fanpege'a Koła Naukowego, w którym czynnie działam z kolegami i koleżankami z gastronomii: https://www.facebook.com/SKNSztukaKulinarna Mamy już nowe plany, a wkrótce nastąpi ich realizacja. Tam też możecie śledzić nasze poczynania - wpadajcie! A na niedzielne popołudnie zachęcam was do pieczenia słodkich bułeczek - smacznego :) Składniki na ok.16 bułeczek: 2 szklanki mąki 4dag drożdży 3/4 szklanki cukru cukier
Sajkofanka smakudobrych lat, a nigdy wcześniej nie było mi dane odwiedzić tego miejsca. Aż dziwne, gdyż restauracja Staromiejska położona jest w samym centrum starówki. Ze względu jednak na moje zainteresowania śledzę na bieżąco na facebook'u olsztyńskie restauracje - ciekawi mnie, jakie menu panuje obecnie, jak prezentowane są dania na talerzach, jakie połączenia smakowe proponują tutejsi szefowie kuchni. W zeszłym tygodniu
Sajkofanka smakuYouTube . Wrzucam także FB oraz link INSTAGRAM AbstrachujeTV SERIAL / PROGRAM TV W tym miesiącu wybrałam program Top Chef. Co prawda miało nie być kulinarnie, ale śledzę ten program na bieżąco. Najpierw za sprawą Piotrka z Kocham Gotować , a teraz moim faworytem został Darek. Taki przystojniak i do tego gotujący. Może nie do końca ogarnięty , ale ... Wybaczam
Magiczne Życie MartySkładniki : * 6 płatów śledziowych ala matias * pół czerwonej papryki konserwowej * mała marchewka * natka pietruszki * pół czerwonej cebuli * sól , pieprz * łyżka soku z cytryny * 3 łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie :Śledzie kroimy w paski , takie idealne na jeden kęs. Skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz paprykę. Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Łączymy z drobno pokrojoną natka
Magiczne Życie Martyświątecznych przepisów. Będą propozycje na Wielkanocny stół. A w następny weekend Kwietniowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów. Tym razem smoothie zdominuje nasze blogi. Już dzisiaj Was zapraszam do śledzenia tego wydarzenia! To świetna zabawa. I to by było na tyle już. Zapraszam na zdjęcia i do usłyszenia za tydzień. * nareszcie słonko * tak się zaczynał ten tydzień
Magiczne Życie Martyczytelników do poświęcenia większej chwili czasu na przygotowanie czegoś do zjedzenia w pracy, szkole, na uczelni. Po co głodować, albo dojadać batonikami? Na koniec akcji jest przewidziany konkurs, więc śledźcie co się dzieje na blogu i fanpage. Pierwszym przepisem, który chcemy Wam dzisiaj zaprezentować, na inaugurację akcji są pyszne trufle musli, które wykonacie dosłownie w kilka minut! Do ich wykonania
Pora coś zjeśćMiejskiej, blogerzy biorą udział w debacie poświęconej nowym mediom. Konferencja cieszy się dużym uznaniem w branży, co owocuje rozwijaniem relacji Miasta z blogerami również przy innych projektach. Zapraszam do śledzenia wydarzeń na żywo! Cała relacja moimi oczami znajdzie się na blogu w przyszłym tygodniu. Pozdrawiam! Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkisię dowiedzieć, jak się nimi odpowiednio posługiwać. Sztućce do ryb - służą do filetowania ryb, oddzielania mięsa od ości. Natomiast zwykłym nożem i widelcemy jemy wyłącznie ryby wędzone oraz śledzie. Zupy w bulionówkach je się łyżeczką do bulionu, którą kładziemy tak jak zwyczajną łyżkę, z prawej strony nakrycia między nożami. Do zupy, gdzie podajemy pieczywo i masło
W kuchni Karmel-itkiroku, co również jest zupełną odmianą i nowością, do akcji wkroczą kulinarni blogerzy z Wielkopolski. Kilka z blogówotrzymało zaszczytny status BLOGA PARTNERSKIEGO, co zobowiązuje autorów do dokładnego śledzenia i relacjonowaniawszystkiego, co się dzieje. BlogerChef ma w tym swój wielki wkład i właśnie organizatorzy, autorzy BlogerChef'a są głównymiwspółorganizatorami całego festiwalu, dając tym samym otwartą furtkę możliwości blogerom. Na scenie głównej
W kuchni Karmel-itkimniejszym zasolenia, w przypadku Morza Bałtyckiego wynosi ono ok. 7 promili.Dorsz jest gatunkiem ryb niemigrujących.Zaliczany jest do drapieżników wśród ryb, żywi się mniejszymi rybami, takimi jak np. śledzie, makrele czy młodym narybkiem.Odżywiający się dobrze, dożywa nawet 20 lat. (źródło: "Dwie ryby - flądra i dorsz" G. Łapanowski, R. Pilecki ) Dorsz jest niesamowicie delikatny, zarówno w smaku
W kuchni Karmel-itkinawet napiszę, że bardzo przyjemny. Szybka, a wręcz ekspresowa wysyłka. Powiadomienia mailowe etapowe, dzięki którym wiedziałam kiedy mogę spodziewać się przesyłki. Jestem strasznie niecierpliwa, więc tu mogłam wszystko śledzić na bieżąco. Przesyłka wysłana firmą kurierską K-Tex, która dodatkowo podniosła poziom mojego zadowolenia, otrzymałam mail z numerem przesyłki i podglądem trasy przesyłki. Nie martwiłam się więc, że ktoś zapomniał
Blondynka Gotujedziś przedstawiam nie jest za słodkie, wręcz lekko orzeźwiające, dzięki cytrynowemu kremowi, który doskonale komponuje się z równie lekkim biszkoptem z dodatkiem maku. Tak właśnie maku! Ci, co śledzą mojego bloga zapewne wiedzą, że nie jestem fanką maku, bab, lukru, bezy i przesłodzonych ciast. Natomiast to ciasto w pełni dostaje moje uznanie. Oczywiście jak to zwykle u mnie bywa zmniejszyłam
Fabryka pomysłówJeżeli zwykłe rolmopsy już się wam znudziły i tak jak ja uważacie, że śledzik smakuje najlepiej w doborowym towarzystwie to ta sałatka przypadnie wam do
Świat SmakuSkładniki: 4 płaty śledziowe, słoiczek suszonych pomidorów, cebula, cebula czerwona, 4 ogórki konserwowe, 4 papryczki chilli nadziane fetą, olej, 2 listki laurowe, 4 ziarenka ziela
W kuchni u MonikiSkładniki: 2 czerwone cebule, kawałek pora, słoik selera konserwowego ( 320g netto), puszka czerwonej faosli ( 400g netto), słoik pieczarek konserwowych ( 300g netto), filety śledziowe w oleju
W kuchni u Moniki