babeczki, do 3/4 ich wysokości. W każdą napełnioną foremkę wkładamy po kilka truskawek. Posypujemy odrobiną posiekanej czekolady. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy 30 minut, w 180st. Babeczki podajemy po przestygnięciu, opcjonalnie oprószone cukrem pudrem. Sernik z kokosową pierzynką Sernik inny niż wszystkie dotychczasowe na blogu. Inny, bo zrobiony z twarogu półtłustego, a nie Zielony koktajl z rzeżuchą Kolejna
NiePieprz.plciasta kruchego stosujemy dwie zasady tj. nakłuwanie i podpiekanie. Nakłuwanie ciasta kruchego ma zapobiec wybrzuszenia ciasta podczas pieczenia. jeśli pieczemy placki będące spodem do sernika, szarlotki podpiekamy je przed nałożeniem masy do pieczenia około 10 minut, a następnie przestudzamy lub schładzamy całkowicie. w ten sposób ciasto nie namoknie od później nałożonej masy, unikniemy zakalca, a ciasto zachowa swą kruchość
Ciastka - domowe słodkościpieczenia i opcjonalnie biszkoptami. Masę przelać do formy i ostrożnie, ale energicznie - stuknąć nią o blat stołu (aby z ciasta usunąć zbędne bąbelki.) Sernik piec (w rozgrzanym piekarniku) z parą wodną (**) przez 45-60 minut w 175 stopniach. (Posiadam piekarnik gazowy.) Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem i ozdobić wg uznania. (*) Kawałki czekolady umieścić w metalowej miseczce. Miskę
Di gotujeboki posmarować kremem 7. Na boki i wierzch układać truskawki w plasterkach. Schłodzić w lodówceod około 20 minut do 1 godziny. Smacznego :) Zobacz także: Bułki słodkie z truskawkami Sernik truskawkowy bez pieczenia
KreatywnePinyrabarbarem i imbirową kruszonką Muffiny z truskawkami rabarbarem Muffiny z rabarbarem Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe Lody rabarbarowe Domowe lody truskawkowe z karmelizowanym rabarbarem Sernik z rabarbarem na zimno Tarta z rabarbarem Czas przygotowania: 120 minut Proporcje na formę o średnicy 22 cm Składniki Ciasto: 200 g mąki pszennej 120 g zimnego masła pokrojonego w kostkę 100 g cukru pudru
Kulinarne przygody Gatitymango to deser dla leniucha - sam się robi :). Mango można zastąpić lub połączyć z innymi owocami. Czas przygotowania:15 minut + chłodzeniePorcje: 2 Składniki:500 g sera naturalnego (mielonego, na sernik),1 duże mango,5-6 łyżek nasion chia,1 łyżeczka ekstraktu wanilii,Syrop agawy, ksylitom lub stewia do smaku,listki stewii do przybrania.Przygotowanie
SzczyptaSmaQzmielone orzechy i dodałam kolendrę mieloną firmy Skworcu. Zapach podczas pieczenia nie do opisania :). Kruche ciasto samo w sobie mega pyszne :) Inspiracja : książka " Serniki, szarlotki. makowce" Wymiary foremki : średnica 26 cmCzas pieczenia : 30 minut + 30 minutTemp. pieczenia : 180 C ; 150 CSkładniki: 1 i 3/4 szkl. mąki pszennej 150 g masła 3 żółtka 5 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka
Słodkości i nie tylkoTortownica będzie prawie pełna, ale nie ma obaw nic nie wypłynie, bowiem ciasto gwałtownie nie rośnie. I teraz chyba najważniejsze, czas pieczenia: sernik wkładamy do nagrzanego do 100*C piekarnika i pieczemy 80 minut, na termoobiegu. Następnie zwiększamy temperaturę do 125*C i dopiekamy jeszcze 50 minut( też termoobieg). W drugim etapie ciasto lekko wyrasta, tylko trochę
Smaczne ZdroweNastępnie połączyłam z białym serem (u mnie był to niemielony twaróg chudy), dodałam wiórki. Tak powstałą masę wylałam na surowe ciasto czekoladowe. Sernik wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piekłam przez 60 minut. Po wystudzeniu, posmarowałam go pozostała masą czekoladową i na min. 2 h wstawiłam do lodówki, aby polewa stwardniała. SMACZNEGO! Pozdrawiam smacznie i słodko! Karmel
W kuchni Karmel-itkiSernik tylko na słodko? Nie! Ten jest idealnie puszysty, idealnie marchewkowy. Idealnie smaczny. Wygląda i smakuje nieziemsko. Nada się zarówno na obiad jak i na kolacje. Ten sernik pokochają wszyscy. Delikatna nuta marchewki oraz jajko. Brzmi idealnie, prawda? Składniki: CIASTO: 250 g mąki 1/2 łyżeczki soli 12 i 1/2 dag masła 50 g tartego parmezanu jajko kilka łyżek(...)nagrzanym do 190 st C przez 20 minut. Przygotowujemy farsz: Marchewki ugotować do miękkości z dodatkiem cukru. Zblendować marchewkę. Dodać śmietankę, parmezan, twaróg, jajka. Doprawić solą, pieprzem i gałka muszkatołową. Wylać masę na podpieczony spód. Piec przez 40 minut w temp. 180 st C. Wystudzić. Majonez wymieszać z jogurtem. Posmarować sernik. Dodać pokrojone jajka ugotowane
Kuchnia w oparachczarnego bzu. Jeśli jeszcze macie gdzieś zachomikowaną buteleczkę - nie zawahajcie się jej użyć! Serniczek smakuje latem i wakacjami, jest świeży, lekki i delikatny. Spróbujcie, zanim otuli nas jesień... Sernik waniliowo-jogurtowy z owcami i bzową galaretką Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) spód: 100 g ciastek digestive 30 g masła masa serowa: 400 g serka kremowego(...)wstawić do lodówki na 60 minut. Morele i czereśnie przekroić na połówki, usunąć pestki. Owoce ułożyć na serniku. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia masy serowej. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Wodę zagotować, dodać syrop, wymieszać, zdjąć z palnika. Odcisnąć żelatynę, dodać do wody z syropem, wymieszać. Ostudzić. Tężejącą galaretkę wylać na sernik. Wstawić na noc do lodówki. Smacznego
Pożeraczka, czyli raz adobrzeminut, w samym swetrze i nie zamarzłam. Wiosna idzie!Tym optymistycznym akcentem chciałabym zacząć wpis o najdziwniejszym serniku, jaki udało mi się do tej pory przygotować. Bo, będąc w Polsce, nadrobiłam zaległości i zakupiłam kilka gazet, między innymi Pieczenie jest proste, nr 2/2012. Muszę przyznać, że ten numer wyjątkowo przypadł mi do gustu, bo pełen jest przepisów na leciutkie serniki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeczym samym jeszcze smaczniejszy! 👌 Włoskie dania znane są z prostoty, tak też jest w przypadku sernika Bellini, zaledwie z kilku składników można 'wyczarować' i smaczny i urzekający wyglądem deser. sernik, tortownica 23 cm: 1 kg Twarogu Sernikowego z Mascarpone Président 2 galaretki brzoskwiniowe 4 łyżki cukru dodatkowo: 1 puszka brzoskwiń w syropie, około 850 g 1 szklanka białego wina(...)szklanki), wlać wino i doprowadzić do wrzenia. Kolejno odstawić garnuszek, wsypać żelatynę, odrobinę barwnika i mieszać do rozpuszczenia. Ostudzić i wstawić na 30 minut do lodówki, aby lekko stężała. Brzoskwinie pokroić w cienkie plastry. Wyjąć sernik, wierzch ozdobić brzoskwiniami, wlać lekko tężejącą galaretkę. Sernik wstawić ponownie do lodówki, aż galaretka całkowicie stężeje. Przed podaniem ozdobić bitą śmietaną. Smacznego
Kraina Miodem PłynącaPodpiekamy przez ok. 10-15 minut w temp. 180 stopni C. na masę ,,serową": 250 g kaszy jaglanej +/- 2 szklanki chudego mleka (można zastąpić roślinnym) opakowanie (330 g) śmietany 12% (można zastąpić jogurtem) 100 g cukru trzcinowego 2 jajka 2 czubate łyżki masła orzechowego opakowanie proszku budyniowego śmietankowego + kilka/kilkanaście śliwek na wierzch sernika Gotujemy kaszę. Suche ziarna prażymy(...)naszą ,,serową masę" na podpieczony spód. Na wierzchu układamy kawałki śliwek (ilość dowolna). Pieczemy przez kolejne 40-50 minut w temp. 180 stopni C. Zostawiamy do przestygnięcia. Na początku mogą być trudności z rozkrojeniem ciasta, dlatego trzeba odczekać min. godzinę. Sernik przechowujemy w lodówce. Najlepiej smakuje polany odrobiną roztopionej, gorzkiej czekolady
Kuchnia EllieSernik z wiśniami Zapraszam dzisiaj na pyszny sernik z wiśniami . Przepis znalazłam w książce Dr Oetkera jednak troszkę go zmieniłam . Sernik jest mięciutki , rozpływający się w ustach :) przygotowany na spodzie herbatnikowym .Jeśli wam się podoba to zapraszam po przepis :) Składniki :250g serka mascarpone500 g sera białego śmietankowego150 g cukru5 jajek 1 cukier wanilinowy Dr . Oetkera(...)serową wyłożyć na spód herbatnikowy i wyrównać. Piec w temp 180 st około 50 minut Do garnka przełożyć wiśnie , dodać 1 szkl wody, 1 /2 szkl cukru i cukier wanilinowy , gotować około 10 minut , następnie wsypać dżemix i wymieszać. Letnią masę wiśniową wyłożyć na zimny sernik. Odstawić na 1 godzinę do stężenia
Sama słodycz i szczypta chili