Nigdy dotąd nie piekłam babki serowej, ani nawet nie jadłam. Ale miałam akurat w lodówce zmielony twaróg i ochotę na ... babkę. Postanowiłam połączyć te dwie rzeczy i poszperałam w internecie, znajdując przepis. Także jest to mój debiut :) Babka wyszła pyszna, wysoka, pulchna i fajna w smaku. Nie mocno słodka - taka jakie lubię.Polecam gorąco!Składniki
Walijskie Pichceniedodajemy jarmuż, posypujemy solą i delikatnie ręka mieszamy, aby każdy listek został natłuszczony. Jarmuż dzielimy na 2 części. Chipsy czosnkowe: do jarmużu dodajemy tylko czosnek i delikatnie mieszamy. Chipsy serowe:ser trzemy na cienkiej tarce i mieszamy z papryką. Posypujemy nim jarmuż i delikatnie mieszamy. Jarmuż przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy
Moniki Smakołykitylko z jednej str. pod przykryciem i do uzyskania złotego koloru. Makaron przekładamy na talerz podsmażoną częścią do góry. Wystarczy patelnię przykryć talerzem i energicznym ruchem ją odwrócić. Serowy makaron podajemy z warzywami i grzybami. Doprawiamy pieprzem i dodajemy listki świeżej bazylii. Smacznego
Moniki SmakołykiKolejny przepyszny pomysł na makaron. Gęsty, kremowy sos serowy możemy przygotowac z ulubionych serków topionych w dowolnych kombinacjach - ja wybrałam wyraziste w smaku mazdamery, łamiąc ich smak jednym serkiem o smaku śmietankowym. Myślę, że dobrym pomysłem mogą również by serki z ziołami, bądź innymi dodatkami. Wodę możemy zastąpic śmietaną, wtedy uzyskamy gęsty dip :) Składniki: - 400 g dowolnego makaronu
Kulinarne zapędy KokosaSkładniki: 2 litry woda, 1 opakowanie makaron po seczuańsku Royal Brand, 1 łyżka masło, 1 łyżeczka sól morska guerande Royal Brand, - pałki w sosie śmietanowo-serowym makaron wsypać do garnka i zalać zimną wodą, dodać łyżkę masła, doprowadzić do wrzenia co jakiś czas mieszającgotować do miękkiego makaronu i odlać na sitona łyżce masła podsmażyć 6 pałek z rosołu, podsmażone wyjąć
W Mojej Kuchni Lubięminut druga i 5 minut podwyższamy temperaturę - czas należy dostosować do własnego piekarnika, bo zapewne znacie już jego możliwości i "uchylenia" od normy :> ") Ciasteczka posypujemy obficie cynamonem. Serowe pieczone pierożki z jabłkiem Przepis bierze udział w konkursie Veggieola
Czarnawisienkatych co nie mają pomysłu na obiad. Pysze, aromatyczne pulpety w sobie koperkowo serowym. Składniki: 1 kg dobrego mielonego mięsa dowolnego rodzaju 1 duża cebula 1-2 jajka 1 bułka 2-3 ząbki czosnku włoszczyzna sól pieprz 1. Mięsko zemleć, dodać namoczoną i odciśniętą bułkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, cebulę startą na tarce o drobnych oczkach i jaja. Dobrze wymieszać
Apetyczna babeczkaPyszne serowe paluchy z ciasta francuskiego... łatwa i szybka przekąska dla każdego :) Można urozmaicić dodając szynkę lub ulubione zioła :) Składniki: 1 ciasto francuskie 100 g żółtego seraPrzygotowanie: Z ciast francuskiego wycinamy prostokąty ok. 2cm na 12 cm. W środek wkładamy o podobnych wymiarach kawałek żółtego sera. Skręcamy ciasto francuskie trzymając za dwa przeciwległe końce. Układamy
Aga w kuchniUwielbiam makarony z sosami serowymi, dzisiaj postanowiłam trochę urozmaicić to danie, dodając zieloną herbatę i świeżą bazylię... w końcu obiecywałam Wam, że już niebawem pojawi się nowy przepis z wykorzystaniem herbaty :)Składniki: 2 piersi kurczaka, 2 łyżeczki przyprawy do drobiu, 100 g żółtego sera, 100 g sera pleśniowego, 100 g mozzarelli 50 g parmezanu, 400 ml śmietany 12%, 1 torebka
Aga w kuchnisztywno schłodzoną kremówkę. Do żółtek dodajemy ser, budyń i mąkę. Następnie ubitą kremówkę i białka. Mieszamy delikatnie łyżką. Do gotowych kruchych babeczek nakładamy po łyżeczce konfitury i zapełniamy masą serową. Babeczki pieczemy ok. 15-20 minut w 180 stopniach. dekorujemy je rozpuszczoną gorzką czekoladą
Aga w kuchniRobiliście kiedyś roladki w serowej panierce? Jeśli nie to koniecznie musicie takie zrobić :) Są przepyszne :DSkładniki: 2 podwójne piersi kurczaka, 1/2 czerwonej papryki, 1/2 żółtej papryki, 1/2 zielonej papryki, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1 jajko, 50 g żółtego sera, bułka tarta do obtoczenia, sól, pieprz, ryż jaśminowy. Przygotowanie: Piersi kurczaka rozbijamy na kotlety, przyprawiamy pieprzem
Aga w kuchnijednak ja posypuję po rozsmarowaniu nadzienia, tak aby były rozmieszczone równomiernie. Stolnice lekko posypujemy mąką i rozwałkowujemy placek ok 0,5 cm , smarujemy połową masy serowej, posypujemy rodzynkami i zwijamy jak roladę. Tniemy na 3 cm kawałki i układamy w blaszce wyłożonej pergaminem, czynność powtarzamy z druga połową ciasta. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku
Niezły Młynekdużo czasu na gotowanie, dlatego wciąż poszukuje pomysłów na szybki i prosty obiad. Dzisiejsza propozycja to właśnie takie danie. Mój ulubiony makaron w delikatnym kremowym sosie serowym z chrupiącym dodatkiem w postaci pestek słonecznika. Naprawdę warto wypróbować ten przepis bo efekt jest zaskakująco przyjemny dla podniebienia :) Ilość porcji: 3 Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 300g różnych rodzajów żółtego sera
Kolizje Smakówprzygotowane na bazie białego sera. Pączki robi się bardzo szybko, ciasto nie wymaga wyrastania, bo nie zawiera drożdży. Usmażone pączki są puchate w środku i bardzo delikatne. Pączki serowe Składniki: 250 g białego sera półtłustego250 g mąki pszennej50 g cukru1 łyżeczka cukru waniliowego2 żółtka1/2 łyżeczki sody oczyszczonej1/2 łyżeczki spirytusu lub octu125 ml kwaśniej śmietanyDodatkowo:tłuszcz
Kulinarne przygody GatityPaluszki serowe z kapary to smaczna przekąska, którą łatwo się przygotowuje i niewiele kosztuje. Można w piekarniku je piec, albo na grillu z pokrywą. Składniki na 8 porcji: 1 opakowanie ciasta francuskiego (250 g), 3 łyżki kapary, 2 ząbki czosnku, 60 g startego sera żółtego, świeży tymianek, pieprz czarny świeżo mielony do smaku. Przygotowanie: Oliwki drobno
Moniki Smakołyki