pieczenia o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masą ciasteczkową wylepić dno formy. Formę włożyć do lodówki na czas przygotowywania sernika. Żelatynę wsypać do rondelka. Zalać odrobiną wody (tylko do przykrycia żelatyny) i odstawić na kilka minut do napęcznienia. Po tym czasie podgrzać ją lekko na niewielkim ogniu aż do rozpuszczenia (nie gotować!!). Odstawić na bok do przestygnięcia. Żelatyna(...)spodem. Wlać masę jogurtową, wyrównać wierz i wstawić ponownie do lodówki na kilka godzin do stężenia. Wybraną galaretkę rozpuścić w odpowiedniej, podanej na opakowaniu ilości wody. Przestudzić. Na zastygniętym serniku jogurtowym ułożyć ulubione owoce. Zalać częścią galaretki i wstawić do lodówki do stężenia. Na stężoną galaretkę ułożyć kolejną warstwę owoców i znowu zalać częścią galaretki. Czynność powtarzać do wykorzystania wszystkich
olalacookingłączymy ciastka z masłem. Wysypujemy masę do tortownicy i równą warstwą uklepujemy – mnie najwygodniej robi się to dnem szklanki. Uklepany spód sernika schładzamy w lodówce. Żelatynę zalewamy 3 łyżkami zimnej wody i zostawiamy do napęcznienia. Po 10 minutach zalewamy ją wrzątkiem, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i studzimy. Nie gotujemy i nie podgrzewamy już bardziej żelatyny, bo to niszczy jej żelująco(...)połowę zostawiamy w misce. Truskawki myjemy, osuszamy, pozbawiamy szypułek i blendujemy lub drobno rozgniatamy widelcem. Łączymy z pozostałą masą serową i wylewamy od środka na białą masę. Sernik chłodzimy przez minimum 7-8 godzin, najlepiej jednak schłodzić go przez noc. Podajemy deser zaraz po wyjęciu z lodówki, udekorowany świeżymi sezonowymi owocami – truskawkami, czereśniami, porzeczkami, jeżynami i listkami mięty
Karo in the Kitchennieodpartą ochotę na ciasto ze śliwkami - postanowiłam dłużej nie zwlekać i je upiekłam :) Dodatkowo zachęciło mnie apetyczne zdjęcie i mała ilość składników potrzebna do jego wykonania. Jak na dobry sernik przystało ciasto jest wilgotne i odpowiednio słodkie, a zarazem lekko kwaśne (za sprawą owoców). Poza sezonem oczywiście użyjcie śliwek mrożonych lub możecie dodać inne, Wasze ulubione owoce :) Składniki(...)serze ułożyć połówki śliwek (skórką do dołu). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na pierwsze 15 minut, a następnie temp. obniżyć do 160 stopni i piec jeszcze przez ok. 40 min. Wystudzony sernik posypać cukrem pudrem. Smacznego
MyCookBook.plTruskawkowy sernik na zimno Truskawkowy sernik na zimno to lekki, pożywny oraz smaczny deser. Idealny dla wszystkich łakomczuchów, nawet tych na dietach redukcyjnych. Składniki: - ser twarogowy chudy - 5 kostek - truskawki - 0,5 kg - żelatyna - 20 g - jogurt naturalny - 1 opakowanie (200 g) - miód (3 łyżki) lub stewia - ciasteczka owsiane(...)rozpuścić w gorącej wodzie, a następnie dolać do masy twarogowej. Truskawki zmiksować. Połowę masy twarogowej wylać do tortownicy, odstawić na 15 minut do lodówki. Do kolejnej części dodać truskawki, dokładnie zmiksować, a następnie wylać na pierwszą część masy. Sernik odstawić na kilka godzin do lodówki. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, polać ciasto. Smacznego
Fit-aminajesteśmy w trakcie przygotowań do świąt, więc mam dla was sernik. Ja osobiście nie wyobrażam sobie świąt bez sernika. Na takie okazje nie żałuję czasu ani składników. Sernik królewski chyba zna każdy u mnie jednak będzie to wersja świąteczna. Do masy serowej bowiem wkrada się obłędna nuta marcepanu, która podbita została nutką pomarańczy oraz anyżu. Ciasto kruche(...)dzielimy na dwie równe części. Ścieramy pierwszą część do formy prostokątnej, wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy. Podpiekamy spód przez 20 minut w 180 st C Wylewamy masę serową i ścieramy na wierzch drugą część ciasta. Sernik pieczemy przez 1 godzinę w 170 st C. Po u pieczeniu zostawiamy go w piekarniku uchylając drzwiczki
vaniliowoczekoladowarumowy Składniki na polewę: - 1,5 szklanki mleka skondensowanego niesłodzonego - 200g czekolady gorzkiej (70 – 80% kakao) - 1,5 opakowania galaretki (dałam z owoców leśnych) Ciasto zagniatamy dzień przed pieczeniem sernika. Suche składniki (mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy na tarce. Palcami łączymy starte masło z mąką na grubą kruszonką. Dodajemy żółtka, śmietanę(...)minutach obniżamy temperaturę do 120°C i pieczemy dalej przez 90 minut. Po upieczeniu zostawiamy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach przez godzinę. Po godzinie wyjmujemy brytfannę z tortownicą. Wystawiamy tortownicę z brytfanny z wodą i stawiamy na kratce. Kiedy sernik całkowicie wystygnie zdejmujemy worek, a następnie odpinamy obręcz, zdejmujemy z boków paski papieru do pieczenia. Szykujemy polewę czekoladową. Czekoladę
mojewypiekiinietylkoschłodzić) 1/2 szklanki cukru pudru laska wanilii 1 łyżka żelatyny w proszku (opcjonalnie) Dodatkowo: 1 galaretka truskawkowa 150 g herbatników Odmierzałam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml. Jak przygotować sernik z truskawkami bez pieczenia? Rozmrożone truskawki zagotować z cukrem i sokiem z cytryny. Gotować do czasu, aż będą miały jednolity kolor i nie będzie widocznych surowych truskawek. Po ugotowaniu(...)wystudzoną, ale jeszcze płynną masę truskawkową z rozmieszanymi galaretkami. Masę serową powoli wylać do formy wyłożonej herbatnikami i wstawić na 20 minut do lodówki. Na częściowo zastygnięty ser z truskawkami wyłożyć ubitą śmietanę i udekorować kawałkami stężałej galaretki. Sernik wstawić do lodówki na co najmniej 5 godzin, aby całkowicie zastygł. Bita śmietana: Śmietanę ubić na sztywną pianę, pod koniec
Kuchcik gotujeUwielbiam maliny i nic na to nie poradzę. Latem zjadam je garściami, a zimą delektuję się ich zapachem w deserach i nie tylko:) Sernik kokosowo-malinowy to czysta poezja smakowa. Polecam Wam bardzo. Przepis znalazłam w bardzo starym wydaniu "Świat Kobiety". Składniki na formę o średnicy 26 cm: Ciasto: 250 g mąki pszennej; 150 g masła; 100 g cukru(...)piekarnika nagrzanego do temperatury 175 st.C i piecz około 1 godziny. Następnie wyłącz piekarnik i pozostaw w nim ciasto około 10 minut, aby "odpoczęło". Potem wyjmij i ostudź. Ostrym nożem oddziel brzegi ciasta od tortownicy. Wyjmij z formy. Sernik podawaj posypany wiórkami kokosowymi. Jeśli lubisz, możesz go posmarować polewą z gorzkiej czekolady. Moje uwagi: Jeżeli będziesz mieć trudności
In my kitchenLubicie serniki? – jeśli tak, to ten oto wspaniały sernik z kulkami orzechowymi musi zagościć na Waszej liście „do zrobienia”. Jest na klasycznym, kruchym spodzie. Środek to wilgotny, mokry a zarazem puszysty ser, którego smak podbijają orzechowe kulki. Polany czekoladowym ganache, udekorowany według uznania, cudownie się prezentuje i wielu zachwyci. Koniecznie wypróbujcie… I choć do Świąt mamy jeszcze(...)gorzkiej czekolady 150 ml śmietany kremówki Śmietankę podgrzewamy do wrzenia. Zdejmujemy z palnika. Wrzucamy połamaną czekoladę. Odstawiamy na 2 minuty. Po tym czasie mieszamy, do rozpuszczenia się czekolady. Odstawiamy do ostygnięcia, lekkiego zgęstnienia. Polewamy zimny sernik. Dekorujemy wedle uznania. The post Sernik z Kulkami Orzechowymi appeared first on Made
Made By Mom And SonPyszny sernik,z moimi ulubionymi malinami,teraz pełno ich w ogrodzie więc musiałam je wykorzystać-a ten zapach cieplutkiego ciasta .....mniam, Idealny do popołudniowej kawki-polecam Składniki: Ciasto: 270 g mąki 125 g margaryny 2 żółtka 50 g cukru pudru 1 łyżka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg sera z wiaderka sernikowego(u mnie Mój ulubiony(...)wylewamy na podpieczony spód, na wierzch nakładamy równomiernie maliny. Piec przez 60-65 minut w temp. 170 stopni. Studzimy w lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Strona Główna / Słodkości / Ciasta z owocami / Sernik z malinami Sernik z malinami Ciasta z owocami , Serniki , Słodkości
Swojskie jedzonkoKilka kropel aromatu cytrynowego Wykonanie ciasta: Wszystkie składniki wymieszać, zagnieść i podzielić na dwie części jedna nieco większa od drugiej. Obie części włożyć do woreczków i włożyć na 30 minut do zamrażalnika. Po tym czasie większą część ciasta zetrzeć na tarce na dużych oczkach jarzynowych, ułożyć na blaszce o wymiarach 25x38cm. Wykonanie masy: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli(...)niej można ułożyć owoce maliny, brzoskwinie lub porzeczkę u mnie truskawki. Ale równie dobrze smakuje bez dodatków. Do złudzenia przypomina sernik lecz w smaku jest to lekka, delikatna pianka. Na górze starkować drugą, mniejszą kulkę ciasta piec ok.50 minut w 180 stopniach do zezłocenia się ciasta. Po upieczeniu pozostawić ciasto do wystygnięcia przy lekko uchylonych drzwiczkach. Kroić po całkowitym
W garach u Gosiwilgotne ciasto czekoladowe połączone z białym serem, którego wykonanie zajmuje mniej niż 15 minut – nie licząc oczywiście czasu pieczenia. Swoją nazwę zawdzięcza poduszeczkom z ciasta czekoladowego, które powstają po zrobieniu ‘kratki’ z masy serowej. Bardzo podobnym do tego ciasta jest dość popularny sernik Izaura , który różni się sposobem wylania masy serowej na ciasto oraz dodatkiem polewy
Kulinarne Przebojeśmietankę: 2 śmietanki typu ,,Śnieżka'' 300 ml zimnego mleka 3 płaskie łyżki żelatyny spożywczej 5 łyżek gorącej wody Wykonanie pysznego sernika gotowanego: 1. Masa serowa: Masło lub margarynę przekładamy do miski, wsypujemy oba cukry i ucieramy przez kilka minut, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy, na koniec dodajemy ser i dokładnie ucieramy. 2. Gotowanie masy serowej(...)Masę serową przekładamy do garnka i gotujemy około 10 minut cały czas mieszając, najlepiej jest to robić taką rózgą do ubijania jajek. Budynie rozpuszczamy w mleku i pod koniec gotowania wlewamy do masy serowej, energicznie mieszamy, żeby nie zrobiły nam się grudki, ja budynie wlewam stopniowo i mieszam. 3. Przekładanie: Blaszkę o wymiarach około 21 x 25 cm wykładamy papierem
Izabelawkuchniowoców truskawek i czereśni do dekoracji sernika sposób przygotowania Twaróg i serek mascarpone wyjmujemy z lodówki na 2-3 godziny przed przygotowaniem sernika, aby miał temperaturę pokojową Maliny wkładamy do rondla dodajemy cztery łyżki cukru i smażymy przez 7-10 minut. Następnie dodajemy do owoców 1,5 szklanki wody, 3 łyżki żelatyny i całość mieszamy(...)wodą, żelatyną i cukrem. Masę serową wylewamy do tortownicy i znów całość schładzamy. Na wierzch stężałego sernika wylewamy pozostałą część malinowej galaretki , dekorujemy owocami czereśni, oraz truskawek i znów wkładamy do lodówki. Po kilku godzinach sernik kroimy rozkładamy na talerze i podajemy
Miód i pieprz