święta, szukam więc przepisów i inspiracji. Poza tym lubię mieć harmonogram prac, tak aby w Wigilę tylko ewentualnie podgrzewać ;-). Znalazłam ciekawy przepis na boczniaki po kaszubsku, dotychczas znałam tylko śledzie po kaszubsku, i przyznam szczerze, że uwielbiałam, no ale… Ten przepis znalazłam w najnowszym magazynie „Kuchnia” i z własnego doświadczenia wiem, że różnie to bywa, więc wolałam(...)rodzynek (ja dałam 100, bo lubię w wytrawnych potrawach) po 1 płaskiej łyżeczce: soli, pieprzu, majeranku, cynamonu kilka liści laurowych ziele angielskie i jałowiec po 5 ziarenek każdy olej roślinny do smażenia Przygotowanie: Boczniaki potnij na równe kawałki wzdłuż blaszek i podsmaż na złoto aż będą chrupiące. *Sekretem przyrumienionych grzybów (pieczarek też) jest ich smażenie bez odwracania, poruszania
greenscarfczasie przygotowujemy frytki warzywne: ziemniaki, marchew oraz buraka obieramy i kroimy w dość grube paski. Wszystko przekładamy na dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, polewamy olejem lub oliwą i dokładnie mieszamy. Następnie warzywa posypujemy przyprawami i ponownie dokładnie mieszamy *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy przez 20 minut , aż warzywa zaczną się rumienić(...)piekarnika **** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: RYBA W CIEŚCIE SEROWYM PRZEPIS TUTAJ ŁOSOŚ PIECZONY W SOSIE SOJOWYM Z MIODEM PRZEPIS TUTAJ RYBA PO JAPOŃSKU PRZEPIS TUTAJ OPIEKANE ŚLEDZIE W ZALEWIE POMIDOROWO-OCTOWEJ PRZEPIS TUTAJ Artykuł Pieczony pstrąg i frytki warzywne z piekarnika pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytemcebule 1 główka czosnku 2 szczypty soli himalajskiej (nie więcej) olej do nasmarowania naczynia żaroodpornego Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni C. Żaroodporne naczynia (ja potrzebuję dwóch) smarujemy olejem lub oliwą. Papryki dokładnie myjemy, usuwamy gniazda, kroimy na większe kawałki np. ćwiartki i układamy w naczyniu. Obrane cebule i czosnek układamy pomiędzy papryką. Naczynia przykrywamy i wkładamy do nagrzanego(...)cieszę Będzie mi miło, jeśli skomentujesz i udostępnisz! Dzięki Tobie będzie on miał szansę dotrzeć do kogoś, kto być może potrzebuje go przeczytać. Obserwuj mnie na Facebooku lamarida.pl FB Śledź mnie na Instagramie lamarida.pl Instagram Dziękuję i pozdrawiam! Artykuł Sos paprykowy, nie tylko do spaghetti pochodzi z serwisu lamarida.pl
Lamarida.plkakao 100%, 1/3 szklanki oleju rzepakowego, łyżeczka sody oczyszczonej. Polewa daktylowo-kakaowa: 1/2 szklanki suszonych daktyli, 1,5 łyżki kakao 100%, około 2 łyżki mleka lub napoju roślinnego. Brownie z fasoli – sposób przygotowania Ciasto Najpierw dokładnie przepłukuję fasolę na sitku pod bieżącą, zimną wodą. Następnie wrzucam do miski fasolę, obrane banany oraz wlewam olej i dokładnie blenduję(...)polewę daktylowo-kakaową. Przed podaniem schładzam brownie w lodówce. Smacznego! Spróbuj także: bajaderki z ciecierzycy, fit szarlotka. Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności Artykuł Brownie z fasoli pochodzi z serwisu Natka-Pietruszki.pl
Natka Pietruszkisię całe ciasto. Krążki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. W głębokiej patelni lub żeliwnym rondlu rozgrzać olej. Pączki smażyć na ciemno złoty kolor (po obu stronach po 2 razy). Wykładać na ręcznik papierowy, by odsączyć z tłuszczu. Lekko schłodzone pączki (na tyle, by nie parzyły palców) nadziewać(...)niej bardzo wiele po przeczytaniu oficjalnego opisu, który - okazuje się - niestety psuje przyjemność czytania, gdy pojawia się wątek listów pewnej Francuzki do stryja jej męża. Przez to czytelnik nie śledzi powodów zachowania Roberta równolegle z Marlowem, lecz wciąż zadaje sobie pytanie "jak długo jeszcze?". Bo też książka jest przesycona opisami różnych dzieł malarskich i to w sposób, który docenić może
Weekendy w domu i ogrodziebanan, około 150g, 2 łyżki przyprawy piernikowej bez dodatku cukru, np. z firmy Kotanyi, 1/2 szklanki suszonych daktyli, łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao, 2 jajka, 1/4 szklanki oleju rzepakowego. Sposób przygotowania Najpierw wrzuć fasolę na sitko i porządnie ją przepłucz pod bieżącą wodą. Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na około 15 minut aby zmiękły. Po tym czasie odsącz(...)uwojtusianatalerzu.pl z małą modyfikacją Spróbuj także: proste ciasto pomarańczowe, ciasto dyniowe z suszoną żurawiną, mięciutkie pierniczki słodzone suszonymi owocami. Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności Artykuł Piernikowe brownie z fasoli pochodzi z serwisu Natka-Pietruszki.pl
Natka Pietruszkisię, jak nieco odchudzić tradycyjne świąteczne potrawy, żeby zyskać danie w nowej, lżejszej i zdrowszej odsłonie, a przy tym żeby pozostawało ono równie smaczne. Jagna Niedzielska zaproponowała 4 przepisy: śledzie w soku z pomarańczy z czarnuszką, pierogi z mąki gryczanej z twarogiem, ziołami i okrasą z kaszy gryczanej dorsz na kiszonej kapuście z pomidorami kakaowy krem z suszonych owoców(...)dodać inne, bardziej dostępne zioła - np. pietruszkę, miętę, szpinak, a w sezonie młodą pokrzywę czy liście buraka. Na szczególną uwagę zasługuje także okrasa z kaszy gryczanej. Po uprażeniu w oleju ziarenka kaszy stają się chrupiące i mogą być również świetnym dodatkiem do sałatek. Gryczane pierogi z twarogiem i ziołami Składniki na ok 30 sztuk: 250 g mąki gryczanej 100g mąki
Obiad gotowywyrobię się ze wszystkim na czas, przy okazji spędzając miłe chwile z rodziną. Dzisiaj chciałabym przedstawić Wam kolejny fenomen. Pierwszym był ser - dip serowy z ziemniaka , później były "śledzie" z boczniaków w lekkim sosie tatarskim , dzisiaj "ryba" z kotletów sojowych po grecku. Dieta wegańska jest niesamowita, wszystkie smaki można odtworzyć lub sprawić by były bardzo podobne z zupełnie innych składników(...)pietruszki i selera obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach lub rozdrabniamy w malakserze. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, a pora w talarki. Cebulę z porem smażymy na odrobinie oleju. Gdy cebula się zeszkli dodajemy starte warzywa, dolewamy trochę wody i dusimy pod uchyloną przykrywką do czasu, aż zmiękną. W między czasie przygotowujemy panierkę do kotletów. Mieszamy mąkę kukurydzianą wraz
Be Fit Be Strongniewielkich ogórków (opcjonalnie) Zalewa: 1 litr wody 1 szklanka (240 ml) octu 1 1/2 łyżki soli 2 łyżeczki (10 ml) kurkumy 2 łyżki (30ml) cukru 1/2 szklanki (120 ml) oleju Wykonanie: Umyte warzywa osuszamy i cukinie (i ogórki jeśli używamy) trzemy na tarce na plasterki, marchewkę ucieramy na dużych oczkach, a cebulę kroimy w drobna kostkę. Warzywa wkładamy do dużej(...)cieszę Będzie mi miło, jeśli skomentujesz i udostępnisz! Dzięki Tobie będzie on miał szansę dotrzeć do kogoś, kto być może potrzebuje go przeczytać. Obserwuj mnie na Facebooku lamarida.pl FB Śledź mnie na Instagramie lamarida.pl Instagram Dziękuję i pozdrawiam! Artykuł Sałatka z cukinii – przetwory na zimę pochodzi z serwisu lamarida.pl
Lamarida.pldoprowadzamy do wrzenia. Po zagotowaniu, zdejmujemy garnek z ognia i pozostawiamy kiełbasę w gorącej wodzie przez około 10-15 min. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebule i podsmażamy do zeszklenia. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w półksiężyce ( każdy ziemniak kroimy na 8 części ). Bulion podgrzewamy, dodajemy musztardę francuską oraz przyprawy - obie papryki, majeranek oraz(...)wśród swoich składników mieć te sprawdzone, które zapewnią kulinarny sukces. Aby kolor czerwonego barszczu stał się wyrazisty, należy dodać ocet jabłkowy, a smak wigilijnej ryby podkreśli ocet słodowy. Tradycyjne śledzie ozdobi musztarda francuska, a postną kapustę z grzybami zaostrzy musztarda sarepska. Koncentrat pomidorowy to nieodzowny dodatek do ryby po grecku, a świąteczne ciasta zachwycą gości dzięki glazurze balsamicznej
Kuchnia MagdaLenySalsa warzywna to idealny dodatek do kanapek. W zasadzie to nic innego jak drobno pokrojone warzywa z dodatkiem oliwy z oliwek lub oleju lnianego tłoczonego na zimno. Jeśli chcemy, możemy dodać także nasiona słonecznika albo pestki dyni i tym samym podnieść wartość odżywczą naszej salsy. Polecam, bo podanie warzyw w takiej formie oznacza, że zjemy ich znacznie więcej(...)krótkiej lektury i rozwiania wszelkich wątpliwości. Spróbuj także: pasta z czerwonej fasoli, sałatka z tuńczykiem i zielonym ogórkiem. Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności Artykuł Salsa warzywna pochodzi z serwisu Natka-Pietruszki.pl
Natka Pietruszkipyszne zastosowanie w diecie malucha? U nas pulpa z dyni jako deser sprawdza się idealnie. Jest słodka i w zasadzie nie potrzeba jej nic więcej. Ja jednak dodaję odrobinę oleju lnianego tłoczonego na zimno, aby jeszcze bardziej podnieść wartość odżywczą tego deseru. Dziś podzielę się z Wami przepisem, jak szybko przygotować taką pulpę, którą później możecie wykorzystać do kolejnych potraw(...)przepisów. Możecie ją także zamrozić. Smacznego! Spróbuj także: curry z łososia i dyni, krem z pieczonej dyni i papryki. Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności Artykuł Pulpa z dyni jako deser pochodzi z serwisu Natka-Pietruszki.pl
Natka Pietruszki