posmarowanych bagietek kładziemy plasterek sera żółtego, ogórka, połówkę żółtego pomidora i rulonik z kiełbasy salami, dekorujemy listkiem rukoli, na pozostałej części bagietek układamy sałatę, zwiniętą szynkę, ćwiartki czerwonego i pomarańczowego pomidora, oraz kawałek sera brie. Smacznego! Inne
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępieczony w rozmarynie Pulpety rybne Śledzie po kaszubsku Kolorowe śledzie z papryką Śledzie curry Śledzie pod tłustą pierzynką Śledzie faszerowane kapustą kiszoną Śledzie w porach Śledzie z kapustą czerwoną Śledzie korzenne Terrina śledziowa Rolada szpinakowa z łososiem Jajka faszerowane awokado Jajka faszerowane łososiem Jajka faszerowane tuńczykiem Tatar z wędzonego łososia Rollsy z łososiem i szpinakiem Warstwowa sałatka z tuńczyka Sałatka(...)brokułowa Sałatka grecka Keto sushi Mięsa pieczone: Pasztet LCHF Rolada z boczku Karczek pieczony Klops pieczony Sałatki i inne przystawki z mięsem: Jajka faszerowane szynką, papryką i ogórkiem Sałatka warstwowa z szynką i rzodkiewką Tatar wołowy rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami Rolada serowa z mięsem mielonym i warzywami Galareta bez żelatyny Dania główne Bigos Karkówka korzenna
Ola la LCHFWrapy śledziowe to bardzo prosty i smaczny pomysł na śledzika i tortillę a przygotowanie nie zajmuje więcej niż 20 minut. Składniki : 4 filety śledziowe a'la
Mechanik w kuchniwołowy. Najlepszy przepis na tatara z mięsa wołowego. Tatar to przystawka z surowego mięsa, mielonego lub siekanego. Do przyrządzenia tatara wykorzystujemy mięso wołowe lub ryb - najczęściej łososia lub śledzia. Sekretem najlepszego tatara jest jego odpowiednie przygotowanie. Zawsze należy pamiętać, aby mięso na tatara było bezwzględnie jak najlepszej jakości i świeże. Wszystkie narzędzia, którymi przygotowujemy tą potrawę powinny być czyste(...)masy mięsnej odrobiny wody i oliwy. Dzięki temu, podczas dokładnego wyrabiania mięsa, woda z oliwą zemulgują się, a masa stanie się delikatna i puszysta. Do tatara dodajemy posiekaną cebulę, ogórki kwaszone, kapary, można także anchois lub marynowane pikle warzywne - oczywiście wszystko drobno posiekane. Jak zrobić klasyczny tatar wołowy Oto składniki na tatara SKŁADNIKI: 4 porcje po ok. 100g
Moja Książka Kucharskawołowy. Najlepszy przepis na tatara z mięsa wołowego. Tatar to przystawka z surowego mięsa, mielonego lub siekanego. Do przyrządzenia tatara wykorzystujemy mięso wołowe lub ryb - najczęściej łososia lub śledzia. Sekretem najlepszego tatara jest jego odpowiednie przygotowanie. Zawsze należy pamiętać, aby mięso na tatara było bezwzględnie jak najlepszej jakości i świeże. Wszystkie narzędzia, którymi przygotowujemy tą potrawę powinny być czyste(...)masy mięsnej odrobiny wody i oliwy. Dzięki temu, podczas dokładnego wyrabiania mięsa, woda z oliwą zemulgują się, a masa stanie się delikatna i puszysta. Do tatara dodajemy posiekaną cebulę, ogórki kwaszone, kapary, można także anchois lub marynowane pikle warzywne - oczywiście wszystko drobno posiekane. Jak zrobić klasyczny tatar wołowy Oto składniki na tatara SKŁADNIKI: 4 porcje po ok. 100g
Moja Książka Kucharskapadano – około 30g, 2 łyżki sosu winegret. Sposób przygotowania: Na początek sałatę rwiemy na mniejsze kawałki. Następnie suszone pomidory kroimy w mniejsze plasterki, a cebulkę w kostkę. Kiszone ogórki kroimy w kostkę. Ser grana padano ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do większej miski wrzucamy sałatę, warzywa oraz dodajemy kiełki brokuła i starty ser. Całość polewamy sosem winegret(...)może towarzyszyć przy obiedzie Oto inne pomysły na sałatki: na szpinaku , makaronowa z wędzonym łososiem , z tuńczykiem i cukinią . Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie . Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności Artykuł Sałatka obiadowa z sałaty rzymskiej pochodzi z serwisu Natka-Pietruszki.pl
Natka Pietruszkitradycję, która w każdym domu z różnych rąk smakuje inaczej! Oto inne pomysły na sałatkę jarzynową, którą przygotowuję dla swoich bliskich: sałatka jarzynowa z marynowaną papryką sałatka jarzynowa ze śledziem sałatka jarzynowa z burakami krojonymi w kosteczkę sałatka jarzynowa z czerwoną fasolą sałatka jarzynowa przygotowana z dodatkiem mrożonego zielonego groszku oraz kukurydzy, smak mniej słodszy niż warzyw z zalewy. Sałatka(...)duże ziemniaki 5 jajek 5 marchewek 1 duży por 4 pietruszki 1 cały seler puszka zielonego groszku (może być mrożony) puszka kukurydzy konserwowej (może być mrożona) 3 jabłka 4 ogórki kiszone majonez dobrej jakości 2 łyżeczki ostrej musztardy sól, pieprz do smaku, łyżeczka drobnego cukru Przygotowanie: Warzywa obieramy, gotujemy do miękkości. Tylko oby ich nie rozgotować. Jajka gotujemy
Zasmakuj KuchniDzisiaj trzecia edycja Lubelskiego kociołka czyli gotowania lubelskich blogerek kulinarnych. Tematem tej edycji są: buraki. Dla mnie wbrew pozorom zadanie ciężkie, a myślenie nad nich zajęło
Pasja Smakujesienny klimat na przystawkę przepis na dwie porcje 2 filety śledziowe marynowane w oleju pół cebuli smażonej na suchej patelni starta skórka z cytryny grzybki
na gazieSkładniki: ziemniaki ugotowane w mundurkach 8 sztuk, buraki ugotowane 4 sztuki, ogórki kiszone 3 sztuki, cebula 2 sztuki, jabłka 2 sztuki, jajka ugotowane na twardo 6 sztuk, groszek zielony 1/2 puszki, majonez 200 ml, jogurt grecki 380 ml, pieprz mielony i sól do smaku ziemniaki ugotować w mundurkach i dobrze je wystudzić, obrane pokroić w kostkę, buraki ugotowane(...)barszczu ze skórką obrać, wystudzone pokroić w kostkę obrane ze skórki kiszone pokroić w kostkę, również cebule, jajka, jablka w kostkę, groszek zielony odcedzić na sitku śledzie matiasy wymoczyć raz 30 minut w zimnej wodzie, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w kostkę majonez wymieszać z jogurtem greckim lub gęstą śmietaną w szklanej misce układać po kolei: ziemniaki, posypać pieprzem i solą
W Mojej Kuchni LubięWspaniały dodatek do wędlin, mięs na zimno, jajek, śledzi... . Wersji sosu jest sporo. Ale zawsze jest to sos ostry, na bazie majonezu. Szukając oryginalnego przepisu trafiłam na sos majonezowy w książce „Nowoczesna kuchnia domowa” opracowanej przez Antoninę Piętkową i prof. Jana Piętka z roku 1935. sos majonezowy 1 łyżka musztardy*, 1 łyżka posiekanego szczypiorku, 1 łyżka kaparów, 1 korniszon**, parę(...)grzybków Kapary, korniszona, grzybki posiekać. Wymieszać z musztardą, szczypiorkiem. Wymieszać z majonezem, dodawanym do smaku. *ja użyłam musztardę francuską **zamiast korniszona użyłam ogórki z curry zastawa
królestwo garówNo sorki koleżanki z pracy...degustacji nie będzie. Sałatka tak bardzo nam posmakowała, że nie wiedzieć kiedy ją zeżarliśmy :P Składniki 250 g filetów sledzia w
R'n'G Kitchenczłowiek wychylił się w moją stronę. – Zgraliśmy się w zakupach! – dodał ucieszony i odebrał niewielkie zawiniątko z rąk zdezorientowanej sprzedawczyni. Zgraliśmy się? No, powiedzmy… Ale że śledzie lubię, więc nadprogramowy zakup wykorzystałam bardzo smacznie! Ostatnio staram się jeść także więcej sałatek i surówek. Ostatnio przeprosiłam się z burakami, których w dzieciństwie unikałam jak ognia. Nie jadłam barszczu(...)więcej, staram się wykorzystywać go w niekonwencjonalny sposób, dodając go do ciast i deserów. Dziś jednak propozycja klasyczna. Z charakterystycznymi w smaku dodatkami. Zapraszam! Składniki 5 buraków 2 ogórki kiszone 50g sera koziego 2 łyżeczki chrzanu ze słoiczka rukola 1 łyżeczka octu winnego sól, pieprz czarny przyprawa do sałatek (opcjonalnie) Wykonanie: Buraki obrać, ugotować do miękkości, dodając
Raj dla PodniebieniaSzybkie do przygotowania i pyszne. Najlepiej kupić śledzika w zalewie. Chlebek upiec w tosterze lub na patelni z odrobiną oleju. Musi być dosyć mocno zarumieniony. Pokroić
Kuchnia Pokoleńtatarski – z czym podawać? Sos tatarski idealnie pasuje do jajek, wędlin, ryby smażonej w panierce (i np. Fishburgerów – o mniam!), a także jako dodatek do wcześniej wspomnianych śledzi. Sos majonezowy znany na całym świecie! Sos ten znany jest prawie na całym świecie, ale każdy kraj ma na niego swój tradycyjny przepis i tak np. we Francji dodaje się(...)czubate łyżki gęstej śmietany kwaśnej 18% – ok. 120 g 2 czubate łyżeczki tartego chrzanu (dałam ze słoiczka) 2 czubate łyżeczki musztardy delikatesowej 2 średnie ogórek konserwowe lub kiszone (wedle uznania – u mnie konserwowy) – ok. 120 g 6 małych grzybków marynowanych (u mnie pieczarki) – ok. 40 g pół małej czerwonej cebulki – ok. 20 g 2 łyżeczki
Kulinarne Przeboje