dzień i od święta innymi słowy kiedy tylko masz śledzie to pomysł na śledzia po sułtańsku będzie świetną decyzją. Składniki : 0,5 kg śledzi solonych (matiasów) 200 ml przecieru pomidorowego 50 gr rodzynek sułtańskich 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 średnie cebule pół łyżeczki sosu tabasco ew. przecieru z chilli sok z cytryny sól i cukier olej(...)rzepakowy Przygotowanie: Śledzie wymoczyć ale nie dłużej niż 30 minut, osuszamy i skrapiamy sokiem z cytryny. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odsączamy po 5 minutach, mają tylko lekko zmięknąć. Cebulę kroimy na półplasterki i szklimy na patelni na oleju rzepakowym, do zeszklonej cebuli dodajemy koncentrat pomidorowy, łyżkę koncentratu (można nieco później dołożyć), pół łyżeczki sosu tabasco oraz rodzynki
Mechanik w kuchniśledziem i konfiturą cebulową z demi glace z octu balsamicznego z rodzynkami, śliwką i żurawiną 6-8 filetów śledziowych a’la Matjas SEKO 1 bagietka 2 czerwone cebule ⅓ szklanki octu balsamicznego 1 łyżka miodu 5 suszonych śliwek 2 łyżki rodzynek 2 łyżki żurawiny ocet spirytusowy do skropienia śledzi(...)rodzynkami, pokrojonymi śliwkami i żurawiną, aż ocet się zredukuje. Śledzie kroimy na pól i delikatnie skrapiamy octem spirytusowym. Bagietkę kroimy na kromki, delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek i podpiekamy 2-3 minuty w piekarniku rozgrzanym do 200° C. Następnie na podpieczoną bagietkę wykładamy konfiturę cebulową, a na nią kawałek śledzia. 5. Sałatka z ziemniakami, fenkułem i śledziem
SMYKWKUCHNIMój sprawdzony przepis na śledzie po grecku z rodzynkami,cebulką i marchewką w sosie pomidorowym.Nie wyobrażam sobie bez nich Świąt Bożego Narodzenia. Składniki: 500 gram płatów śledziowych 500 gram marchewki 500 gram cebuli 15 gram rodzynek mały słoiczek przecieru pomidorowego 1,2 szklanki oleju 3 ziela angielskie 2 listki laurowe 2-3 łyżki octu Sposób(...)więcej części.Na patelnię wlewamy olej,wrzucamy cebulę i smażymy cały czas mieszając,cebula ma być lekko zeszklona.Dodajemy rodzynki ,marchewkę,przecier pomidorowy, ziele angielskie i listek laurowy i ocet.Całość dokładnie mieszamy.Zestawiamy z ognia. Wymoczone śledzie kroimy w 1,5-2 cm. kawałki,dodajemy do warzyw,delikatnie mieszamy.Przekładamy do miski,przykrywamy i wstawiamy do lodówki aby śledzie
Bajeczna Kuchniaostygnięcia . Śledzie wyjmujemy z słonej zalewy i przekładamy do zamykanego pojemnika i zalewamy ostudzoną zalewą . Odstawiamy na 3 dni do lodówki . Czas zabrać się za sos , który jest podstawą tego pysznego dania .Cebule obieramy i kroimy w kawałeczki , jak najmniejsze , następnie podsmażamy na złoto na oleju . Pod koniec smażenia , kiedy cebulka jest już miękka i złocista dodajemy rodzynki(...)ogniu , cały czas mieszając , aż wszystko utworzy bardzo, gęsty zwarty sos , trwa to około 10 minut . Trzeba uważać ,żeby nie przypalić . Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia . Po upływie 3 dni , śledzie ,wyjmujemy z zalewy , kroimy w dowolnej wielkości kawałki i łączymy z sosem . Odstawiamy do lodówki na kolejne 3 dni . Po tym czasie śledziki są gotowe do spożycia " class="wp-smiley
Ogrodnik w podróżyłyżki rodzynek około 10 szt śliwek wędzonych (bez pestek) 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka ostrej musztardy 1 łyżka soku z cytryny 1 gwiazdka anyżu (można dodać anyż mielony) 1 listek laurowy 3 goździki 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru szczypta kardamonu Link do filmu z przygotowania: Śledzie w marynacie korzennej Przygotowanie: Przed przygotowaniem śledzi, filety śledziowe płuczę(...)wodę. Czas moczenia zależy jak słone mamy śledzie. Przygotowanie marynaty: Śliwki oraz rodzynki kroję na mniejsze kawałki. Do miseczki wlewam olej, dodaję wszystkie przyprawy, miód, sok z cytryny, musztardę i dokładnie mieszam. Następnie dodaję pokrojone rodzynki i śliwki i jeszcze raz dokładnie mieszam – marynata jest gotowa. Końcowe przygotowanie śledzi w marynacie korzennej: Wymoczone śledzie dokładnie
Uwaga Babcia Gotujetylko ;) Was też zachęcam :) Śledzie można zrobić 2 dni wcześniej, zapakować w słoiki a na Wigilię będą idealne! ;) Składniki: 700g śledzi typu Matijas 400g cebuli 2 średnie marchewki garść rodzynek 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki octu balsamicznego 100ml oleju szklanka wody ząbek czosnku 2 płaskie łyżki cukru 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego(...)podsmażamy na oleju. Gdy warzywa zmiękną dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Mieszamy i dusimy na małym ogniu, pod przykryciem około 10 minut. Następnie zdejmujemy z ognia, dodajemy rodzynki i odstawiamy do wystygnięcia. Śledzie kroimy na mniejsze kawałki i mieszamy z sosem. Przekładamy do słoików lub zamykanego pojemnika. Przechowujemy w lodówce. Życzę smacznego! ;) Przepis pochodzi ze strony www.gotowaniecieszy.blox.pl
Czerwona Porzeczkaprzygotowania i nie wymagająca długiego leżakowania. Polecam Wam także: – śledzie w czosnku i majeranku – śledzie w śmietanie na pieczonym ziemniaku – śledzie w oleju – śledź pikantny z chilli i suszonymi pomidorami – tatar ze śledzia – śledzie w wiśniówce – śledź marynowany w occie – śledź na konfiturze z cebuli – śledzie w kiszonych cytrynach Przygotowanie : 30 minut Składniki(...)wrzuć cebulę, ziele angielskie, liście laurowe, goździki i odrobinę świeżo mielonego pieprzu. Duś aż cebula zmięknie. Wtedy dodaj passatę pomidorową oraz rodzynki, duś 3 minuty i dodaj ocet oraz brązowy cukier. Duś kolejne 2-3 minuty. Śledzie pokrój na mniejsze części, o szerokości około 2 cm. Ułóż na półmisku lub w innym naczyniu w którym będziesz je przechowywać
nietylkopasta.plOstatnio prezentowałam śledzie w pomidorach z rodzynkami , dziś zaś w towarzystwie cebuli, majeranku i jabłka - zapraszam:) Śledź z cebulką i jabłkiem Składniki: 4 filety śledziowe 1 czerwona cebula 1 jabłko 1 łyżeczka majeranku 2-3 łyżki oliwy z oliwek Śledzie zalej zimną wodą i odstaw na około 4 godziny, by wymoczyły się z nadmiaru soli. Następnie
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaładoprawiałyśmy i w sumie nie pamiętam co i ile czego dodałyśmy..ale wyszło pysznie..Przepis mimo wszystko podaję za autorką.. 700 g śledzi typu Matijas 400 g cebuli 2 średnie marchewki garść rodzynek 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki octu balsamicznego 100 ml oleju 1 szkl. wody ząbek czosnku 2 płaskie łyżki cukru 2 liście laurowe(...)grubych oczkach.Wszystko podsmażyć na oleju.Gdy warzywa zmiękną dodać resztę składników. Wymieszać i dusić na małym ogniu, pod przykryciem około 10 minut. Następnie zdjąć z ognia, dodać rodzynki i odstawić do wystygnięcia.Śledzie pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać z sosem.Przełożyć do słoików lub zamykanego pojemnika.Przechować w lodówce
Moje domowe kucharzeniegodziny ,aby utraciły nieco soli.Wodę z octem i z liśćmi laurowymi ,oraz zielem angielskim zagotowujemy i odstawiamy do ostudzenia.Wymoczone śledzie układamy w zalewie i pozostawiamy je na około 3 godziny .Rodzynki zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy .Obraną cebulkę kroimy w piórka ,sparzamy wrzątkiem ,odcedzamy,i szklimy na rozgrzanym oleju.Do zeszklonej cebulki dodajemy odsączone rodzynki i po chwili przecier pomidorowy ,najlepiej własnej produkcji.Całość doprowadzamy do wrzenia. Ułożyć naprzemiennie w sloiku śledzie ,które zalewamy sosem i znowu sledzie i sos i tak do skończenia produktów .Gotowe śledzie pozostawiamy na kilka godzin do przegryzienia produktów. Teraz nie pozostaje mi nic innego jak życzyc smacznego. Matias con uvetta. componenti 600g
w mojej kuchnipracy żeby znaleźć czas na gotowanie i bloga. Od tej pory mam nadzieję, że nie będę Was już więcej kulinarnie zaniedbywać :) Oto propozycja na słodkie śledzie. Jeśli nie lubisz rodzynek, na pewno przekona Cię whisky, w którym były moczone ;) Składniki: 500 g solonych filetów śledziowych (2 tacki matjasów) 1 czerwona cebula 1,5 łyżeczki cynamonu 3 łyżki(...)rodzynki moczymy w alkoholu. Obraną cebulę w drobną kostkę. Na rozgrzanym oleju szklimy cebulę, dodajemy miód, pieprz, cynamon i rodzynki, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Odstawiamy do wystygnięcia. Mieszamy sos ze śledziami. Odstawiamy na całą noc do lodówki. Śledzie podajemy na dużych plastrach jabłka i dekorujemy natką pietruszki
Bon Appetit Małgorzatyśledzie zawsze obowiązkowo muszą być na moim stole podczas domowych uroczystości. Są zarazem słodkawe i ostre. Smaki rewelacyjnie się przenikają. 4 płaty śledzi marynowanych 2 cebule Garść rodzynek królewskich 5 łyżek keczupu 1 szklanka wody 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 0,5 łyżeczki cukru 2 łyżki octu Sól Pieprz Ostra czerwona papryka Olej do smażenia Ze śledzi(...)paseczki. Cebulę kroimy w kosteczkę, przesmażamy na patelni. Rodzynki kroimy na mniejsze, dodajemy do cebuli. Gdy cebula zmięknie podlewamy ją wodą. Dodajemy keczup, koncentrat pomidorowy, ocet oraz cukier. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą czerwoną papryką. Zalewę studzimy. Do zimnej dodajemy śledzie. Mieszamy dokładnie ze sobą. Odstawiamy do lodówki aby smaki się przegryzły
VioletoweKucharzeniepomieszały. Składniki: 220 g płatów śledziowych w oleju, 250 g marchwi, 2 cebule czerwone, 1 mała puszka przecieru pomidorowego, 60 g rodzynek, 1/3 szklanki oleju ryżowego, pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku. Przygotowanie: Śledzie przełóż na sito do odcedzenia z nadmiaru oleju. Marchewki ugotuj w całości (powinny być lekko twarde). Ostudź, obierz ze skórki i pokrój(...)Cebule obierz i pokrój na osiem części. Wrzuć je na patelnię, na zimny olej, duś często mieszając, aż stracą swą surowość (nie podsmażaj). Dodaj do niej rodzynki, marchew i przecier pomidorowy. Śledzia pokrój w centymetrowe paski i dodaj do wystudzonych warzyw i wymieszaj. Dodaj szczyptę pieprzu, dla wyostrzenia smaku. Przełóż do słoika i szczelnie przykryj. Wstaw
Moniki Smakołyki