krajowe morele, chociaż niewielkie to bardzo smaczne. I tak mnie naszło, żeby zrobić sernik. Chciałam, żeby nie był banalny więc wierzch posypałam pistacjami, które uwielbiam. Wyszło ciekawie- delikatny sernik i słone, chrupiące orzechy fajnie ze sobą pasowały. Ciasto ładnie się kroiło i było bardzo podzielne. *foremka 25*34 cm Składniki: na spód: 300 g mąki(...)Składniki masy serowej umieścić razem w misce i krótko zmiksować, tylko do połączenia składników. Morele umyć i pokroić na połówki, wyjąc pestki. Schłodzonym ciastem wylepić dno blaszki do pieczenia (wyścielonej wcześniej papierem). Nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220*C i piec około 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 170*C, blaszkę z ciastem wyjąć
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawymyśliłam, że zrobię donaty jak z amerykańskiego filmu, kolorowe i ozdobione do granic możliwości. Pączki z dziurką na imprezie zrobiły furorę, bo każdy miał już dość pierników i serników, a te jadło się oczami. I tak pączki z dziurką, czy chcę czy nie, pojawiają się co roku na imprezie świątecznej z moimi znajomymi. Pomału stały się naszą małą(...)byłyby szczęśliwe móc zdobić takie wypieki. SKŁADNIKI: CIASTO : - 500 g mąki pszennej typ 480 - 1 paczka drożdży instant - 3 czubate łyżki masła - 1 łyżka puree z pieczonej dyni (opcjonalnie dla ładnego koloru ) - 180 ml mleka - 3 jajka rozmiar L - 150 g cukru pudru - 1 opakowanie cukru waniliowego Delecta POLEWA: - 2 tabliczki białej czekolady
SMYKWKUCHNINa kruchym słodkim spodzie królują orzeźwiające winne jabłka. Kropką nad „i” jest warstwa serowa . Niezwykły smak uzyskuje się małym nakładem pracy. Przygotowanie tego ciasta zajmie kilka
Wanilia i KardamonElegancki truskawkowo-czekoladowy deser, który bez problemu przygotujesz w domu. Niecodzienny kształt i piękny wygląd wielkiej lśniącej półkuli otrzymujemy poprzez przygotowanie go w salaterce, a dzięki
Kulinarna (nie)codziennośćŚwięta zbliżają się wielkimi krokami i pewnie sporo osób przegląda blogi w poszukiwaniu czegoś fajnego na świąteczny stół. Moja propozycja to ciasto miodowe przełożone gotowaną masą
Kuchnia domowa AniPrzepis dla prawdziwych ,,czekoholików", czyli ciasto podwójnie czekoladowe. A tak naprawdę przepis nie tylko dla wielbicieli czekolady, a dla wszystkich łasuchów, bo mało kto mógłby się
Kuchnia ŁukaszaTak, to właśnie ten smak z dzieciństwa - smak placuszków serowych. Dobrze pamiętam, jak będąc w przedszkolu karmiono nas bardzo podobnymi placuszkami na śniadanie. Jak nie dziwnie
Kuchnia Łukaszastworzyliśmy mini serniczki czekoladowe z dodatkiem frużeliny truskawkowej, wykończone bita śmietaną. Smak: wyborny, wygląd: wspaniały, misja: zrealizowana ;) Ilość porcji: 9 mini serniczków Składniki: Na serniczki: 300g twarogu zmielonego na sernik z wiaderka 120g gęstej śmietany 120g gorzkiej czekolady 100g cukru 2 jajka 1 łyżeczka domowego ekstraktu z wanilii Na frużelinę: 120g truskawek mrożonych 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżeczka soku(...)ponownie krótko miksujemy, czekolada nie połączy się do końca z ciastem, może zostać w formie kulek. Formę do muffinek wykładamy papilotkami i nakładamy ciasta prawie po sam brzeg. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 25 minut. Wyjmujemy i pozostawiamy do przestygnięcia na kratce. W miseczce umieszczamy żelatynę i zalewamy łyżka wody, odstawiamy na moment do napęcznienia. W garnuszku umieszczamy
Kolizje Smakówzilustrowane. Wypieki są wypróbowane i zawsze się udają. W książce znajdziemy przepisy idealne na każdą okazję. Między innymi jest tam wiele przepisów na ciasta wielkanocne: baby, mazurki czy serniki. Książka koniecznie powinna się znaleźć w każdej domowej biblioteczce. Poniżej przedstawiam przepis na "Ciasto z jabłkami i orzechami" przygotowane na podstawie książki Siostry Marii: Ciasto z jabłkami i orzechami(...)jabłka. Mieszam. 2. Białka ubijam na sztywną pianę. Dodaję do ciasta. Delikatnie mieszam. 3. Ciasto przekładam do nasmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 26cm. Piekę około 45 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). Książka "Wypieki Siostry Marii" bardzo pozytywnie mnie zaskoczyła. Z racji tego, że uwielbiam piec ciasta będzie dla mnie doskonałą
Tradycyjna kuchnia KasiUwielbiam złotą jesień właśnie za smak i zapach domowej szarlotki, jest moim ulubionym ciastem zaraz po serniku. Złociste ciasto kruche, warstwa jabłeczna z kisielem o zapachu imbiru, bezowa pianka i maliny, całość zgrało się doskonale. Patera…. Właśnie ! Która kobieta nie kocha prezentów ? Chyba nie znam takiej, zawsze chciałam mieć taką z wygrawerowanym własnym imieniem i dzięki firmie My Gift(...)smakowało…wyjątkowo. Składniki: Blacha 25/30 cm Ciasto: 1,5 szkalnki mąki tortowej 1,5 szklanki mąki krupczatki 5 żółtek 25 dag masła ½ szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Warstwa jabłkowa: 1 kg winnych jabłek po obraniu-najlepiej antonówek 1 kisiel słodka chwila rozgrzewjąca Dr.Oetker 2-3 łyżki brązowego cukru z cynamonem 2 łyżki wody Bezowa pianka
Wanilia i Kardamonnaprawdę dobre. Kropką nad i jest tu dodatek świeżej maliny, choćby jednej. Nie rezygnowałabym z tego pomimo, że sezon na te owoce jeszcze daleko przed nami. W przypadku serników trudno jest mi wykrzesać z siebie obiektywną ocenę. Czyli może jednak nałóg? ;) Składniki: 750 g twarogu dwukrotnie mielonego (lub wiaderkowego) 2 jajka 3/4 szkl. cukru cukier waniliowy 2 łyżki mąki(...)kawą. Na dno foremki silikonowej do muffinek włożyć ciastko Oreo (w całości). Następnie jedną łyżkę jasnego ciasta i jedną kawowego. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec ok 30 minut. Schłodzić w lodówce. Maliny z brązowym cukrem gotować na małym ogniu, aż nadmiar płynu odparuje. Przetrzeć przez sito. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder
zadanie-gotowanieposypania: karmel Delecta maczek truskawkowy Delecta kamyczki czekoladowe Delecta Przygotowanie: Pomieszaj ze sobą wszystkie suche składniki na ciasto (mąkę orkiszową, drożdże, cukier trzcinowy/ksylitol, cukier cytrynowy, przyprawę do sernika) Dodaj rozpuszczony, przestudzony olej kokosowy, jajka, kefir i rozgnieciony twaróg. Wyrób ciasto i odstaw do wyrośnięcia na min.1 godz. W tym czasie ugotuj budynie: w szklance mleka rozprowadź proszki budyniowe(...)wyrośniętego ciasta fromuj placki, posmaruj je dżemem malinowym i wykładaj po łyżce budyniu. Uformuj bułki. Posmaruj bułki jajkiem i posyp część karmelem, część maczkiem truskawkowym i część kamyczkami czekoladowymi. Piecz w piekarniku w 150 stopniach piekarnika z termoobiegem przez 25 minut . Upieczone bułeczki wyjmij z piekarnika. Gotowe! Ciesz się uśmiechem swoich najbliższych :). Uwaga: Najlepiej smakują na ciepło
Smiling ShrimpSernik z figami to przepyszna propozycja dla wszystkich, którzy lubią te owoce. Ciasto jest lekkie jak chmurka, bardzo puszyste. Dodatkowo nie zawiera jajek, więc wszyscy Ci, którzy nie mogą ich jeść śmiało mogą wykorzystać ten przepis. Ciasto zrobiłam na kruchym spodzie, w przepisie na kruchy spód wystarczy pominąć żółtko lub zamienić je na łyżkę kwaśnej śmietany. Składniki (na tortownicę(...)gram śmietany 30% 2 łyżki śmietany 12% 5-6 łyżek cukru 1 łyżka cukru waniliowego 30 gram budyniu waniliowego (proszek) 2-3 figi Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia i rozwałkowanym ciastem kruchym. Formę umieszczam w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na 10 minut. W tym czasie mieszamy serek homogenizowany z mascarpone, śmietaną, cukrem i budyniem. Gotową masę wylewam
Mango PapajaSkładniki na 2 spody do pizzy (jeden duży- blaszka taka jak na ciasto sernik, drugi mały- mała okrągła blaszka tortownica) 25 g świeżych drożdży 1,5 szklanki ciepłej wody 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżka oliwy z oliwek 1,5 łyżeczki soli Drożdże rozpuścić w przegotowanej ciepłej wodzie i odstawić na 5 minut. Mąkę przesiać przez sitko, zrobić(...)objętości (około 1 godzinkę). Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią. Podzielić na 2 części. Z nich należy uformować spody na pizzę, pozostawiając grubsze brzegi. (na posmarowaną masłem blaszkę położyłam papier do pieczenia) Na spód wyłożyć sos pomidorowy, oraz ulubione dodatki, piec około 15 - 20 minut w maksymalnej temperaturze piekarnika (250ºC), choć ja dzisiaj piekłam trochę dłużej. Ser nakładać kilka minut przed końcem
ClauditteMissCookingbyło również i tym razem. Przygotowałam na weekend pyszny, tradycyjny sernik z kaszką manną z sezonowymi, polskimi (!) truskawkami. Całość nadawał smaczku mus truskawkowy, który sprawiał, ze sernik był dodatkowo nasączony i słodki. Nic tylko usiąść i delektować się smakiem. Składniki:750 g sera200 masła130 g cukru5 jaj50 g kaszy mannej50 ziemniaczanejłyżka cukru z waniliąSposób przygotowania:Masło wrzucamy(...)żółtkami i mieszamy.Białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli na sztywną, puszystą masę - dodajemy do wcześniej przygotowanej masy i lekko mieszamy.Gotowe ciasto przekładamy do okrągłej formy - wyłożonej papierem do pieczenia ( chyba, że korzystacie z silikonowych form, wtedy to pomijamy.Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 175`C piekarnika i pieczemy około 65-70 minut.Ciasto pozostawiamy do całkowitego wystudzenia - najlepiej na kilka godzin.Truskawki
Słodkie Przyjemnościrazu chcę zaznaczyć, że to nie sernik! :)Jest to ciasto na serowym spodzie- delikatne w smaku, miękkie, z dodatkiem wiśni i słodkim, waniliowym budyniem.Wiśnie mogą być dowolne- świeże, mrożone (należy wcześniej odmrozić i odsączyć) lub z kompotu, można też wykorzystać inne owoce.Część mąki pszennej zastąpiłam mąką orkiszową (dokładnie pół na pół), ale jeśli nie macie/nie lubicie mąki(...)Przepis koniecznie do wypróbowania!!! :)Ciasto serowe:* biały ser półtłusty- 200 g* cukier trzcinowy- 125 g* jajka- 2 szt.* olej- 9 łyżek* mleko- 4 łyżki* mąka- 500 g* proszek do pieczenia- 2 łyżeczki* sól- szczypta* wiśnie- około 700 gMasa budyniowa:* budyń śmietankowy- 2 opakowania** mleko- 700 ml* wanilia- pół laski * cukier trzcinowy- 5 łyżek (jeżeli budyń jest z dodatkiem cukru
Kraina Miodem Płynącadużo lepiej …;) Udało mi się jednak stworzyć kilka – w miarę dobrych mam nadzieję – przepisów jak ten Sernik jabłkowo-gruszkowy z karmelizowaną gruszką czy ten Jeżynowy sernik na zimno. Dzisiaj kolejna moja propozycja to ciasto czekoladowe z masą kokosową z dodatkiem wiśni w alkoholu :)! Zdecydowanie są to moje smaki! Ciasto czekoladowe jest dość zwarte i bardzo(...)pianę, pod koniec miksowania dodawać po trochu pozostałego cukru (około 1/3 szklanki). Białka ubite połączyć delikatnie z czekoladową masą. Przelać do tortownicy o średnicy 23 cm. wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około godziny (do suchego patyczka). Studzić na kratce. 2. Masa. Mleko i mleczko kokosowe połączyć. Odlać 1 szklankę płynu
UgotujmyTo.plTarta wyszła przepyszna, dawno nam tak ciasto nie smakowało jak to :) Kruchutki i bardzo maślany spód, nadzienie z serka waniliowego i mrożone owoce to przepyszne połączenie
Gotowanie...to proste !Mam dzisiaj dla Was przepis na cos odchudzonego:) Przepis pochodzi ze strony Honoraty Skarbek , której poczynania bardzo ostatnio śledzę;) Zapraszam na jej stronę... http://www.honorata-skarbek.com/ Składniki
Anioły w kuchni