Zima to czas kiedy wracając po całym dniu pracy do domu mamy ochotę zjeść coś ciepłego, co nas ogrzeje i da uczucie sytości. Taka właśnie jest
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zima to czas kiedy wracając po całym dniu pracy do domu mamy ochotę zjeść coś ciepłego, co nas ogrzeje i da uczucie sytości. Taka właśnie jest
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!śmietanki kremówki 36% 2 opakowania galaretki krystalicznej 1 puszka brzoskwiń 2 łyżki żelatyny spożywczej 1 op. cukru waniliowego 3/4 szkl. cukru pudru Przygotowanie: Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i zapnij obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Na małej patelni topimy masło, przelewamy do miski i kruszymy herbatniki - całość mieszamy i wykładamy spód tortownicy, wstawiamy do lodówki. Galaretki przygotuj zgodnie(...)znów wymieszaj. Tak przygotowaną żelatynę przelej do miski z masą sernikową - całość wymieszaj za pomocą różdżki i wylej na biszkopty. Brzoskwinie pokrój na małe kawałki i powciskaj w sernik - wstaw do lodówki. (2 brzoskwinie, czyli 4 połówki zostaw na później). Gdy galaretka jest gotowa (tzn, gdy już lekko stężała, ale jest jeszcze płynna ... trzeba wyczuć ten moment :) ... wyjmujemy ciasto
Alutka-GotujeLubicie gorzką czekoladę? Ja bardzo. Lubicie sernik? Ja bardzo. Dlatego łączę te pyszności tworząc lekkie i małe mini serniczki. W sam raz na jeden pyszny gryz . Kto zajada z e mną ? POTRZEBUJEMY ( na około 16 sztuk) 3 jajka 500g mielonego twarogu 16 ciasteczek oreo lub innych (np. bezglutenowych) 200 ml śmietany kremówki 200 g gorzkiej czekolady 6 łyżek mleka(...)cukrem , dodajemy budyń i kakao. Dodajemy masę serową i masę czekoladową. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Do papilotek wkładamy po ciasteczku i nakładamy masę serowo- czekoladową (do 3/4 wysokości). Pieczemy około 30 minut. Studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika
WYSPA SZCZĘSLIWAinne wynalazki, tyko „Piękny Jaś” . Ciasto jest kremowe, lekkie, rozpływające się ustach. Moi domownicy byli święcie przekonani, że przeszłam na ciemna stronę mocy i zrobiłam prawdziwy sernik z sera cyt. no, nareszcie przestałaś się wygłupiać. Jakież było ich zdziwienie, gdy wciągnęli swój przydział i zostali poinformowani, że właśnie zjedli białą fasolę z daktylami (teraz powinniście oczyma wyobraźni(...)wykorzystałam wiórki po „dojeniu” z nich mleka) 100 g masła kokosowego lub innego oleju roślinnego łyżka esencji waniliowej 50 g karobu lub kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia wartość odżywcza na 100 g/% udział skł. odżywczych/porcja 150 g kcal: 350 kcal/525 białko: 20 g/ 20 %/30 g węglowodany: 37 g/ 37%/51 g tłuszcz
greenscarfCudo! Po prostu cudo! W życiu bym nie pomyślała, że ze śliwek można stworzyć coś tak pysznego jak ten mus :) A w połączeniu z ciasteczkowym spodem i warstwą sernika - czysta poezja! SKŁADNIKI: Spód ciasteczkowy: 250 g (1 op) ciastek Hitów lub 250 g ciastek kruchych kakaowych i 3 łyżki rozpuszczonego masła Masa serowa: 1 kg twarogu (zmielonego(...)można użyć mrożonych 1. Spód: ciastka zmiksować w malakserze lub rozkruszyć drobno wałkiem/tłuczkiem. (Ciastka kruche ewentualnie połączyć z rozpuszczonym masłem). Okruchy wsypać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i dociskając je dłonią wypełnić cały spód, odstawić do lodówki. 2. Masa serowa: ser zmiksować (na średnich obrotach) z cukrem i mąką ziemniaczaną, dodawać stopniowo po 1 jajku (za każdym
Kto ugości moich gości?myślami pt. zjeść czy nie zjeść. Można wszystko. Byle z rozsądkiem. Dlatego moim jedynym problemem na dzisiaj jest, jakie lody wybrać - te oblane czekoladą czy nafaszerowane bakaliami :D Sernik według tego przepisu robiła jeszcze moja babcia. Zazwyczaj galaretka na wierzchu miała kolor czerwony, dla odmiany jednak czasami wybierano tę w kolorze pomarańczowym. Zawsze pełen bakalii i czekolady. Zawsze(...)lubicie przesłodzonych wypieków, zmniejszcie ilość cukru pudru w masie serowej. Porcja na dużą blachę Składniki: Biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg sera (użyłam wiaderkowego z biedronki) 1 szklanka cukru pudru 1 kostka masła lub margaryny 1 serek waniliowy (np. Danio) 2 garści rodzynek (wcześniej namoczonych) 3/4 tabliczki gorzkiej
My simple kitchenSernik zawsze mi się kojarzył z niedzielą i tak będzie chyba na zawsze. Według mnie ten rodzaj ciasta należy do bardzo wykwintnych i cenionych przez wiele ludzi, również przez ze mnie. W moim wydaniu jest bardzo delikatny i aksamitny. :) Składniki: Spód i kruszonka: 1 szklanka mąki orkiszowej 5 łyżek oleju 2 łyżki erytrytolu 2-3 łyżki zimnej wody szczypta(...)wodę i sól. Dokładnie zagniatamy dłońmi. Formujemy w kulę. Odstawiamy do zamrażalnika na ok. 15 minut. Po upływie czasu kulę dzielimy na pół. Jedną połówkę rozprowadzamy w natłuszczonej formie. Pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach. Masa Białka oddzielamy od żółtek. Białka z szczyptą soli ubijamy na puszystą pianę. Żółtka ucieramy z erytrytolem. Następnie dodajemy serek, budyń i aromat
Truskawkowa Fiestafunkcji góra - dół w 160*C / 40 min. do tzw. suchego patyczka. Upieczony i ostudzony biszkopt przekrawamy na 2 blaty. Jeden blat przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. W drugim blacie za pomocą wykrawaczki w kształcie serca robimy serduszkowe otworki (patrz film). 2. Krem : Galaretkę truskawkową rozpuszczamy we wrzątku, dobrze mieszamy i pozostawiamy do wystudzenia. Śmie tankę(...)galaretkę wlewamy w otworki serduszkowe biszkoptu. Wstawiamy ciasto do lodówki i chłodzimy minimum 4 godz. a najlepiej zostawić na noc. ❤ ❤ ❤ Szukacie więcej przepisów walentynkowych? Koniecznie zobaczcie jak zrobiłam walentynkowy sernik czekoladowy oraz ciasto walentynkowe serduszko . Na pewno wam się spodobają te przepisy. A jeżeli szukacie innych fajnych przepisów na ciasta i desery , to zapraszam do zakładki
RITA food channelWitajcie! Tak jak wcześniej obiecaliśmy kolejny post przygotowaliśmy specjalnie dla spragnionych cukru łasuchów. Wszędzie królują babki, mazurki, serniki, ale my chcemy zabrać Was w niezwykłą podróż prosto do lat dzieciństwa! Kto pamięta smak musu jabłkowego w wykonaniu mamy czy babci? I ten zapach cynamonu, który unosił nas co najmniej metr nad niebem... A smak kruszona z pysznymi powidłami, które(...)margaryny 4,5 szklanki mąki 8 jaj olejek migdałowy 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao Powidła/mus jabłkowy 1,5 szklanki cukru do białek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Margarynę, żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, olejek migdałowy zagniatamy tworząc jednolite ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części, dwie jasne, a do trzeciej dodajemy kakao i wyrabiamy. Spód
Sprawni w smakuPyszny i domowy sernik na zimno.Przygotowałam go na pełnoziarnistym spodzie. Składniki: ciasto: 1 szkl mąki pszennej pełnoziarnistej 1 jajko 100 g masła 2 łyżki cukru masa: 200 g masła 500 g sera twarogowego z wiaderka 1/2 szkl cukru 1 op. bitej śmietany w proszku 1 galaretka wiśniowa blaszka 24x24 Przygotowanie: Zagotowujemy w garnuszku 1/2 l wody, wsypujemy galaretkę(...)wkładamy ciasto do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki i chwilę wyrabiamy. Następnie rozwałkowujemy na cienki placek ok. 5 mm. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto na spód, lekko ugniatając do dna. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Wstawiamy blaszkę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temp. 200 stopni. Po upieczeniu
słodkie i nie tylko historie kulinarneOdliczanie trwa! Już tylko 1 dzień do Wigilii! W kuchni praca wre. Co i rusz z piekarnika wyciągany jest przepiękny makowiec , aromatyczny sernik , czy pachnący placek drożdżowy . Czas goni jak szalony. Do przygotowania pozostało jeszcze tak wiele! Moją propozycją na dziś jest połączenie wszystkiego co najlepsze w tradycyjnych, świątecznych wypiekach. Czyli nadzienia makowego z twarogiem , w ramówce pulchnego(...)maki 1 łyżeczka cukru CIASTO: 400g mąki pszennej - użyłam luksusowej typ 550, polecanej do ciast drożdżowych 100g cukru 1 jajko + 1 żółtko - 1 białko zostawić do posmarowania bułeczek przed pieczeniem szczypta soli NADZIENIE: 250g twarogu – u mnie półtłusty ½ puszki masy makowej 2 łyżki domowego cukru waniliowego – przepis do podejrzenia TU W garnuszku rozpuścić masło. Dolać mleko i chwilę pogotować
Grunt to przepis!mojprzepisna.pl | Zapiekanka z chleba Dziś troszkę nietypowo, bo przepis na danie wytrawne, a nie na ciasto. Zapiekanka chlebowa, to propozycja dla tych, którzy nie lubią wyrzucać
moj przepis naCzy lubcie czasem na śniadanko zjeść świeżutką, mięciutką chałeczkę, posmarowaną masełkiem, z domowym dżemem truskawkowym lub powidłami śliwkowymi? My z mężem wręcz uwielbiamy, robimy sobie do
moj przepis naSernik jest super wilgotny, delikatny i pyszny. Myślę, że jak ktoś go raz upiecze to na pewno do niego wróci następnym razem. Składniki: 1 kg sera twarogowego ( z wiaderka) 1 szklanka cukru 8 jajka 1 cukier waniliowy 1 niepełna szklanka manny (użyłam błyskawicznej) 250 g masła szczypta soli Masło należy rozpuścić. Do miski wbić 8 żółtek i 3 białka(...)letnie masło i delikatnie miksować. Pozostałe 5 białek ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubite białka delikatnie wmieszać za pomocą łopatki do masy serowej. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej masę sernikową. Piec około 60 minut w temp. 170 stopni C. Po upieczeniu zostawić piecyk zamknięty na około 30 minut, a następnie uchylić drzwiczki i pozostawić
talerz przyjemnościteraz to kiedy? W ogóle brak mi czasu na jakieś konkretniejsze wypieki – tzn. wiosna i lato to ciasta z owocami, jesień to ciasta z jabłkami, zima to pierniki, serniki czy ciasta korzenne… tak, teraz zdecydowanie mamy dobry czas na takie niezobowiązujące rurki Ciasto w rurkach jest kruchutkie, wielowarstwowe jak to ciasto francuskie. Jednak w kremie(...)nadziewania rurek tuż przed podaniem, ale ja chyba na takie akrobacje jestem już zbyt leniwa Przepis pochodzi z karteczki, dołączonej oryginalnie do opakowania foremek do rurek. Ja przed pierwszym pieczeniem natłuszczam foremki, potem już nie. Dobrze jest pilnować, aby kawałki ciasta nie zachodziły na górną, szerszą krawędź foremek, ponieważ utrudni nam to zdejmowanie rurek. Wbrew pozorom, nie ma tutaj dużo
Mieszam w GarnkuGdy w brzuchy burczy, trwa post, a w lodówce ma się dosłownie kilka składników, trzeba coś kombinować. Dzisiaj kombinacja udała się - wyszło pysznie! Sałatka ziemniaczana z
Kuchnia Łukaszaobiadu, a resztę wykorzystałam do ciasta. No dobra, kilka trafiło do ogródka i wyrosło nawet całkiem pokaźnie, ale samych bulw ani grama To taki sernik – nie sernik, bo bez sera. Można się nabrać, że jagodowe Dekoracja jest letnia, bo ten przepis razem ze zdjęciami zwyczajnie mi przepadł, zapomniałam o nim. Były inne, bardziej sezonowe(...)kokosowe) Ziemniaki zblendować dokładnie z mleczkiem kokosowym (konsystencja jest dość kleista) i roślinnym. Jajka ubić z ksylitolem, połączyć z masą ziemniaczaną. Dodać skórkę z cytryny, mąkę kokosową i budyń. Piec około godzinę w 180 stopniach (jeśli za bardzo się zarumieni, przykryć wierzch folią aluminiową). Pianka jogurtowa: 1,5 łyżeczki żelatyny 100 ml mleka skondensowanego niesłodzonego + 3-4 łyżki
Fitkotmojprzepisna.pl | Bułeczki maślane na mleku z proszku Bułeczki na życzenie mojej rodziny. Drożdżowe, puchate, maślane – pyszne ponoć. Zapraszam po przepis. Składniki na 9 dużych bułeczek
moj przepis naobiadu, a resztę wykorzystałam do ciasta. No dobra, kilka trafiło do ogródka i wyrosło nawet całkiem pokaźnie, ale samych bulw ani grama :( To taki sernik - nie sernik, bo bez sera. Można się nabrać, że jagodowe ;) Dekoracja jest letnia, bo ten przepis razem ze zdjęciami zwyczajnie mi przepadł, zapomniałam o nim. Były inne, bardziej sezonowe i właściwie(...)kokosowe) Ziemniaki zblendować dokładnie z mleczkiem kokosowym (konsystencja jest dość kleista) i roślinnym. Jajka ubić z ksylitolem, połączyć z masą ziemniaczaną. Dodać skórkę z cytryny, mąkę kokosową i budyń. Piec około godzinę w 180 stopniach (jeśli za bardzo się zarumieni, przykryć wierzch folią aluminiową). Pianka jogurtowa: 1,5 łyżeczki żelatyny 100 ml mleka skondensowanego niesłodzonego + 3-4 łyżki
FitKotdawna kusiło mnie by zrobić to ciasto,czas więc przyszedł by zrealizować zamiary. Pełnia lata,gorąco więc takie bez pieczenia,prosto z lodówki jest wręcz idealne na tę porę roku. spód: 1 szkl. wiórków kokosowych 50 g masła 2 łyżki cukru masa: 500 g twarogu trzykrotnie mielonego 200 ml śmietany 36% 2 galaretki cytrynowe 500 ml wrzątku posypka(...)małych obrotach z przestudzoną galaretką. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić i delikatnie wmieszać z masą serową. Ostrożnie przelać do tortownicy, tak, by nie naruszyć spodu z wiórków. Sernik umieść w lodówce. Po godzinie posypać wierzch ciasta masą wiórkową wykonaną w ten sam sposób co spód z tym,że 1/2 proporcji. Odstawić ciasto do lodówki do całkowitego stężenia masy
Kolorowa kuchnia ElkiZebrało mi się kilka przepisów na różne słodkości, jedne zdrowe, inne trochę mniej. Zamierzam je systematycznie Wam pokazać, pomiędzy z przepisami wytrawnymi, abyście nie zanudzili się
Fabryka pomysłówDoskonałe ciasto pomarańczowe na biszkopcie z owocami. Najpierw robimy remanent w kuchni żeby zobaczyć co możemy upiec i potem, to już łatwizna. Biszkopt: 6 jaj, szczypta
chleba naszegoSernik na zimno na biszkopcie z dużą ilością truskawek. Pyszne i bardzo wciągające ciasto nie jednemu przypadnie do gustu tym bardziej, że sezon truskawkowy w pełni i trzeba go maksymalnie wykorzystać. Składniki: na biszkopt: 3 jaja 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki drobnego cukru masa serowa: 0,5 kg białego sera 400 ml śmietany 30% 3-4 łyżki mleka(...)żółtku i po każdym dobrze zmiksować. Małymi porcjami dodać przesianą wcześniej mąkę ale wmieszać ją na bardzo małych obrotach miksera lub ręcznie szpatułką. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temp. 160°C około 30-40 minut lub do tzw. suchego patyczka. masa serowa: Twaróg zemleć dwu, trzy krotnie. Śmietanę ubić na sztywno i dodać część cukru pudru
Pysznie & Piękniemusi być wiele, bo niewielka ilość osób, ale grunt by było smacznie i pozostawiło niesamowite wrażenie po sobie. Tort to inna bajka. A co podać oprócz torcika? Wiadomo sernik, faworki... Pyszności słodkości, ale wiem, że są tacy, którzy chcieliby trochę na wytrawnie. Szybka sałatka Z TEGO PRZEPISU , to kwestia kilku chwil i parę godzin w lodówce celem przegryzienia(...)Mają bardzo ciekawy smak, który zauważyli goście "A skąd masz taką ciekawą kiełbaskę? Bo dobra ! " Moją deskę posypałam dodatkowo siekanymi migdałami i położyłam pomidorki koktajlowe z czarnym sezamem. Chleb pieczony był w domu, dzien wcześniej- według dwóch przepisów- podałam obydwa chleby - CHLEB ZIOŁOWY oraz CHLEB ORKISZOWY NA MAŚLANCE Te chleby nieco różnią się od siebie
Z Kuchni Do KuchniMocno czekoladowe wilgotne ciasto i masa serowa, a do tego wiśnie... czy może być coś lepszego? Czekoladowy spód: 200 g gorzkiej czekolady 200 g masła
Słodka Kraina Wypiekówmaliny do dekoracji – takiej kombinacji nie sposób się oprzeć :) Składniki na 6 sztuk o średnicy ok. 8 cm: 120 g herbatników 80 g margaryny 250 g twarogu na sernik (może być z wiaderka) 3 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 jajko 1 łyżka mąki ziemniaczanej skórka z cytryny lub aromat cytrynowy 2 szklanki malin 1 łyżeczka żelatyny(...)sera i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy aromat cytrynowy lub skórkę cytrynową i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Na schłodzone spody nakładamy masę serową i wygładzamy wierzch. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 150 stopni, potem wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki (można włożyć miedzy nie drewnianą łyżkę) i zostawiamy w piekarniku na minimum 30 minut. Czas kiedy tarteletki
Ciastkozercy