śledzi blog ten wie, że mój mąż jest wielkim fanem wypieków maślanych. Wszelkie chałki, bułki czy rogale w pochłanianiu mu nie są straszne. Niestety, w sklepach ciężko uraczyć takie tradycyjne maślane wypieki, więc zwykle piekę sama. Przyznam, że przepisów na maślane wypieki wypróbowałam całkiem sporo i mało który, przypomina TEN smak. Taki smak jakie miały ciemne bułki czy rogale maślane(...)drożdży 0,75 szkl ciepłego mleka 5 łyżek cukru 50 g roztopionego i ostudzonego masła 50 g masła do posmarowania ciasta 2+1 jajka (1 do posmarowania) 3 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli Wykonanie Z mleka, 1 łyżki cukru, drożdży i 1 łyżki mąki zrobić rozczyn. Odstawić na 15-20 min, aż drożdże ruszą. Mąkę przesiać, dodać wszystkie składniki ciasta
Mieszam w Garnkuzłota nektar krajów śródziemnomorskich . Oliwa stanowi podstawowe źródło tłuszczu w rejonie śródziemnomorskim od czasów antycznych i również jest nim w diecie śródziemnomorskiej. Kreteńczycy w latach 50. nie znali innych olejów, nie używali też żadnych smarowideł do pieczywa (lecz maczali chleb w oliwie). Badanie Siedmiu Krajów wykazało, że Kreteńczycy spożywali aż 40% energii z tłuszczu (w porównaniu do zalecanych konwencjonalnie(...)zupę lub grillowano. W diecie śródziemnomorskiej rekomenduje się spożywanie ryb i owoców morza co najmniej 2 razy w tygodniu , szczególnie tych bogatych w kwasy omega-3: sardynek, anchois, łososia, śledzia i tuńczyka. W Polsce dostęp do naprawdę świeżych ryb jest ograniczony, dlatego możecie sięgać również po sardynki oraz anchois w puszce, tylko wybierajcie takie, które znajdują się w oliwie. Ciekawostką
Chilli Czosnek i OliwaWykonanie: Biszkopt: Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. Do większej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, wsypujemy cukier i posiekane orzechy włoskie i mieszamy. W niewielkiej misce mieszamy olej, ocet i mleko roślinne aż pojawią się grudki przypominające ścięte mleko (to prawidłowa konsystencja). Dolewamy to do mieszanki z mąką i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy z dnem wyłożonym(...)cieszę Będzie mi miło, jeśli skomentujesz i udostępnisz! Dzięki Tobie będzie on miał szansę dotrzeć do kogoś, kto być może potrzebuje go przeczytać. Obserwuj mnie na Facebooku lamarida.pl FB Śledź mnie na Instagramie lamarida.pl Instagram Dziękuję i pozdrawiam! Artykuł Tort orzechowy z kremem wiśniowym pochodzi z serwisu lamarida.pl
Lamarida.pldlatego jej wielkość jest tak ważna. Cebulkę kroimy na ćwiartki. Warzywa układamy na blaszce wyłożonej papierem, naczynia porcelanowe źle się sprawdzają, polewamy oliwą z oliwek, masło się spali, olej da bardzo nieprzyjemny posmak; polewamy lekko rozrzedzonym z wodą miodem, posypujemy przyprawami, ja użyłam przyprawy sumak, o bardzo słabo wyczuwalnym lekko cytrynowym posmaku, i aromatycznej, wyraźnej mieszanki przypraw marokańskich(...)jest możliwe, że różne kraje mają dostęp do tego samego morza, i jedne państwa słynną na cały świat z tego że można w całym kraju zjeść dobrego śledzia na milion sposobów, a u Nas się nie da? Nasze polskie dorsze trafiają na stoły Europy zachodniej, a my sprowadzamy dorsze z wątpliwie czystego Atlantyku ;-(. No cóż, na rybołówstwo wpływu nie mamy
SMYKWKUCHNInaszego hospicjum. Przepis odtworzyłam w domu i za pozwoleniem pani Mariny udostępniam innym, bo jest tego wart Podsumowując, zupa jest całkowicie wegańska, z dużą ilością świeżych ziół, bez oleju, bez glutenu, a smakuje dosłownie wszystkim Polecam! Więcej informacji o czeczeńskich uchodźcach i pani Marinie znajdziecie tutaj . W tym przepisie istotna rolę odgrywają świeże zioła. W szczególności potrzebne są łodygi pietruszki(...)cieszę Będzie mi miło, jeśli skomentujesz i udostępnisz! Dzięki Tobie będzie on miał‚ szansę dotrzeć do kogoś, kto być może potrzebuje go przeczytać. Obserwuj mnie na Facebooku lamarida.pl FB Śledź mnie na Instagramie lamarida.pl Instagram Dziękuję i pozdrawiam! Artykuł Zupa z czerwonej soczewicy – przepis Mariny pochodzi z serwisu lamarida.pl
Lamarida.plZiemniaczane placuszki - bardzo chrupiące z makrelą i obłędnie dobrą sałatką na bazie jesiennych jabłek, podane z cream fraiche i sosem koperkowym. To danie jakiś czas temu
SMYKWKUCHNIinaczej. Wszystko dzięki dodatkom, z którymi je podamy. Najprostszy sposób na zaserwowanie blin to podanie ich z masłem lub śmietaną. W bardziej wykwintny sposób możemy podać je z łososiem , śledziem, serem, sałatką, kawiorem, grzybami, sosem… lista jest nieskończona. Ze względu na tak ogromne możliwości zaserwowania bliny idealne sprawdzają się jako danie przekąska na licznych imprezach okolicznościowych. Ja tym razem(...)robiąc bliny z kawiorem z grzybów. Bliny bezglutenowe z kawiorem z grzybów leśnych Bliny smażyłam bez tłuszczu na patelni nieprzywierającej. Jeśli nie macie takiej patelni wysmarujcie standardową patelnie odrobina oleju. W zależności od rodzaju użytej mąki będziecie potrzebować pomiędzy 30 a 35 dkg mąki. Ciasto przed dodaniem ubitych białek powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Nie jestem Wam w stanie podać
mecookspoznaliśmy blogera, któremu przekroczenie 3 tys. lajkow trzasnęło w kopułę, obiło się szerokim echem od czaszki i podsunęło mu myśl, że o kuchni wie wszystko. Tymczasem tenże bloger spożywał śledzia zachwycając się smakiem makreli oraz konsumując upierdliwie niedobrą tartę zachwycał się jej aksamitnością. Albo diler ich oszukuje albo leków nie biorą. Tylko w Krakowie można spotkać restaurację, w której przy(...)Soczewica się gotuje więc kroimy warzywa. Jedną cebulę, jedną marchewkę, jedną pietruszkę, ćwiartkę selera, ½ pora, ząbek czosnku i sporą ilość suszonych pomidorów. Rozgrzewamy woka lub patelnię i na odrobinie oleju z pomidorów smażymy wszystkie warzywa. Dokładamy ugotowaną soczewicę. Doprawiamy sosem sojowym, pieprzem i odrobiną soli. Schab: Zacny kawał schabu (ja miałam 1,5kg) obtaczamy w przyprawach. Ja na deskę wysypałam
ladykitchensporządzane z metalowych beczek. W latach 70 XX w. powstały też prywatne wędzarnie. Brakowało drobiu i ryb. Rzadko dostępny kurczak i indyk, a z ryb można było kupić głównie śledzie i dorsze. Nic dziwnego, że w takich warunkach ludzie mocno kombinowali, żeby załatwić mięso. W 1965 r. na karę śmierci skazano dyrektora w Miejskim Handlu Mięsem Stanisława Wawrzyckiego za przywłaszczenie(...)saturatorów, potocznie nazywaną,,gruźliczanką”. Dopiero w epoce późnego Gierka wprowadzono kartki na słodycze. Był to okres wyrobów czekolado podobnych np. bloku czekoladowego, ze względu na braki tłuszczu kakaowego zastąpionego olejem rzepakowym. W domach sporządzano też np. szyszki z ryżu preparowanego i wafle z dżemem. Pewex nieodzownym obrazem PRL Z PRL-em kojarzymy też gumę balonową kupowaną w sklepach Pewex. Nabywano
ProstePesto.plmąki pszennej, opakowanie drożdży suchych, 25 ml oliwy z oliwek, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, 2 jajka, 250 ml ciepłej wody, oliwki olej do głębokiego smażenia Oliwki bez pestek, z nadzieniem lub bez. Jeżeli nie mają nadzienia możemy włożyć do środka morele suszone, tuńczyka z puszki, ja użyłam suszoną żurawinę. Mąkę wsypać do miski, dodać drożdże, jajka, sól, cukier(...)właściciel warszawskiej restauracji Moonsfera. Na zaproszenie Hiszpańkich Oliwek , miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach, prowadzonych właśnie przez Jarosława Uścińskiego, podczas których przygotowaliśmy kilka dań z oliwką w roli głównej. śledzie w tapenadzie z oliwkowym sosem tatarskim potrawka z indyka z oliwkami kozi ser z karmelizowanymi figami i oliwkami zupa z dyni z oliwkami zastawa
królestwo garówwiedzą gdzie i czy na tę imprezę zostali zaproszeni. Wszyscy jedzą bio, eko i wege? Oni też. Wszyscy słuchają gościa, który gra na banjo i spożywa kiszone śledzie? Hipstery kupują jedno i drugie i latają z tym po mieście, żeby wszyscy widzieli, że nie obce są im trendy światowej muzyki i kulinariów. W międzyczasie wrzucają zdjęcia na FB, żeby przypadkiem(...)wymagającego lat doświadczeń oraz laboratorium godnego NASA. Ano spróbujmy: Przed Państwem zestaw aromatycznie doprawionych warzyw julienne, w towarzystwie wędzonego w zimnym dymie pstrąga z hodowli ekologicznej, podany z olejem z nutą gorczycy i musztardy, otoczony płatkami wędzonej śliwki. Dobrze? Bo jeśli tak, to moją następną potrawą będzie aromatyczna wieprzowina, podana na chmurce z warzyw okopowych, w towarzystwie emulsji z długo
ladykitchenKarpie i śledzie to żelazny zestaw ryb kojarzących nam się ze świętami Bożego Narodzenia. Może pora na coś nowego? Sandacz to słodkowodna jak karp, ale w przeciwieństwie do karpia – mięsożerna ryba. Smakuje zupełnie inaczej. Jego mięso jest jasne, jędrne, soczyste i chude, choć w smaku określane jako ‘maślane’. Nie trzeba się przy sandaczu obawiać mulistego posmaku jak w przypadku karpia(...)się w nim taplać, ale musi mieć dobry poślizg. Ryby naprawdę lubią masło – dobrze podbija ich smak. Nie smażcie szlachetnych (a może szczególnie tych mniej szlachetnych) gatunków ryb na oleju rzepakowym, słonecznikowym czy na oliwie. Do smażenia wybieramy masło klarowane – pozbawione wody i białek serwatkowych, takie, które nie będzie się przypalać podczas smażenia. Opanierowane w mące dzwonka sandacza przekładamy
Karo in the KitchenKwasy tłuszczowe omega-3 Wykazują one działanie przeciwzapalne. Organizm ludzki nie potrafi ich syntetyzować, dlatego muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. Do roślinnych źródeł kwasów tłuszczowych omega-3 zaliczamy olej lniany, rzepakowy, rydzowy, orzechy włoskie, nasiona lnu, konopi i chia. Badania naukowe wskazują na to, że te kwasy tłuszczowe mają pozytywny wpływ na stan skóry poprzez zdolność zmniejszania stanu zapalnego(...)problemem, to zapraszam do kontaktu Przeczytaj także: polub się z tłuszczem i chudnij zdrowo witamina D – witamina życia Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności Artykuł Wpływ diety na trądzik – co jeść, a czego unikać pochodzi
Natka PietruszkiLubię opisy starych dziewiętnastowiecznych rodów. Lubię czytać co jedli, co pili, jak spędzali czas. Czy robili powidła śliwkowe? Czy w ich spiżarni były drewniane półki i beczka śledzi? To mnie przenosi do czasów, których już nie ma i dlatego są dla mnie takie ciekawe. Bo nie mogę ich dotknąć i sama przeżyć. Przeżywam je poprzez opowieści w książkach. Właśnie skończyłam(...)nastawiamy na 180°C . Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat posypany mąką i dzielimy na 16 części. Z każdej formujemy placuszek. Na środku kładziemy po jednej łyżce nadzienia. Palcami zwilżonymi olejem zbieramy wszystkie brzegi placuszka i dokładnie sklejamy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia złączeniem do dołu i zostawiamy do wyrośnięcia na około 20 min. Najlepiej piec na dwie raty
Posadzone i zjedzone