sledź z rodzynkami - 211 przepisów (strona:12/15)

LEKSYKON BAKALII 175

dodaje sieje do wielu innych potraw: bigosu, sosów, ciast. Świetnie komponują się z mięsem np. pieczonym schabem. Suszone śliwki wspaniale komponują się z jogurtem, czy z babeczkami. Źródło: internet RODZYNKI To ususzone na słońcu specjalne bezpestkowe gatunki winogron. Jest ich wiele odmian m.in. duże jasne sułtańskie, małe ciemne koryntki i największe królewskie. Do Polski sprowadza się głównie(...)Zawierają też przeciwutleniacz, który zmniejsza wystąpienie nowotworów. Zastosowanie: Są składnikiem słodkich wigilijnych dań np. kutii, rozmaitych ciast (np. sernika, keksu), ale pasują też do ryb (np. karpia po żydowsku, śledzi na słodko). Źródło: internet WIÓRKI KOKOSOWE To stara i wysuszona wewnętrzna wyściółka orzecha palmy kokosowej. Kokos jest dobrym źródłem białka, dlatego jadany jest przez wegetarian. Wyciśnięty z miąższu olej

Ciastka - domowe słodkości
Szwedzki świąteczny chleb korzenny na piwie - Vörtbröd. Grudniowa piekarnia 178

wszystkich piekarniach. Chleb rzeczywiście jest bardzo świąteczny, przypraw korzennych ma niezłą porcyjką. Podczas pieczenia pachniało w całym domu nie chlebem, a piernikiem. Świeży chlebek jest niezwykle chrupiący, a ze śledziami smakował nieziemsko. Miła odmiana dla naszego powszedniego chleba. Mój chlebek jest jaśniejszy od oryginału, ale to pewnie kwestia rodzaju użytego piwa. Składniki na rozczyn: 100 g pszennego zakwasu(...)łyżka gorzkiej pomarańczy w proszku 1 łyżka mielonego kardamonu 1 łyżka mielonego imbiru 1 łyżka zmielonych goździków 740 g mąki pszennej chlebowej 280 g mąki żytniej 100 g rodzynków Wykonanie: na drugi dzień z podanych składników (oprócz soli i masła) oraz całego rozczynu zagnieść ciasto. Gdy wszystkie składniki się połączą dodać sól i miękkie masło. Ciasto będzie dość klejące

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chlebek jabłkowo-cukiniowy z oliwą (bez cukru) 147

proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj. Teraz dodaj rozbełtane jajka, oliwę i miód i ponownie wymieszaj.  Orzechy włoskie grubo posiekaj i wrzuć do mokrych składników razem z rodzynkami. Na koniec wsyp płatki owsiane i mąkę i wymieszaj tylko do połączenia składników.  Przelej ciasto do foremki i wyrównaj. Możesz wierzch udekorować posiekanymi orzechami włoskimi i plasterkami jabłka(...)nawet robić słodycze bez dodatku cukru? Jakie są Wasze ulubione przepisy? Chętnie poznam Wasze patenty, bo temat mnie wciągnął! *** Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na  Facebooku  lub  Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na  Instagramie , gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia

Chilli Czosnek i Oliwa
Krótka wielkanocna przypominajka 176

Jajka w żółtym sosie chrzanowym Jajka faszerowane pastą krabową Jajka faszerowane pastą łososiową Pasta z tuńczykiem Pasta łososiowa Śledź w buraczkowej pierzynce Śledź w oleju z cebulą Śledź w sosie czosnkowym Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Szpinakowe roladki z łososiem Świąteczna galantyna drobiowa Wiosenna galaretka z kurczakiem Wiosenna sałatka z groszkiem Sałatka z ryżem kurczakiem(...)Chleb tygrysi (dutch crunch bread) Wiejski chleb francuski na zakwasie Bułeczki pszenno-orkiszowe z parmezanem i oregano Maślane rogaliki z makiem Drożdżowy chleb na polish z czekoladą i rodzynkami Chleb pszenny na zakwasie z Vermont Chleb francuski pieczony w garnku Chleb na zakwasie z karmelizowanym porem i pestkami Chleb młynarza   Chleb oliwkowy Na słodko Babka cytrynowa

Kulinarne przygody Gatity
10 najlepszych dań na nadchodzące święta 143

, najczęściej właśnie w święta, niestety bezskutecznie. Pewnego razu koleżanka przyniosła sałatkę śledziową do pracy. I wtedy przepadłam, niechęć do śledzi zmieniła się w wielką miłość i teraz nie wyobrażam sobie, że mogłabym ich nie lubić. Uwielbiam śledzie w każdej postaci, najsmaczniejsze dla mnie są solone matjasy moczone w wodzie i przygotowywane w domu, z różnymi dodatkami. Tę sałatkę(...)Marzenki. Od razu mnie zaintrygowała i zaciekawiła. Nie robiłam jej jeszcze, bo czekam na specjalną okazję, a święta są taką właśnie okazją. Pieczony kalafior z dodatkiem tahini, czosnku, rodzynek i kolendry to dla mnie coś nowego, a że uwielbiam tahini to jestem pewna, że mi posmakuje (zresztą wszystkie przepisy Marzenki są bardzo smaczne, sprawdźcie na jej blogu KLIK

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Boczniaki po kaszubsku 169

święta, szukam więc przepisów i inspiracji. Poza tym lubię mieć harmonogram prac, tak aby w Wigilę tylko ewentualnie podgrzewać ;-). Znalazłam ciekawy przepis na boczniaki po kaszubsku, dotychczas znałam tylko śledzie po kaszubsku, i przyznam szczerze, że uwielbiałam, no ale… Ten przepis znalazłam w najnowszym magazynie „Kuchnia” i z własnego doświadczenia wiem, że różnie to bywa, więc wolałam(...)cebule 2 łyżki sosu sojowego mały słoiczek 50 g koncentratu pomidorowego 100 g musu jabłkowego (w oryginale były 2 łyżki octu jabłkowego, ja nie przepadam) 50-100 g rodzynek (ja dałam 100, bo lubię w wytrawnych potrawach) po 1 płaskiej łyżeczce: soli, pieprzu, majeranku, cynamonu kilka liści laurowych ziele angielskie i jałowiec po 5 ziarenek każdy olej roślinny

greenscarf
Drożdżowe makowe ślimaczki i nowa, słodka książka od Lidla 198

się zaparzy, dokładnie go odsączamy, przepłukujemy zimną wodą i pozostawiamy na gęstym sicie, aż woda całkowicie odcieknie. Dodajemy do maku cukier trzcinowy, jajko, miód, roztopione masło, orzechy, pestki i rodzynki. Dokładnie mieszamy masę. Gotową masę równomiernie rozkładamy na cieście i zwijamy całość w rulon. Zawijamy w papier do pieczenia i wkładamy na godzinę do zamrażarki. Ostrym nożem kroimy ciasto(...)Karola Okrasy) - i dopłacicie w kasie 1 grosz :) Polecam Wam tę pozycję, warto mieć ją na swojej kuchennej półce! Zapraszam do polubienia mojej   strony na Facebooku  oraz śledzenia na  Instagramie Dla liczących kalorie - 1 ślimaczek to około 180 kcal

Moje Kuchenne Rewelacje
Świąteczna kuchnia staropolska – warsztaty kulinarne 158

stopni piekarnika na 15 minut. W tym samym czasie wsypujemy cukier do rondla i na wolnym ogniu karmelizujemy, po czym zalewamy podgrzaną śmietaną i redukujemy do połowy objętości. Rodzynki namaczamy w wódce różanej, siekamy i dodajemy do gotującej się śmietany wraz z wódką. Ugotowany mak mieszamy z miodem, polewamy karmelem, a na koniec dodajemy pieczone figi. Pota(...)miód. Podajemy z pianą z białek oraz pyłem z „pustego piernika” i gałką muszkatołową. Ś ledzie z jajami ł ososia i octem Przepis dla 4 osób Składniki: 4 całe śledzie o wadze ok. 150 g każdy 500 g raków 100 g jaj łososia 50 g cukru 2 limonki 1 cytryna 50 ml octu jabłkowego 2 ząbki czosnku sól/pieprz olej

karmelowy
Domowa granola z orzechami, rodzynkami i żurawiną 150

wybitnie zdrowe i zawierają ogrom cukrów i niezdrowych składników. Dlatego idealnym wyjściem jest samodzielne przygotowanie takiej granoli w domu, co jest banalnie proste. Ja dodaję do swojej orzechy, rodzynki i żurawinę, ale możecie do niej wrzucić każde bakalie, na jakie macie ochotę. Proporcja ilości dodatków do ilości płatków owsianych też zależy od Waszych upodobań, czy wolicie dużą ilość(...)którym będziemy przechowywać naszą granolę. Możemy ją jeść z mlekiem lub jogurtem naturalnym i np. pokrojonym ulubionym owocem (kiwi, banan, ananas, truskawki itd.). Smacznego! Jeżeli chcesz na bieżąco śledzić moje posty, to polecam polubić mojego Facebooka sagneska.pl . Stamtąd najszybciej dowiesz się o nowych wpisach

Sagneska - gotowanie i lifestyle
12 potraw na Wigilię, które przygotujesz w... 30 minut! 55845

pokroić na wąziutkie paseczki. Położyć na cebuli. Jajka obrać. Oddzielić białka od żółtek. Białka pokroić w kosteczkę, wyłożyć na śledzie. Majonez wymieszać z musztardą, solą i pieprzem. Wyłożyć na śledzie. Żółtka pokruszyć. Posypać sos majonezowy na sałatce. I gotowe! 7. Pakieciki z łososiem i szpinakiem Podobno łosoś to teraz bardzo popularna ryba na Wigilię. O ile się Wam nie przejadła(...)makaronu łazanki, którego pół wykorzystałam do łazanek z kapustą i grzybami :) Składniki: pół opakowania makaronu łazanki 3/4 puszki masy makowej z bakaliami różne bakalie dodatkowo - skórka pomarańczowa, śliwki, rodzynki, żurawina, orzechy 2 łyżki miodu Przygotowanie: Makaron gotujemy. Masę makową wykładamy do miski. Dodajemy bakalie i miód. Jeśli dodajemy orzechy, śliwki czy żurawinę, to siekamy je. Ugotowane łazanki mieszamy

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Marokańska pastilla w wersji wege - z cukinią, marchewką i kuskusem 124

nich posiekany czosnek oraz wszystkie przyprawy. Wymieszaj i smaż przez 2-3 minuty. Teraz wmieszaj do farszu kuskus, pokruszoną fetę, posiekaną natkę pietruszki lub koperek oraz płatki migdałowe lub rodzynki. Spróbuj i w razie potrzeby dopraw farsz solą. Odstaw do przestygnięcia na 10-15 minut. Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Ciasto filo wyjmij z opakowania i rozłóż(...)dobrze zaopatrzonych supermarketach, sklepach typu kuchnie świata, sklepach z produktami arabskimi i przez Internet. Sumak możesz ewentualnie pominąć.  *** Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na  Facebooku  lub  Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na  Instagramie , gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia

Chilli Czosnek i Oliwa
Penne z pieczonym kalafiorem po sycylijsku 289

też u Sycylijczyków miłość do orzechów i suszonych owoców, stąd tak egzotyczne zestawienie smaków z kalafiorem. Wiedzieliście, że pszenica durum i ryż trafiły do Włoch przez Sycylię? Ja za rodzynkami nie przepadam, a orzeszków piniowych unikam ze względu na wygórowaną cenę, dlatego postanowiłam skomponować własny przepis inspirowany popularnymi na Sycylii składnikami. Z rodziny orzechów wybrałam podprażone migdały, które(...)wszystkimi sokami i przyprawami z naczynia do zapiekania. Wymieszaj, posyp podprażonymi migdałami i posiekaną natką pietruszki. Ewentualnie dopraw solą. Podawaj od razu. Smacznego! *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na  Facebooku  lub  Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami

Chilli Czosnek i Oliwa
Sprawdzone domowe przepisy na pyszną Wielkanoc 327

surowy łosoś w przyprawach Pasta rybna w wersji light Pasta z wędzonego pstrąga Pasta z tuńczykiem Pasta łososiowa Śledź w buraczkowej pierzynce Śledź w oleju z cebulą Śledź w sosie czosnkowym Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Szpinakowe roladki z łososiem Sałatki Sałatka z makaronem ryżowym i surimi Sałatka z paluszkami surimi i czosnkiem Sałatka z krewetkami(...)Chleb tygrysi (dutch crunch bread) Wiejski chleb francuski na zakwasie Bułeczki pszenno-orkiszowe z parmezanem i oregano Maślane rogaliki z makiem Drożdżowy chleb na polish z czekoladą i rodzynkami Chleb pszenny na zakwasie z Vermont Chleb francuski pieczony w garnku Chleb na zakwasie z karmelizowanym porem i pestkami Chleb młynarza Chleb oliwkowy Na słodko Pascha wielkanocna Ciasto rafaello

Kulinarne przygody Gatity
Pilaw z dynią i suszoną śliwką 113

mną od dawna... a dokładniej od kiedy przypomniałam sobie przepis na ten tażin z wołowiną . Suszone śliwki to jedne z moich ulubionych suszonych owoców (uwielbiam też żurawinę, a nienawidzę rodzynek). Bardzo dobrze komponują się ze słodkawą dynią i świetnie równoważą aromat korzennych przypraw.  Tym razem na tej sprawdzonej kompozycji smaków oparłam mój apetyczny, pomarańczowy pilaw. To wywodzące(...)wzrusz pilaw widelcem. Dodaj pestki dyni i wymieszaj. Spróbuj pilaw i ewentualnie dopraw. Podawaj na ciepło lub w temperaturze pokojowej z dodatkiem jogurtu naturalnego. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na  Facebooku  lub  Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Polecam Wam również: Pilaw z bakłażanem i pistacjami Pilaw z bobem i szparagami

Chilli Czosnek i Oliwa