temacie z teściami, ale to jest inne pokolenie i pewnych rzeczy się nie przeforsuje. Karp w galarecie musi być, choć je go tylko jedna osoba w naszej rodzinie. Podobnie śledzie. I choć na to nie mamy żadnego wpływu, bo wolimy spokój niż rodzinną awanturę przed świętami, to przynajmniej własne zakupy staramy się zaplanować z głową. W tym roku przygotowałam
bistro mamaŚledzik na święta ... musi być. Czy to Boże Narodzenie czy może Wielkanoc roladki śledziowe z słodko-kwaśną sałatką podane na plasterku pomarańczy będą na pewno oryginalnym
Mechanik w kuchniwyrobię się ze wszystkim na czas, przy okazji spędzając miłe chwile z rodziną. Dzisiaj chciałabym przedstawić Wam kolejny fenomen. Pierwszym był ser - dip serowy z ziemniaka , później były "śledzie" z boczniaków w lekkim sosie tatarskim , dzisiaj "ryba" z kotletów sojowych po grecku. Dieta wegańska jest niesamowita, wszystkie smaki można odtworzyć lub sprawić by były bardzo podobne z zupełnie innych składników
Be Fit Be Strongryżowym i sałatką, sałatka cesarska z grzankami, sałatka z kiełkami z wędzonym boczkiem i dressingiem balsamicznym, meksykańska zupa pomidorowa z frytkami z batatów z fetą i tortillą czy marynowane śledzie z warzywami i pieczywem chrupkim! Są pomysły na super sałatki do słoika - z pęczakiem, z makaronem czy kuskusem - do koloru do wyboru! Idealna opcja do zabrania ze sobą do pracy
Plate of JoySkładniki: 500g filetów śledziowych 1 duża cebula drobno pokrojona i sparzona wrzątkiem 4 jajka ugotowane 4 duże ogórki kiszone Pół puszki kukurydzy Pół puszki groszku 300ml śmietany Sól, pieprz Śledzie pokroić w paski, jajka, ogórki i cebulkę w kostkę. Sałatkę układać warstwowo, na wierzchu polać śmietaną i odstawić do lodówki, żeby się przegryzła. Przed podaniem wymieszać. Smacznego
Anioły w kuchnimarchewek • 10 cebul • ziarna kopru • ziarna kminku • ok 25 -30 dag soli • worek do kiszenia kapusty • gaza lub tetra • beczka dobrze sprawdzają się wiaderka plastikowe np po śledziach z przykrywką Sposób przygotowania 1. • Marchew obrać zetrzeć na grubej tarce Cebulę pokroić w paski • Przygotować beczkę do kiszenia kapusty ja wykładam workiem • Na przemian układać kapustę troszkę marchewki
W królestwie smaków BeatyMogłabym jeść ryby codziennie. A śledzie to nawet dwa razy dziennie… Dorota Wellman Ryby są super! To nie tylko hasło, które przyświeca nam w codziennym życiu (właściwie to bardziej mi, Madzi trochę mniej). To także tytuł nowej książki wydanej przez Lidla. Bo właśnie już niedługo, za kilka dni, będziecie mogli stać się właścicielami książki poświęconej rybom, wydanej w ramach
Marder&Marder Manufacturereceptur już przetestowałam i są świetne. Zachwyciła mnie zupa pomidorowa z mlekiem kokosowym czy prezentowane przez mnie dzisiaj chili. Niestety spora część przepisów była już na blogu Marty, który śledzę, co tylko utwierdziło mnie w przekonaniu, że książki raczej nie kupię. Niemniej dzisiejsze danie polecam! Chili Sin Carne 2 puszki lub 1 szkl. suchej czerwonej fasoli (gotujemy ją wg przepisu
Dzieje kuchennej Wiewiórybyli sędziami, a nie uczestnikami, zresztą wszystkich spotkałem gdzieś na Błoniach Stadionu Narodowego z burgerem w ręku :) Zapraszam Was Wszystkich na stronę na FB Żarcie Na Kółkach , gdzie możecie śledzić informację o wszystkich festiwalach i wydarzeniach związanymi z Food Truckami. Moja poprzednia relacja z Żarcie Na Kółkach - Wybieram Mistrzów . I oczywiście najważniejsza informacja, Mistrz i podium 2 Mistrzostw Burgerowych
Parowar FacetaMiałam wielką ochotę na sałatk ę rybną . Ta którą zrobiłam jest ze śledziem, jajkiem i marynowanymi podgrzybkami :) Składniki: 3 matiasy 4 ugotowane jajka na twardo 1 średnia cebulka ćwiartkowy słoik marynowanych podgrzybków pieprz i majonez do smaku. Sposób wykonania: 1. Matiasy przez godzinę moczyć w wodzie następnie odsączyć i pokroić w kostkę. 2. Marynowane podgrzybki opłukać pokroić
Darcia w kuchnicoś podobnego. Bardzo nam smakowało. W domu postanowiłam, że coś na wzór tego zrobię. No i wymyśliłam. Nic skomplikowanego a jakże smacznie. Koniecznie spróbujcie. Składniki: ½ kostki masła 1 płat śledzie solonego w oleju ( pojedynczy ) Kilka gałązek natki pietruszki Wykonanie: Płat śledziowy wstępnie kroimy na mniejsze kawałki. Kawałki umieszczamy w mikserku. Dodajemy posiekane masło. I razem miksujemy na gładką masę. Pietruszkę
Smaki Ewyudział w akcjacj: Po dobrą jarską pizzę, idźcie do Maxi Pizza na ul. Batorego. Można również zamówić telefonicznie lub wygodnie online. Jeśli zamawiamy przez internet, możemy śledzić kolejne etapy produkcji, dostawa jest całkiem szybka (około 30 minut), do pizzy dołączane są też promocyjne kupony do wykorzystania w lokalu, np. 2 w cenie 1. Do wyboru ciasto
Qlinarnie i QlinarnieWspaniała sałatka z czerwonych buraczków na kolację. Robię taką sałatkę też ze śledziami, tylko bez pieczarek. Sałatka z buraków Składniki: buraki - 2 szt większe pieczarki marynowane - 1 słoik jajka - 4 szt szczypiorek - 0,5 pęczka groszek konserwowy - 1 puszka majonez sól i pieprz Sposób przygotowania: Buraki ugotować do miękkości , obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Jajka ugotować
Kuchnia DanusiPyszne śledzie -idealne na nadchodzącą kolację wigilijną! Składniki: ½ kg filetów śledziowych ½ kg cebuli ½ szklanka oleju 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (200 gram) 10 dag suszonej żurawiny 4 goździki ziele angielskie kilka ziaren pieprz ziarnisty – kilka ziaren sól do smaku cukier do smaku sok z cytryny do smaku Wykonanie: Cebulę obrać, pokroić i zeszklić na patelni w ½ szklance oleju. Dodać koncentrat
Tradycyjna Kuchniajeśli ryba jest mniejsza to piec krócej lub dłużej przy dużej rybie okoń jest pyszny, delikatnie smakuje masłem i pietruszką.................SMACZNEGO!!! okonie kupiłam u rybaków i dostałam do nich śledzia większego, też go po oczyszczeniu dołożyłam i razem z okoniami upiekłam
W Mojej Kuchni Lubięnasz wigilijny stół obfitował w tak pyszności jak kanapki z pastą z grochu z wędzonym pstrągiem, pierogi z makiem posypane genialnym sosem z orzechami i skórką pomarańczy w karmelu, śledzie w śmietanie lub z cebulką i chili, kremem piernikowym, struclą makową i roladą czekoladowo-pomarańczową i wieloma innymi pysznymi potrawami. Restauracja uraczyła nas barszczem wigilijnym, zupą grzybową z łazankami oraz
sierotka maRysia w kuchnijeść, jeść i jeść najlepszym dowodem na pyszność tego ciasta jest to, że piekłam je dwa dni pod rząd na prośbę Ryśka który z słodkich to najbardziej lubi... śledzie a jadł, jadł i chyba jeszcze by mógł jeść Śmietanowe ciasto z truskawkami Składniki 100 g roztopionego masła 2 duże jajka (lub 3 małe) 1/2 szklanki ubitej śmietany kremówki 1/2 szklanki
sierotka maRysia w kuchnifiletów śledziowych (solonych) 4-5 ogórków konserwowych 3-4 ugotowane ziemniaki 3 ugotowane i starte buraczki 1 duża cebula 4 jajka majonez sól, pieprz Dodatkowo: szczypiorek, koperek, natka pietruszki Śledzie wymoczyć w wodzie lub mleku. Następnie pokroić w kostkę i ułożyć na dnie miski. Posmarować warstwą majonezu i posypać pieprzem. Kolejne warstwy: posiekana cebula, ogórki pokrojone w kostkę, ziemniaki
Di gotujeDanuty Grysiewicz Owocowy koktajl z serkiem *przepis Justyny Radzbanek Owocowa tarta z kremem Almette WSZYSTKIM BARDZO GRATULUJĘ !!! Zapraszam do obejrzenia transmisji z naszych kulinarnych zmagań. Można je będzie śledzić na kanale Youtube Almette, w sobotę 11 lipca o godzinie
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaTego roku grzybów w lesie mniej i sezon na ich zbieranie przez letnią suszę zdecydowanie krótszy. Nie śledzę prognoz długoterminowych, bo nijak się mają do rzeczywistości, więc nie wiem, jak długo utrzyma się obecna pogoda. Trudno mi zatem przewidzieć, jak długo jeszcze będzie można zbierać grzyby w lasach. Z opowieści Taty wiem, że przy w miarę ciepłych nocach, grzyby potrafią
Weekendy w domu i ogrodziesamą sobą, to mam tyle innych zajęć, że w sumie się nie dziwię, że na nic innego nie mam już siły. Ostatnie dni siedzę z nosem w artykułach naukowych, śledzę różne badania i doniesienia żywieniowe. Postanowiłam jednak na chwilę odpocząć od tych wszystkich publikacji i napisać coś swojego. Dla osłodzenia pochmurnych, jesiennych dni proponuję Wam sernik z gruszkami. Proste
Przysmaki KarolkiDostałam do testowania drugą paczkę rybek Graal w puszkach , są jeszcze lepsze :) Tym razem postanowiłam zabrać rybkę w góry . Ta łagodna w smaku rybka "Filtey śledzia w sosie pomidorowym z papryką" doskonale nadaje się do spożycia prosto z puszki patrząc na piekne szczyty gór i słuchając dźwięków przyrody. Latwe do otwierania puszki do tego tylko bułeczka ale pamiętajmy -- puszkę
Gotowanie jest łatwePaszteciki z kapustą i grzybami oraz barszczyk Makowy torcik z naleśników Pstrągi w galarecie Rolmopsy w delikatnym serku typu feta Łamańce z makiem Śledzie po żydowsku Amur z patelni
Gotowanie jest łatweachów na temat tej patelni. A także przekonać się na własnej skórze, czy to wszystko prawda. Szykuję bowiem dla Was konkurs, w którym nagrodą będzie właśnie takie cudo :) Śledźcie mojego bloga i fejsbukowego fanpejdża ;) A póki co zapraszam na obiad :) SKŁADNIKI: 3 uda z kurczaka 6 średnich ziemniaków 3 pomidory sól pieprz oliwa świeży tymianek i oregano ząbek czosnku
Kuchnia w opałachTa sałatka śledziowa to jedna z tych sałatek które szybko znikają ze stołu. Smaki które wzajemnie się przenikają tworzą coś co zaciekawi każdego gościa na przyjęciu
Mechanik w kuchniwczoraj fest na jesiennej odsłonie kulinarnego festiwalu NAJEDZENI FEST. Nie zawiedli nasi ulubieńcy od rzeczy wytrawnych i pikantnych (na słodkie nie mieliśmy już siły). Moi faworyci: Pastrami Deli, Sztuka Śledzia, O-ren… Czytaj dalej
Mam To Na Widelcuzaczął się piknik, na którym nie tylko można było spróbować fantastycznych przysmaków, ale też wziąć udział w konkursie ostrości … skosztować niespotykanych specjałów, takich jak. np. sfermentowane śledzie …. wziąć udział w licytacji i posłuchać rewelacyjnej muzyki z koncertów na żywo! Pogoda była jak na zamówienie, więc uśmiechy nie schodziły nam z twarzy! Na naszym stoisku można było spróbować: INDYJSKIE
Ostra na SłodkoKasze XIII Ryż i komosa ryżowa XIV Mąka XV Jaja XVI Sery XVII Ryby i owoce morza XVIII Mięso XIX Bakalie XX Czekolada i kakao FiKowego bloga www.facetikuchnia.com śledzę już od dawien dawna. Część przepisów przetestowałam na własnej skórze i mogę potwierdzić, że przepisy Szymona są świetne, a zdjęcia Gosi po prostu przecudne ! Nie miałam okazji poznać ich na żywo
Moja pasja smakuWitamy! Ostatnio zbieramy się za napisanie posta z MasterChefa żeby Wam wszystko opowiedzieć dokładnie. Kto śledził nas na fanpage , ten wie, że Moni dostała się do 25 kucharzy amatorów w tym programie. Super przygoda i wspaniali ludzie! Więcej napiszemy Wam za jakiś czas... A co dzisiaj mamy dla Was - pyszne mini kanapeczki. Idealne na imprezkę, ale również jako przystawka
Gotowanie, czyli hobby dla każdegoPodchodziłam do pieczenia jak do zła całego świata i długo zajęło mi przekonanie się, że produkcja ciast nie jest dziewiątym kręgiem piekła Dantego. Jednoczesna miłość do mięsa i śledzia oraz niewpadanie w dziki zachwyt na widok eklerka pozwoliły mi na omijanie orgii cukierniczych. Jednak ambicja i głosy w środku kazały przestać mi histeryzować i chociaż spróbować. Tym sposobem — po wielu
ladykitchenPomysł ten pochodzi od mojego męża :) Zawsze przerabia tak zakupione śledzie. Polecam wypróbować :) Sałatka 2 średnie ziemniaczki 2 jajka na twardo 1 płaska łyżka musztardy ( daliśmy sarepską ) sól, pieprz do smaku Z pudełeczka z sosu wyjmujemy płaty śledziowe i tniemy w kostkę dowolnej wielkości. Następnie kroimy w kosteczkę jajka oraz ziemniaczki. Łączymy wszystkie składniki z pozostałym sosem. Mieszamy delikatnie
Gotowanie...to proste !jesienny klimat na przystawkę przepis na dwie porcje 2 filety śledziowe marynowane w oleju pół cebuli smażonej na suchej patelni starta skórka z cytryny grzybki
na gaziekrojenia pieczonych mięs. Z jasnymi fugami, złożonej na podobieństwo ceglanej ściany. Budziła respekt, ale w dotyku była jak welwet. Znalazłam BBB na Facebook i odkryłam inne wyroby. Zacząłem śledzić ich poczynania. Wiosną na targach rzemiosła kulinarnego w Los Angeles – Artisanal LA, odkryłam stoisko BBB. Zacząłem rozmawiać z chłopakiem, który okazał się właścicielem i twórcą tych pięknych produktów. Tak poznałem
Jem więc Jestemmojej kuchni. Tym razem pomyślałam, że skoro mięso z dodatkiem owoców jest takie smaczne. to dlaczego nie śledziki. Przygotowałam, więc tradycyjną sałatkę warzywną(najlepsze warzywa z rosołku-pamiętajcie) i śledzie na konfiturze z gruszki i suszonej żurawiny. Myślę, że taka sałatka może znaleźć miejsce również na wigilijnym stole, nie tylko jako przekąska.. SKŁADNIKI: 4-6 filety śledziowe KONFITURA
Kuchnia Beatyuczestniczą w niszczeniu komórek nowotworowych- beta glukan i pleuran , dodatkowo boczniaki zawierają bardzo ważny przeciwutleniacz ergotioneinę, który nie ginie nawet podczas obróbki termicznej boczniaków. 1. Boczniaki a la śledzie w śmietanie (+przepis na wegańską śmietanę) Składniki : - 300 g boczniaków - 1 mały por - 2-3 ogórki kiszone - 1 łyżka musztardy - duży jogurt grecki i mały zwykły
zdrowa vege kuchniawątróbkę tak samo jak na śledzie, frytki czy Michałki muszę mieć po prostu mocne parcie , taki dzień nadszedł dziś, nie wylazłabym bez niej ze sklepu! Chciałam więc się z Wami podzielić moją przebojową duszoną wątróbką, która rozpływa się w ustach. Co trzeba: - 0,9kg wątróbki drobiowej - dwie czerwone cebule - dwa ząbki polskiego czosnku - łyżka soku wyciągniętego z cytryny - chili pieprz
upichconaubicie pikniki? Ja bardzo! Szczególnie gdy organizowane są w tak zacnym gronie! Jeśli śledzicie mój fanpejdż, to na pewno wiecie, że w ubiegłą niedzielę wybrałem się do Warszawy, gdzie wraz z grupą szalonych blogerów z Codzisw.menu urządziliśmy najpyszniejsze wydarzenie końca lata. Nie wierzycie? Zobaczcie sami! ;) Przez cały weekend wisiała nad nami groza deszczu i braku słońca. Jednak okazało się
Food Squarecytryny , smak sera będzie bardziej kwaśny . 1 łyżka suszonych pomidorów w płatkach -kawałkach solanka: 0,5 kg soli 2 l wody dodatki: forma – może być pojemnik po śledziach z wypalonymi drutem dziurkami chusta serowarska lub tetra -pielucha łyżka cedzakowa Kefir wlewamy do szklanki i odstawiamy na 2 godziny w pomieszczeniu o temperaturze 21-26 C . Mleko przelewamy do garnka
Ogrodnik w podróżyMałgorzaty Ziółkowskiej z bloga Smaki Alzacji . Jest mi niezmiernie miło i serdecznie dziękuję. Tym bardziej, iż jest to mój debiut w akcji z cyklu Wypiekanie na Śniadanie . Dotychczas śledziłam z wypiekami na twarzy wcześniejsze akcje, skrupulatnie zapisywałam przepisy i piekłam, piekłam i piekłam. Pieczemy Chleb na Owsiance z przepisu Agnieszki z bloga Kuchnia nad Atlantykiem. Zadanie: wypiek
Naturalna Kuchnialodówki, żeby masa się schłodziła (około 1 godziny). Odwijamy folię. Kroimy na dowolnej grubości plastry i lekko spłaszczamy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut (trzeba śledzić postępy, bo szybko robią się rumiane) do zezłocenia. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakuOgród ,szydełkowanie 2. Twoje popisowe danie to.. Śledzie w galarecie 3. Ulubiony gadżet w kuchni? Robot wielofunkcyjny 4. Warzywa czy owoce? Warzywa
Eli Gotowanieniegdyś Wielkopostne zwyczaje żywieniowe. Otóż, w czasie Wielkiego Postu na stołach gościł przede wszystkim chleb, jako podstawa diety, można go było posmarować powidłami bądź umoczyć w oliwie. Podawano także śledzie, ale bez śmietany oraz czarną kawę z palonych żołędzi bez żadnych dodatków, nawet cukru, co z resztą w ostatnim czasie i tak okazuje się być strasznym burżujstwem. Poza kawą serwowano
Przepysznik - BLW i nie tylkoroku postanowiłam zamiast tradycyjnego sernika z brzoskwiniami, upiec sernik kawowy i jak się okazało był to wielki błąd, bo Cynamon uwielbia kawę. Choć zatem miał do wyboru śledzie, pasztet i galaretkę, wybrał sernik :] Tym samym, choć pozbawił mnie kilku kawałków serowej rozkoszy, zaskarbił sobie absolutnie caluteńkie moje serducho i dołączył do mojej osobistej Ligi Sernikowych Skrytożerców! Po takim krótkich wstępie
Przepysznik - BLW i nie tylkomoich drogich czytelników. Za to, że jesteście ze mną. Że zaglądacie tutaj, komentujecie, dajecie znać o sobie. Nieważne, czy dopiero trafiliście na moją stronę, czy już od dłuższego czasu śledzicie moje poczynania w kuchni. Ważne, że jesteście!!! :) Drugie podziękowania kieruję w stronę dwóch ważnych dla mnie osób - mojego M, który dzielnie znosi moje eksperymenty kulinarne i wiecznie panoszący się bałagan
My simple kitchenduży słoik pieczarek konserwowych 1 duży słoik marynowanej papryki 3 ogórki konserwowe 2 cebule pieprz do smaku 2-3 łyżki oleju do sałatek, może być oliwa Sposób wykonania: Śledzie moczymy w wodzie ok pół godziny, by wypłukać nadmiar soli. Następnie wszystkie składniki, czyli ryby, pieczarki, paprykę, cebulę i ogórki kroimy w drobną kostkę. Mieszamy i doprawiamy pieprzem. Dodajemy olej
Kuchnia w czekoladzieCieszę się, że w sklepach mamy wreszcie duży wybór ryb. Od śledzia do lucjana. Mimo tego, że jesteśmy krajem nadbałtyckim, mimo wielu nadal czystych rzek, rozległych jezior i stawów hodowlanych, ciągle jemy za mało ryb. Pstrąga znajdziecie w prawie każdym sklepie, spróbujcie tego. Pstrągi myjemy w chłodnej wodzie, osuszamy dokładnie papierowym ręcznikiem wewnątrz i na zewnątrz. Skórkę nacinamy ostrym nożem
Karo in the Kitchenlubię! To słodkie zaciemnianie materii. Zwodzenie! Obietnice bez pokrycia! I te popołudnia duszne, senne, zakropione strużką potu. Tyle razy sobie obiecywałem – nie będę śledził długoterminowych prognoz pogody. Zapowiadano, że… Czytaj dalej
Mam To Na Widelcumogę zamówić sobie większą ilość na zapas i nie biegać co tydzień do sklepu po kolejną paczkę kaszy jaglanej. Bardzo wszystkim polecam zakupy w e-sklepie BadaPak.pl i śledzenia ich profilu na facebooku , gdyż informują tam często o aktualnych promocjach
two broke sistersgodziny by przeszły buraczki. Wkładałam do słoiczków , zakręcałam i pasteryzowałam od zagotowania wody z 8-10 minut :) Pyszne będą do zupy i do drugiego dania , przydadzą się też do śledzie w majonezie i ogóreczkiem kiszonym
Różowa kuchniasmażalniach. Ile w tym prawdy? Obecnie rybacy mają ustalane limity połowu zależne od gatunku ryby i okresu połowu. Przykładowo świeżego dorsza łowi się tylko do końca czerwca, flądrę i śledzia można łowić bez większych przeszkód cały sezon. Bałtyk jest obfity tak naprawdę właśnie w te trzy rodzaje ryb oraz łososia, którego mięso w odróżnieniu od norweskiego jest mniej różowe . Musicie
Kuchnia PROzdrowotnaPostanowiłam uruchomić dział recenzji. Od teraz dzielić się będę z Wami przemyśleniami na temat zakupionych bądź wypożyczonych książek. Mam nadzieję, że będziecie śledzić te wpisy uważnie. Dzisiaj książka, która wzbudziła we mnie szczególnie intensywne emocje. "ZŁOTA KUCHNIA POLSKA" ELŻBIETY ADAMSKIEJ Przechadzam się między regałami księgarni, palcem wodzę po identycznych okładkach. Wszystkie utrzymane są w nowoczesnym stylu
Życie zamknięte w smakulodówki, żeby masa się schłodziła (około 1 godziny). Odwijamy folię. Kroimy na dowolnej grubości plastry i lekko spłaszczamy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut (trzeba śledzić postępy, bo szybko robią się rumiane) do zezłocenia. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakulodówki, żeby masa się schłodziła (około 1 godziny). Odwijamy folię. Kroimy na dowolnej grubości plastry i lekko spłaszczamy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut (trzeba śledzić postępy, bo szybko robią się rumiane) do zezłocenia. Voila! (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function
Życie zamknięte w smakupieczonego ziemniaka i sosów – mięsnych, drobiowych, podrobowych lub rybnych. Ja najchętniej zamawiam bulwy z kurczakiem, mój mąż z drobiowymi żołądkami – równie dobrze jednak polecić wam mogę ich wersję ze śledziem w śmietanie. W karcie znajdziecie zawsze bogaty wybór zup. Ja polecam wam kociewski żurek – uwierzcie mi, że jest pyszny. Próbowaliśmy też pierogów i nigdy się na nich nie zawiedliśmy. Propozycją
Smaki Ewypisałam wcześniej, nie mogę na razie poświęcać tyle czasu na przygotowywanie i publikowanie regularnych notek i śledzenie kulinarnych poczynań na ulubionych blogach. Mam nadzieję, że w niedługim czasie się to zmieni. Nie znaczy to, że zupełnie zerwałam z blogowaniem. Liczę na wyrozumiałość i cierpliwość. Dziś na blogu pomysł na zieloną zupę, bo latem z zup nie rezygnuję. Dzisiaj akurat ugotowałam
Czerwień i błękittęskniłem do gotowania! Cały lipiec i sierpień spędziłem na leniuchowaniu. Nie gotowałem praktycznie w ogóle, a śledziłem, smakowałem i inspirowałem się i czas w końcu zacząć siekać, ciąć, dusić i jeść! Zaczynamy od spaghetti z borowikami. Czego nam będzie potrzeba? -suszone borowiki; zalane wrzątkiem (około szklaki); wywaru nie wylewamy -ok 100 gram makaronu na osobę, gotujemy al dente -sól, pieprz
BaRepaskostkami lodu. Pokroić w plastry, posolić. Skropić octem balsamicznym z Modeny. Podawać z bazylią. Doskonała w towarzystwie serów i szynki... Smacznego! Niektórzy nawet jedli ją ze śledziami! Podana na Porcelanie Bogucice , nabiera nietuzinkowego charakteru
Z Kuchni Do Kuchnichoć odrobinę eksperymentując i dodając do posiłków kilka nowych składników można stworzyć prawdziwe dzieło sztuki. Wybór jest przecież tak duży. Zastąpienie ziemniaków ryżem, podlanie mięsa wytrawnym winem czy koniakiem, śledzenie aktualnych trendów by skorzystać z darów natury w danym sezonie po okazyjnej cenie, może znaczenie wpłynąć nie tylko na zdrowy styl życia, ale i lepsze samopoczucie. Szukając nowych smaków warto
upichconaganiając po całej kuchni. Przesiała sitkiem mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Dodała cukier i całość razem wymieszała wielką drewnianą łyżką. Gustaw nie odstępował jej nawet na krok. Śledził jej każdy ruch i co chwila wskakiwał na krzesło próbując skubnąć sobie coś pysznego do jedzenia. W kolejnej misce mikserem wymieszała jogurt, napój orzechowy Alpro i jajko. W dwóch turach
Malinowe Pocałunkiwypróbować upieczone w mundurkach z czosnkiem. Prezentują się efektownie, a do tego są pyszne! Doskonałe jako dodatek do obiadu, ale równie smaczne solo, z dipami, twarożkiem, tzatzikami lub ze śledziem w śmietanie. Bardzo polecam! Składniki: 1 kg średniej wielkości ziemniaków 6 ząbków czosnku oliwa Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180-200 stopni. Ziemniaki dokładnie myjemy, nie obieramy, nacinamy w poprzek ostrym
Smakowity Blog Kulinarnydziałającą grupę Piwny Lublin. Jako, że lubię dobre piwo, doceniam to, co dzieje się na naszym rodzimym kraftowym rynku i sama trochę bawię się w piwowara, to staram się śledzić piwne nowości i premiery, które odbywają się w Lublinie. Wczoraj swoją premierę miało nowe piwo Perły – Whisky Stout – z założenia ciemne, lekko wędzone piwo, Czytaj dalej... Artykuł Premiera
Pasja SmakuNajlepsza karpatka z najlepszego przepisu babci :) chrupiące ciasto, kremowy, waniliowy budyń - a wszystko to szybko i łatwo. Z tym ciastem poradzi sobie każdy, liczą się chęci i dokładnie śledzenie przepisu. Ciasto można upiec dzień wcześniej, a krem wykonać w dzień składania lub na odwrót. Gotową karpatkę przechowywać w lodówce chociaż bardzo dobrze znosi leżakowanie na stole :) Ciasto: 180 g mąki
Chocolate Muffin Blogktórzy śledzą mojego bloga na pewno zauważyli, że jestem fanką wszelkiego rodzaju smoothie i koktajli:) Ciągle szukam nowych połączeń i smaków. Dzisiaj proponuję Wam prawdziwą bombę witaminową: smoothie z dodatkiem brokuła i oleju lnianego zimnotłoczonego. Brokuł bogaty jest w żelazo, a żeby ułatwić jego wchłanianie potrzebuje witaminy C, którą znajdziemy w pomarańczy i kiwi. Olej lniany charakteryzuje się natomiast
Moja Galeria SmakuTak przyrządzony śledzik świetnie nadaje się na imprezę. Składniki 600 g płatów śledziowych 3 cebule 3 łyżki oleju łyżka koncentratu pomidorowego łyżeczka musztardy jajko pieprz mielona
R'n'G KitchenMakaron ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą . Dzisiaj Środa Popielcowa, a u mnie na stole zamiast tradycyjnego śledzia, kolorowy makaron. Szybki obiad bezmięsny, ale bardzo smaczny. Uwielbiam szpinak, dlatego mam go zawsze duuużo w ogródku, wystarczy zebrać, umyć, osuszyć, poporcjować i do zamrażalnika. Zimą jak znalazł... Potrzebujemy: makaron (u mnie makaron trójkolorowy ze szpinakiem i pomidorami) słoiczek suszonych pomidorów szpinak
na moim stole...finał a ja wzięłam w nim udział wybierając uprzednio jeden z przepisów. Postanowiłam przygotować Goleń wołową duszoną w piwie z fenkułem i młodymi, pieczonymi ziemniaczkami. Ci z Was, którzy śledzą mój osobisty fan page wiedzą jak to się skończyło ale po kolei... Denerwowałam się okrutnie wizją gotowania na żywo i faktem, że nie kto inny tylko Grzegorz Łapanowski będzie oceniał
Dzieje kuchennej Wiewiórysięgający stołu, plątałam się pod nogami i czekałam na pierwszą gwiazdkę. Pamiętam, duży okrągły stół, suto zastawiony Wigilijnymi potrawami, gdzie obok ogromnej misy z pierogami, były uszka, barszcz czerwony, śledzie skąpane w swojskiej śmietanie, karp, z którym zdążyłam się już zaprzyjaźnić, bo od tygodnia pływał w wannie, różne sałatki, na deser kutia, a i jeszcze kompot z suszu
Rozpustne gotowanieKarnawał w pełni, czyli idealny czas na imprezę. Ostatnio podzieliłam się z Wami moim sekretnym przepisem na śledzie, które są wyborne i bez których nie wyobrażam sobie żadnej imprezy. Tak samo jest z galaretką, lecz w tym przypadku mam trzy różne przepisy i z każdego danie wychodzi przepyszne. W grudniu prezentowałam przepis na wyborną galaretkę z nóżek, teraz przedstawiam przepis
Rozpustne gotowanieSałatka z jajkiem i szynką…Jajka mogę jeść codziennie, więc zawsze z chęcią testuję nowy przepis na sałatkę z jajkiem. Często robię sałatkę z jajkiem i śledziem lub awokado . Sałatka pycha, idealna na lato. Polecam na kanapki. Sałatka z jajkiem i szynką Składniki: 4 porcje 3 jajka 100 g szynki 200 ml domowego majonezu, tutaj przepis 2 łyżki greckiego
codojedzeniapaletą warzyw :) Tak wygląda mój lunch box, który zabrałam wczoraj ze sobą jako posiłek po treningowy :) Z tego miejsca całuję moją przyjaciółkę i partnerkę treningową Emilię, którą możecie śledzić na Keep FIT in style :) Ok, do dzieła! Składniki : porcja świeżego łososia 1/3 woreczka ryżu 3 colour 3-4 różyczki brokuła 4 pomidorki koktajlowe kilka czarnych oliwek garść roszponki oliwa
Spektrum Smakumnie ostatnimi czasy na blogu! Kulinarna wycieczka trwa nieustannie - tyle, że wszystko jakoś ucieka na Instagram :) Chyba dlatego, że jest po prostu szybciej :) Gdyby ktoś z Was miał ochotę śledzić mnie na Instagram'ie , gdzie trochę więcej prywaty - zapraszam :) Dzielę sie tam poza kulinariami również pasją do fitnessu i kulturystki. Jeśli szukacie motywacji i zajawki - myślę, że coś się
Spektrum Smakumoże służyć też jako półmisek czy dodatkowy talerz w razie nieoczekiwanego gościa. Zapraszam do sklepu czerwonamaszyna.pl znajdziecie tam wiele różności nie tylko do kuchni a bieżące informacje możecie śledzić na FB skle FB sklepu tutaj
Monia miesza i gotujemiarę możliwości postaram się też odpowiadać na Wasze pytania i komentarze, choć może nie być to natychmiastowe. Na mój FANPAGE oraz INSTAGRAM będę wrzucać czasem zdjęcia, a więc śledźcie Smakołyki i tam :) Udanych wypieków! Torcik czekoladowo-kokosowy z czereśniami Składniki: ciasto czekoladowe 160g (1 szklanka) mąki 150g (3/4 szklanki) cukru (u mnie pół na pół zwykły z domowym cukrem
Smakołyki Berenikimojej współpracy z Co Dziś w Menu , gdzie wraz z kilkorgiem szalenie zdolnych blogerów (a właściwie to blogerek) serwujemy specjalnie dla Was potrawy na każdy dzień tygodnia. Jeśli śledzicie mojego fanpejdża na facebooku , to na pewno wiecie, jakie pyszne dania mają tam swoją premierę. Zatem tych, którzy o CDWM jeszcze nie wiedzą, zapraszam do regularnych odwiedzin pod adresem
Food Squarewykonanych przez Moje zabawy aparatem - Asia swoją przygodę z fotografią zaczęła niedawno, ale obserwuję i podziwiam postępy, coraz lepsze zdjęcia i coraz większą wiedzę. Was też serdecznie zapraszam do śledzenia jej profilu na facebooku . Ciasto czekoladowe: tabliczka czekolady gorzkiej 3/4 szklanki mleka kostka masła 1 szklanka cukru 3 jajka 3/4 szklanki jogurtu naturalnego 2 1/2 szklanki mąki pszennej 4 łyżki
Cynamonowe szczęścienowych, ciekawych dań, nadających się do zaprezentowania na moim blogu. Obiecałam sobie jednak, iż od czasu do czasu zmobilizuję się do tego, by podzielić się nowym daniem ze śledzącymi moje poczynania kulinarne czytelnikami. I tak oto dzis przedstawiam tartę figową z serem gorgonzola. Przyjemny, szybki i niezbyt ciężki obiad, idealny szczególnie teraz gdy temperatura na zewnątrz rośnie z dnia
W mojej holenderskiej kuchniwyjmując je na durszlak. Zeszklić cebulę i pomidory na niewielkiej ilości oleju. Nie rumienić. Dodać płaty śledziowe. Podgrzać je z cebulą i pomidorami. Wyłożyć na talerz kluski i śledzie. Rozłożyć na nich cebulę i pomidory. Posypać porawnymi listkami bazylii. Na koniec jeszcze trochę fotek z Londynu. Miasto jest piękne, ale strasznie brudne i zaniedbane. Rośliny i drzewa więdną
Weekendy w domu i ogrodziepieprz do smaku, cukier do smaku, szczypiorek. Wykonanie: Kalafior podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie. Tak samo ugotować fasolkę prawie do miękkości. Kalafior , pokrojoną fasolkę i pokrojonego śledzia wymieszać , dodać majonez z jogurtem, doprawić do smaku i posypać posiekanym szczypiorkiem
Tradycyjna KuchniaPorcja dla jednej osoby. Czytaj więcej »
Kuchenne zapiski Edytymyślę pozytywnie - może będzie fajnie! :) Czy śniadania będę dodawać na bloga - to się okaże jutro rano. Ale na pewno będę na instagramie, więc zapraszam - KLIK , zmieniłam konto, więc jeśli śledziliście poprzednie, musicie się przestawić
breakfast of dreamschodził po głowie. To tak w ramach wymyślania różnych ciekawych (czasami dziwnych :)) chlebów razem z Karoliną. Po odrzuceniu kilku żartobliwych propozycji takich jak np. chleb z wódką, chleb ze śledziem, czy np. chleb z ziemniakami, sałatką i kotletem, pozostał na polu boju właśnie chleb musztardowo-miodowy :) Połączenie w sumie całkiem ciekawe. Niestety Karolina unika musztardy jak ja modlitwy, więc
Marder&Marder Manufacturepoprzednim poście odgrażałem się, że wkrótce będzie sałatka z grillowanym kurczakiem. No to jest właśnie :) Przypomnę, dla tych co regularnie nie śledzą.... Siedzieliśmy zmelanżowani z Madzią, po tym jak dzień wcześniej nawiedzili nas Szczur, Ania i Zocha i próbowaliśmy dojść do siebie po tym wydarzeniu. No i trwał wyścig głowy z żołądkiem. I tak raz kac wysuwał się na prowadzenie
Marder&Marder ManufactureJeśli w miarę regularnie śledzicie moje wpisy to pamiętacie pewnie, że w poprzednim poście rozpocząłem temat calzone. Wtedy było z szynką i papryką, teraz zatem ze szpinakiem i pieczarkami. Nie ma sensu żebym jakoś specjalnie powtarzał przepis, wszystko jest w poprzednim poście. Tylko farsz inny. I tak samo jak poprzednio dziękuję za mąkę Gdańskim Młynom . szpinak ser camembert pieczarki
Marder&Marder Manufacturektórymi możecie zapoznać się TUTAJ ). To już kolejny wpis z tego cyklu, i przed nami jeszcze kilka, co poniedziałek. Słoikowe smarowidła przetestujemy na wszelkie sposoby. Zapraszamy więc do śledzenia naszych poczynań. Składniki na 1 duży słoik lub 2 małe 400 g ćwiartek z kurczaka 80 g wątróbki drobiowej 30 g kaszy manny 300 ml wody (do gotowania ćwiartek kurczaka
Marder&Marder Manufacturezakładka do fan page'a na facebooka:) W końcu i ja zdecydowałam się udostępniać treści bloga na tym portalu :)Będzie mi baaaaardzo miło, jeśli polubicie moją stronę i zechcecie śledzić moje poczynania :) :* Bardzo mi również miło z powodu drugiej już nominacji do Liebster Blog :) Tym razem nominowała mnie Klaudia z bloga Chochlikikuchenne:) Bardzo Ci dziękuję za nominację i już odpowiadam
My simple kitchenszybkie paluchy serowe:) Do tego keczup lub ulubiony sos i let's the weekend beginn ;D Uwaga! 30 czerwca następuję likwidacja Google reader. Dlatego już teraz serdecznie zapraszam do śledzenia mojego bloga poprzez Bloglovin :) Inspirację znalazłam tutaj ( klik ) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego ser żółty papryka chilli w proszku keczup Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Płat ciasta francuskiego smarujemy cieniutko keczupem
My simple kitchencoraz większą ilością owoców. Nie zmieniło się jednak jedno - otwarcie sezonu czereśniowego nadal równa się z początkiem wakacji :) I w końcu coś na inaugurację sezonu czereśniowego:) Osobom, które śledzą mnie także na facebooku ( klik ) zadałam wczoraj pytanie co ja mam zrobić z całym wiadrem czereśni :) Wybór padł m.in. ciasto, domowy kompot czy winko :) I tym samym pierwszym czereśniowym wpisem
My simple kitchenrównie pysznym wypiekiem :) Sezon na śliwki w pełni więc zachęcam gorąco do pieczenia śliwkowych smakołyków :) Ale to jeszcze nie koniec :) Za niedługo będę miała dla Was małą niespodziankę , więc śledźcie bloga uważnie ;) Przepis na ciasto pochodzi czasposisma "Smacznego!", nr 9/2005. Blaszka o wymiarach 26/41 cm Składniki: 1 kg śliwek węgierek 1 jajko 7-8 łyżek mleka 7-8 łyżek
My simple kitchenprzeciwwzdęciowego. Ceniono także jego walory uspokajające, uśmierzające ból głowy, uszu i zębów. W średniowieczu na kwiatach czarnego bzu pędzono wódkę, która miała wspomagać leczenie guzów, obrzęków wewnętrznych, dolegliwości śledzony i wątroby, oraz przyspieszać procesy trawienne. Także współcześnie zarówno owoce, jak i kwiaty czarnego bzu są wykorzystywane do leczenia przeziębień, gryp i angin. Działają napotnie, obniżają gorączkę i hamują rozwój infekcji
My simple kitchenZgodnie z zapowiedzią na profilu facebookowym dzisiaj przepis na coś dyniowego (jeśli chcecie na bieżąco śledzić moje poczynania kulinarne zachęcam do polubienia). Miniony tydzień był dla mnie wręcz mordęgą ale na szczęście dzisiaj w końcu mogę zasiąść przed komputerem i w spokoju coś skrobnąć. Choć co do tego spokoju miałabym pewne wątpliwości. Wracając z pracy przytargałam ze sobą jeszcze jedną
My simple kitchenMoże nie do końca dziś, ale już od paru dni. Dzisiaj po dość długiej przerwie uchylam rąbka wspomnianej wcześniej tajemnicy :) Po pierwsze wyjaśniam powód mojej długiej nieobecności. Ci, którzy śledzą mnie na bieżąco na moim profilu na facebook'u wiedzą, że zepsuł mi się komputer i odebrałam go z naprawy dopiero kilka dni temu. A drugim powodem mojej słabej aktywności
My simple kitchentworzonego przez blogerów, którzy nie mogą usiedzieć na miejscu, czyli takich jak ja. ;) Czekają tam na Was dwa pyszne przepisy oraz mnóstwo historii z życia szalonych podróżników. Ci, którzy śledzą moje kulinarne poczynania na facebooku pewnie już wiedzą, a tym, którzy się zagapili, przypominam. Magazyn jest do pobrania za darmo na stronie www.letstravelmag.pl , a poniżej pierwsza strona artykułu na zachętę
Food Squarejest przede wszystkim inspiracja i podłożenie iskry pod Wasze żywoty. Nie jesteśmy doskonali ani idealni, ale wiemy, że warto walczyć o siebie i swoje marzenia. Mamy nadzieję, że będziecie śledzić nasz bieg przez życie, bo to długi dystans i trzeba mieć dobrą wytrzymałość. Maugo&Paszko
Bananowe PoleRobi się ją błyskawicznie, ciasto, choć drożdżowe - nie wymaga zbyt wiele pracy, a w czasie jego wyrastania przygotowujemy inne składniki i do pieca! Ci z Was, którzy na bieżąco "śledzą" mój blog pamiętają zapewne, że przepis na razową tartę znajdą tu - klik. Dla tych, którzy są tu pierwszy raz (dziękuję!) mała dygresja - to ciasto jest FENOMENALNE. Nie wymaga mnóstwa pracy
Garniec MagalieDzisiaj alternatywa dla wszystkich, którzy nie lubią śledzia. Nie tylko świąteczna, danie idealnie nadaje się jako przystawka na imprezę z przyjaciółmi. Jeśli zaś myślicie już tylko o zbliżających się Świętach, myślę, że jest to również idealna propozycja na tą okazję. Składniki marynaty zapewne Was zaskoczą, ale uwierzcie że efekt końcowy jest ... co tu dużo mówić - rewelacyjny! Składniki
Garniec Magaliewarsztaty z Jamie Oliverem :) A żeby było jeszcze fajniej, to termin zbiegł się z moimi urodzinami. Spędzę je w Londynie w fantastycznym towarzystwie :) Was zapraszam do śledzenia fanpage'a oraz mojego profilu na instagramie, gdyż tam będą się pojawiać zdjęcia z pobytu w Londynie
Codzienna kuchnia niecodziennazielonymi pomidorami Porzeczka Żel porzeczkowy Sałatki/ surówki Warzywna w przecierze własnym Warzywna z burakami Warzywna z zielonymi pomidorami Z cukinii i buraków Sos Słodko- kwaśny- relish Szczaw Przecier Śledzie Marynowany w winie W piwno- cynamonowej marynacie Śliwka Ketchup śliwkowy Śliwki z alkoholem Truskawki Konfitura z kiwi Wiśnia W żelu Żurawina Konfitura Z dynią
Tradycyjna Kuchniaprzyprawami, a w między czasie dodawać olej i śmietanę. Ogórki obrać, pokroić w bardzo drobną kostkę, koperek bardzo drobno posiekać, następnie wymieszać z utartym wcześniej majonezem. Polać pokrojone śledzie w salaterce, wymieszać, ozdobić świeżymi gałązkami koperku i odłożyć w chłodne miejsce
Tradycyjna Kuchniazielonego groszku 4 łyżki majonezu 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól do smaku pieprz do smaku Przygotowanie: Jabłka opłukać, odciąć górną część od ogonka i wydrążyć miąższ z nasionami. Śledzie pokroić z cebulą, wymieszać z miąższem z jabłek, groszkiem, majonezem i całość przyprawić do smaku. Pucharki jabłkowe napełnić farszem śledziowym i podawać zaraz po przyrządzeniu
Tradycyjna KuchniaEkspresowa sałatka, którą zazwyczaj podaję na pieczywie w formie smacznej przystawki. Składniki: 3 śledzie w oleju 15 dag boczku 2 cebule 3 kiszone ogórki 3 łyżki oliwy sól do smaku pieprz do smaku szczypiorek Wykonanie: Wszystkie składniki sałatki drobno posiekać i przyprawić do smaku. Rozłożyć na posmarowanych masłem kromkach chleba(najlepiej wiejskiego) i posypać szczypiorkiem
Tradycyjna Kuchniaszklanki majonezu, natka pietruszki, sól do smaku, pieprz do smaku. \ Wykonanie: Fasolę umyć, zalać przegotowaną wodą i odstawić na dwie godziny. Następnie ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić. Śledzie pokroić w kostkę, tak samo cebulę, ogórki i pomidor. Wymieszać wszystkie składniki razem z fasolą, przyprawić do smaku, połączyć z majonezem wymieszanym ze śmietana i posypać natką pietruszki
Tradycyjna Kuchniapłaty śledziowe z zalewy octowej puszka kukurydzy (bez dodatku cukru) 1 jabłko (małe) 1 cebula 3 ogórki z octu 7 łyżek jogurtu naturalnego (dość gęstego) Sposób przygotowania: Śledzie obieramy ze skóry i kroimy na mniejsze kawałki jabłko obieramy i kroimy w drobną kostkę cebulę i ogórki również kroimy w kostkę mieszamy wszystkie składniki (łącznie z jogurtem) i ewentualnie doprawiamy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćzdrowszych potraw na święta, bo do domu zląduję dopiero 23 grudnia i to wieczorem. Nie wiem jak to wszystko zorganizuję. Nie poszaleję tak jak w zeszłym roku ze śledziami po kaszubsku, domową kiełbasą, pasztecikami, itp. ;( Przechodząc do sałatki, przepis dostałam od Agnieszki w jednym z komentarzy na moim fanpage, kiedy pytałam o sposób na kurczaka ;) Lekko go zmodyfikowałam
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćnich też zacznę serię recenzji ;) ale poklei! ;) Zacznę od spraw czysto technicznych. Przesyłka Zamówienie złożyłam rano i jeszcze tego samego dnia po południu przesyłka została wysłana (na stronie możemy śledzić status naszego zamówienia). Kurier pojawił się następnego dnia, więc przesyłka EKSPRESOWA. Produkty zostały solidnie zabezpieczone masą styropianowych kulek, więc żaden z produktów nie miał szansy się uszkodzić ;) Ocena jakości produktów
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćDziś zapraszam na czekoladowe serniczki z patelni, zwane również placuszkami serowymi :) Jeśli śledzicie wpisy na blogu to z pewnością wiecie, że gdy dodaję przepis śniadaniowy niedługo później wrzucam wariację na jego temat :) Tak też stało się z ukraińskimi twarożnikami (przepis znajdziecie tutaj ). Mam nadzieję, że przekonacie się do tego typu śniadań lub kolacji :) Składniki : 4 łyżki twarożku 1 łyżka
Chocolate Muffin Blogpolskimi specjałami. Mama od czasu do czasu słała mi paczki autobusem..i w jednej z nich znalazło się wiadereczko śledzika w oleju. Mniam. Jako, że ja lubię kremowego śledzia, a na Sycylii śmietany „18-ki” nie ma..mój mąż wpadł na pomysł- a jakby śledzieka zmieszał z serem ricotta???? Włożyliśmy ser do wysokiego naczynia, posoliliśmy, dodaliśmy pieprzu, sporo pieprzu oraz
Z Kuchni Do Kuchniktórzy śledzą mój prywatny profil na fb wiedzą co robiłam wczoraj od rana. Córcia wstała z uśmiechem na ustach o 6.45, z przeświadczeniem ze czuje zapach bułek drożdżowych... Ja wstałam chwilę przed nią i żadnych bułek nawet w planach nie miałam... Wielki smutek zapanował i marsowa mina zagościła na jej buzi. No to matko
Dzieje kuchennej WiewióryKolejny raz Lidl wprowadza na swoje półki produkty z kuchni greckiej. Nie ukrywam, że zawsze z niecierpliwością czekam co będzie nowego w kolejnym tygodniu. Bardzo też lubię śledzić stronę internetową Lidla , gdzie w bardzo przejrzysty sposób można przejrzeć wszystkie nadchodzące kampanie. Kiedy wypatrzę coś ciekawego to nie stoję o 8 rano pod sklepem, choć Lidla mam po drodze do pracy
bistro mamainnego jak tradycyjny na kruchym cieście z domieszką kakao. Całkowita inspiracja pochodzi od Kwestii smaku. Marzę o tym, żeby kiedyś mój blog osiągnął taki status. Uwielbiam tę stronę i śledzę ją na okrągło. Sernik robiłam pierwszy raz i od razu taki sukces. Polecam wszystkim laikom, wbrew pozorom jest to bardzo prosty i do ogarnięcia temat. Uwierzcie
pieprzny smaczekdobrze zna, a którego jadłam ostatnio wieki temu. Właśnie teraz, gdy za oknem szaro, buro i ponuro postanowiłam odtworzyć smak tego ciasta. Tymczasem pochłonięta zostaję 15 kg papryki śledźcie bloga, bowiem już niedługo coś nadzianego, tartego i piernik wie czego jeszcze możecie się spodziewać;) Ciasto 1 szklanka wody 125 g margaryny 1 szkl. mąki
Kuchenne aromatyplasterki rzodkiewki oraz połówki oliwek. Rozdrobnić natkę pietruszki i dodać do sałatki. Wszystkie składniki wymieszać i zajadać po jakimś kwadransie :) -------- Podobne: Sałatka makaronowa z szynką Sałatka makaronowa ze śledziem Sałatka warzywna z kaszą jaglaną
Weekendy w domu i ogrodzieJeżeli śledzicie mnie na Facebook'u wiecie już, że zaczynam starcie z kuchnią azjatycką. To co w niej najpiękniejsze - niesamowite zapachy wydobywające się w trakcie gotowania, już kiedy przesmażacie pastę tak piękne aromaty roznoszą się po domu, a do tego wszystko jest szybkie, proste i takie pyszne! Inspirowałam się książką Leemei Tan "Lemongrass and ginger". Zapraszam
Plate of JoyZnacie stronę HelloZdrowie ? My od dłuższego czasu często na nią zaglądamy i śledziliśmy wszystkie nowinki o zdrowiu, zdrowym odżywianiu oraz fantastyczne przepisy, które są tam prezentowane na blogu Jedz sezonowo . Teraz mamy przyjemność zaprosić Was na nowy przepis, który w dniu dzisiejszym zagościł na stronie, a przygotowany jest przez nas! Supersałatka ze szpinakiem (klik) , z pieczoną dynią
Plate of Joypróbowaliście, zachęcamy :) Przepis jest również dostępny u Ani z Na Miotle i odsłania kolejne okienko w jej kalendarzu adwentowym ! Sprawdźcie koniecznie wcześniejsze propozycje i zachęcamy do dalszego śledzenia okienek z kalendarza. Składniki: 250 g makaronu typu krajanka, 500-600 g masy makowej, kilka łyżek miodu, orzechy włoskie, orzechy laskowe, siekane migdały, suszone morele, rodzynki, suszona żurawina, ew. suszone
Plate of Joydalszym rozwoju i promocji, a także rozpoznawalności na rynku. Mi osobiście też dużo dały i mam nadzieję, że w kolejnej edycji też będę mógł uczestniczyć. A Was zachęcam do śledzenia strony targów WorldFood Warsaw , a także ich profilu na Facebooku . Kto będzie mógł uczestniczyć za rok, serdecznie polecam :) Pozdrawiam Adam
Parowar FacetaDobry chwyt marketingowy, ale i genialna sztuka kultury marki. A pralinki są po prostu cudowne. Idealne dla kawoszy :) Zamiast iść do sklepu, postanowiłam zrobić kilka różnych rodzajów pralinek. Jeśli śledzicie bloga wiecie, jakie inne smaki na Was czekają na stronicach KP. Te domowe różnią się smakiem i aromatem, nie mają ulepszaczy i E- dopełniaczy smaku, a do tego
KreatywnePinymalutkiej przerwie z nowymi przepisami. W najbliższym czasie postaram się nadrobić zaległości co oznacza, że pojawi się sporo nowych przepisów. Zachęcam więc do śledzenia mojego blogu. A tym czasem zapraszam was na bułeczki gryczane, które możecie przygotować na najbliższe śniadanie. Mają charakterystyczny smak, więc polecam je dla miłośników kaszy gryczanej ponieważ mają
Marta Gotujenetowy podzielił się na dwie grupy. Jedna nawoływała do przebaczenia, bo młoda i głupia a druga kazała jej iść na drzewo. Zupełnie jak 39 ślub Ritcha Forrestera. Setki osób śledziły wymianę zdań i kto komu lajkował wypowiedzi. Łącza się grzały. Firmy marketingowe czytały i wyciągnęły wnioski. Nikt jednak nie zastanowił się, jakim cudem ktoś, kto posiada jakąkolwiek pozycję, kto odpowiada
ladykitchenżadnym sklepie. Gospodarstwo prowadzi sprzedaż na miejscu, wysyłkową oraz na targach, festynach (między innymi w Grucznie, Sandomierzu, Lidzbarku Warmińskim, okazjonalnie w warszawskiej fortecy u Pani Agnieszki Kręglickiej). Najlepiej śledzić poczynania Kozy na jej Facebooku (czasami w Robaczkowie internet działa i wtedy Koza informuje gdzie pojedzie ze swoimi serami). My jesteśmy zauroczeni tak samymi gospodarzami (z którymi można by rozmawiać godzinami
królestwo garówbył ziemniak, różne odmiany ziemniaków. Ziemniak pieczony w ceramicznym grillu, chłodnik postny – ocet, woda, cebula, liść laurowy, ziele angielskie, szczypiorek. Pieczony był ziemniak odmiany Regina - ziemniak sałatkowy. Śledzie i sałatka ziemniaczana – ziemniak odmiany Belana. Belana to oczywiście odmiana sałatkowa, ze zwięzłym miąższem, przez co nie rozpada się w sałatce. Delikatnie wędzony na jabłonce pstrąg, z plackiem ziemniaczanym
królestwo garówwłaściciel warszawskiej restauracji Moonsfera. Na zaproszenie Hiszpańkich Oliwek , miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach, prowadzonych właśnie przez Jarosława Uścińskiego, podczas których przygotowaliśmy kilka dań z oliwką w roli głównej. śledzie w tapenadzie z oliwkowym sosem tatarskim potrawka z indyka z oliwkami kozi ser z karmelizowanymi figami i oliwkami zupa z dyni z oliwkami zastawa
królestwo garówdiety. Wiosna to doskonały moment, żeby przekonać się, że sałatki z powodzeniem zastępują pełnowartościowy obiad a ciężkie majonezy i sosy jogurtowe można zastąpić lekkimi dresingami. Rozglądam się po blogach, śledzę przepisy i szukam inspiracji. Wszędzie alb pieczone warzywa, albo grillowane, albo mieszanina sałaty i czegoś. Czasem gdzieś przemknie przepis na sałatkę z tuńczykiem lub kurczakiem. Do tego klasyczny winegret, sosy
ladykitchenPatrząc także pod kątem studiów, pokarm jest surowcem, półproduktem lub produktem końcowym, podchodzę więc do niego również pod względem chemicznym i procesów technologicznych. Niemniej obydwa spojrzenia ściśle się przeplatają. Śledźcie bloga pod kątem nowych, nietuzinkowych pomysłów, jak radzić sobie z nowym stylem życia. Bo tak to właśnie wygląda - wdrażam nową ideę własnej codzienności. Nie na tydzień, miesiąc
W kuchni Karmel-itkigrama czystej soli. Kostka rosołowa idealnie ją zastąpiła, a dodatkowo nadała mięsu indyczemu soczystość i delikatny smak warzyw. Mięsko zostało uratowane i skonsumowane ze smakiem. Cały proces jego przygotowania śledziła moja Siostra wraz z aparatem fotograficznym, pstrykając zdjęcia jak szalona. Dzięki temu miałam z czego wybierać. Z pewnością jeszcze nie raz w ten sposób przyprawię mięso. Prosto, szybko, smacznie
Kuchnia po mojemuDziś do obiadu postanowiłam podać surówkę z kapusty pekińskiej. Sezon na to warzywo w pełni. Ostatnio w jakimś mądrym programie (zapewne z cyklu telewizji śniadaniowej, bo tylko te programy śledzę z jako taką uwagą, potem mam milion innych zajęć) słyszałam, że najlepiej korzystać właśnie ze świeżych produktów sezonowych, gdyż zawierają najwięcej wartości odżywczych . W sumie to logiczne i praktyczne - wiemy
Kuchnia po mojemuzaplanować na te wolne dni, kiedy po dzikich wędrówkach tłumów ulice w końcu opustoszeją, a powietrze przesiąknie grillowymi oparami. Nie wiem jak to ma być z pogodą, bo nie śledzę na bieżąco prognoz, ale jeśli nasze grillowanie zagasi deszcz to warto świętowanie przenieść do domu. Upalne czy rześkie - wolne chwile z pewnością umili drink, na którego pomysł Wam właśnie podrzucam
Kuchnia po mojemuzgłoszenia, wybiorę kolejne osoby. Wysyłka tylko na terenie Polski. Dziewczyny, takie piękne Mohito będzie mogły znaleźć w książce, która już niebawem do was trafi :) http://aniapastuszka.blogspot.com/2015/03/truskawkowe-mojito-zapowiedz-konkursu.html Zapraszam do śledzenia bloga :) Pozdrawiam
Mój Smak na Życiepiekarnika. 3 białka z pół szklanki cukru zmiksować na pianę. Rozłożyć na masie serowej. Dopiec w piekarniku. Nie doprowadzić do powstania bezy. Dlatego ten końcowy proces pieczenia należy śledzić. Wyciągnąć sernik, odłożyć do wystygnięcia. Po jakimś czasie pojawią się na serniku krople złotej rosy. Idealny na drugi dzień i prosto z lodówki. Inspirowałam się przepisem od Margarytki
Z Kuchni Do KuchniProsto , szybko i smacznie...ilość składników dowolna.. filety śledziowe papryka czerwona, żółta ogórek konserwowy cebula szczypiorek majonez Śledzie obrać ze skóry, pokroić w paseczki.Cebulę, paprykę i ogórka pokroić w kostkę.Wymieszać z majonezem i doprawić do smaku
Moje domowe kucharzenieJest mi niezmiernie miło zaprosić Was do lektury najnowszego numeru magazynu Spring Plate. Znajdziecie w nim smaki jesieni, a w nich m.in. moje śliwki :) Magazyn ten śledzę od początku. Każdy numer jest oprawiony w przepiękne fotografie, a to wszystko pod okiem Weroniki z blogu Spring Plate. Nie powiem ile czasu się „czaiłam” by napisać
Pink Envelopealergicy pokarmowi będący na diecie bezjajecznej, mogą podać taką sałatkę, a jajko jako dekorację na półmisku. Rodzina zje z jajkiem, a alergik bez jajka, - w wersji wigilijnej można dodać śledzia pokrojonego w kostkę, - można dodać świeżej natki pietruszki lub koperku, drobno pokrojonych, szczególnie latem taka sałatka cieszy oko i smakuje dobrze, - można posypać „Posypką zieloną” z suszonych zielonych warzyw: cebulka
Tradycyjna kuchnia inaczejdzielenia się przepisami i poradami kulinarnymi. Na nowej stronie www.kamis.pl zobaczymy nowy layout, a także nowe funkcjonalności i działy. Nowy layout jest lekki i apetyczny, zachęca internautów do śledzenia przepisów, a zaawansowana wyszukiwarka odnajduje w różnych kategoriach wszystkie przepisy w serwisie. Nawigacja strony jest przejrzysta i funkcjonalna dla użytkownika. ____________________________ /*wpis zawiera lokowanie produktu
CookYourselfColi ze Świętym Mikołajem? Przy okazji - polecam ostatni artykuł tutaj ). Jednak pewne rzeczy się (na szczęście!) nie zmieniają. Na stołach zawsze gości mnóstwo najróżniejszych potraw. Pierogi, groch z kapustą, śledzie, karp i inne ryby, ciasta - wymieniać można w nieskończoność. Prawda, są pyszne. Tylko co zrobić, kiedy po nadmiarze ciężkostrawnego jedzenia nasz układ pokramowy woła o pomoc, a na wadze nagle
Katsuumisię całkiem dobrze na piłce nożnej, rykoszetem interesuję się bieganiem a z powodów sentymentalnych (13 lat treningów) także łucznictwem. Poza tym lubię grzebać w rękodziele (decoupage, transfer nitro), chętnie śledzę nowinki dotyczące aranżacji wnętrz i a w wolnych chwilach szwendam się po targach staroci. 10. Zbliża się koniec roku... Twoje najważniejsze wydarzenie tego roku? bardzo prywatne :) 11. Bez czego
Pyry na Gazzakłada bloga stwarza swój własny świat, do którego bardzo chciałby zaprosić czytelnika i pragnie, by ten rozgościł się i został u niego na dłużej i razem z nim śledził co będzie działo się dalej w jego historii. Kto zrozumie blogera? Śmiem twierdzić, iż najszybciej inny bloger, który rozumie jego pasję i zaangażowanie. Ja bloga założyłam przypadkiem, za namową innych
Sajkofanka smakuKarp na każdym polskim wigilijnym stole''. Był rybą tanią, łatwo dostępną, łatwą do hodowania i idealnie przyjął się we wczesnym PRL, zajmując miejsce królującego wcześniej na polskich stołach solonego śledzia. Łuska karpia, zostawiona na stole, miała symbolizować bogactwo dla całej rodziny. Musimy pamiętać, że Karp ma dużo cholesterolu, więc jest niewskazany dla osób mających problemy z ciśnieniem, krążeniem krwi
KreatywnePinykońca określić. Wynika to z tego, że przy tego typu wydarzeniach są raczej zimne płyty plus dosłownie parę dań ciepłych. Na zimno królowały francuskie wędliny, sery, śledzie - i o ile trudno ocenić walory, o tyle na tym stanowisku widać było, że obsługa nie do końca się wyrabia. Walczyli dzielnie, ale był moment, kiedy talerze były raczej puste niż pełne. Inaczej
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!chyba na każdym polskim stole podczas domowej uroczystości. Choć wielu ją uważa za wytwór komunizmu moim zdaniem jest niezastąpiona jako dodatek do zimnych mięs czy w połączeniu ze śledziem. Za często jej nie robię, ale Świąt bez jarzynowej jakoś sobie nie wyobrażam :) Składniki : 4 średnie ziemniaki 2 marchewki 1 średni seler 1 pietruszka 4 ogórki kiszone
Gosia gotujeKolejna rybka marynowana po pstrągu i śledziach gości na moim blogu. Danie proste w przygotowaniu, a jakże smaczne. Warta polecenia, gdyż zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, a jest ona nieodzownym elementem Wigilijbego stołu. Serdecznie polecam! Składniki : 8 filetów dorsza ( u mnie mrożone) Marynata: 2 duże cebule 3 liście laurowe 10 ziarenek ziela angielskiego 5 goździków pół łyżeczki ziaren
Gosia gotujesiłę – próbując zaoszczędzić, tak naprawdę stracisz, a produkty nigdy nie zostaną wykorzystane albo okażą się zbędne, a Ty przypomnisz sobie o nich, kiedy minie termin ważności. Gazetki promocyjne możesz śledzić również w sieci – istnieje wiele portali, dzięki którym prześledzisz, w którym sklepie jest aktualnie najtaniej. Co przygotujesz na święta, a co kupisz? To ważne pytanie, które warto sobie zadać, planując
WojnaNaSmaki.plłyżek majonezu sól, pieprz KROK 1 marchewki, pietruszkę oraz ziemniaki ugotować do miękkości w osolonej wodzie kukurydzę oraz fasolę odsącz z zalewy i przesyp do dużej miski śledzie namoczyć w wodzie (ok. 0,5 h), aby "oddały" nadmiar soli wyjąć z wody, osuszyć i pokroić w drobną kostkę ugotowane, ostudzone warzywa pokroić w kostkę KROK 2 Wszystkie składniki przesypać
smacznieinatematPozostajemy w temacie ryb. Dziś coś dla tych, którym znudziły się już karpie i śledzie. Może nie jest to tradycyjne danie na wigilijny stół, ale święta trwają kilka dni, które spędzamy z najbliższymi przy stole i myślę, że warto poczęstować ich czymś wyjątkowym. Polecam łososia Teriyaki. Pyszny, delikatny, rozpływający się w ustach. Mój Ukochany, który nie lubi łososia początkowo
Zawsze głodna!Dorsz atlantycki to drapieżna ryba morska występująca w Oceanie Atlantyckim i morzach północnej Europy. Dorasta do niespełna 2 m długości, a żyje nawet 20 lat. Obok szprota i śledzia dorsz jest gatunkiem najliczniej poławianym przez rybaków państw Unii Europejskiej i najcenniejszym z nich. Ryba ta odegrała znaczącą rolę w historii Europy. Dorsz suszony na mrozie był prowiantem wikingów i przyczynił
W SMAKśledziowe opłukujemy, osuszamy i kroimy, w paseczki lub w kostkę. 5. Do miski na sałatkę (najlepiej przezroczystej - ładnie będzie w niej widać wszystkie warstwy sałatki) po kolei, warstwami, układamy: - śledzia - cebul ę - ziemniaki - ziemniaki posypujemy pieprzem - majonez - jabłko - marchew - majonez - jajko - burak - dekorujemy wg naszych upodobań Nasza sałatkę wkładamy do lodówki
Kulinarnie z Polką na Kresachmetodą "na zimno" z najwyższej jakości nasion dyni oleistej (Cucurbitae oleum). Dzięki przyjemnemu smakowi i zapachowi bardzo dobrze sprawdza się z gotowanymi ziemniakami, chlebem, kaszami, kluskami, serem, cebulą, śledziami, sałatkami śledziowymi i rybnymi, sałatą, surówkami, gotowanymi warzywami, sosami sałatkowymi. Olej zawiera ca 80% Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych koniecznych do prawidłowego funkcjonowani
Z Majeczką w kuchniWitam moi drodzy, dziś kolejne kroki wigilijnych przygotowań- przypomnę, że śledzie w miodzie i w zalewie octowej(do śmietany) już przygotowane. Dziś (wtorek) zabieram się za ryby smażone w zalewie pomidorowej i w zalewie octowej. Przygotuje i ugotuje już makaron na łazanki i makiełki, usmażę grzybki do łazanek i farszu do krokietów i pasztecików. Myślę, że farsz zrobię już
Kuchnia Beatykarnawał ... Śledzik w oleju z warzywami SKŁADNIKI: 5 płatów śledziowych z oleju 2 ogórki kiszone papryka czerwona mała puszka kukurydzy cebula biała oliwa bądź olej PRZYGOTOWANIE: Śledzie kroimy w plastry bądź kostkę i przekładamy do miseczki. Następnie dodajemy pokrojoną w paseczki cebulę oraz paprykę - zalewamy olejem i zostawiamy pod przykryciem na około 30 minut. Po upływie
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkioladek z kurczaka podałam sałatkę z buraczków. Świetnie będzie pasować do mięsa wieprzowego i wołowego. Sałatkę możemy również podać do wędlin, ale równie dobrze można do niej wkroić... śledzie. Składniki: 3 jednakowej wielkości buraki 1 winne jabłko 3 korniszony (lub ogórki kiszone) 1/4 czerwonej cebuli sok z cytryny posiekany koperek 2-3 kubka kwaśnej śmietany 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka
Czerwień i błękitZależało mi na tym, żeby było prosto, elegancko , ale jednocześnie, żeby zachować blogową formę i strukturę. Mam nadzieję, że nowy wygląd przypadł Wam do gustu i zachęci Was do śledzenia bloga. Jednocześnie mam prośbę. Jeśli na Waszych urządzeniach lub w przeglądarkach zobaczycie, że coś na stronie się rozjeżdża lub jest jakiś problem, proszę dajcie mi znać. To dla mnie ważne
W kuchni wieczoremSałatki, sałateczki: 1. Sałatka śledziowa z ananasem 2. Sałatka tuńczykowa z ryżem parabolicznym, kapustą pekińską i... 3. Sałatka/pasta kanapkowa z pora 4. Kremowa sałatka włoska ze śledziem na łódeczkach pomidorowych 5. SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM, POREM, CZERWONYM RYŻEM, CZARNYM SEZAMEM, ZIARNAMI I... 6. Sałatka Jarzynowa 7. Sałatka Fasolowa 8. Sos tatarski mocno grzybowy 9. Sałatka 3 sałaty - świeża
Wypisz Wymalujuwielbia tę zapiekankę, więc dziś ukłon w jej stronę. Smacznego Kochanie! Będziemy potrzebować: -płat polędwicy z dorsza, świeżego -płat wędzonego na zimno łososia -kawałek świeżego tuńczyka -płat świeżego śledzia, ja kupiłem filet ze skórą, więc go obieram -ok 400 ml mleka -puszka groszku konserwowego -puszka kukurydzy konserwowej -kg ziemniaków ugotowanych -łyżeczka masła -por, część biała, posiekany -szalotka posiekana -łyżeczka masła
BaRepasktórym będziemy przechowywać naszą granolę. Możemy ją jeść z mlekiem lub jogurtem naturalnym i np. pokrojonym ulubionym owocem (kiwi, banan, ananas, truskawki itd.). Smacznego! Jeżeli chcesz na bieżąco śledzić moje posty, to polecam polubić mojego Facebooka sagneska.pl . Stamtąd najszybciej dowiesz się o nowych wpisach
Sagneska - gotowanie i lifestylerazu lub włożyć do lodówki i poczekać będzie jeszcze lepsza Opcjonalnie wyciskamy czosnek , możemy też dodać ogórki konserwowe lub kiszone pokrojone w kostką lub np śledzie
Od kuchni czyli o wszystkim po trochęPora i szczypiorek kroimy na drobno. Wszystkie warzywa łączymy razem, dodajemy 2 solidne łyżki jogurtu, 2 łyżki majonezu, przyprawiamy do smaku i mieszamy. Śledzia kroimy w paseczki, dodajemy do warzyw i mieszamy. Smacznego
Maminek kulinarnyciekawe jego smaku, zapachu, wyglądu i to do czego może on nam się przydać w kuchni. I udało się :) Jesteśmy jednymi z testerek olejów z awokado. Pozostałe recenzję możecie śledzić na fanpage'u BadaPak . Zachęcam Was szczególnie dlatego, że olej z awokado został wydany w wielu wariantach smakowych, np. z dodatkiem Horopito pepper czy limonki :) My wybrałyśmy 100% olej
Zdrowie na języku :Pdodają energii, poprawiają ogólne samopoczucie i nie powodują uczucia głodu. Ponad to, gdy zdobędę potrzebne składniki przygotuję inne potrawy z diety azteckiej, np. muffinki migdałowe . Już teraz zapraszam do śledzenia mojej AZTECKIEJ PRZYGODY :D Dotychczas na blogach widziałam przepisy, w których nasionka chia były wykorzystywane do puddingów, dodawane do jogurtów, owsianek itp. Jednak właściwe spożycie nasionek wymaga ich zmielenia, bowiem
Zdrowie na języku :Pdokładnie 1036! Szaleństwo! :) Dziękuję Wam bardzo za to! Tak jak już jakiś czas temu zapowiadałam niedługo zostanie zorganizowany konkurs z okazji PIERWSZYCH URODZIN Kuchni u Ann dlatego proponuję śledzić funpage do którego możecie przejść klikając LUBIĘ TO po prawej stronie bloga.Koniec zachwytów! Czas na kolejny przepis!Placuszki te robiłam chwilę temu, ale musiały nabrać mocy urzędowej, żeby zostały opublikowane
Kuchnia moimi oczamileśnych i nie do końca jeszcze wiedzą co mogliby z nimi zrobić, choć szczerze mówiąc, wątpię, by w naszej blogowej społeczności kulinarnych maniaków taki przypadek był możliwy :)Zapraszam do śledzenia bloga w weekend z miską pełną malin, jagód, borówek, poziomek i wszystkiego na co jeszcze macie ochotę
W kuchni wieczoremnadaje). Ciągle głaszczę czule moje książki kucharskie i ubolewam, że nie mogę dzień w dzień wypróbowywać kolejnych przepisów, uczyć się na błędach i dopracowywać ich do perfekcji. Prawie codziennie śledzę swoje ulubione blogi kulinarne, podziwiam piękne fotografie i zastanawiam się jak zostały zrobione oraz co muszę zrobić ja, by choć odrobinę się do nich zbliżyć. Ponieważ jednak bycie odbiorcą tych
W kuchni wieczoremsprawdzałam :DNa dziś wystarczy :) Zachęcam do zamówienia obiadu z restauracji indyjskiej (polecam chicken tikka masala, tandoori chicken, kormę jagnięcą, butter chicken) i jeśli przypadnie Wam do gustu to śledźcie bloga, bo pokażę różne klasyczne dania. Aha i jeszczeSzczęśliwego Nowego Roku
W kuchni wieczoremblogu, ale brak czasu robi swoje niestety. Będzie za to podsumowanie w zdjęciach. Będą nowe wpisy, na pewno coś ciekawego znajdziecie na blogu. Przy okazji zapraszam Was do śledzenia bloga na FB oraz Instagram-ie. * zielona coca-cola * najlepszy sernik na zimno :) * kremówka sylwestrowa * piękna karteczka od Natalki * pyszne i zdrowe śniadanko Pięknego tygodnia Kochani
Magiczne Życie Martykosmetyków, stylu i zakupów. Słowem: wszystko to, co kobiety lubią najbardziej. Od czasu do czasu będą pojawiać się tam również przepisy- między innymi moje, więc tym bardziej zachęcam do śledzenia. Z pewnością warto! Kliknijcie w obrazek nad tekstem i sprawdźcie sami- najlepiej podczas zajadania się pysznym batonikiem
peanutbuttermonsterzobaczcie naszą pierwszą recenzję! Zgadzacie się z tym, co o nas napisano? Sprawdźcie też koniecznie ich sekcję URODA - jest tam mnóstwo recenzji kosmetycznych nowości, zwłaszcza tych BIO! Ja śledzę ją z zapałem! MINI PRZYJEMNIACZKI - BEZMĄCZNE MUFFINKI Z BANANEM I MASŁEM ORZECHOWYM Składniki (ok.9 muffinek):1 dojrzały bananpół szklanki masła orzechowego1 jajo1/2 łyżeczki sody oczyszczonej1,5 łyżki miodu4 łyżki płatków
Gotowanie to kochaniewszystkim po drodze, tradycja to tradycja, musi trwać nadal. A co pojawi się na stole? W sumie, to taka mała powtórka świąt, Babcia ponownie szykuje rybę w galarecie i śledzie, ale na obiad jest bezapelacyjnie mięso. Moją tegoroczną propozycją Sylwestrowego obiadu jest Schab, Schab w pomarańczach, mówiąc ściślej. Soczysty, łagodny, lekko słodki. To moja propozycja obiadu z dodatkiem słodyczy
Słodkie Przyjemnościosoby które śledzą mój blog wiedzą, że nie przepadam za tortami. Nie lubię ciast z kremem, są zbyt ciężkie. Jeżeli chodzi o uroczystości, to lubię podawać ciasta, które są moim eksperymentem, tak było z Tortem Ptysiowym, pamiętacie? Albo jego wariacją. Oba mi bardzo smakowały. Na tegoroczne Walentynki przyszykowałam dla Was kolejny nietypowy tort. Tego dnia, każdy - czy w związku
Słodkie Przyjemnościżadnego śniegu, ani wichury. Chciałabym, aby zrobiło się w końcu cieplej i żeby termometry pokazywały już tylko dodatnią temperaturę. Myślami na prawdę jestem już bliżej świąt i wiosny. Osoby śledzące mój profil na FB wiedzą, że od środy rozpoczynam warsztaty kulinarne w drugiej placówce. Więcej informacji znajdziecie na moim fan page'u na którego zapraszam, a teraz zaprezentuje Wam kolejną
Słodkie PrzyjemnościWykorzystanie po długich świętach tego, co zostało jest jak najbardziej wskazane. Dlatego polecam sałatkę śledziową. Wykorzystałam oczywiście śledzie.SKŁADNIKI:2 płaty śledziowepół opakowani kukurydzypół opakowania groszku4 ugotowane na twardo jajka3 ugotowane marchewki2 łyżki majonezy1 łyżka jogurtu naturalnego2 ugotowane ziemniakiWYKONANIEŚledzie, dwa jajka, jeden ziemniak, jedna marchewka, wszystko kroimy w kostkę. Do tego dodajemy groszek i kukurydzę. Z jogurtu
W kuchennym oknie EwyZawsze w takim sosie przygotowywałam śledzie, pomyślałam sobie a może zrobię rybkę, no i zrobiłam. Rybka wyszła znakomicieRybka w miodzieSKŁADNIKI:panga- 1,20 kgmąka do panierkibułka tartajajkatłuszcz do smażeniaSOS SŁODKO-KWAŚNYduże cebule - 4 sztmiód prawdziwy- 2 łyżkikoncentrat pomidorowy - 200 golej - 1 kieliszeklistki laurowe - 4 sztsok z cytryny - 2 łyżkisól i pieprzwegetaPRZYGOTOWANIE:Rybę rozmrozić, pokroić na małe kawałki, oprószyć solą
Kuchnia Danusiniego na blogupokazać nagrodę The Versatile Blogger Award u siebie na bloguSpotkałam setki wspaniałych kulinarnych blogów, zachwycały pięknymi zdjęciami, nowatorstwem przepisów oraz ciekawym sposobem prowadzenia bloga, ale najwierniejsza w śledzeniu poczynań jestem u tych kolegów i koleżanek... Musiałam nominować 16 :) Oto moje nominacje (kolejność przypadkowa):1. In my coffe kitchen2. Filozofia smaku3. Na gazie4. Gotuję, bo lubię5. Kulinarny karnet
Bon Appetit MałgorzatybrzoskwiniamiSernik orzechowy z brzoskwiniami MarysieńkaCiasteczka orzechoweTorciki warszawskie Wafle kajmakoweWafle mleczneWafle kakaowe z aromatem rumowym Muffinki pomarańczowo-cytrynoweBabka kwitnący tulipanBabka kajmakowa Babeczki mini szarlotki SałatkiSałatka świąteczna ISałatka świąteczna II Śledzie w śmietanie z jabłkiem Brokuły z serem feta i sosem czosnkowym Sałatka z tuńczykiemSałatka z tuńczykiem i czerwoną fasoląSałatka śledziowa z zielonym groszkiemSałatka śledziowa na różowo Sałatka z makaronem
Kuchnia domowa Aniwodzie aby pozbyć się słonego smaku. Następnie pokroić na małe kawałki, ja kroję takie na jeden kęs. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. W słoiku ułożyć kawałki śledzia na przemian z pokrojoną cebulką. Dodać listki laurowe i ziarenka angielskiego ziela. Wszystko zalać olejem. Odstawić na 1-2 dni do lodówki aby wszystko się przegryzło
Monia miesza i gotujezachęcają do jedzenia. Do wyboru jest kilka rodzajów, w tym podwójny burger. Ceny wahają się od 19 do 22 zł. Często można trafić na promocje, więc warto śledzić informacje na ich FB. Moja opinia o lokalu TU. Ugryź Przegryź, ul. Langiewicza 20 Burgery mają całkiem niezłe. Była tam już kilka miesięcy temu, więc od tego czasu trochę z pewnością
Pasja SmakuOstatnio z wielkim zainteresowaniem śledzę losy bohaterów serialu Wspaniałe stulecie. Fascynuje mnie, życie dworu osmańskiego, panujące na nim obyczaje, choć niektóre, dla nich zwyczajne, dla nas mogą być nie do przyjęcia. Bo która kobieta zgodziła by się na to aby jej mąż, oprócz niej miał jeszcze równocześnie trzy żony J ale kto bogatemu zabroni. Niemniej nie zmienia
RAROSSAnaszym wigilijnym stole sprawdzają się wszystkie zimne przekąski i przystawki z rybami, m.in różne śledzie z grzybami, z cytrusamiDzisiaj zaś proponuję Wam przygotować wyśmienitą w smaku, ale przede wszystkim bardzo efektowną, ale i mało pracochłonną Świąteczną terrinę z łososiem, na którą przepis podawałam przy okazji wpisu o dekoracji świątecznego stołu, ta terrina będzie prawdziwą ozdobą wigilijnego stołu.Były już
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWszystkim bardzo dziękuję za życzenia i ciepłe słowa oraz za udział w rozdaniu. Myślę, że to nie ostatnia wspólna z firmą Jolidon taka zabawa :)Zapraszam Was do śledzenia fanpage'a Jolidon, gdyż tam również możecie wygrać tę piękną bieliznę
Codzienna kuchnia niecodziennapoznaliśmy blogera, któremu przekroczenie 3 tys. lajkow trzasnęło w kopułę, obiło się szerokim echem od czaszki i podsunęło mu myśl, że o kuchni wie wszystko. Tymczasem tenże bloger spożywał śledzia zachwycając się smakiem makreli oraz konsumując upierdliwie niedobrą tartę zachwycał się jej aksamitnością. Albo diler ich oszukuje albo leków nie biorą. Tylko w Krakowie można spotkać restaurację, w której przy
ladykitchenktórzy śledzą mojego bloga wiedzą, że 3 tygodnie temu poległam przy próbowaniu ostryg. I nie, to nie żadna wymówka (naprawdę chciałam!), jednak sami przyznacie, że leczenie grypy żołądkowej tym owocem morza jednak nie jest dobrym pomyłem. Ale, jak to mówi moje ulubione przysłowie: co się odwlecze, to nie uciecze, nastał ten moment.Październik - grudzień to okres, gdy ostrygi królują
Kitchens AlphabetAugusten zaprzyjaźnia się z jedną z córek doktora, z którą dzieli marzenia i plany. Z przebierającego się w damskie ubrania chłopczyka, wyobrażającego sobie, że jest wielką gwiazdą, którą stale śledzą kamery przeobraża się w... Czy zdradzę za wiele, kiedy napiszę, że metamorfozę przechodzi głównie za sprawą Natalie oraz Neila - dwa razy starszego pacjenta Fincha, który jest gejem, a Augusten
Pożeraczka, czyli raz adobrzepoważnych problemów dochodzi, kiedy jeden z głównych przeciwników Kempelena wietrzy oszustwo i za wszelką cenę chce wykraść pilnie strzeżoną tajemnicę.Książka jest fascynująca - historia bardzo szybko wciąga, z zainteresowaniem śledziłam losy Tibora, jego przyjaciół i wrogów. Jeśli lubicie osiemnastowieczne romanse, z pewnością przypadnie Wam do gustu.SzachistaRobert LöhrWydawnictwo DolnośląskieWrocław
Pożeraczka, czyli raz adobrześledzę zbyt uważnie facebooka, nie oglądam wiadomości. Mój C. nadrabia to wszystko za mnie, przy czym dzieli się co ciekawszymi smaczkami. Tym razem nie mógł opanować chęci, aby opowiedzieć mi o najsłynniejszej ostatnimi czasy wazie...Otóż sieć sklepów Imerco wypuściła na rynek jubileuszowe wazony firmy Kähler. Zgrabne, dość spore, białe w złote pasy (w końcu 175 lat istnienia firmy zobowiązuje
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBardzo popularna w Niemczech i Austrii prosta sałatka. W zasadzie można wyróżnić dwa jej zastosowania : jako klasyczna przekąska ( wtedy można ją modyfikować dodając np. śledzia, parówkę, groszek konserwowy, kiszony ogórek czy cebulę ) i druga podawana jako dodatek do pieczonych mięs, sztuki mięsa z rosołu lub kiełbasy z grilla. Sałatka w zależności od upodobania i potrzeb jest mieszana z olejem, jogurtem
Buniabaje w kuchniwiedzą gdzie i czy na tę imprezę zostali zaproszeni. Wszyscy jedzą bio, eko i wege? Oni też. Wszyscy słuchają gościa, który gra na banjo i spożywa kiszone śledzie? Hipstery kupują jedno i drugie i latają z tym po mieście, żeby wszyscy widzieli, że nie obce są im trendy światowej muzyki i kulinariów. W międzyczasie wrzucają zdjęcia na FB, żeby przypadkiem
ladykitchendziało to by nikt nie uwierzył, a końca świata ktoś nie zapowiadał ? :) * moje przepisy na pierogi wydrukowała Gazeta Lubuska Pozostało mi życzyć Wam wspaniałego tygodnia. Zapraszam Was do śledzenia mnie na FB oraz Instagram-ie blogowym
Magiczne Życie MartyGliniane naczynia zapobiegają jełczeniu. I co robić z tą oboną czyli okrasą? Jak nazwa wskazuje okrasza się nią różne potrawy. Dawniej okrasę do zup mielono razem z kośćmi. Śledzie ,które królują na Kaszubach ,okraszone oboną są wspaniałe. Okrasa ,taka z piersi gęsi , to już sama w sobie stanowi wspaniały ,aromatyczny tatar. Jest doskonała do okraszania tłuczonych ziemniaków . Odsmażane
Kulinarny karnet Christopheraotworach.Jajka obrać ze skorupek, oddzielnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach, żółtka jaj i białka .Szczypiorek umyć, osączyć, drobno pokroić. W pucharkach układać kolejno warstwy sałatki 1- śledzie 2- cebula 3 - majonez 4- ziemniaki , oprószyć solą i pieprzem 5-majonez 6-buraki 7-majonez 8- zółtka jaj 9- majonez
Kuchnia Danusimojego urlopu. Zostawiam je sobie na pamiątkę, bo kolejny dopiero za rok, a Wam życzę wspaniałego tygodnia! * hala targowa w Gdyni * dobra kawa w pięknych okolicznościach przyrody * najlepsze śledzie to te u mamy :) Więcej zdjęć jak zawsze znajdziecie tutaj oraz zapraszam do polubienia FB blogowego
Magiczne Życie Martyprzyjaciół. Huczne imprezy zaczynają się zazwyczaj po północy, a poprzedza je uroczysta kolacją z rodziną. Tuż przed północą oczy wszystkich gości zwracają się w kierunku ekranu telewizora, aby śledzić jak wskazówka wielkiego zegara z placu Puerta del Sol w Madrycie zbliża się do godziny 12. Zgodnie z tradycją zwaną „las doce uvas de la suerte” z każdym uderzeniem zegara należy
Chilli Czosnek i Oliwanich zupę lub grillowano.W diecie śródziemnomorskiej rekomenduje się spożywanie ryb i owoców morza co najmniej 2 razy w tygodniu, szczególnie tych bogatych w kwasy omega-3: sardynek, anchois, łososia, śledzia i tuńczyka. W Polsce dostęp do naprawdę świeżych ryb jest ograniczony, dlatego możecie sięgać również po sardynki oraz anchois w puszce, tylko wybierajcie takie, które znajdują się w oliwie. Ciekawostką
Chilli Czosnek i OliwaMówią, że kobieta w ciąży zje wszystko. Nawet śledzia z nutellą! Mnie daleko do takich smaków, bo śledziowa nie jestem. Nie powiem, bo i mi zdarzyło się zboczyć ze standardowego, kulinarnego szlaku (Miś świadkiem i królikiem doświadczalnym był). Podobnie było tym razem. Nie wiem czy ktoś wcześniej próbował już takiego zestawu, ale skoro jestem w ciąży, to chyba mogę fantazjować
bastalenaspędzać całego wieczoru w kuchni. Jeśli więc szukacie nowych pomysłów na ciekawy i stosunkowo tani obiad, a dodatkowo taki, przy którym za dużo się nie napracujecie, to zapraszam do śledzenia moich wpisów. Oczywiście czasami pozwalamy sobie na małe, kulinarne szaleństwo. Dzieje się tak zazwyczaj w weekendy lub kiedy mam ochotę poeksperymentować. Pierwszym przepisem będzie więc jeden z naszych weekendowych faworytów
Ratunku obiadksiążce znajdziecie potrawy klasyczne i te bardziej wyszukane, myślę, że każdy znajdzie coś dla siebie. Również składniki są raczej ogólnodostępne.Znajdziecie tu przepis na domowy chrzan, na chleb owsiany, śledzie, zupy i kremy. Jest również spaghetti. Są gołąbki, ale w żurku. Gęś, rybka, krokiety...No i ciasta... Niby nic odkrywczego... Ale są szarlotki, serniki, rafaello, snickers, cappuccino, piernik na święta
Kraina Tysiąca Smakówfanpege'a Koła Naukowego, w którym czynnie działam z kolegami i koleżankami z gastronomii: https://www.facebook.com/SKNSztukaKulinarna Mamy już nowe plany, a wkrótce nastąpi ich realizacja. Tam też możecie śledzić nasze poczynania - wpadajcie! A na niedzielne popołudnie zachęcam was do pieczenia słodkich bułeczek - smacznego :) Składniki na ok.16 bułeczek: 2 szklanki mąki 4dag drożdży 3/4 szklanki cukru cukier
Sajkofanka smakudobrych lat, a nigdy wcześniej nie było mi dane odwiedzić tego miejsca. Aż dziwne, gdyż restauracja Staromiejska położona jest w samym centrum starówki. Ze względu jednak na moje zainteresowania śledzę na bieżąco na facebook'u olsztyńskie restauracje - ciekawi mnie, jakie menu panuje obecnie, jak prezentowane są dania na talerzach, jakie połączenia smakowe proponują tutejsi szefowie kuchni. W zeszłym tygodniu
Sajkofanka smakuYouTube . Wrzucam także FB oraz link INSTAGRAM AbstrachujeTV SERIAL / PROGRAM TV W tym miesiącu wybrałam program Top Chef. Co prawda miało nie być kulinarnie, ale śledzę ten program na bieżąco. Najpierw za sprawą Piotrka z Kocham Gotować , a teraz moim faworytem został Darek. Taki przystojniak i do tego gotujący. Może nie do końca ogarnięty , ale ... Wybaczam
Magiczne Życie MartySkładniki : * 6 płatów śledziowych ala matias * pół czerwonej papryki konserwowej * mała marchewka * natka pietruszki * pół czerwonej cebuli * sól , pieprz * łyżka soku z cytryny * 3 łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie :Śledzie kroimy w paski , takie idealne na jeden kęs. Skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz paprykę. Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Łączymy z drobno pokrojoną natka
Magiczne Życie Martyświątecznych przepisów. Będą propozycje na Wielkanocny stół. A w następny weekend Kwietniowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów. Tym razem smoothie zdominuje nasze blogi. Już dzisiaj Was zapraszam do śledzenia tego wydarzenia! To świetna zabawa. I to by było na tyle już. Zapraszam na zdjęcia i do usłyszenia za tydzień. * nareszcie słonko * tak się zaczynał ten tydzień
Magiczne Życie Martyczytelników do poświęcenia większej chwili czasu na przygotowanie czegoś do zjedzenia w pracy, szkole, na uczelni. Po co głodować, albo dojadać batonikami? Na koniec akcji jest przewidziany konkurs, więc śledźcie co się dzieje na blogu i fanpage. Pierwszym przepisem, który chcemy Wam dzisiaj zaprezentować, na inaugurację akcji są pyszne trufle musli, które wykonacie dosłownie w kilka minut! Do ich wykonania
Pora coś zjeśćMiejskiej, blogerzy biorą udział w debacie poświęconej nowym mediom. Konferencja cieszy się dużym uznaniem w branży, co owocuje rozwijaniem relacji Miasta z blogerami również przy innych projektach. Zapraszam do śledzenia wydarzeń na żywo! Cała relacja moimi oczami znajdzie się na blogu w przyszłym tygodniu. Pozdrawiam! Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkisię dowiedzieć, jak się nimi odpowiednio posługiwać. Sztućce do ryb - służą do filetowania ryb, oddzielania mięsa od ości. Natomiast zwykłym nożem i widelcemy jemy wyłącznie ryby wędzone oraz śledzie. Zupy w bulionówkach je się łyżeczką do bulionu, którą kładziemy tak jak zwyczajną łyżkę, z prawej strony nakrycia między nożami. Do zupy, gdzie podajemy pieczywo i masło
W kuchni Karmel-itkiroku, co również jest zupełną odmianą i nowością, do akcji wkroczą kulinarni blogerzy z Wielkopolski. Kilka z blogówotrzymało zaszczytny status BLOGA PARTNERSKIEGO, co zobowiązuje autorów do dokładnego śledzenia i relacjonowaniawszystkiego, co się dzieje. BlogerChef ma w tym swój wielki wkład i właśnie organizatorzy, autorzy BlogerChef'a są głównymiwspółorganizatorami całego festiwalu, dając tym samym otwartą furtkę możliwości blogerom. Na scenie głównej
W kuchni Karmel-itkimniejszym zasolenia, w przypadku Morza Bałtyckiego wynosi ono ok. 7 promili.Dorsz jest gatunkiem ryb niemigrujących.Zaliczany jest do drapieżników wśród ryb, żywi się mniejszymi rybami, takimi jak np. śledzie, makrele czy młodym narybkiem.Odżywiający się dobrze, dożywa nawet 20 lat. (źródło: "Dwie ryby - flądra i dorsz" G. Łapanowski, R. Pilecki ) Dorsz jest niesamowicie delikatny, zarówno w smaku
W kuchni Karmel-itkinawet napiszę, że bardzo przyjemny. Szybka, a wręcz ekspresowa wysyłka. Powiadomienia mailowe etapowe, dzięki którym wiedziałam kiedy mogę spodziewać się przesyłki. Jestem strasznie niecierpliwa, więc tu mogłam wszystko śledzić na bieżąco. Przesyłka wysłana firmą kurierską K-Tex, która dodatkowo podniosła poziom mojego zadowolenia, otrzymałam mail z numerem przesyłki i podglądem trasy przesyłki. Nie martwiłam się więc, że ktoś zapomniał
Blondynka Gotujedziś przedstawiam nie jest za słodkie, wręcz lekko orzeźwiające, dzięki cytrynowemu kremowi, który doskonale komponuje się z równie lekkim biszkoptem z dodatkiem maku. Tak właśnie maku! Ci, co śledzą mojego bloga zapewne wiedzą, że nie jestem fanką maku, bab, lukru, bezy i przesłodzonych ciast. Natomiast to ciasto w pełni dostaje moje uznanie. Oczywiście jak to zwykle u mnie bywa zmniejszyłam
Fabryka pomysłówJeżeli zwykłe rolmopsy już się wam znudziły i tak jak ja uważacie, że śledzik smakuje najlepiej w doborowym towarzystwie to ta sałatka przypadnie wam do
Świat SmakuSkładniki: 4 płaty śledziowe, słoiczek suszonych pomidorów, cebula, cebula czerwona, 4 ogórki konserwowe, 4 papryczki chilli nadziane fetą, olej, 2 listki laurowe, 4 ziarenka ziela
W kuchni u MonikiSkładniki: 2 czerwone cebule, kawałek pora, słoik selera konserwowego ( 320g netto), puszka czerwonej faosli ( 400g netto), słoik pieczarek konserwowych ( 300g netto), filety śledziowe w oleju
W kuchni u MonikiSkładniki: - 1/2 puszki fasoli czerwonej - 1/2 puszki fasoli białej - 200-250 g fasolki szparagowej - 1 cebula - 3 filety z matiasów - 1/2 szklanki jogurtu - 2 łyżki majonezu
magiczna kuchnia KasiSmaczna przekąska na każdą domową imprezę. Składniki na 20 koreczków:5 niedużych, kwadratowych kromek chleba, najlepiej żytniego5 filetów śledziowych wiejskich3-4 ogórki kiszone średniej
Ze smakiem i z pasją