czarnego bzu. Jeśli jeszcze macie gdzieś zachomikowaną buteleczkę - nie zawahajcie się jej użyć! Serniczek smakuje latem i wakacjami, jest świeży, lekki i delikatny. Spróbujcie, zanim otuli nas jesień... Sernik waniliowo-jogurtowy z owcami i bzową galaretką Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) spód: 100 g ciastek digestive 30 g masła masa serowa: 400 g serka kremowego(...)wstawić do lodówki na 60 minut. Morele i czereśnie przekroić na połówki, usunąć pestki. Owoce ułożyć na serniku. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia masy serowej. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Wodę zagotować, dodać syrop, wymieszać, zdjąć z palnika. Odcisnąć żelatynę, dodać do wody z syropem, wymieszać. Ostudzić. Tężejącą galaretkę wylać na sernik. Wstawić na noc do lodówki. Smacznego
Pożeraczka, czyli raz adobrzeminut, w samym swetrze i nie zamarzłam. Wiosna idzie!Tym optymistycznym akcentem chciałabym zacząć wpis o najdziwniejszym serniku, jaki udało mi się do tej pory przygotować. Bo, będąc w Polsce, nadrobiłam zaległości i zakupiłam kilka gazet, między innymi Pieczenie jest proste, nr 2/2012. Muszę przyznać, że ten numer wyjątkowo przypadł mi do gustu, bo pełen jest przepisów na leciutkie serniki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeczym samym jeszcze smaczniejszy! 👌 Włoskie dania znane są z prostoty, tak też jest w przypadku sernika Bellini, zaledwie z kilku składników można 'wyczarować' i smaczny i urzekający wyglądem deser. sernik, tortownica 23 cm: 1 kg Twarogu Sernikowego z Mascarpone Président 2 galaretki brzoskwiniowe 4 łyżki cukru dodatkowo: 1 puszka brzoskwiń w syropie, około 850 g 1 szklanka białego wina(...)szklanki), wlać wino i doprowadzić do wrzenia. Kolejno odstawić garnuszek, wsypać żelatynę, odrobinę barwnika i mieszać do rozpuszczenia. Ostudzić i wstawić na 30 minut do lodówki, aby lekko stężała. Brzoskwinie pokroić w cienkie plastry. Wyjąć sernik, wierzch ozdobić brzoskwiniami, wlać lekko tężejącą galaretkę. Sernik wstawić ponownie do lodówki, aż galaretka całkowicie stężeje. Przed podaniem ozdobić bitą śmietaną. Smacznego
Kraina Miodem PłynącaPodpiekamy przez ok. 10-15 minut w temp. 180 stopni C. na masę ,,serową": 250 g kaszy jaglanej +/- 2 szklanki chudego mleka (można zastąpić roślinnym) opakowanie (330 g) śmietany 12% (można zastąpić jogurtem) 100 g cukru trzcinowego 2 jajka 2 czubate łyżki masła orzechowego opakowanie proszku budyniowego śmietankowego + kilka/kilkanaście śliwek na wierzch sernika Gotujemy kaszę. Suche ziarna prażymy(...)naszą ,,serową masę" na podpieczony spód. Na wierzchu układamy kawałki śliwek (ilość dowolna). Pieczemy przez kolejne 40-50 minut w temp. 180 stopni C. Zostawiamy do przestygnięcia. Na początku mogą być trudności z rozkrojeniem ciasta, dlatego trzeba odczekać min. godzinę. Sernik przechowujemy w lodówce. Najlepiej smakuje polany odrobiną roztopionej, gorzkiej czekolady
Kuchnia EllieSernik z wiśniami Zapraszam dzisiaj na pyszny sernik z wiśniami . Przepis znalazłam w książce Dr Oetkera jednak troszkę go zmieniłam . Sernik jest mięciutki , rozpływający się w ustach :) przygotowany na spodzie herbatnikowym .Jeśli wam się podoba to zapraszam po przepis :) Składniki :250g serka mascarpone500 g sera białego śmietankowego150 g cukru5 jajek 1 cukier wanilinowy Dr . Oetkera(...)serową wyłożyć na spód herbatnikowy i wyrównać. Piec w temp 180 st około 50 minut Do garnka przełożyć wiśnie , dodać 1 szkl wody, 1 /2 szkl cukru i cukier wanilinowy , gotować około 10 minut , następnie wsypać dżemix i wymieszać. Letnią masę wiśniową wyłożyć na zimny sernik. Odstawić na 1 godzinę do stężenia
Sama słodycz i szczypta chiliowocową kołderką:) W taki właśnie sposób uzyskałam lekki jak puch sernik z truskawkowym akcentem. * tortownica o średnicy 21 cm Składniki: na sernik: 750 g sera na sernik 5 jajek 200 g masła 120 g cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej na piankę truskawkową: 350 ml śmietanki kremówki 400 dżemu truskawkowego -najlepiej domowego(...)sztywno i delikatnie połączyć z masą serową. Przelać do foremki i piec w 180*C około 15 minut, zmniejszyć temperaturę do 160*C i piec jeszcze około 45 minut. Po upieczeniu zostawić na chwilę w uchylonym piekarniku a następnie wystudzić. Wystudzony sernik przenieść na dno większej tortownicy (użyłam 26 cm) i zapiąć obręcz, wyścielić boki folią spożywczą. Połowę dżemu
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniachciałby wprowadzić do swojego życia chociaż odrobinkę letniej rozkoszy i na kilka minut w pełni oddać się słonecznym promieniom? Niestety nie zapewnię Wam wakacji w samym środku tej jesiennej zimy, ale mogę sprawić, że na chwilę poczujecie niezwykle orzeźwiającą lekkość wakacji. Sernik, który dzisiaj pragnę Wam zaprezentować to prawdziwa perełka. Może i zachwalam każdy opublikowany przeze mnie(...)Łyżeczkę żelatyny rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody i dodajemy do naszego musu. Niewielką ilość rozprowadzamy po wierzchu już ostudzonego sernika, tak aby powstała cieniutka warstwa. C iasto wkładamy do lodówki na min. 1 godzinę przed podaniem. Sernik podajemy z pozostałym musem, truskawkami i wiórkami kokosowymi. Smacznego! 🌸 ✩✩✩ Instagram | Facebook
Kuchnia EllieCheesecake ChristmasSkładniki.50 dag twarogu4 jajka3/4 szklanki cukru pudru1 laska wanilii1 łyżeczka skórki cytrynowej1/2 szklanki rodzynek1/3 kostki masła1/2 łyżki mąki ziemniaczanej1/2 łyżki kaszy manny1/2 łyżki mąki
Kulinarny karnet Christopheraciasta znajdziecie w zakładce CIASTA. Szczególnie polecam sernik nowojorski Spód 170 g herbatników 50 g masła Herbatniki pokruszyć drobno, masło roztopić i wszystko wymieszać. Powinna powstać masa przypominająca mokry piasek. Wyłożyć ciastka na dno tortownicy o średnicy 24 cm i lekko docisnąć. Podpiec w piekarniku w 180 stopniach około 10 minut. odstawić do wystudzenia. Masa serowa(...)piekarnika na sam spód wstawić blaszkę napełnioną wodą, a wyżej tortownicę z serem. Piec w temp 170 stopni około 70-80 minut. Zostawić do wystygnięcia w piekarniku, a następnie schłodzić w lodówce. Brzegi posypać cukrem pudrem. sernik kajmakowy
O kuchni z uczuciemubijamy na sztywną pianę. Żółtka dodajemy do masy kawowej i delikatnie łączymy z pianą. Masę przelewamy do formy i pieczemy ok. 60-70 minut - do suchego patyczka.Przestudzone ciasto smarujemy serkiem i dekorujemy borówkami. Lekki sernik kawowy z borówkami
Czarnawisienkapierwszy upiekłam sernik z dodatkiem puree z dyni. Spód zrobiłam z herbatników i dodałam do smaku przyprawę do piernika. Świetnie się to skomponowało smakowo. Ogólnie sernik bardzo polecam, ja jestem pozytywnie zaskoczona. Mam nadzieję, że i was smak zaskoczy. Porcelana Bogucice z kolekcji Weronica Platin i Gemis . Składniki: Spód: 250 g herbatników 130 g masła 2 łyżki(...)składników. Masę serową wylać na herbatnikowy spód. Włożyć do piekarnika nagrzanego z termoobiegiem(góra-dół) na 170 stopni i piec około 70 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, lekko uchylić drzwi piekarnika i pozostawić sernik jeszcze około godziny w piekarniku. Sernik wyjąć z piekarnika, odpiąć obręcz z tortownicy i ostudzić. Najlepiej całą noc. * Twaróg do sernika musi
Ala piecze i gotujeSernik na kruchym spodzie z rodzynkami i kandyzowaną skórką pomarańczową będzie idealnym wypiekiem nie tylko na świętą, ale też na co dzień do popołudniowej kawy! Składniki: ciasto: 500g mąki, 250 g masła, 2 łyżki cukru pudru łyżeczka proszku do pieczenia, 2 żółtka, łyżka jogurtu masa twarogowa: ok 1,8 kg sera z wiaderka(...)podpieczone ciasto. Na wierzchu układamy pozostałe ciasto. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 55 minut- wierzch ciasta będzie rumiany. Wyłączamy piekarnik, zostawiamy w nim jeszcze przez 20 minut ciasto -NIE OTWIERAJĄC drzwiczek. Po tym czasie uchylamy piekarnik i studzimy sernik (po około godzinie możemy wyciągnąć). Całkowicie wystudzony wkładamy na noc do lodówki. mieszamy cukier puder
Lena Gotujeubijamy na pianę dosypujemy budyń, delikatnie dokładamy pianę z białek całość przekładamy na ciasteczkowy spód i wstawiamy do piekarnika na ok 40-45 minut po upieczeniu zostawiamy w piekarniku do ostygnięcia przygotowujemy lukier i polewamy sernik Smacznego
Luźna KuchniaSernik z rodzynkami, na kruchym cieście. Ciężki, twarogowy, a jednocześnie delikatny, z wyczywalnym lekko cytrusowym posmakiem. Składniki: na blachę 40x25cm ciasto: ok 350 g mąki, 220 g masła, 2 łyżki cukru pudru, opakowanie cukru z pomarańczą, łyżeczka proszku do pieczenia, 3 żółtka, łyżka śmietany 12% masa twarogowa: ok 1,5 kg sera z wiaderka, 250 g cukru, opakowanie cukru(...)kratkę. roztrzepanym żółtkiem z mlekiem smarujemy wierzch ciasta. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 55 minut- wierzch ciasta będzie rumiany. Wyłączamy piekarnik, zostawiamy w nim jeszcze przez 20 minut ciasto -NIE OTWIERAJĄC drzwiczek. Po tym czasie uchylamy piekarnik i studzimy sernik (po około godzinie możemy wyciągnąć). Całkowicie wystudzony wkładamy na noc do lodówki. Rano przygotowujemy lukier:mieszamy
Lena Gotuje