śledź po - 1000 przepisów (strona:58/67)

Kaszubska Koza i jej sery. Z wizytą u Kaszubskiej Kozy. 138

żadnym sklepie. Gospodarstwo prowadzi sprzedaż na miejscu, wysyłkową oraz na targach, festynach (między innymi w Grucznie, Sandomierzu, Lidzbarku Warmińskim, okazjonalnie w warszawskiej fortecy u Pani Agnieszki Kręglickiej). Najlepiej śledzić poczynania Kozy na jej Facebooku (czasami w Robaczkowie internet działa i wtedy Koza informuje gdzie pojedzie ze swoimi serami). My jesteśmy zauroczeni tak samymi gospodarzami (z którymi można by rozmawiać godzinami

królestwo garów
Kluski z tartych ziemniaków 218

był ziemniak, różne odmiany ziemniaków.    Ziemniak pieczony w ceramicznym grillu, chłodnik postny – ocet, woda, cebula, liść laurowy, ziele angielskie, szczypiorek. Pieczony był ziemniak odmiany Regina - ziemniak sałatkowy. Śledzie i sałatka ziemniaczana – ziemniak odmiany Belana. Belana to oczywiście odmiana sałatkowa, ze zwięzłym miąższem, przez co nie rozpada się w sałatce. Delikatnie wędzony na jabłonce pstrąg, z plackiem ziemniaczanym

królestwo garów
„pączki” z oliwkami 127

właściciel warszawskiej restauracji Moonsfera. Na zaproszenie Hiszpańkich Oliwek , miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach, prowadzonych właśnie przez Jarosława Uścińskiego, podczas których przygotowaliśmy kilka dań z oliwką w roli głównej. śledzie w tapenadzie z oliwkowym sosem tatarskim potrawka z indyka z oliwkami kozi ser z karmelizowanymi figami i oliwkami zupa z dyni z oliwkami  zastawa

królestwo garów
Sałatka makaronowa z tuńczykiem. 178

diety. Wiosna to doskonały moment, żeby przekonać się, że sałatki z powodzeniem zastępują pełnowartościowy obiad a ciężkie majonezy i sosy jogurtowe można zastąpić lekkimi dresingami. Rozglądam się po blogach, śledzę przepisy i szukam inspiracji. Wszędzie alb pieczone warzywa, albo grillowane, albo mieszanina sałaty i czegoś. Czasem gdzieś przemknie przepis na sałatkę z tuńczykiem lub kurczakiem. Do tego klasyczny winegret, sosy

ladykitchen
REWOLUCJA NA TALERZU, CZYLI O TYM, JAK W JEDNEJ CHWILI DIETA SIĘ ZMIENI 173

Patrząc także pod kątem studiów, pokarm jest surowcem, półproduktem lub produktem końcowym, podchodzę więc do niego również pod względem chemicznym i procesów technologicznych. Niemniej obydwa spojrzenia ściśle się przeplatają. Śledźcie bloga pod kątem nowych, nietuzinkowych pomysłów, jak radzić sobie z nowym stylem życia. Bo tak to właśnie wygląda - wdrażam nową ideę własnej codzienności. Nie na tydzień, miesiąc

W kuchni Karmel-itki
Grillowany indyk rosołowy, czyli jak zamarynować mięso bez soli 144

grama czystej soli. Kostka rosołowa idealnie ją zastąpiła, a dodatkowo nadała mięsu indyczemu soczystość i delikatny smak warzyw. Mięsko zostało uratowane i skonsumowane ze smakiem. Cały proces jego przygotowania śledziła moja Siostra wraz z aparatem fotograficznym, pstrykając zdjęcia jak szalona. Dzięki temu miałam z czego wybierać. Z pewnością jeszcze nie raz w ten sposób przyprawię mięso. Prosto, szybko, smacznie

Kuchnia po mojemu
Dressing musztardowo - cytrynowy do surówki z kapusty pekińskiej 118

Dziś do obiadu postanowiłam podać surówkę z kapusty pekińskiej. Sezon na to warzywo w pełni. Ostatnio w jakimś mądrym programie (zapewne z cyklu telewizji śniadaniowej, bo tylko te programy śledzę z jako taką uwagą, potem mam milion innych zajęć) słyszałam, że najlepiej korzystać właśnie ze świeżych produktów sezonowych, gdyż zawierają najwięcej wartości odżywczych . W sumie to logiczne i praktyczne - wiemy

Kuchnia po mojemu
Wybuchowy drink różowy. Jak Martini Rosato to tylko z granatem 105

zaplanować na te wolne dni, kiedy po dzikich wędrówkach tłumów ulice w końcu opustoszeją, a powietrze przesiąknie grillowymi oparami. Nie wiem jak to ma być z pogodą, bo nie śledzę na bieżąco prognoz, ale jeśli nasze grillowanie zagasi deszcz to warto świętowanie przenieść do domu. Upalne czy rześkie - wolne chwile z pewnością umili drink, na którego pomysł Wam właśnie podrzucam

Kuchnia po mojemu
Konkurs "Życie jest słodkie z cukrem królewskim" roztrzygnięty :) 127

zgłoszenia, wybiorę kolejne osoby. Wysyłka tylko na terenie Polski. Dziewczyny, takie piękne Mohito będzie mogły znaleźć w książce, która już niebawem do was trafi :) http://aniapastuszka.blogspot.com/2015/03/truskawkowe-mojito-zapowiedz-konkursu.html Zapraszam do śledzenia bloga :) Pozdrawiam

Mój Smak na Życie
Sernik z rosą II - niezawodny 193

piekarnika. 3 białka z pół szklanki cukru zmiksować na pianę. Rozłożyć na masie serowej. Dopiec w piekarniku. Nie doprowadzić do powstania bezy. Dlatego ten końcowy proces pieczenia należy śledzić. Wyciągnąć sernik, odłożyć do wystygnięcia. Po jakimś czasie pojawią się na serniku krople złotej rosy. Idealny na drugi dzień i prosto z lodówki. Inspirowałam się przepisem od  Margarytki

Z Kuchni Do Kuchni
Sałatka ze śledziem 298

Prosto , szybko i smacznie...ilość składników dowolna.. filety śledziowe papryka czerwona, żółta  ogórek konserwowy cebula szczypiorek majonez Śledzie obrać ze skóry, pokroić w paseczki.Cebulę, paprykę i ogórka pokroić w kostkę.Wymieszać z majonezem i doprawić do smaku

Moje domowe kucharzenie
Kruche ciasto ze śliwkami 72

Jest mi niezmiernie miło zaprosić Was do lektury najnowszego numeru magazynu Spring Plate. Znajdziecie w nim smaki jesieni, a w nich m.in. moje śliwki :) Magazyn ten śledzę od początku. Każdy numer jest oprawiony w przepiękne fotografie, a to wszystko pod okiem Weroniki z blogu Spring Plate. Nie powiem ile czasu się „czaiłam” by napisać

Pink Envelope
SAŁATKA JARZYNOWA 183

alergicy pokarmowi będący na diecie bezjajecznej, mogą podać taką sałatkę, a jajko jako dekorację na półmisku. Rodzina zje z jajkiem, a alergik bez jajka, - w wersji wigilijnej można dodać śledzia pokrojonego w kostkę, - można dodać świeżej natki pietruszki lub koperku, drobno pokrojonych, szczególnie latem taka sałatka cieszy oko i smakuje dobrze, - można posypać „Posypką zieloną” z suszonych zielonych warzyw: cebulka

Tradycyjna kuchnia inaczej
współpraca - niespodzianka od Kamis'a 80

dzielenia się przepisami i poradami kulinarnymi. Na nowej stronie www.kamis.pl zobaczymy nowy layout, a także nowe funkcjonalności i działy. Nowy layout jest lekki i apetyczny, zachęca internautów do śledzenia przepisów, a zaawansowana wyszukiwarka odnajduje w różnych kategoriach wszystkie przepisy w serwisie. Nawigacja strony jest przejrzysta i funkcjonalna dla użytkownika.   ____________________________ /*wpis zawiera lokowanie produktu

CookYourself
JAK NIE PRZYTYĆ W ŚWIĘTA? 377

Coli ze Świętym Mikołajem? Przy okazji - polecam ostatni artykuł tutaj ). Jednak pewne rzeczy się (na szczęście!) nie zmieniają. Na stołach zawsze gości mnóstwo najróżniejszych potraw. Pierogi, groch z kapustą, śledzie, karp i inne ryby, ciasta - wymieniać można w nieskończoność. Prawda, są pyszne. Tylko co zrobić, kiedy po nadmiarze ciężkostrawnego jedzenia nasz układ pokramowy woła o pomoc, a na wadze nagle

Katsuumi