pianę z 4 białek. Dodaj kisiel cytrynowy, delikatnie wymieszaj i ułóż ją na jabłkach. Na koniec na pianę z białek zetrzyj zamrożoną część ciasta. Piecz 45 minut w 180 °C grzanie “góra- dół” Jeśli życie daje ci jabłka, zrób szarlotkę Przełom lata i jesieni to czas jabłek(...)już pestka, należy postępować wedle wskazówek a szarlotka wyjdzie przepyszna Nie ma chyba bardziej klasycznego ciasta niż szarlotka, no może w szranki stanąć może tylko sernik (link) . Ale w tym okresie na pewno wygrywa szarlotka. Dlatego dziele się z Wami naszym ulubionym przepisem krok po kroku. Zapraszam
kuron.com.plBardzo, ale to bardzo wilgotne ciasto, pachnące pomarańczą, konsystencją przypominające sernik. Na wierzchu polewa czekoladowa z orzeszkami ziemnymi. 800 g miąższu z dyni 160 g cukru 2 łyżki miodu 4 jajka 100 ml kwaśnej śmietany 180 g mąki kukurydzianej 2 pomarańcze 60 g masła kilka kropli olejku pomarańczowego (jeżeli chcecie aby ciasto pachniało bardzo mocno(...)masło, wszystko razem ubić. Białka ubić na sztywno, następnie dodawać małymi porcjami cukier Białka dodać do masy dyniowej i delikatnie wymieszać. Przelać do formy (ok. 20x24 cm), piec około 50 minut w 180*C. Przestudzone ciasto polać polewą i posypać orzeszkami
Jadło i czytadłoCiasto, które zadowoli osoby lubiące serniki i makowce. Z połączenia sera z makiem, powstało łatwe do przygotowania, bardzo smaczne, lekko wilgotne ciasto. Seromakowiec uwielbiają wszyscy w moim domu i dlatego z wielką przyjemnością go przygotowuję. Do tego ciasta użyłam dobrego, gęstego sera twarogowego i dostępnego w sklepach, suchego maku już mielonego. Jeśli mamy cały mak należy go sparzyć(...)dobrze smakuje polany lukrem, ale jeśli ktoś nie przepada za lukrem, może polać czekoladą lub tylko posypać cukrem pudrem. Ilość składników jest na dużą formę, jeśli takiej nie macie piec w dwóch mniejszych lub ciasto zrobić z 1/2 ilości składników. Składniki: (duża forma 34 cm x 25,5 cm x 7 cm) Masa makowa: 400 g suchego mielonego maku
Kuchcik gotujePyszne ciasto, którego wersji jest niemalże tyle co sernika. W tej wersji wystarczy je upiec 2-3 dni przed jedzeniem. U mnie prosto, tradycyjnie. Trzy kruche spody i budyniowo-maślany krem. A na wierzchu polewa kakaowa o karmelowym posmaku. Mniam. Poziom trudności: łatwe Czas przygotowania: 60 minut Ilość porcji(...)polewę: ü 2 łyżki masła ü 5 łyżek cukru ü 1 łyżka kakao ü 3 łyżki wody Przygotuj: garnuszek dużą blaszkę papier do pieczenia Zaczynamy od przygotowania kremu. Gotujemy budyń , według instrukcji na opakowaniu, z tym, że dodajemy szklankę cukru . Odstawiamy do ostygnięcia. Przygotowanie ciasta zaczynamy od rozgrzania piekarnika na 180°C. Masło rozpuszczamy
Bazując na smakurodzinne uroczystości. Z tego przepisu korzystam od lat ale tym razem wzbogaciłam go o bakalie namoczone w alkoholu i zalane czekoladą. Nadało mu to wykwintności i wyrazistszego smaku. Ten sernik najlepiej smakuje na trzeci dzień po złożeniu a z krojeniem trzeba poczekać minimum kilkanaście godzin, żeby placki odmiękły a ser stężał. *foremka 25*24 cm Składniki: na ciasto(...)Mąkę i sodę przesiać na stolnicę. Dodać masło, jajka, cukier i miód. Zagnieść ciasto i podzielić na trzy części. Każdą rozwałkować na wielkość blaszki i upiec na papierze do pieczenia w 220*C przez około 8-10 minut. Twaróg zmielić w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem. W dużym garnku o grubym dnie roztopić masło z cukrem. Dodać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasernika z brzoskwiniami, upiec sernik kawowy i jak się okazało był to wielki błąd, bo Cynamon uwielbia kawę. Choć zatem miał do wyboru śledzie, pasztet i galaretkę, wybrał sernik :] Tym samym, choć pozbawił mnie kilku kawałków serowej rozkoszy, zaskarbił sobie absolutnie caluteńkie moje serducho i dołączył do mojej osobistej Ligi Sernikowych Skrytożerców! Po takim krótkich wstępie przepis(...)Przepis zaczerpnęłam z bloga Moje wypieki . Lebkuchen 250 g mąki pszennej 85 g zmielonych migdałów 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika 1 łyżeczka zmielonego cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 200 ml płynnego miodu 85 g masła pół szklanki drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki, mąkę, migdały, proszek
Przepysznik - BLW i nie tylkopropos właśnie ciast … Dziś mam dla Was przepis na przepyszne ciasto czekoladowe ( coś ala murzynek ) z dodatkiem gruszek nadziewanych bakaliami ( jak pewnie pamiętacie kiedyś robiłam już sernik z jabłkami nadziewanymi ). Podobne jadłam w zeszłym roku na urlopie i z przyjemnością brałam dokładkę! Niestety nie udało mi się wyciągnąć przepisu od szefa kuchni, więc metodą prób i błędów kombinowałam(...)mąka pszenna – 2 szkl * kakao – 2 łyżki * cukier – 1 szkl * orzechy włoskie – 50 g * olejek do ciast waniliowy – 1 łyżka * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki DODATKOWO: * gruszki – 3 szt * bakalie ( orzechy nerkowca i piniowe, migdały, żurawina, rodzynki ) – 200 g * miód prawdziwy – 4 łyżki * cynamon – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: W rondelku
Ostra na Słodkobloga "moje wypieki" Składniki na ok. 16 sztuk: 440 g mąki pszennej (tym 450) 20 g świeżych drożdży 75 g masła, roztopionego 100 g twarogu (zmielonego na serniki) 2,5 łyżki cukru 0,5 łyżeczki soli 120 g suszonej żurawiny lub rodzynek (opcjonalnie - ja nie dodałam) Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania bułeczek sezam lub mak do posypania(...)objętość. Po tym czasie uformować bułeczki i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 30-40 min. Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka i posypać np. sezamem lub makiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 C przez 10-11 min. lub do ładnego zrumienienia;-) Smacznego
IMPRESJA SMAKURok temu odkryłem, że dynia to jest idealny dodatek lub baza do ciast i każdego roku kiedy jest dużo dyni staram się robić ciasta z
Kuchnia Łukaszaserduszka . Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W niektórych serduszkach wyłożonych na blaszce, robimy otworki serduszkowe mniejszą wykrawaczką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra-dół w 170 stopniach C około 12 minut. Upieczone ciasteczka zostawiamy do wystudzenia. 3). Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i pozostawiamy do wystudzenia. 4). W rondelku podgrzewamy(...)minut. ❤ ❤ ❤ Szukacie więcej przepisów na Walentynki? Koniecznie zobaczcie TOP 3 przepisów na ciasta walentynkowe : 1. walentynkowe ciasto serce . 2. ciasto walentynkowe serduszko . 3. walentynkowy sernik czekoladowy z truskawkami. Na pewno spodobają Wam się te przepisy. A jeżeli szukacie jeszcze innych fajnych inspiracji na ciasta i desery to zapraszam do zakładki SŁODKOŚCI , gdzie na pewno
RITA food channelWiecie, że serniki i ciasta ucierane to zdecydowanie moje ulubione wypieki. Głowa pęka mi od pomysłów na nie i pewnie z chęcią cały blog zapchała bym tylko takimi wypiekami! hehehehe … Dziś mam dla Was przepis na pyszną, ucieraną babkę zebra – dwusmakowa i dwukolorowa. Nieziemsko pyszna, a bardzo łatwa w przygotowaniu. Zawsze z niecierpliwością oczekuję momentu rozkrojenia(...)gazowana – 220 ml * olej – 150 ml * jajka – 5 szt * mąka pszenna – 3 łyżki – do masy * kakao – 3 łyżki – do masy * proszek do pieczenia – 2,5 łyżeczki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając stopiowo cukier. Wrzucamy po jednym żóltku – caly cas ubijamy. Łyżka
Ostra na Słodkorobiłam mazurka... chociaż mazurek uznawany jest za klasyczny wypiek wielkanocny to jakoś nigdy nie skusiło mnie jego zrobienie. W tym roku szukałam pomysły na wypiek inny niż standardowy sernik i makowiec i wpadłam na pomysł zrobienia mazurka na spodzie z mąki migdałowej. A ponieważ zalegała mi w lodówce chałwa więc polewa została zrobiona z mieszaniny chałwy czekoladowej(...)ciasto. Ciasto będzie dosyć kruche. Blachę średniej wielkości nasmarować masłem/ margaryną. Ciasto wyłożyć na blachę i wygnieść na całej powierzchni. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec maksymalnie 30 minut. Ja piekłam 33 minuty i było to stanowczo za długo - ciasto za bardzo wyschło. Po upieczeniu przestudzić. Na początku ciasto było strasznie twarde - myślałam, że będę
Ze smakiem bez glutenuziemniakami, który jest o niebo lepszy od wszystkich innych i zawsze (!) nam wychodzi. Wydaje się dziwne? Może trochę, ale ziemniaków w smaku w ogóle nie czuć. Za to sernik jest puszysty i delikatny. U mnie w połączeniu z kwaśnymi jeżynami - mniam! Składniki: 1 kg twarogu półtłustego 5 jajek 2 szklanki cukru 2 łyżeczki prawdziwego cukru waniliowego 3/4 kostki masła(...)resztą pozostałego cukru (0,5 szklanki). Dodaj do masy serowej i wymieszaj delikatnie łyżką. Wylej połowę ciasta, na to połóż umyte owoce lub rodzynki i zalej resztą ciasta. Piecz w rozgrzanym piekarniku w 160C aż się zezłoci (ok. 30 minut). Wskazówki: Jeśli nie posiadasz maszynki do mięsa, masę spróbuj zblendować blenderem A jakie jest Wasze ulubione ciasto, którego
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńSmaczne , puszyste ciasto do którego nie potrzebujemy miksera ,wystarczy dobry widelec lub trzepaczka.Ciasto szybko i łatwo się robi ,i długo jest miękkie jeśli trzymamy pod
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiDziś zapraszam na tradycyjny sernik wiedeński bez spodu - puszysty, wilgotny, rozpływający się w ustach i nie tylko (czyt. szybko znika z talerza) :), a przy tym jest prosty do zrobienia. Polecam. Składniki (na tortownicę o śr. 26 cm): 8 jajek 1 kg sera twarogowego półtłustego 125 g roztopionego masła 2 szklanki cukru pudru 1 łyżka wody różanej (lub świeżo starta(...)stopione i przestudzone masło, wodę różaną i mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do masy serowej. Masę przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika (drugi poziom od dołu), na dnie piekarnika ustawić żaroodporne naczynie, do niego wlać wrzątek (do połowy wysokości) i piec przez ok. 70 minut. Po upieczeniu wyjąć
Domowa Cookierenka AgiPrzepyszne mini serniczki to świetna, wiosenna propozycja na lekki i niezbyt słodki deser. Kruchy, ciasteczkowy spód, delikatna jak chmurka masa serowa oraz galaretka z malinami i
Mango PapajaSłoneczna niedziela to doskonała okazja, aby upiec ciasto. Na zewnątrz jest już ciepło, słychać śpiew ptaków, a promienie słońca zapowiadają wiosnę, która, mam nadzieję, szybko do
W mojej kuchnimojprzepisna.pl | Pełnoziarniste bułeczki z dżemem Miały być zwykłe pszenne ślimaczki, ale że zabrakło zwykłej pszennej mąki, to powstały bułeczki z dodatkiem mąki razowej. Oprócz tego, że
moj przepis namojprzepisna.pl | Drożdżowe rogaliki z serem Delikatne, puszyste, przepyszne i lekkie rogaliki nadziewane pysznym serkiem. Przepis pochodzi z tej strony . listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic
moj przepis namojprzepisna.pl | Torcik W-Z (Wuzetka) jak z Cukierni Chmielewski Jako dziewczynka oraz nastolatka pomagałam rodzicom w prowadzeniu cukierni założonej przez mojego ojca, Stanisława Chmielewskiego w Lublinie
moj przepis nawzmocni! Trzeba zacisnąć zęby i pruć na przód. A żeby mieć więcej energii i podjadać zdrowe rzeczy podczas uczenia się trzeba coś upichcić. Dzisiaj podaję przepis na sernik o wiele szybszy w przygotowaniu niż poprzedni, równie pyszny i równie niskokaloryczny. Serniczek ten, jest niesamowicie prosty, delikatny i świetny do wzięcia "na wynos". U mnie w domu zniknął w ciągu(...)naturalne bez cukru (ja dałam 3 łyżki, ale można dać więcej) Wszystko prócz kakao miksujemy razem (można wraz z kakao, jeżeli chcemy mieć całe czekoladowe). Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Pół masy serowej wylewamy na tortownicę, do drugiej połowy dodajemy kakao. Mieszamy/miksujemy do uzyskania jednolitego koloru. Dolewamy do tortownicy i widelcem staramy się zrobić artystyczne "kleksy". Przykrywamy folią aluminiową
Be Fit Be Strong"Wspaniały" - taką nazwę nosi ciasto z trzema warstwami: serową, makową oraz z orzechów włoskich. Ciasto jest naprawdę świetne i w pełni zasługuje na swoją nazwę. Każda
Słodka Strona