przypomina sernik, choć masa śmietanowa jest zdecydowanie bardziej delikatna od masy serowej, a i w smaku przypomina bardziej piankę, niż ciężki, wilgotny sernik. Jak każde ciasto lub sernik z masą, do której dodaje się ubitą pianę z białek, także śmietanowiec podczas pieczenia rośnie, a później nieco opada. Jest to normalne i trudne do ominięcia. W zależności(...)należy odciąć od brzegów nożem) - na dno formy zetrzeć na tarce o grubych oczkach połowę ciasta - kruchy spód podpiec w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni przez 10-15 minut, wyjąć z piekarnika, ostudzić - składniki na masę śmietanową powinny być w temperaturze pokojowej - wiśnie umyć, pozbawić pestek, odsączyć z nadmiaru soku - białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając stopniowo
Smakołyki Berenikikalorie! My pozwoliłyśmy dziś sobie na sporą rozpustę. Jako że uwielbiamy serniki (trochę ich na blogu już jest) kolejny raz właśnie on będzie głównym bohaterem naszego wpisu. Sernik z tłustego twarogu z białą czekoladą, do tego figi pokrojone plastry zdobiące jego wierzch. Kawałek takiego "grzechu" polany pięknie bursztynowym i przede wszystkim bardzo smacznym golden syrupem zaspokoi głód(...)tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, ciasto rozwałkowujemy dość cienko i rozkładamy na tortownicy tak, aby zakryć też jej boki. Nakłuwamy gęsto widelcem i wstawiamy do piekarnika na ok. 15 minut, aż się podpiecze i lekko zarumieni. Twaróg (z dodatkiem serka lub bez) mielimy dodając powoli śmietankę do uzyskania prawie gładkiej masy. Dodajemy cukry, skrobię i miksujemy. Następnie wbijamy po jednym
Symfonia SmakówDyni w tym roku mam mniej niż w latach poprzednich. W czasie wrześniowych deszczów zgniły mi owoce odmiany Muscat de Provence. W rezultacie zostały tylko pięknie
Weekendy w domu i ogrodzieWitajcie po przerwie; ) Powracam z moim ulubionym typem ciasta – sernikiem. Z góry przepraszam za jakość zdjęć, ale lampa w starym aparacie lekko fisiuje, a nowy aparat czeka na instalacje sterowników ale obiecuje, że już za jakiś czas fotki będą ładniejsze. Tłumacze się także z dłuższej jak na mnie nieobecności i dziękuję za Waszą troskę- jesteście wspaniali. U mnie wszystko(...)mieszamy. Dodatkowo: cukier puder do posypania WYKONANIE: ciasto kruche – pierwsza połowa ( nakłuwamy widelcem) masa czekoladowa masa wiśniowa + wyrównujemy lekko masa śmietankowa ciasto – druga połowa- ścieramy na tarce pieczemy 55 minut w temp. 175 stopni z termoobiegiem Po upieczeniu zostawiamy w piekarniku do ostudzenia Ewentualnie posypujemy cukrem pudrem, aby było słodsze. Smacznego
Domowe ciastatakie piękne chwile w życiu, że do pełni szczęścia brakuje już tylko czekolady, prawda? I wtedy może pojawić się to ciasto – sernik na czekoladowym spodzie, który zamyka w sobie smak rabarbaru z dzieciństwa – kwaśny posmak przemijającego lata. Rozpieszcza swą twarogową delikatnością, pozwala odpłynąć w czekoladowym aromacie i jednocześnie pobudza lekko kwaśnym rabarbarowym musem. Idealny dodatek do kawy(...)Rabarbar umyj i oczyść z grubych końców. Do garnuszka wrzuć rabarbar pokrojony na dwucentymetrowe kawałki. Dodaj ksylitol i sok z pomarańczy. Zagotuj wszystko i gotuj jeszcze przez około 7 minut tak, by rabarbar był tak miękki, że będzie się rozpadać a część soku się zredukuje. Zmiksuj blenderem dokładnie, by powstał gęsty mus. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza
Eat me! Fit me!siostra Anya, a drugim jej ciastem popisowym był sernik z brzoskwiniami. Druga siostra Ula specjalizowała się w pychotce i wuzetce, brat Adam w serniku i szarlotce na kruchym cieście, a mama w makowcu z masą kawową. Moja specjalność to cappucino i śniegowiec. Każdego roku na święta(...)octem i dodać do masy. • Wymieszać po trochu z mąką i śmietaną, zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na 30 minut. • Ciasto podzielić na 2 części i pokroić w plastry, którymi wyłożyć dwie blaszki prostokątne. Ja nie wałkuję ciasta tylko sklejam plastry. • Ciasto ponakłuwać widelcem. Masa orzechowa • Rozpuścić masło
To co kochamSłodkie Święta Bożego Narodzenia kojarzą mi się z piernikami, sernikami, makowcami i czekoladą, dużą ilością czekolady. Do tego wszystkiego dochodzą kruche ciasteczka i wieczory spędzane na dekorowaniu pierniczków. Tak, w tym roku postaram się aby wszystkie te słodkości wylądowały na moim świątecznym stole. Pomysły już są, szafki wypełnione zostały już produktami które będą mi do tego potrzebne. Pozostaje jedynie(...)koniec dodajemy pokruszone orzechy włoskie. Całość przekładamy do podłużnej prostokątnej formy (20x25) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180`C przez około 30 minut. Studzimy w formie, wierzch dekorujemy polewą czekoladową ( z tego przepisu ) i cienkim plasterkiem cytryny. Smacznego
Słodkie Przyjemnościkaszki manny, z dodatkiem ekstraktu waniliowego. Ten miodownik najsmaczniejszy jest na 2-3 dzień. Więc do jego świątecznego pieczenia należy się zabrać dzień przed Wigilią Bożego Narodzenia, będzie obok sernika i makowca idealnym ciastem dla gości. Tegoroczne Święta w Moim domu będą miały zapach słodkiego miodu, orzechów i smak tradycyjnego ciasta, któremu nie można się oprzeć. Składniki na Ciasto(...)jedną dużą, płytką blachę, która jest na wyposażeniu piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia, na jedną część wyłożyłam masę z orzechami, pieczemy ciasto w temperaturze 180 ˚C przez 15-20 minut. Ciasto studzimy, kroimy na pół. Masa grysikowa: mleko zagotowujemy z cukrem, Gdy zacznie wrzeć dodajemy kaszkę manną. Mieszamy intensywnie trzepaczką, aby nie powstały grudki. Gotujemy na małym ogniu przez kilka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSeromakowiec to świetny przepis na ciasto świąteczne,ale i nie tylko. Super połączenie sernika i makowca w jedno smakuje przepysznie. Seromakowiec jest bardzo lekki i wilgotny. To mój sprawdzony przepis na smaczne i efektowne ciasto. Serdecznie zapraszam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Seromakowiec – składniki: Składniki na ciasto kruche: 1/3 szklanki cukru pudru 1,5 szklanki mąki pszennej 1 żółtko(...)wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić spód blaszki ciastem. Ciasto należy ponakłuwać widelcem. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 st.C i pieczemy tak 18- 20 minut,aż ciasto się zarumieni. ( pieczemy funkcja góra – dół ). Wyciągnąć z piekarnika. Przygotowanie masy makowej: Przygotować miskę, włożyć mak i zalać go wrzątkiem. Przykryć i pozostawić na parę godzin. (dobrze jest zostawić
Olcia gotuje!ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na sernik : 850 g sera półtłustego 2 jaja 3 żółtka 3/4 szklanki cukru 2 szklanki przegotowanego zimnego mleka 1 budyń śmietankowy 1 kisiel cytrynowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)mnie Hershey) LUB domowa czekoladowa polewa o podobnej gęstości WYKONANIE: ciasto kruche + polewamy sosem+ rozsmarowujemy masa sernikowa sos czekoladowy ( wzorek marmurowy) pieczemy 60 minut z termoobiegiem w temp. 170 stopni Studzimy w zamkniętym piekarniku Smacznego
Domowe ciastaWiosna kojarzy mi się z łąką i pierwszymi kwiatami. W oczekiwaniu na wiosnę zapraszam na ciasto pszczółka. Owoce mrożone HORTEX są idealne na czas kiedy nie
Kuchnia w oparachKochani rozpoczynam rewitalizację strony, będzie się dużo działo. Dzisiaj chcę wam przypomnieć jeden z pierwszych wpisów na blogu z odmienionym wizerunkiem. Chodzi o sernik cappuccino. Prawdziwe włoskie cappuccino zawsze mi kojarzy się z pełnią aromatu doskonałej kawy z mlekiem dopełnioną delikatną i puszystą pianką. Połączenie tego wyśmienitego napoju z masą serową i lekką pianką bezową to kwintesencja smaku(...)się wszystkich składników. Pod koniec do masy delikatnie wmieszać garść czekoladowych łezek. 3. Ciasto wyjąć z lodówki, następnie wylać masę serową. Piec w 180 st C przez 50 minut, Na pięć minut przed końcem pieczenia ubić białka wsypując dokładnie łyżka po łyżce cukier, tak aby powstała lśniąca oraz gęsta piana, Przełożyć delikatnie pianę na masę serową równo rozprowadzając
vaniliowoczekoladowaTuż po opublikowaniu zdjęcia tego deseru na Instragramie, otrzymałem dziesiątki pytań na private i w komentarzach z zapytaniem „Kiedy przepis?”. No cóż nareszcie jest - przepis na
Kuchnia ŁukaszaWitajcie po Świętach! Zima zaczęła się na dobre, więc trzeba sobie troszkę poprawić humor lekkim deserem z owocami. Takie serniczki robię często w lecie ze świeżymi
Healthy food explorerMakowiec zawijany to pyszne, ale niestety pracochłonne ciasto. Makowiec po przekrojeniu bardzo oryginalnie wygląda, jest mało słodki i ma bardzo dużo bakalii
KuchniaWeDwoje.pl