jajek - jeśli ktoś tak praktykuje. Przygotowując śledzie pomijamy np. rodzynki - kiedyś była to moja ulubiona potrawa: śledź w oleju z cebulką i rodzynkami - dziś znowu jest bez rodzynek, jak wersja pierwotna, którą pamiętam ze stołu mojej babci. Jadałem również żurek gdzie poza jajkiem i białą
Dieta Rozdzielna i Zdrowiemiodu 1 łyżka soli 2 szt papryki czerwonej, (mix wygląda najładniej) 3 cebule, czerwona też polecana 3 małe marchewki listek laurowy, pieprz kolorowy, ziele angielskie, gorczyca garstka rodzynek Wykonanie Śledzie dokładnie myjemy, jeśli mamy tuszki, płaty tylko płuczemy, osuszamy, lekko solimy panierujemy w mące krupczatce, i smażymy na oleju do zrumienienia. Gotujemy zalewę z wody i octu(...)proporcji 1:5 z wszystkimi przyprawami, cebulką pokrojoną w plastry, papryką w kostkę, marchewką w krążki, z miodem, cukrem, solą, rodzynkami. Zalewę chwilę pogotować około 5 minut. Ma być wyczuwalna jej słodkość. Śledzie ułożyć w naczyniu, najlepiej przykrywanym, można też w słoju zakręcanym, zalewamy zalewą tak aby wszystkie ryby były nią przykryte, a warzywa na wierzchu je przykrywały
kgwjanczewoDzisiaj Wigilia. Mnóstwo potraw wigilijnych, a wśrod nich sałatka śledziowa. Pyszne śledzie z cebulką i rodzynkami smakują zawsze: w święta i po świętach, na co dzień.Składniki:4 płaty śledziowe4 cebulekoncentrat pomidorowyrodzynkisolimyPłaty śledziowe moczymy i kroimy. Cebulę kroimy kostkę(...)dusimy na patelni na oleju. Do cebuli dodajemy koncentrat pomidorowy i wcześniej namoczone rodzynki, solimy i doprawiamy pieprzem. Wszystko studzimy. W słoiku układamy warstwami śledzie oraz cebulę z rodzynkami i koncentratem pomidorowym.Smacznego
Salonik smakówWcześniejsza wersja - klik : Już Wam wspominałam, że jak byłam małą dziewczynką to jedyne śledzie, które mi smakowały - to te na słodko. Do dziś takie lubię, dlatego często przyrządzam je po kaszubsku - obowiązkowo z rodzynkami i żurawiną. Przeważnie używam do tego śledzi solonych - klik , ale ostatnio nie miałam czasu na ich moczenie, więc postanowiłam spróbować z filetami(...)cebule 4 łyżeczki przecieru pomidorowego 1 łyżka cukru 4-6 łyżek oleju 1 garść żurawiny 1 garść rodzynek 3/4 szklanki wody sól, pieprz do smaku Dodatkowo: olej do smażenia Składniki na zalewę zagotować. Śledzie (odsączone z oleju) włożyć do ostudzonej zalewy i pozostawić w niej na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Cebulę pokroić w talarki
Di gotujemój smak. Zwykle jadam śledzie w 3 odsłonach - klasycznie, z cebulką i olejem; po kaszubsku z koncentratem i papryką słodką; i chyba moje ulubione po sułtańsku, z rodzynkami. Te śledzie są całkiem inne. Dodatek dużej ilości przypraw, a przede wszystkim octu winnego nadaje im specyficzny - bardzo ,,orzeźwiający" smak. Trzeba troszkę poczekać - bo minimum 5 dni aby delektować się
sierotka maRysia w kuchniSkładniki: 6 płatów śledziowych koncentrat pomidorowy 200 g 1 kg cebuli 1 łyżka miodu 100 g spażonych rodzynek sok z 1/4 cytryny sól, pieprz Śledzie kroimy na kawałki i moczymy 2-3 godziny w wodzie. Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce. Następnie należy(...)zeszklić cebulę. Do cebuli dodajemy koncentrat pomidorowy, miód, sok z cytryny oraz rodzynki. Doprawiamy solą i pieprzem. Podgrzewamy wszystko dokładnie mieszając. Śledzie przekładamy wystudzonym pomidorowym sosem. Artykuł Śledzie na słodko z rodzynkami pochodzi z serwisu Rusty fork
Rusty Forkpołączonych miodem. Składniki 500 g filetów ze śledzia 5 cebul 1 łyżka koncentratu pomidorowego 100 ml oleju 100 ml miodu garść suszonych grzybów szklanka rodzynek szklanka suszonej żurawiny Przygotowanie Śledzie dzień wcześniej moczymy w wodzie (co najmniej dwukrotnie) ,kroimy na kawałki ok. 5 cm. Grzyby moczymy i gotujemy. Kroimy w paski. Cebule kroimy w piórka ,szklimy(...)oleju ,dodajemy przecier pomidorowy ,grzyby ,rodzynki ,żurawinę i miód. Podgrzewamy (cały czas mieszając) i studzimy. Dodajemy śledzie ,dokładnie ze sobą łączymy ,przekładamy do pojemników i wstawiamy do lodówki na 48 godzin
R'n'G Kitchensolonych śledzi 15 dag rodzynków Skworcu 4 cebule słoiczek przecieru pomidorowego 20 dag ok 1/3 szklanki oleju sól himalajska Skworcu do smaku pieprz burbonese Skworcu do smaku 1-2 łyżki miodu lipowego Skworcu Przygotowanie; Śledzie wymoczyć, odcedzić i pokroić w małe romby. Cebulę obrać, pokroić w talarki. Rodzynki namoczyć kilka minut(...)wlać olej, wrzucić cebulę i smażyć aż się zrumieni i zmięknie. Dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku miodem, solą i pieprzem. Dodać odsączone rodzynki i dusić kilka minut. Przestudzić. W salaterce układać warstwami, najpierw śledzie a na nie cebulę i tak do wyczerpania. Odstawić do lodówki najlepiej na cała noc. Przed podaniem można śledzie wymieszać. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.Dobry śledzik nie jest zły. A ten podrasowany w domu nie ma sobie równych. Kilka przypraw i dodatków. Kilka dni leżakowania w lodówce i żaden
Mam To Na WidelcuJeżeli jesteście znudzeni tradycyjnymi śledziami w oleju to zachęcam do przygotowania śledzi po sułtańsku. Według mnie jest to przepis na najlepsze śledzie - lekko słodkie, a zarazem wyraziste w smaku :) Śledzie po sułtańsku to połączenie cebuli, rodzynek i zalewy pomidorowej. Pamiętajcie o tym, że takie śledzie najlepiej smakują na drugi dzień po przyrządzeniu, ponieważ rodzynki muszą(...)Zachęcam do przygotowania! Składniki: 0,5 kg filetów śledziowych a'la matyjasy (w słonej zalewie) 1 szklanka rodzynek (130 g) 3-4 średniej wielkości cebule 4-5 łyżeczek koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki wody pieprz, cukier do smaku olej do smażenia Śledzie wymoczyć w wodzie (około 1,5 godziny, co jakiś czas zmieniając wodę) i osuszyć. Cebulę obrać, przekroić
Ugotowaćmoże i trzecie bo je uwielbiam, tymczasem podaję przepis na pyszne, aromatyczne i chrupiące śledzie. Polecam je serdecznie bo warto je spróbować, miłośnicy śledzi nie mogą przejść obok nich spokojnie. Śledzie z rodzynkami i orzechami włoskimi. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniejagodzianka" Takie śledziki przygotowuję od lat, najczęściej w okresie świąt Bożego Narodzenia, czasem na inne okazje. Przepis na tę przekąskę dostałam … Przeczytaj cały artykuł Post Śledzie z rodzynkami w marynacie pomidorowej pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Corneroliwek zielonych 1 żółtko szczypta pieprzu kilka rodzynek Przygotowanie: Płaty śledzia pokroić wzdłuż na cienkie paski, a następnie drobno posiekać. Możecie użyć płatów śledziowych solonych lub w occie. Należy jednak pamiętać, że przed przygotowaniem tatara płaty śledziowe wymoczyć przynajmniej przez jedną noc w wodzie a później w oleju. Do posiekanego śledzia dodajemy drobną posiekaną cebulkę, ogórka konserwowego oraz(...)drobno pokrojone oliwki. Całość mieszamy żółtkiem ze sparzonego jaja i doprawiamy szczyptą pieprzu. Sól nie powinna być już potrzebna, ponieważ zarówno śledź jak i oliwki są słone. Porcje tatara posypać kilkoma rodzynkami
Jacob Tastesjedne z ulubionych śledzi całej naszej rodzinki, które co roku przygotowuję obowiązkowo na Wigilię. Lubi je nawet mój mąż, który za śledziami nie przepada ;) Są delikatne, lekko czosnkowe i z mnóstwem dodatków w postaci drobno pokrojonej cebulki i ogórków konserwowych oraz słodkich rodzynek i ananasów. Całość „moczy się” w ananasowo-olejowej, pysznej zalewie. Jeśli czas Was goni(...)syropu (zachowując go) i mieszamy razem z rodzynkami. W dużym słoiku (najlepiej litrowym lub 2 mniejszych) układamy na przemian: kilka kawałków śledzi, cebulę z ogórkami konserwowymi, śledzie, kawałki ananasa z rodzynkami. I tak do wyczerpania składników, mając na uwadze, by ostatnią warstwą był ananas i rodzynki. Syrop, który uzyskaliśmy po odsączeniu ananasów, mieszamy
MyCookBook.plśledzi marynowanych słoik papryki marynowanej 2 duże cebule 10 dag rodzynek 5 łyżek ketchupu 5 łyżek oleju sól, pieprz, cukier Sposób przygotowania: Śledzie kroimy na mniejsze kawałki. Rodzynki sparzamy. Cebulę kroimy w piórka i szklimy na patelni. Paprykę kroimy w kostkę. Ketchup łączymy z olejem. Dokładamy posiekane warzywa i rodzynki. Doprawiamy do smaku(...)sola, pieprzem i cukrem. Układamy warstwami śledzie, warzywa do wykorzystania składników. Ostatnią warstwą powinny być warzywa. Chłodzimy w lodówce, żeby smaki się przegryzły. źródło: przepis własny Ilość porcji: 8 Czas wykonania: 0,30h Koszt wykonania
Pobite gary Barbary