śledź po - 1000 przepisów (strona:53/67)

Buraczki na zimę 2015 184

godziny by przeszły buraczki. Wkładałam do słoiczków , zakręcałam i pasteryzowałam od zagotowania wody z 8-10 minut :) Pyszne będą do zupy i do drugiego dania , przydadzą się też do śledzie w majonezie i ogóreczkiem kiszonym

Różowa kuchnia
Ustka i jej morskie opowieści 239

smażalniach. Ile w tym prawdy? Obecnie rybacy mają ustalane limity połowu zależne od gatunku ryby i okresu połowu. Przykładowo świeżego dorsza łowi się tylko do końca czerwca, flądrę i śledzia można łowić bez większych przeszkód cały sezon. Bałtyk jest obfity tak naprawdę właśnie w te trzy rodzaje ryb oraz łososia, którego mięso w odróżnieniu od norweskiego jest mniej różowe . Musicie

Kuchnia PROzdrowotna
Recenzja: "Złota kuchnia polska" Elżbiety Adamskiej, czyli jak dałam się skusić "opakowaniu" 136

Postanowiłam uruchomić dział recenzji. Od teraz dzielić się będę z Wami przemyśleniami na temat zakupionych bądź wypożyczonych książek. Mam nadzieję, że będziecie śledzić te wpisy uważnie. Dzisiaj książka, która wzbudziła we mnie szczególnie intensywne emocje. "ZŁOTA KUCHNIA POLSKA" ELŻBIETY ADAMSKIEJ         Przechadzam się między regałami księgarni, palcem wodzę po identycznych okładkach. Wszystkie utrzymane są w nowoczesnym stylu

Życie zamknięte w smaku
Ciasteczka żurawinowo-migdałowe 160

lodówki, żeby masa się schłodziła (około 1 godziny). Odwijamy folię. Kroimy na dowolnej grubości plastry i lekko spłaszczamy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut (trzeba śledzić postępy, bo szybko robią się rumiane) do zezłocenia. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Ciasteczka szafranowo-cytrynowe 162

lodówki, żeby masa się schłodziła (około 1 godziny). Odwijamy folię. Kroimy na dowolnej grubości plastry i lekko spłaszczamy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut (trzeba śledzić postępy, bo szybko robią się rumiane) do zezłocenia. Voila! (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function

Życie zamknięte w smaku
Zajazd „Gniewko” – kuchnia kociewska 163

pieczonego ziemniaka i sosów – mięsnych, drobiowych, podrobowych lub rybnych. Ja najchętniej zamawiam bulwy z kurczakiem, mój mąż z drobiowymi żołądkami – równie dobrze jednak polecić wam mogę ich wersję ze śledziem w śmietanie. W karcie znajdziecie zawsze bogaty wybór zup. Ja polecam wam kociewski żurek – uwierzcie mi, że jest pyszny. Próbowaliśmy też pierogów i nigdy się na nich nie zawiedliśmy. Propozycją

Smaki Ewy
Kremowa zupa z brukselki i zielonej papryki 171

pisałam wcześniej, nie mogę na razie poświęcać tyle czasu na przygotowywanie i publikowanie regularnych notek i śledzenie kulinarnych poczynań na ulubionych blogach. Mam nadzieję, że w niedługim czasie się to zmieni. Nie znaczy to, że zupełnie zerwałam z blogowaniem. Liczę na wyrozumiałość i cierpliwość. Dziś na blogu pomysł na zieloną zupę, bo latem z zup nie rezygnuję. Dzisiaj akurat ugotowałam

Czerwień i błękit
Spaghetti z borowikami w sosie śmietanowym z szafranem i oregano. 211

tęskniłem do gotowania! Cały lipiec i sierpień spędziłem na leniuchowaniu. Nie gotowałem praktycznie w ogóle, a śledziłem, smakowałem i inspirowałem się i czas w końcu zacząć siekać, ciąć, dusić i jeść! Zaczynamy od spaghetti z borowikami. Czego nam będzie potrzeba? -suszone borowiki; zalane wrzątkiem (około szklaki); wywaru nie wylewamy -ok 100 gram makaronu na osobę, gotujemy al dente -sól, pieprz

BaRepas
Sałatka z pomidorów 266

kostkami lodu. Pokroić w plastry, posolić. Skropić octem balsamicznym z Modeny. Podawać z bazylią. Doskonała w towarzystwie  serów i szynki... Smacznego!  Niektórzy nawet jedli ją ze śledziami! Podana na  Porcelanie Bogucice , nabiera nietuzinkowego charakteru

Z Kuchni Do Kuchni
Warto sięgnąć do kulinarnych tradycji innych narodów 160

choć odrobinę eksperymentując i dodając do posiłków kilka nowych składników można stworzyć prawdziwe dzieło sztuki. Wybór jest przecież tak duży. Zastąpienie ziemniaków ryżem, podlanie mięsa wytrawnym winem czy koniakiem, śledzenie aktualnych trendów by skorzystać z darów natury w danym sezonie po okazyjnej cenie, może znaczenie wpłynąć nie tylko na zdrowy styl życia, ale i lepsze samopoczucie. Szukając nowych smaków warto

upichcona
Babeczki orzechowe z piankową czapeczką. 246

ganiając po całej kuchni. Przesiała sitkiem mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Dodała cukier i całość razem wymieszała wielką drewnianą łyżką. Gustaw nie odstępował jej nawet na krok. Śledził jej każdy ruch i co chwila wskakiwał na krzesło próbując skubnąć sobie coś pysznego do jedzenia. W kolejnej misce mikserem wymieszała jogurt, napój orzechowy Alpro i jajko. W dwóch turach

Malinowe Pocałunki
Ziemniaki pieczone w mundurkach z czosnkiem 2284

wypróbować upieczone w mundurkach z czosnkiem. Prezentują się efektownie, a do tego są pyszne! Doskonałe jako dodatek do obiadu, ale równie smaczne solo, z dipami, twarożkiem, tzatzikami lub ze śledziem w śmietanie. Bardzo polecam! Składniki: 1 kg średniej wielkości ziemniaków 6 ząbków czosnku oliwa Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180-200 stopni. Ziemniaki dokładnie myjemy, nie obieramy, nacinamy w poprzek ostrym

Smakowity Blog Kulinarny
Premiera nowego piwa Perły – Whisky Stout 167

działającą grupę Piwny Lublin. Jako, że lubię dobre piwo, doceniam to, co dzieje się na naszym rodzimym kraftowym rynku i sama trochę bawię się w piwowara, to staram się śledzić piwne nowości i premiery, które odbywają się w Lublinie. Wczoraj swoją premierę miało nowe piwo Perły – Whisky Stout – z założenia ciemne, lekko wędzone piwo, Czytaj dalej... Artykuł Premiera

Pasja Smaku
Karpatka 175

Najlepsza karpatka z najlepszego przepisu babci :) chrupiące ciasto, kremowy, waniliowy budyń - a wszystko to szybko i łatwo. Z tym ciastem poradzi sobie każdy, liczą się chęci i dokładnie śledzenie przepisu. Ciasto można upiec dzień wcześniej, a krem wykonać w dzień składania lub na odwrót. Gotową karpatkę przechowywać w lodówce chociaż bardzo dobrze znosi leżakowanie na stole :) Ciasto: 180 g mąki

Chocolate Muffin Blog
Smoothie owocowe z brokułem i olejem lnianym 132

którzy śledzą mojego bloga na pewno zauważyli, że jestem fanką wszelkiego rodzaju smoothie i koktajli:) Ciągle szukam nowych połączeń i smaków. Dzisiaj proponuję Wam prawdziwą bombę witaminową: smoothie z dodatkiem brokuła i oleju lnianego zimnotłoczonego.  Brokuł bogaty jest w żelazo, a żeby ułatwić jego wchłanianie potrzebuje witaminy C, którą znajdziemy w pomarańczy i kiwi. Olej lniany charakteryzuje się natomiast

Moja Galeria Smaku

Proponowane wyszukiwania