Dzisiejsza propozycja to pyszne kotleciki serowe. Danie idealne zarówno dla wegetarian, jak i wielbicieli mięs. Kotleciki smakują wspaniale, są szybkie w przygotowaniu i fatastyczne w smaku! Nic tylko zajadać. Czas przygotowania: 15 minutIlośc porcji: 8 kotlecikówSkładniki: 400g żółtego sera (np. Gouda) 2 jajka bułka tarta olej Żółty ser tniemy w plastry centymetrowej grubości. Na każdym z plastrów wykonujemy delikatne
Kolizje Smakówdawna nie robiłam dań z tym gatunkiem grzyba, więc w tym roku zaczęłam bardzo bezpiecznie od tarty. Dorzuciłam trochę dodatków w postaci kurczaka, cebuli i serów. Efektem jest pyszna serowa tarta z kurkami i kurczakiem. Prosta i szybka w przygotowaniu. W smaku kurki są bardzo delikatnie wyczuwalne, jednakże całość jest wyśmienita :) Czas przygotowania: 30 minut +10 minut pieczeniaSkładniki: opakowanie ciasta
Kolizje Smakówradzi Eleonora z bloga Aglio, Olio e Peperoncino, nafaszerować nią kanapki, czy wyjeść wprost z lodówki, gdy głód obudzi nas środku nocy lub gdy szukamy ukojenia w serowym przysmaku ;) P.s. Chyba powinnam nawiązać z Eleonorą jakąś polsko-włoską kooperatywę - nasze blogi są "tytułowymi bliźniakami" :) Patisony - połączenie dyni z cukinią Zdjęcie patisonów, podrasowane małą sztuczką w Picassie. Czy Wam też
Chilli Czosnek i Oliwadodatkiem łyżki oleju. Odcedzić podzielić na porcje i polać sosem Uwaga – sprawdzona rada 1) w zależność od tego jak intensywny ma być aromat serowy możemy dodać łyżeczkę koncentratu pomidorowego lub zwykły ser zastąpić wędzonym Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał na YouTubie Świat Smaku. Komentarze oraz lajki mile widziane :) Zapraszam
Świat Smakuzawijamy w przezroczystą folię spożywczą. Końce skręcamy. Układamy w naczyniu do parowania i gotujemy 30 min. Rolada jest pyszna na ciepło ale wyśmienicie smakuje na zimno. Kulki serowe można robić w kilku wariantach: z serem żółtym, szpinakiem, pieczarkami, boczkiem. Ja dziś zrobiłam z serem ale inne też są godne polecenia. Ja wszystko wyrabiałam w mojej magicznej maszynie zwanej Thermomixem
Olikowa kuchniaPomidory królują u nas na całego, wczoraj delikatny pomidorowy krem , dzisiaj makaron z przepysznym sosem pomidorowo-serowym. Polecam ! Rewelacyjne połączenie smaków. Idealny pomysł na szybki letni obiad.Składniki:- 2 duże cebule- 150ml pikantnego ketchupu- 250ml wody- 1 puszka pomidorów bez skórki- 2 duże ząbki czosnku- 100g startego sera (u mnie mozarella)- sól i świeżo mielony pieprz
Smaczne Zdrowespożywczą, schłodzić w lodówce min. 30 min. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać ser ricotta, budyń waniliowy - wymieszać. Dodać pianę z białek - delikatnie połączyć. Ciasto rozwałkować, wyłożyć blachę, wylać masę serową. Na masie ułożyć cienko pokrojone jabłka. Piec 40 min w 180 st. C. Na 5 min przed końcem pieczenia, jabłka polać miodem. Upieczone ciasto udekorować konfiturą. Smacznego
kolorowotorcikowoobyło się bez podbicia smaku. Składniki: 250 g mięsa mielonego 150 ml śmietany 18% opakowanie makaronu penne 1 mały por kilka większych pieczarek śmietankowy serek topiony opakowanie "Pomysłu na...Serowy garnek" sól, pieprz Wykonanie: Mięso mielone przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dobrze wymieszać. Uformować małe pulpeciki. Każdy z nich podsmażyć na oleju w garnku, do ładnego zrumienienia. Do pulpetów
Pasja SmakuDzisiaj przedstawiam Wam przepis na jeden z najszybszych sosów serowych. Do tego makaron i brokuły, więc danie jest idealne - przynajmniej dla mnie. Robię go najczęściej dla swojego Męża. W sam raz, gdy nie ma się zbyt wiele czasu na gotowanie. Składniki: opakowanie makaronu penne opakowanie mrożonych brokułów 2 serki topione 250 ml śmietany 18% sól, pieprz Wykonanie: Brokuły ugotować
Pasja SmakuPodaję wam przepis na super szybkie i meeega pyszne pączusie serowe. Mimo tego, że robione z sera, wcale nie jest on w pączkach wyczuwalny. Lubicie takie małe pączusie? Są idealne, puszyste i bardzo szybko znikają z talerzy!:) Składniki:-400g serka waniliowego-4 duże jajka-2 łyżeczki proszku do pieczenia-1 szklanka mąki orkiszowej białej-1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
Smaczne ZdroweJakiś czas temu zrobiłam ciasteczka rogaliki serowe z konfiturą( oraz nutellą). Nie wiem dlaczego jeszcze przepis się tutaj nie pojawił, ale przepraszam i szybko nadrabiam, bo rogaliki są cudne! Ledwo wyjęłam z pieca, a już połowy nie było...Najszybciej chyba zniknęły właśnie te z...nutellą!:D Szczerze to nie spodziewałam się, że tak szybko znikną. Zrobiłam je dla gości
Smaczne ZdroweSezon na rabarbar w pełni, nie może więc zabraknąć go i u mnie;)) W tym roku sezon rabarbarowy rozpoczęłam od przygotowania ciasta serowego z dodatkiem kwaśnego rabarbaru i masy jajeczno-śmietanowej. Połączenie okazało się naprawdę trafne, a ciasto wyszło pyszne! Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej, 200g serka kanapkowo - sernikowego (użyłam Wieluń) laska wanilii, szczypta soli
Z miłości do słodkościprzeszkodziło:)) Gdy w końcu je zrobiłam żałowałam, że czekałam na to tak długo, ponieważ okazało się po prostu przepyszne!! Ciasto jest wilgotne i niezwykle puszyste zarazem. Masa serowa oraz śmietanowa wspaniale łączą się ze słodko - kwaśnym dżemem. Ciasto piekłam już dwa razy i na pewno jeszcze wiele razy zagości an naszym stole... Ciasto: 5 jajek, 1 i 1/2 szklanki
Z miłości do słodkościkosteczke, a potem rozgniatamy widelcem. Dodajemy twarozek i dokladnie mieszamy sery do uzyskania jednolitej masy.Szalotke drobno siekamy i wraz z jajkiem, maka, ziolami, sola i przeprzem dodajemy do masy serowej. Dokladnie mieszamy i odstawiamy na okolo 30 minut.Po tym czasie z masy formujemy placuszki. Najlepiej zrobic to zwilzonymi dlonmi.Smazymy z obu stron na zloto na orozgrzanym oleju. Podajemy gorace.Smacznego
Przysmaki KarolkiPomysł na ekspresową kolacje. Pewnie nie jedno z was ma gdzieś w szafce ukryte nieużywane naczynie do fondue, bo zawsze nam się wydaje że przygotowanie serowe, czy mięsnego fondue to "kupa roboty", więc po co je wyciągać, a tymczasem mi przygotowanie tego fondue na niedzielną kolacje zajęło 5 minut, zjedliśmy je 3, a film trwał
Bernika - moj kulinarny pamietnik