wchłanianie wapnia, dzięki czemu ogranicza ryzyko osteoporozy. Zapotrzebowanie wzrasta w okresie zimowym, ponieważ dociera do organizmu z promieniami słonecznymi. Znajduje się w: w tłustych rybach morskich (łososiu, makrelach, śledziu i tuńczyku), jak i niektórych produktach mlecznych, np. w maśle. Witamina E. To silny przeciwutleniacz, który zwalcza wolne rodniki. Opóźnia proces starzenia komórek, dzięki czemu stają się odporniejsze. Zapotrzebowanie wzrasta(...)kobiet stosujących środki antykoncepcyjne, w ciąży, podczas karmienia piersią oraz w okresie menopauzy. Można ją znaleźć w: nasionach słonecznika, kiełkach pszenicy, soi, szpinaku, brukselce, pełnoziarnistym pieczywie, orzechach laskowych, oleju słonecznikowym, rzepakowym i oliwie z oliwek. Witaminy na wzmocnienie organizmu powinny pochodzić z diety. Jednak w przypadku niezdrowego sposobu odżywiania lub zwiększonego zapotrzebowania, warto stosować suplementację w celu uzupełnienia niedoborów. Naturalne
ProstePesto.plpusz ka sardyn ek w oleju (około 125 g) niewielka cebula łyżka masł a (miękkie) 3-4 gałązki natk i pietruszki s ó l, pi e prz, cukier puder (pół łyżeczki) Przygotowanie Do miski wrzucamy masło, rozkruszony twaróg i ser pleśniowy oraz sardynki wraz z olejem. Całość miksujemy na gładką masę za pomocą blendera, można też zmielić w maszynce(...)puder oraz sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie mieszamy ze sobą. Awanturka – pasta do chleba z sardynkami Zobacz inne przepisy na pasty do pieczywa: Pasta kanapkowa ze śledziem – pyszny dodatek do pieczywa Pasta z jajek i twarogu – pyszna klasyka Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami Pasta na kanapki z sardynkami Pasta jajeczna z pomidorem – szybka pasta do pieczywa
e-PrzepisyKulinarnebanany, 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej, 1/2 szklanki płatków owsianych górskich, 2 jajka, 1/3 szklanki oleju rzepakowego, łyżeczka sody oczyszczonej. Sposób przygotowania Najpierw nastawiamy piekarnik na 180 stopni, funkcja góra-dół. Następnie w misce rozgniatamy banany za pomocą widelca. Dodajemy do nich jajka oraz olej i całość mieszamy widelcem. Na koniec dorzucamy także mąkę, płatki owsiane i sodę oczyszczoną. Ponownie(...)rozgrzanym na 180 stopni piekarniku przez około 40 minut. Smacznego! Spróbuj także: bezcukrowe muffiny kakaowe, muffinki owsiane z owocami. Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności Artykuł Muffinki bananowe bez cukru pochodzi z serwisu Natka-Pietruszki.pl
Natka Pietruszkioleju rzepakowego, łyżka kakao 100%, 2 łyżeczki cynamonu. Sposób przygotowania Najpierw rozgniatam banana widelcem. Następnie ścieram marchewki na tarce o grubych oczkach, a imbir na drobnych. Mieszam ze sobą składniki. Później dodaję do nich także mąkę oraz sodę oczyszczoną, kakao i cynamon. Ponownie dokładnie mieszam ze sobą składniki. W osobnej misce ubijam jajka, stopniowo dodając olej. Ubite jajka z olejem(...)rozgrzanym na 180 stopni piekarniku, funkcja góra-dół przez 50 minut. Smacznego! Spróbuj także: brownie z buraka, domowe pieguski. Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności Artykuł Chlebek imbirowo-marchewkowy pochodzi z serwisu Natka-Pietruszki.pl
Natka PietruszkiByły już śledzie opiekane w zalewie, rolmopsy a dzisiaj przedstawiam pulpeciki rybne. Umieściłam je w słoikach i tak powędrowały do lodówki. Świetne rozwiązanie na tzw. na później. Pulpeciki zrobiłam z ryb słodkowodnych: płoci i cert. Wyszło smakowicie. Składniki: Pulpety: 2 kg filetów z ryb ½ kg świeżego boczku 5 łyżeczek soli 2 łyżeczki ziołowej przyprawy do ryb ¾ szklanki bułki tartej Dodatkowo(...)mąka i olej Zalewa: 1 ½ l wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka suszonych warzyw 250 ml octu 10% 1 łyżeczka cukru 1 cebula ( pokrojona w ćwiartki ) 1 łyżeczka naturalnej vegety Wykonanie: Filety z ryb i boczek mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa ( średnie oczka ). Dodajemy sól, bułkę tartą i przyprawę do ryb. Dokładnie mieszamy. Formujemy małe pulpeciki. Obtaczamy w mące
Smaki Ewyadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Na świątecznym stole od zawsze królują dania z ryb. W moim domu króluje karp, później śledź, a dalej wszystkie inne ryby ☺ Dziś przekonałam się, że doskonałą rybą jest tuńczyk. Bardzo prosty w przyrządzeniu, za to smak zniewalający 👌 Połączenie delikatnego mięsa tuńczyka z wyrazistym smakiem rukoli, do tego aromatyczne borowiki w sosie śmietanowym. Poezja! Składniki: -300 g steków(...)tuńczyka -250 g mrożonych borowików -1 cebula -mały pojemnik śmietany 18% -łyżka masła -garść rukoli -sól, pieprz -olej rzepakowy Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na maśle, tak aby lekko się zeszkliła. Dodajemy mrożone borowiki, lekko solimy. Przykrywamy i dusimy do miękkości borowików. Sos od czasu do czasu mieszamy, aby odparował nadmiar wody. Zdejmujemy z ognia i podprawiamy śmietaną. Pamiętajmy
Kulinarne przemysleniasię pysznym smakiem. Uniwersalna na wszelkiego rodzaju przyjęcia. Zachęcam do wypróbowania mojego przepisu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka śledziowa z czerwoną fasolą- składniki: 5-6 filetów śledziowych ala matias w oleju-ok.460g po odsączeniu 5 ogórków konserwowych 3 ugotowane jajka na twardo 1 por średniej wielkości (biała częśći jasnozielona pół puszki czerwonej fasoli 2-3 czubate łyżki majonezu sól(...)smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka śledziowa z czerwoną fasolą -przepis: Sledzie wymoczyć. Można przyśpieszyć moczenie zmieniając wodę co jakiś czas. Kiedy smak będzie nam już odpowiadał należy pokroić śledzie w cienkie paski lub kostkę. Pora pokroić i pokroić w półtalarki, a następnie przelać wrzątkiem na sitku, aby zmiękł. Czerwoną fasolę dokładnie odsączyć i również na situ przelać wrzątkiem. Ogórki
Olcia gotuje!wątróbkę tak samo jak na śledzie, frytki czy Michałki muszę mieć po prostu mocne parcie , taki dzień nadszedł dziś, nie wylazłabym bez niej ze sklepu! Chciałam więc się z Wami podzielić moją przebojową duszoną wątróbką, która rozpływa się w ustach. Co trzeba: - 0,9kg wątróbki drobiowej - dwie czerwone cebule - dwa ząbki polskiego czosnku - łyżka soku wyciągniętego z cytryny - chili pieprz(...)cayenne - sól, pieprz, maga do smaku - olej (ja używam olej rzepakowy z olejami z simienia lnianego i pszenicy, dostępny w Biedronce) Cebulę kroimy w grube paski, podsmażamy na patelni lub w garnku, do zeszklonej cebulki dorzucamy umytą wątróbkę. Wyciskamy dwa zmiażdżone ząbki czosnku. Podsmażamy razem około 5 minut. Dodajemy szklankę wody. Dusimy około 15minut. Przyprawiamy solą, pieprzem, chili, magą oraz
upichconajadam ją od święta. Przyczyną tego jest fakt, że nie każda mi smakuje, aczkolwiek mam parę odmian, które bardzo lubię, m.in. tuńczyka. A ostatnio nawet nawróciłam się na śledzia, ale marynowanego w occie, także robię małe postępy w porównaniu z tym, co było kiedyś. Dzisiejszy obiad natomiast zadowoli amatorów szybkich dań, początkujących w kuchni, a także fanów makaronów i warzywnych(...)potraw. Prosty posiłek, a ile zastosowań! Składniki na 3 porcje: 300 g makaronu świderki 80 g koncentratu pomidorowego 600 ml bulionu 1 ząbek czosnku 1 cebula Puszka tuńczyka w oleju – 185 g 300g mieszanki warzyw świeżych lub mrożonych: marchewka, cukinia, papryka, fasolka szparagowa 1/3 łyżeczki chili ¾ łyżeczki oregano Sól Pieprz Przygotowanie: Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Na odrobinie oleju
Fabryka pomysłówszklanki mąki orkiszowej, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/4 łyżeczki sproszkowanej stewii albo mniej (przypominam, dlaczego lepiej słodzić właśnie nią), 4 małe jajka, 1/3 szklanki oleju rzepakowego, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, łyżeczka cynamonu, pół łyżeczki sproszkowanego imbiru lub starty 1cm korzeń świeżego imbiru, szczypta gałki muszkatołowej, szczypta soli. Sposób przygotowania Najpierw ścieramy marchewkę na tarce(...)niej przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Później dodajemy także stewię, przyprawy i szczyptę soli. Wszystko starannie mieszamy. Następnie, do drugiej, dużej miski wbijamy jajka i dodajemy olej oraz ekstrakt waniliowy. Całość miksujemy na wolnych obrotach. Na koniec do mokrej masy dodajemy marchewkę z mąką. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Gotową masę wykładamy łyżką do papilotek na muffinki. Muffinki
Natka PietruszkiTylko bez marudzenia mi tu. Śledzi mam sporo na blogu, miałam ochotę na świąteczną odmianę. Jedną z nich jest właśnie seler, który zastępuje śledzie. Jego specyficzny smak nie jest tak bardzo wyczuwalny jakby się mogło wydawać. W ogóle skąd pomysł? Przypomniałam sobie wegańskie warsztaty z Dominiką Wójciak i tak mnie to jakoś natchnęło. Wyszło fajnie. Suszone pomidory i kapary robią(...)swoje. Składniki: 1 średni seler 1 czerwona cebula 8 suszonych pomidorów 2 łyżki kaparów 1 czubata łyżka musztardy francuskiej 2 gałązki natki pietruszki 4 łyżki oleju z suszonych pomidorów (lub więcej) sól pieprz Selera obieramy, myjemy i kroimy w pół lub ćwierćplasterki, gotujemy do miękkości, odcedzamy i studzimy (musi porządnie odcieknąć z wody). Cebulę kroimy w piórka i przelewamy
Kardamonovyświątecznych stołach pojawiają się różnego rodzaju potrawy z ryb. Ja polecam Wam zrobić tatar ze śledzi. Jednak by ładnie to wyglądało zróbcie go warstwowo. Wymieszane składniki już tak ładnie się nie prezentują. Chociaż w obu propozycjach smakują tak samo. Mój tatar przygotowany z płatów marynowanych bo niestety, ale nie lubimy matiasów. Składniki: 2 większe płaty marynowane 4 ogórki konserwowe 2 średnie(...)czerwone cebule borowiki marynowane 1 jajko ugotowane na twardo 1 łyżeczka musztardy dijon 2-3 łyżki oleju rydzowego Semco Przygotowanie: Wszystko kroimy w bardzo drobną kostkę. Staramy się by wszystkie składniki miały jednakową wielkość. W pierwszej kolejności kroimy płaty dodajemy musztardę, olej i mieszamy. Przy pomocy obręczy układamy warstwami płaty marynowane, ogórki, cebula, borowiki, jajko. Lekko dociskamy każdą warstwę
Ala piecze i gotujeplanie zrobić jeszcze jakiś makaron, opublikuję go w poniedziałek i od środy chyba pojedziemy już ze świątecznym koksem. Wracam więc teraz do kuchni, zaraz zabieram się za śledzie i pasztet. Już się cieszę na efekty końcowe. Zaglądajcie do mnie. I do poniedziałku. Składniki: 2 puszki fasoli konserwowej 2 długie ulubione kiełbasy (około 400 g) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku(...)pomidorów pół szklanki wody (opcjonalnie) 1 łyżka suszonego majeranku pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki pół łyżeczki wędzonej mielonej papryki 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego pieprz sól olej rzepakowy (przepis na 4 porcje) Kiełbasy kroimy w półplasterki, cebulę w drobną kostkę. Kiełbasę wrzucamy do garnka z odrobiną oleju i smażymy na złoty kolor, następnie dodajemy cebulę i rozdrobnione
Kardamonovyplanie zrobić jeszcze jakiś makaron, opublikuję go w poniedziałek i od środy chyba pojedziemy już ze świątecznym koksem. Wracam więc teraz do kuchni, zaraz zabieram się za śledzie i pasztet. Już się cieszę na efekty końcowe. Zaglądajcie do mnie. I do poniedziałku. Składniki: 2 puszki fasoli konserwowej 2 długie ulubione kiełbasy (około 400 g) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku(...)puszki pomidorów pół szklanki wody (opcjonalnie) 1 łyżka suszonego majeranku pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki pół łyżeczki wędzonej mielonej papryki 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego pieprz sól olej rzepakowy (przepis na 4 porcje) Kiełbasy kroimy w półplasterki, cebulę w drobną kostkę. Kiełbasę wrzucamy do garnka z odrobiną oleju i smażymy na złoty kolor, następnie dodajemy cebulę i rozdrobnione
Kardamonovyłyżeczki kakao 100%, ½ łyżeczki oleju kokosowego, ½ łyżeczki miodu (jako słodzidło, można użyć także np. szczyptę stewii ), łyżeczka masła orzechowego 100%, 100g jogurtu naturalnego, ½ pomarańczy, łyżka płatków migdałowych, łyżka orzechów włoskich. Sposób przygotowania Najpierw do naczynia wbijamy jajka. Następnie dodajemy do nich miód i kakao. Całość blendujemy na gładką masę. Później natłuszczamy patelnię olejem kokosowym. Wylewamy kakaową masę i smażymy omlet(...)Błonnik pokarmowy: 6,4g Ładunek glikemiczny: 9,2 Spróbuj także: omlet a’la kanapka , owsianko-serniczek z malinami. Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności Artykuł Omlet kakaowy z pomarańczą z niskim ŁG pochodzi z serwisu Natka-Pietruszki.pl
Natka Pietruszkizupa krem z brokuła – zupa krem z buraczków – krem z marchewki z pomarańczą i imbirem – krem z cukinii z nachos – krem z ziemniaków ze śledziem – przepyszna zupa krem z białej cebuli – krem z pieczonych pomidorów i papryki – krem z zielonego groszku z boczkiem – krem z białych szparagów – zupa krem z fenkuła(...)kwaśnica – bruschetta z dynią – pasta z dyni i koziego sera PIKANTNA ZUPA DYNIOWA Przygotowanie : 40 minut Ilość porcji : 3-4 Składniki: 1 kg dyni 1 łyżka oleju roślinnego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki chilli 1/3 łyżeczki wędzonej papryki 1l bulionu drobiowego lub z jarzyn śmietana 18% lub jogurt
nietylkopasta.pl100g mąki orkiszowej, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 1 jajko, olej kokosowy lub masło klarowane do smażenia. Sposób przygotowania Najpierw wlewam do miski maślankę. Następnie dodaję do niej mąkę oraz proszek do pieczenia i wbijam jajko. Całość miksuję na gładkie ciasto. Na płaskiej patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju kokosowego i rozprowadzam go pędzelkiem na całej powierzchni patelni. Za pomocą(...)Gotowe pankejki podajemy z ulubionymi dodatkami, np. masłem orzechowym i świeżymi owocami. Smacznego! Spróbuj także: placuszki orzechowe, placuszki kakaowe. Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności Artykuł Pankejki na maślance pochodzi z serwisu Natka-Pietruszki.pl
Natka PietruszkiBoczniaki, moja miłość! Uwielbiam je podsmażane, w gulaszu , z makaronem , a nawet zamiast śledzi Dziś przedstawiam je w klasycznej, chrupiącej panierce i zapewniam, że nikt im się nie oprze. Przygotowuję je w ten sposób od bardzo dawna i polecam je do każdego dania głównego, jak i jako przekąskę. Są pyszne! Scroll down for recipe in English Boczniaki w panierce(...)porcje) Składniki: 500 g boczniaków, oczyszczonych 500 ml mleka 2 jajka, roztrzepane bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia, sól Przygotowanie: Zalej boczniaki mlekiem i odstaw na 15 minut, po czym odcedź. Następnie obtocz je w jajku i bułce tartej i smaż na głębokim tłuszczu do zarumienienia. Dopraw jeszcze gorące solą i podawaj. Smacznego! English version Crumbed oyster mushrooms
karmelowy