utłuczone goździki w moździerzu kilka kropel ekstraktu waniliowego NADZIENIE Z SERA: 2 łyżki kremówki 2 łyżki cukru pudru ok. 150 g gładkiego serka śmietankowego lub na serniki 4-5 kropel ekstraktu waniliowego POSYPKA NA WIERZCH : 1 łyżka cukru zwykłego 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu DODATKOWO: 2 op. ciasta francuskiego - zimne, z lodówki 1 roztrzepane jajo Brzoskwinie mieszamy z przyprawami korzennymi(...)farsz nie wypadnie podczas pieczenia. Trójkąty układamy na papierze do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy mieszanką cukru z cynamonem. Pieczemy w 205°C przez ok 15-18 minut, aż będą złote. Po ostudzeniu, można ciasteczka polać lukrem lub cukrem pudrem. Przepis na lukier tu >> Ja zrobiłam z połowy porcji, czyli 5 łyżek cukru pudru i 2 łyżki
Calzonella.commacie takie ciasta, które znikają praktycznie zanim się pojawią? W moim domu jest to właśnie sernik śmietankowy. Przepis na to cudo znalazłam w zeszycie mojej mamy. Zapisany odręcznie na jakiejś karteczce, włożony między kartki, zupełnie nie zwracał na siebie uwagi. Pierwszy raz zrobiłam go, ponieważ w lodówce zalegały mi spore ilości twarogu i duży kubek śmietany. Wyszedł wspaniały! Zjedliśmy(...)dosypać cukier waniliowy i budyń. Dokładnie, ale nie za długo zmiksować. Wylać na ciasto. Na wierzch zetrzeć drugą część dobrze schłodzonego ciasta. Piec w 160'C około 50-60 minut. Wystudzić w piekarniku, wierzch można posypać cukrem pudrem
Cakes By Kejtdzieciństwa pamiętam kilka ciast, które mama robiła na imieniny, urodziny i inne rodzinne eventy - metrówka, królewiec, sernik czarno biały i karpatka. Jako, że karpatka to ulubione ciasto mojego męża próbowałam już kilka przepisów na nią jednak ten wydaje się być idealny. Wszystko robi się naprawdę szybko a efekt(...)margaryną. Garnek ściągnąć z pieca i mieszając energicznie (najlepiej łyżką drewnianą), dodać mąkę. Garnek postawić z powrotem na piecu i gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, około 2- 3 minut. (Ciasto ma być jednolite i ładnie odchodzić od garnka). Ciasto pozostawić na chwilę do ostygnięcia. (Najłatwiej przełożyć do miski lub innego garnka, wtedy szybciej ostygnie, ale nie musi całkowicie
cucinarePuszysty biszkopt i niebanalna masa: serowo ryżowa tworzą wyśmienite ciasto na różne okazje a owoce są kropką nad "i "Deser na ciepłe dni. Składniki: Ciasto: 3
Wanilia i KardamonI jak to w święta, nie dobrze że w spiżarce leży tyle dobroci :). Bo nie można się im oprzeć, ale co zrobić, wytańczy się wszystko
Moje pyszne gotowanieciasto w lecie to tylko sernik na zimno z bitą śmietaną, borówkami i masą z czarnych porzeczek. Czysta rozpusta ;-) Sernik przygotowywałam już jakiś czas temu z okazji imienin męża, był zachwycony ;-) ZAPRASZAM! SKŁADNIKI: NA MASĘ NR 1 KOLOR BIAŁY: - 250 g serka chudego białego - 200 g jogurtu greckiego - 3 łyżki płaskie żelatyny - 4 łyżki borówek amerykańskich - kilka ziaren(...)cukru, i jedną łyżeczkę mąki ziemniaczanej, zagotuj, wystudź) Śmietanę ubij na sztywno dodaj śmietan-fix. Wyłóż na torcik. Polej frużeliną porzeczkową i posyp borówkami. Wstaw do lodówki na 30 minut. Gotowe! KTO MA OCHOTĘ? ;-) ZAPRASZAM! BUZZZIAKI! SMACZNEGO! ZAPRASZAM NA FACEBOOKA SMYKWKUCHNI
SMYKWKUCHNINiedawno podałam Wam przepis na murzynka . Resztki tego pysznego ciasta (oczywiście cudem uchowane:)) wykorzystałam jako podstawę do mini serniczków. Masa serowa jednak nie jest na bazie
Z miłości do słodkościŚwięta, święta i po świętach, w związku z tym pora na regularne przedstawianie Wam moich tegorocznych wypieków świątecznych :) Dzisiaj sernik z bezą orzechową, który zobaczyłam w programie Pani Ewy Wachowicz i wyglądał tak apetycznie, że postanowiłyśmy go wypróbować i faktycznie warto było :) Składniki: Ciasto: - 30 dag mąki - 10 dag cukru pudru - 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)sztywna, dodajemy zmielone orzechy, mąkę i bułke tartą. Mieszamy delikatnie i przekładamy na masę serową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na około 1 godzinę i 30 minut. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i z uchylonymi drzwiczkami trzymamy w nim ciasto przez około 30 minut
Zainspirowana w kuchniPrzepis na tą pyszną tartę dostałem od cioci jakich 3 lata temu. Nigdy nie miałem go zapisanego do zeszytu, a jako, że nie robiłam tej tarty
Kuchnia ŁukaszaWykonanie sernika na prawdziwym, domowym biszkopcie jest dużo bardziej czaso- i pracochłonne niż na spodzie z biszkopcików czy kruchych ciastek. Ale uzyskany smak jest wspaniałą nagrodą za trudy. Ciasto w wykonaniu jest proste i nie powinno sprawić trudności nawet największym laikom kuchennym. W przedstawionym przepisie zrobiłam biszkopt bezglutenowy. Z owoców wykorzystałam truskawki i mrożone maliny. Ale można(...)ubitej piany. Delikatnie wymieszać całość i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem tortownicy. Ciasto rozprowadzić równomiernie po formie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, bez termoobiegu, na 25 minut. Po upieczeniu biszkopt wyjąć i wystudzić. Zajmuje to ok 30 minut. Przygotować masę sernikową. Galaretkę rozpuścić w 200 ml gorącej wody i odstawić do całkowitego wystygnięcia. W momencie, kiedy będzie zimna
Ze smakiem bez glutenuBardzo delikatny ,piankowy sernik .Jeśli lubicie serniki na bazie serka Philadelphia , lub jogurtu greckiego to ten jest troszkę podobny,ale jeszcze bardziej rozpływa się w ustach .Moja rodzina zachwycona!. Składniki: tortownica 20 cm 5 jajek ,temperatura pokojowa 200 g białej czekolady 300 g serka kremowego typu Philadelphia (Nie sprawdzi się tu ser wiaderkowy o zbyt płynnej konsystencji(...)zewnątrz podwójną warstwą folii aluminiowej . Wstawiamy ja w naczynie żaroodporne nalewamy do niego wrzącą wodę do 1/3 wysokości tortownicy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 20 minut, nastepnie temperaturę zmniejszamy do 160 stopni i pieczemy kolejne 20 minut.Ciasto pozostawiamy po upieczeniu w zamkniętym piekarniku na 15 minut. następnie oprószamy cukrem pudrem .Smacznego. Jeśli ciasto jest płynne
Ladylaura.Ciasta wytrawnego, odświeżającego i efektownego. Takiego, który będę miała ochotę upiec jeszcze raz. Powstał dzisiaj. Uwielbiam kiedy stworzony w myślach plan realizuje się z efektem, który przerasta moje wyobrażenia. Sernik dyniowy. Obłędnie pomarańczowy z kontrastującym czarnym spodem. Świeży i lekki. Gdzie tkwi zagadka? W magii składników. W musie z pieczonej dyni, orzeźwiającej limonce, delikatnej ricottcie(...)uzyskania gładkiej masy. Na koniec dodajemy mus z dyni oraz mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie mieszamy. Masę serową przelewamy do tortownicy. Pieczemy w temperaturze 150 stopni Celsjusza ok. 70 minut. Zróbcie go koniecznie! Smacznego
Kuchnia Pani Wiosnyinne spotkanie w gronie najbliższych chcielibyśmy zaserwować coś, co sami będziemy mogli zjeść (w niewielkich ilościach!) . Przecież nie samymi galaretkami człowiek żyje. W diecie wątrobowej należy zapomnieć o sernikach na żółtkach, cieście francuskim czy kruchym na maśle. Jednak, jak już wcześniej wspomniałam, biszkopty bez żółtek jeść można, dlatego pomyślałam, że stworzę coś co składa się tylko z zalecanych produktów(...)cienkie plasterki, które układamy na wierzchu formy lekko wciskając w ciasto. Wierzch posypujemy szczyptą cynamonu i wstawiamy do nagrzanego do 170 st. C piekarnika i pieczemy około 40 minut (pod koniec zmieniając ustawienia piekarnika na grzanie dolne) do suchego patyczka - ważne aby ciasto się zbyt nie zarumieniło. Studzimy w formie. Po ostudzeniu kroimy na cienkie plasterki. Smacznego
Słodkie Przyjemnościnazwać ciemno-jasne ciasto Izaura. Może kiedyś mówiono murzynek z sernikiem lub sernik z ciemnym ciastem, nie zmienia to jednak faktu że jest pyszne. Wilgotny murzynek, oraz puszysty sernik, polany polewą i posypany wiórkami kokosowymi. I to co w Izaurze najciekawsze nigdy nie wiadomo jak będzie wyglądać, czy ser będzie układać się równo na ciemnym cieście, czy powstaną(...)składniki. Na końcu dodawać partiami sztywną piane z białek i delikatnie połączyć z serem. Do formy przygotowanej do pieczenia wylać ciemne ciasto, a na wierzchu masę serową. Piec 60 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190 C. po upieczeniu polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi. rrarossa@gmail.com
RAROSSAmojprzepisna.pl | Chleb pszenny bez wyrabiania Zachęcona zdjęciami Agnieszki (z blogu marynawkuchni ) zrobiłam ten chlebek i ja :) Osobiście wolę pieczywo z mąki pełnoziarnistej z pestkami słonecznika, dyni
moj przepis na