najbardziej proste propozycje: Ciasta: Pyszny piernik pszczelarza Makowiec na kruchym cieście Czekoladowiec na orzechach Marmoladnik Makowiec z jabłkami Puchaty sernik Helenki Sernik bardzo puszysty Sernik czekoladowy na pierniku Mięsa na obiad: szynka z dzika z warzywami potrawka z królika z warzywami wieprzowina po żołniersku gulasz z indyka z papryką i marchewką kurczak z zielonym groszkiem kurczak(...)sałatka z kurczakiem w gyrosie i żurawiną sałatka z ananasem i selerem naciowym sałatka z kurczakiem i ananasem sałatka z kukurydzą i selerem naciowym Mięsa do chleba: pieczeń rzymska z żurawiną boczek pieczony z jabłkiem klops mięsny z pieczarkami klops z boczku i szynki szynka pieczona klops z jajkiem chudy klops z czosnkiem karczek zapiekany w keczupie
Proste Potrawykiedy wysłuchałam audycji ( już kiedyś wspominałam) gdzie bohaterem był starszy Pan, Mistrz Cukiernictwa. Mający na koncie masę nagród i to z całego świata. Ów mistrz powiedział, że..napowietrzanie sernika jest bez sensu. Jest to tak ciężka masa, że te wszystkie piany, są zbędą fatygą. Ponieważ z prawami fizyki się nie dyskutuje. Powiedział jeszcze jedną ciekawą rzecz, wysypywanie formy(...)wysypujemy mąką lub wiórkami. Wylewamy 60% masy, a do reszty dodajemy kakao i kleksami układamy na białej masie. Wierzch posypujemy połamanymi biszkoptami i lekko dociskamy dłonią. Pieczemy około godziny w 180 stopniach. Po wyłączeniu piekarnika, nie uchylamy przez 10 minut, następnie robimy małą szczelinę i pozostawiamy tak na godzinę. Teraz wyjmujemy z formy, kładąc stroną
Dieta moja pasjaorzechów ziemnych Herbatniki kruszymy na drobny proszek. Masło wkładamy do małego garnuszka i roztapiamy. Po przestudzeniu łączymy z herbatnikami. Powstałą masą wykładamy dno tortownicy (24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. W rondelku podgrzewamy mleko. Dodajemy do niego połamaną w kostki czekoladę i mieszamy aż do jej roztopienia. Po lekkim przestudzeniu dodajemy ryż. Mieszamy i wykładamy na herbatnikowy spód. W misie(...)Mleko podgrzewamy. Dodajemy masę krówkową, cały czas mieszając trzepaczką, aż się rozpuści. Dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia. Na koniec dodajemy posiekane orzechy. Całością zalewamy masę serową. Sernik owinięty folią wstawiamy do zamrażarki na noc. Źródło
Smaki Na Talerzunieco je rozdrobnić, dodać daktyle i olej i nadal blendowa do uzyskania lepiącej się masy. Wylepić formy na tarty (na dno można włożyć kółko wycięte z papieru do pieczenia) i wstawić do zamrażarki do czasu aż masa stężeje i będzie można wyjąć tarty (można pomóc sobie np. patykiem do szaszłyków tak jak my :P). KREM Z AWOKADO Awokado obrać(...)szans przeżyć bo był zbyt dobry :P) Do tart włożyć plasterki słodkiego banana i wycisnąć kwaskowy krem z awokado. Całość udekorować owocami i zajadać :) Zainspirowane przepisem na sernik z awokado od Kasi
Candy PandasCiasto ,,Makowa Panienka", to właśnie te które zagości w tym roku na moim stole świątecznym. Miękkie, wilgotne blaty ciasto biszkoptowego z makiem, kokosem i mączką migdałową
Kuchnia ŁukaszaPo małej przerwie powoli wracam do blogowania... Na początek mam dla Was przepis na pyszne łaciate ciasto, zapewne przez wielu z Was dobrze znane:) Podaję przepis
Z miłości do słodkościmojprzepisna.pl | Owsiane ciasteczka z dżemem z aronii Ciasteczka, które podbiły serca mam podczas warsztatów chustonoszenia, prowadzonych przez Kasię Smardzewską w ramach spotkań Klubu Wesoła Rodzina . Składniki
moj przepis namojprzepisna.pl | Gryczane ciasteczka z orzechami Ciasteczka bez glutenu, mleka czy jajek. Zrobione z mąki gryczanej, z dodatkiem orzechów włoskich. Zdrowa przekąska, szczególnie dla dzieci, mój synek
moj przepis naŚwięta zbliżają się wielkimi krokami. Zapewne planujecie już świąteczne menu. Ja dziś proponuję Wam wspaniały tort pachnący piernikiem i pomarańczą. Gwarantuję Wam, że zachwyci on swym
Smakołyki AsiJest to deser, który urzekł nas swoich wyglądem, prostotą w wykonaniu oraz niesamowitym smakiem. Mini serniczki wykonuje się naprawdę szybko, a jedynym ich mankamentem jest
Kolizje SmakówPyszne, mięciutkie, z kruchą skórką pałki z kurczaka, to idealny posiłek na codzienny obiad lub kolację. My z rodziną takie pałeczki uwielbiamy podane z domowym
Kuchnia ŁukaszaJestem wielkim fanem ciast czekoladowych. A brownie to jedno z moich ulubionych wypieków zaraz po serniku. W dzisiejszym przepisie chciałbym zaprezentować Ci inną odsłonę tego znanego na całym świecie ciasta. Brownie w wersji wegańskiej jest do zrobienia i dziś możesz się o tym przekonać korzystając z mojego przepisu. Co lepsze, osoby które nie używają białego cukru ucieszą się, bo cała(...)czekolady + 6 dodatkowych kostek 2 dojrzałe banany 20 szt. suszonych daktyli 1 szklanka płatków jaglanych 3 łyżki mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 4 łyżki oleju rzepakowego + dodatkowo, forma pieczenia do ciast, papier do pieczenia, mix orzechów do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Daktyle zalej wrzątkiem tak, aby w całości były pod wodą i odstaw. Płatki jaglane zmiksuj w malakserze na mączkę
kulinarnyJaraczej nie mrożone, żeby nie puściły za dużo soku). Zapiekanka nie jest słodka, można podać z ulubionym dżemem, miodem. Upiekę ją ponownie, gdy znów najdzie mnie ochota na kawałek sernika;) Zapiekanka twarogowa z jabłkami Składniki: 300g twarogu półtłustego 100ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru 2 duże jajka 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki kaszy(...)obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki. Do żaroodpornej formy (u mnie 18x25cm) wlać masę serową, na wierzchu ułożyć kawałki jabłek, posypać płatkami migdałowymi. Formę wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 35 minut w temp. 170stC (termoobieg), masa serowa na środku musi być ścięta. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika przez ok 20 minut. Podawać na ciepło. Smacznego
Obiad gotowyZapraszam na pyszny kremowy sernik Składniki 1 kg dobrego białego sera najlepiej swojskiego 6 jajek 250 g miękkiego masła 2 szklanki cukru pudru 2 budynie waniliowe 1 bita śmietana śnieżka 1 cukier waniliowy 1 szklanka mleka 4 łyżki bułki tartej sok z 1/2 cytryny starta skórka z cytryny masło(...)miksować, dodawać partiami ser i mleko potem dodać budyń cytrynę i tartą bułkę.Na koniec połączyć delikatnie powstałą masę z ubitymi białkami wylać na przygotowaną blachę 35/25 cm piec w piekarniku ustawionym na 180 stopni ok 1 godziny Polać dowolną polewą
W królestwie smaków Beatykocham Święta dziękuję mojej Mamie. To ona przekazała mi wszystkie tradycje. To dzięki niej umiem sprawić, że na wigilijnym stole stoi 12 potraw. To dzięki niej znam zapach makowców, serników i ciasta chałwowego. Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao Krem chałwowy: 500 ml śmietany(...)pszenną, ziemniaczana i kakao przesiewamy przez sitko. Partiami dodajemy do masy i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Gotową przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 20 cm. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 160*C do tzw. suchego patyczka (około 25-30 minut). Po upieczeniu tortownicę upuszczamy na podłogę z wysokości około
VioletoweKucharzenieCiasto, które łączy w sobie smak sernika i piernika jednocześnie, wilgotne, nie za słodkie a do tego smak brzoskwiń. Mimo, że gościło na moim świątecznym stole uważam że doskonale nadaje się do upieczenia także już po świętach. Jest dość szybkie w wykonaniu i myślę że każdego zachwyci ten smak. Przepis znalazłam tutaj. Składniki na ciasto: 4 szklanki mąki(...)łyżeczka przyprawy do piernika Wszystkie składniki zagniatamy razem do chwili połączenia się składników. Ciasto dzielimy na trzy części. Każdą cienko rozwałkowujemy i wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 170 st. C przez ok 20 minut( na złoty kolor). Masa serowa: 1 kg dwukrotnie zmielonego twarogu lub tak jak u mnie gotowy ser "z wiaderka
Słodka Kraina WypiekówBardzo wilgotne i słodkie ciasto z kwaskowatymi śliwkami. Ciasto czekoladowe nie zawiera tłuszczu, bo.... zapomniałam dodać. Nie miało to jednak wpływu na jego smak, a i
Czerwień i błękitO tym cudownym przepisie przypomniałam sobie w weekend, kiedyś bardzoooo często robiłam takie ciasto, opublikowałam przepis dawno temu o TUTAJ , jednak wczoraj go zmodyfikowałam zwiększając ilość
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćChyba nikt nie ma wątpliwości, że kocham omlety :D Jestem raczej znudzona zwykłym ''plackiem'' z patelni, więc wymyślam różne inne opcje. Tak było z naleśnikami
fitolarun.blogspot.compieczenia. Na wierzch wykładamy czerwone porzeczki obrane z szypułek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (lub 170°C z termoobiegiem) i pieczemy przez 30 minut. Pod koniec pieczenia ubijamy pozostałe dwa białka. Gdy będą sztywne, dosypujemy pół szklanki cukru i miksujemy przez ok. 3 minuty. Wyłączamy mikser i dodajemy mielone migdały (lub np. orzechy laskowe, ja po prostu mielę(...)chyb... Czekoladowy ganache z wiśniami Czekoladowy ganache z wiśniami to elegancki deser, który prz... Babka piaskowa - najlepsza, bardzo wilgotna Babka piaskowa to ciasto idealne do kawy czy herbaty. Często... Sernik z sosem malinowym Sernik z sosem malinowym to wysoki, bardzo puszysty i delika... Post Niemieckie ciasto z czerwonych porzeczek pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuOryginalny, smaczny, orzeźwiający i lekki torcik owocowy. Biała warstwa sernika na zimno, arbuzowy mus galaretkowy i delikatny biszkopt. W sam raz na upalne dni:) Jeśli użyjemy gotowych biszkoptów też będzie smacznie i jeszcze szybciej. Pomysł zaczerpnięty ze starego numeru gazetki "Przyślij przepis". Użyłam pół na pół serka waniliowego i naturalnego, ciasto było mniej słodkie. Arbuzowy mus potrzebuje dość dużo czasu(...)znajdziecie również u: Dagmary , Mal Gosi składniki: biszkopt: 4 jaja 2 łyżki zimnej wody 1 szkl cukru 2/3 szkl mąki pszennej 1/3 szkl mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia arbuzowy mus: miąższ z niedużego arbuza 2 łyżki żelatyny galaretka truskawkowa masa serowa: 500 g sera homogenizowanego waniliowego 400 ml śmietany kremówki 2 łyżki żelatyny Jaja ubić z wodą
6niebokrótkimi spodenkami, nie nadążamy… Gorące dni i parne noce sprawiają, że jemy już prawie tylko surowe owoce i warzywa. Wszystkie nasze zimowe hasztagi #glutenfull #obiadrobotnika czy ukochany #sernik spadły mocno w ratingach. Leżymy, przeglądamy zdjęcia jedzenia i nic. Lato. Boskość. Sezonowość. W tym roku lipiec upływa nam pod znakiem czereśni i polskich moreli. Żeby zupełnie nie umrzeć(...)oliwek Soczewicę płuczecie i gotujecie w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzacie, studzicie i blendujecie. Dodajecie pieprz, gałkę muszkatołową, 2 jajka, mieszacie i przekładacie do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładacie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i wyjmujecie po 45-50 minutach. Studzicie, kroicie na plastry i podajecie z sałatą wymieszaną z połówkami czereśni, pokrojonymi w kostkę morelami, listkami mięty
GRUBY WAŁEK