Mazurek jest jednym z najbardziej lubianych i tradycyjnych wypieków, które goszczą na wielkanocnych stołach. Oprócz serników i babek cieszy się ogromną popularnością. To niziutkie ciasto jest nie tylko wyjątkowo pyszne, ale też proste do przygotowania. Dzisiaj przygotowałam mazurek z masłem orzechowym , lekko posiekanymi fistaszkami, suszonymi daktylami i polewą czekoladową. Pycha! Po inne wielkanocne przepisy zapraszam tutaj Składniki: Kruche ciasto(...)też przykleić za pomocą białka). Ciasto (razem z papierem!) przenosimy na blaszkę do pieczenia, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy około 25 – 30 minut. Studzimy. Nadzienie: Masło orzechowe miksujemy z cukrem pudrem i śmietaną kremówką. Następnie rozsmarowujemy na upieczonym cieście, posypujemy lekko posiekanymi orzeszkami ziemnymi i posiekanymi daktylami. Delikatnie dociskamy. Polewa czekoladowa: W rondelku
Oryginalny smakPołączenie chrupiących orzechów zatopionych w karmelowym kremie z kremową, mleczną czekoladą, delikatną serową masą i kruchym ciastem tworzy fantastyczną całość, której ciężko się oprzeć! Jest to jeden z tych serników, który zawsze znika pierwszy i po którego dokładkę zawsze wszyscy sięgają! W tym przypadku absolutnie nikt nie zwraca uwagi na kalorie! Idealny do popołudniowej kawy, na przyjęcie, szaloną imprezę albo(...)Ciastka kruszymy w blenderze na piasek, dodajemy kakao, cukier puder i roztopione masło – wszystko razem mieszamy, a następnie wylepiamy dno i boki tortownicy – odstawiamy na ok. 20 minut do mrożenia. KREM CZEKOLADOWY: Masło roztapiamy ze śmietanką nad kąpielą wodną, dodajemy posiekaną czekoladę oraz czekoladowe płatki Delecta i mieszamy do uzyskania kremowej masy. Wylewamy na schłodzony, kruchy spód
Ostra na SłodkoDziś znów u mnie sernikowo i do tego zdrowo śniadaniowo. Tak sobie wymyśliłam, że można by zjeść sernik na śniadanie i to wcale nie musi być tłusty, kaloryczny sernik, ale coś lekkiego i pysznego. Koniecznie musicie wypróbować, bo danie łatwe i szybkie, do tego można przygotować na wieczór i zabrać ze sobą do pracy. Za nim przepis podzielę(...)masłem i posypujemy płatkami owsianymi. Pomarańcza obieramy, kroimy w plastry i układamy na płatkach. Na pomarańcza wykładamy masę serową i wyrównujemy. Wierzch dekorujemy pomarańczą i rodzynkami. Pieczemy ok 35 minut
Cynamonowe szczęścieNiedługo już święta, a przed nami dużo pracy, gotowania, pieczenia. Lubię świąteczną atmosferę, ubieranie choinki, zapachy pieczonych ciastek i ciast. Na blogu znajdziecie wiele przepisów na ciasta kremowe, pierniki, serniki, makowce itp. Ciasto 40 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 250 ml mleka 1/2 łyżeczki soli 3 żółtka 100 g roztopionego masła 400 g mąki pszennej (plus 2 łyżki(...)farsz wzdłuż dłuższego brzegu. Zwinąć w rulonik i lekko spłaszczyć. Pociąć na kawałki o szerokości 5 cm . Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nakryć ściereczką i odczekać 20 minut aż paszteciki urosną. Każdy posmarować delikatnie mlekiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C na złoty kolor. paszteciki z pieczarkami
O kuchni z uczuciemŚledzie na wigilię Dzisiaj mam dla Was przepyszne śledzie, które robiłam już przedwczoraj na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia, teraz się marynują już w lodówce. Wiadomo im
SMYKWKUCHNICiasto idealne dla fanów brownie i serników. Połączenie mocno czekoladowego, zwartego ciasta z puszystą masą serową to kompozycja wręcz idealna i z pewnością warta wypróbowania w naszych domach. SernikoBrownie - Składniki: Masa Brownie: 150 g czekolady deserowej 100 g czekolady mlecznej 200 g masła 4 duże jajka 300 g cukru 125 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli cukier waniliowy Masa Sernikowa(...)serową, a na nią kleksami wykładamy masę brownie. Za pomocą patyczka na powierzchni ciasta wykonujemy "esy floresy". Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy przez ok. 50 minut, po czym wyłączamy piec i pozostawiamy ciasto w piekarniku na kolejne 50 minut. Ciasto wyjmujemy z formy dopiero po całkowitym ostudzeniu. SernikoBrownie tuż przed podaniem możemy oprószyć cukrem pudrem
Słodka StronaSernik to ciasto, obok którego nie da się przejść obojętnie. A obok takich małych, uroczych serniczków to już zupełnie awykonalne :) Czekoladowy spód, waniliowa masa serowa, delikatny mus truskawkowy, słodkie borówki i świeża mięta - czy do szczęścia potrzeba czegoś więcej ? :) SKŁADNIKI (ok. 20 mini serniczków) spód 150g herbatników 2 łyżki kakao 80g masła masa serowa 450g serka kanapkowego/ ricotty(...)spodu i ugniatamy. Na spód wylewamy po ok. 2 łyżki masy, tak aby sięgała do 3/4 wysokości foremek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na ok 35-40 minut. Po tym czasie wyjmujemy serniczki i studzimy. Truskawki z cukrem miksujemy na gładką masę (jeśli truskawki są kwaśne można dodać więcej cukru). Kremówkę ubijamy na sztywno. W 50ml gorącej wody
DefinicjaSmakuzrobieniu sernika zostało mi trochę białek, więc... czas na bezy:) Moje początkowe doświadczenia z bezami kończyły się często niepowodzeniem, ale odkąd trafiłam na przepis w "Palce lizać" wychodzą zawsze. Zapraszam do wypróbowania, na pewno się nie zawiedziecie. Składniki: 1 szklanka białek 2 szklanki cukru (nie pudru), daję o 1/3 mniej kilka kropel soku z cytryny 1 łyżka kakao(...)nakładać masę na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę - na podaną w przepisie ilość składników będą potrzebne dwie blaszki. Bezy wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 ° C i po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 120 ° C (z termoobiegiem odpowiednio 140 ° C i 105 ° C) . Piec przez 1 godzinę 30 minut, po upływie tego czasu wyłączyć piekarnik, ale go nie otwierać
Domowa Cookierenka AgiSernik szybki i prosty w przygotowaniu ;) oczywiście dietetyczny, dzięki dużej ilości białka można powiedzieć, że nas odchudza ;) bo jak wyczytałam: Białko odgrywa bardzo ważną rolę w procesie odchudzania. Ten makroskładnik posiada największą „moc" sycącą, a także generuje największy wydatek energetyczny związany z jego trawieniem spośród pozostałych składników żywności Przyda mi się to, bo czas konkretnie zabrać(...)STEWIĘ miksujemy masę serową wykładamy do blaszki pokrytej papierem do pieczenia brzoskwinie myjemy, przekrawamy na pół i układamy na serze, wciskając je w ciasto pieczemy przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i pozostawiamy tam do wystygnięcia najlepiej smakuję na zimno SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćsernik. Pieczony, bo już bardzo dawno właśnie takiego u mnie nie było. Na samych białkach, które zostały po sosie, a które dodatkowo ubiłam; dlatego jest to najdelikatniejszy, najlżejszy sernik pieczony, jaki na blogu znajdziecie. Po prostu rozpływa się w ustach. Intensywnie kokosowy, pachnie zniewalająco. Bialutki, świetnie komponuje się z czerwienią truskawek. Dzięki ananasowym kwiatom prezentuje się wręcz widowiskowo(...)przez 2 godziny, w połowie suszenia obrócić. Jeszcze plastyczne plastry przełożyć do formy na muffiny, żeby uformować płatki. Suszyć w 100 st. C. przez 30-60 minut, aż przestaną być miękkie. Ostudzić w piekarniku. Przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce do 3 dni (potem mogą zacząć łapać wilgoć). Ciastka pokruszyć, wymieszać z wiórkami i rozpuszczonym i przestudzonym masłem. Formę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJeżeli przepadacie za lekkimi i wilgotnymi sernikami a w dodatku lubicie kakao to ten sernik jest właśnie dla Was. Dzięki mascarpone nie jest ciężki ani zbity i wręcz rozpływa się w ustach. Przepis znalazłam na blogu u siostry i zmodyfikowałam go po swojemu. To co zabieracie się za pieczenie? ;) Składniki na blaszkę o wymiarach 25x35cm: ciasto(...)serową. Masę wylać na warstwę potartego kakaowego ciasta, wyrównać i na wierzch zetrzeć na grubym tarle równomiernie drugą połowę schłodzonego ciasta. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok 65 minut. Po upieczeniu studzić w otwartym piekarniku
Ze smakiem i z pasjąKasza jaglana ciąg dalszy… Tym razem zapiekana w cukinii, z porem, pomidorami, papryką i żółtym serem. Przepyszne, zdrowe, pożywne. Czego można chcieć więcej??? *Dla
moj przepis naKasza jaglana ciąg dalszy… Tym razem zapiekana w cukinii, z porem, pomidorami, papryką i żółtym serem. Przepyszne, zdrowe, pożywne. Czego można chcieć więcej??? *Dla
moj przepis naSero-jogurtowiec wzbogaciłam wspaniałą marmoladą od Stovit. To dzięki niej ciasto ma charakterystyczne pęknięcia. Składniki: (u mnie forma kwadratowa 24×24) Na ciasto: 450 g sera na sernik* 1 jogurt tupu greckiego naturalny 400 g 4 jajka L 1 szklanka cukru 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 150 g masła lub margaryny 1 łyżka (z górką) mąki(...)marmolady. Część marmolady podczas pieczenia wniknie w ciasto. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 210 stopni piekarnika (grzanie dół, bez termoobiegu, środkowy poziom). Nasz sero-jogurtowiec pieczemy około 45 minut, aż ciasto zacznie się rumienić z wierzchu a boki odchodzić od formy. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika. Ciasta nie wyciągamy od razu. Zostawiamy je na 20 minut
Słodkie okruszkiCiasto drożdżowe i sernik bez spodu, to te ciasta, które da się odchudzić na tyle, aby nie były wielką bombą kaloryczną, a nadal smakowały jak ciasto. Ogólnie, wszystko da się zmodernizować do pewnego stopnia, ważne aby nie przekroczyć pewnej granicy, za którą z potrawy zostaje tylko nazwa. O ten wypiek poprosiła mnie Osoba , z tego co wiem(...)dodajemy olej,sól, żółtka i pracujące drożdże. Łyżką ( drewniana, metalowa jest zimna, a ciasto tego nie lubi) mieszamy dokładnie składniki. Nie trzeba tego długo robić, wystarczy 1 - 2 minuty. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość, ponownie chwilę mieszamy i przekładamy do blaszki. Przykrywamy i zostawiamy aby wyrosło. Podrośnięte ciasto smarujemy białkiem, układamy cząstki ananasa
Dieta moja pasja