sledź z rodzynkami - 211 przepisów (strona:9/15)

ŚLEDZIE PO SUŁTAŃSKU 119

najmniej 2 godziny) 4 duże cebule 1 koncentrat pomidorowy (190 g) 1 keczup (190 g) 2 łyżki cukru 10 dag rodzynek (sparzyć) 1 szkl oleju Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na oleju i dodać wszystkie składniki oprócz śledzi. Poddusić i przestudzić. Zalać warstwami pokrojone w romby śledzie. Artykuł ŚLEDZIE PO SUŁTAŃSKU pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś

Pieguskowa Kuchnia
Śledzie po sułtańsku z suszonymi pomidorami 177

Ostatni dzień karnawału należy uczcić tak zwanym "śle dzikiem". A co jeść w ten szczególny dzień? Oczywiście śle dzia!  Ryba z decy dowanie nie musi

ChilliJemy
Wybuchowa sałatka śledziowa 149

filetów śledziowych 1 cebula 1 owoc granatu 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 4-5 fig 3 łyżki rodzynek 2 łyżki posiekanej pietruszki na sos: 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 łyżka ostrej musztardy np. rosyjskiej Wykonanie: Śledzie wymoczyć i pokroić w niezbyt drobną kostkę. Cebulę pokroić w drobną kostkę wymieszać z odrobiną soli i cukru. Odstawić

Pysznie & Pięknie
Śledzie w sosie słodko-kwaśnym 7031

zasmakuje, że zrobicie go na te dwie okoliczności :) Przepis pochodzi z gazetki Moja kuchnia, nr 12/2009. W oryginalnym przepisie znajdziecie rodzynki, które ja podmieniłam na suszoną żurawinę ;) Więcej przepisów na Wigilię i Boże Narodzenie […] The post Śledzie w sosie słodko-kwaśnym appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Śledzie z orzechami----Herring con le noci 127

gdyby istniały powody, Wyżej cenić owoce lub lody. Przed obiadem dobry jest śledź, A po obiedzie – cicho siedź!..” itd. Składniki 2-3 cebule szklanka orzechów włoskich oliwa z oliwek około 1 szklanki 1/2 kg matiasów w oleju 4 dkg grzybów suszonych 1 łyżka rodzynków sól, pieprz 2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny ocet sojowy do smaku(...)Śledzie jeśli są solone namoczyć w wodzie kilka godzin.. Grzyby namoczyć, wodę odlać, zalać ponownie wodą i gotować do miękkości, pokroić Orzechy z grubsza posiekać Cebulę pokroić w półplasterki, sparzyć wrzątkiem, odcedzić, skropić octem. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy, pokrojone grzyby i orzechy, podsmażyć dwie, trzy minuty, dodać sos sojowy, doprawić solą i pieprzem. Wystudzić. Pokrojone śledzie układać

w mojej kuchni
Korzenne śledzie z bakaliami 164

śledzie na bogato z dużą ilością bakalii i delikatnym aromacie korzennym, od razu kojarzą mi się Święta Bożego Narodzenia. Do śledzi użyłam mielonych goździków od  Skworcu . Składniki: 0,5 kilograma filetów śledziowych 2 cebuli Garść rodzynek Garść śliwek wędzonych Garść migdałów w płatkach Kilka orzechów włoskich 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego ¼ łyżeczki mielonych goździków(...)Skworcu 2 łyżki miodu 1 łyżka octu jabłkowego ¼ łyżeczki cynamonu Sól, pieprz Olej do smażenia Sposób przygotowania: Śledzie moczymy przez 1-1,5 godziny. Obraną cebulę kroimy w pióra, smażymy na rozgrzanym oleju, do momentu aż się zeszkli, dodajemy miód, ocet, koncentrat pomidorowy, cynamon i goździki, wlewamy odrobinę wody, doprawiamy do smak. Dodajemy bakalie , podgrzewamy przez kilka minut na małym

Bajeczna Kuchnia
Sałatka śledziowa z grzybami, tak zwany przysmak gajowego 458

cebuli dodać grzyby z wodą, w której były gotowane. Dodać przyprawy, przecier pomidorowy, rodzynki , ocet i chwilę razem poddusić. Ściągnąć z ognia i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Śledzie pokroić na mniejsze kawałki i dodać do ostygniętej cebuli i grzybów. Wymieszać.  Przed dodaniem śledzi można wyjąć ziarenka ziela angielskiego i listki laurowe. Odłożyć sałatkę na kilka godzin

W kuchni u Moniki
Śledzie w czerwonym winie z suszonymi śliwkami 185

morskimi, z których można wyczarować wiele smacznych, tradycyjnych i nowoczesnych dań. Najbardziej popularne są u nas śledzie w formie przekąsek czy sałatek przygotowywane na różne sposoby – z olejem, marynowane, z cebulką, jabłkami, orzechami, rodzynkami, warzywami czy korzenne. Na ostro, słono, kwaśno, słodko – dla każdego jakiś śledzik się znajdzie. Filety(...)śledziowe solone a’la matjas SEKO przygotowywane są z ryb najwyższej jakości – ich mięsista konsystencja oraz charakterystyczny dla śledzi smak podkreślone zostały specjalnie skomponowaną zalewą smakową. Dawno nie jadłam tak smacznych śledzi. Muszę również przyznać, że nigdy ich wcześniej nie kupowałam, ale dzięki uprzejmości firmy SEKO mogę teraz delektować się ich smakiem. Przepisy

To co kocham
Ciasto bananowe z whisky 211

wypiek łączy sobie to co lubię najbardziej: gorzką czekoladę, rodzynki i alkohol... Choć za whisky nie przepadam to aromat tego alkoholu w jedzeniu jest, jak dla mnie, wspaniały. Pamiętacie - śledzie w zalewie z whisky - moje ulubione, lepszych nie ma - spróbujcie koniecznie na święta zarówno ciasta jak i śledzi... Czekoladowy chlebek bananowy jest typowo amerykańskim wypiekiem - ciężki, wilgotny(...)intensywnym smaku i zapachu. Jakby zakalcowaty... Takie ciasta trzeba lubić bo nie każdemu posmakują - jak dla mnie są genialne Chlebek bananowy z rodzynkami w whisky Składniki: 100 g rodzynek 75 ml whisky 150 g mąki pszennej 25 g kakao 100 g czekolady gorzkiej pokrojonej w drobne kawałki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody

sierotka maRysia w kuchni
Sałatka śledziowa z bakaliami 136

Sałatka śledziowa z bakaliami to typowo świąteczna propozycja podania śledzia. Składniki (proporcje) : 2 płaty śledziowe  łyżka majonezu łyżeczka jogurtu łyżeczka musztardy łyżka rodzynek łyżka łuskanych orzechów włoskich cebulka szalotka natka pietruszki Przygotowanie : Wymoczone płaty śledziowe pokrój skośnie w nieduże kawałki (takie na jeden kęs),  przełóż je do misy i dodaj majonez, musztardę, jogurt, drobno pokrojoną szalotkę

Mechanik w kuchni
śledzie po sułtańsku 290

piórka i podsmażamy na oleju. Dodajemy przecier pomidorowy, ketchup, ziarenka ziela angielskiego, liście laurowe, odsączone rodzynki, opcjonalnie ocet i wszystko razem chwilkę dusimy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Śledzie kroimy na mniejsze kawałki (jeśli używamy solonych to wcześniej należy je zalać zimną wodą i odstawić

Domowy Smak Jedzenia
ŚLEDZIE PO KASZUBSKU 160

minut. Zalać nią śledzie i odstawić na około 12h. Zrobię ją na święta. Zapewniam ,że i bez niej śledzie wyszły przepyszne. Płaty śledziowe namoczyłam w celu usunięcia nadmiaru soli  i kilkakrotnie odlewałam wodę. Odcisnęłam nadmiar wody i wysuszyłam je np.ręcznikiem papierowym. Pokroiłam na części. Można użyć (i następnym razem tak zrobię ) śledzi w occie. Cebulę pokroiłam

potrawyregionalne
Śledzie po kaszubsku de lux– czyli moje ulubione 1299

cebuli z dodatkami, na nią warstwę śledzi, znowu warstwę cebuli, znowu warstwę śledzi, i tak do wykończenia składników. Całość lekko ugniatamy i zalewamy całym płynem z patelni. Jeśli go mało, można dodatkowo uzupełnić słoik olejem. Chowamy do lodówki i zapominamy o tym słoiku na przynajmniej 3 dni. Ale i tak śledzie po kaszubsku najlepsze są gdy postoją przynajmniej(...)łyżeczki słodkiej mielonej papryki 3 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego 7 suszonych śliwek garść rodzynek namoczonych w gorącej wodzie 2-3 goździki 3-4 ziela angielskie 2-3 liście laurowe 2/3 szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego sól mielony pieprz mleko i woda do moczenia śledzi – po 2/3 szklanki

Karo in the Kitchen
Śledzie po parysku. Elegancka i smaczna przystawka. 182

Śledzie po parysku to idealna propozycja na smaczną przystawkę, kolację i świąteczny stół. Do ich przygotowania potrzebujemy troszkę więcej czasu, ale efekt końcowy jest i wizualnie i smakowo doskonały, więc naprawdę warto. Polecam :) Składniki ( na 10 porcji ) - 5 filetów śledziowych solonych matias - 10 cieniutkich naleśników średniej wielkości - 3 jajka na twardo - 1 jabłko - kilka plastrów ananasa z puszki - 2 ogórki(...)mieszam.Usmażone cieniutkie naleśniki rozkładam na blacie jeden obok drugiego, na każdy naleśnik nakładam połówkę śledzia, plaster jajka na twardo i łyżkę sosu, naleśniki zwijam jak na krokiety w kopertę. Na każdy zwinięty naleśnik nakładam znów łyżkę sosu, ozdabiam kawałkami brzoskwiń i rodzynkami. Podaję na liściach sałaty. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Śledzie z suszoną śliwką i żurawiną 159

robi kilka dwa dni odstania, więc przed Świętami czy Nowym Rokiem polecają się serdecznie. Przed Państwem – śledź z suszoną śliwką i żurawiną. Potrzebujemy: 1 kg filetów śledziowych, które moczymy w mleku 3-4 godz. 3 spore cebule garść żurawiny lub rodzynek garść drobno pokrojonych suszonych śliwek łyżeczkę cukru pieprz ziarnisty sok z jednej cytryny olej liść laurowy(...)rozgniecione). Wymoczone filety kroimy na odpowiadające nam kawałki. W garnku gotujemy pokrojoną w piórka cebulę z cukrem, solą, pieprzem i listkiem laurowym. Cebula ma zmięknąć. W słoiku układamy cebulę, śledzie i suszone owoce. Zalewamy sosem – olej, sok z cytryny, sól i pieprz. Zamykamy szczelnie i zostawiamy. Prosto i pysznie. Smacznego! Post Śledzie z suszoną śliwką i żurawiną pojawił się poraz

ladykitchen

Proponowane wyszukiwania