Lubię ciasta lekkie i rozpływające się w ustach, a także cieszące oko. Taki właśnie jest ten sernik na zimno. Nazwa smerfetka powstała spontanicznie w związku z jego kolorystyką niebiesko-białą. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)Prostokątną formę o wymiarach 22 na 32 cm wykładamy papierem do pieczenie i wylewamy do niej ciasto. Formę wkładamy do nagrzanego do 175 °C piekarnika i pieczemy około 25 minut. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody, dokładnie mieszamy i studzimy. Biały ser mielimy w maszynce. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę z cukrem i żółtkami. Na koniec dodajemy
Symfonia smakowaMyślę, że ciasto "Seromakowiec" to hit tych Świąt. Połączenia moich dwóch ulubionych ciast- makowca i sernika, na bezglutenowym biszkopcie, z dodatkiem polewy z rozpuszczonych krówek i posiekanymi orzechami laskowymi...Mhmm czego chcieć więcej. Kochani! Dodaję ten przepis dziś abyście i Wy mogli zrobić na Święta to cudowne ciasto. Pragnę jeszcze dodać, że jest to ciasto bez cukru i bez tłuszczu(...)masę dodajemy przesianą mąkę. Całość przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (papier do pieczenia wypuszczamy na zewnątrz tortownicy). Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Następnie studzimy biszkopt. Składniki masy makowej dokładnie mieszamy, dodajemy stopniowo na ubite na sztywno białka i wykładamy na biszkopt. Twaróg mielimy trzykrotnie w maszynce do mielenia
Mango PapajaSłodka masa serowa na kruchym spodzie przełamana kwaśnymi owocami węgierek,to połączenie wspaniale się uzupełnia,będzie słodkim zwieńczeniem rodzinnej uroczystości czy innej okazji..:) Składniki Ciasto na
Wanilia i KardamonUwielbiam serniki na zimno :) Zdecydowanie bardziej niż te pieczone. Moja dzisiejsza propozycja, to sernik z delikatnym, piankowym musem malinowym. Sernik jest taki jak lubię - rześki i nieprzesłodzony. Idealny, gdy mamy ochotę na lekki deser. Najlepiej przygotować go wieczór wcześniej, by całą noc mógł spędzić w lodówce; nabierze wówczas odpowiedniej konsystencji. W sezonie malinowym nie może go zabraknąć(...)mielić ). Zmiksować go jogurtem greckim, cukrem pudrem oraz ekstraktem z wanilii, do połączenia. Żelatynę umieścić w niewielkim garnuszku i zalać zimną wodą, tylko do jej pokrycia. Odstawić na 10 minut do napęcznienia. Następnie garnuszek z żelatyną postawić na palniku i podgrzewać na niewielkim ogniu mieszając, do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Nie doprowadzić do wrzenia! Żelatyna straci wówczas swoje właściwości żelujące. Odstawić
Opowieści z piekarnikaLubicie serniki? Ja wręcz uwielbiam! I czasem mam na niego straszną ochotę ale nie chce piec całej blachy - idealnym rozwiązaniem są takie mini serniczki! Te są z dodatkiem chałwy, na orzechowo-ciasteczkowym spodzie. Przepyszne :) SKŁADNIKI: (ok 8 dużych lub 12 małych sernczków - w zależności od foremek) Spód: 100 g mieszanki ciastek i orzechów (ja użyłam herbatniki i pokruszone orzechy(...)serową wyłożyć na ciasteczkowo-orzechowy spód (prawie na równi z krawędzią foremki). 4. Piec 30 min w piekarniku nagrzanym do 150*C. Po upieczeniu zostawić na ok 5 minut w zamkniętym piekarniku a następnie uchylić drzwiczki i tak wystudzić. Następnie wstawić do lodówki na ok 2 godziny. No chyba że tak jak ja nie wytrzymacie, to na ciepło
Kto ugości moich gości?klimacie Wielkanocnym). Oprócz tego, że jest wyśmienite w smaku, zawsze się udaje, to jeszcze pięknie się prezentuje na świątecznym stole. Bardzo polecam, nie tylko od święta ;) Składniki na sernik w kakaowym cieście, zwany "królewskim": na formę 24x28 cm SPÓD: 250 g mąki pszennej 40 g cukru pudru 2-3 łyżki kakao 150 g masła 1 małe jajko(...)pokrojone w kostkę masło i siekamy do uzyskania luźniej kruszonki. Teraz posypujemy nią masę serową i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy do uzyskania tzw. suchego patyczka, czyli 50-60 minut. Po upieczeniu dobrze chłodzimy. Gotowe
Rozpustne gotowaniestwierdziliśmy z mężem, że jest przeprzepyszne (stwierdziliśmy trochę inaczej, ale nie będę pisać przekleństw :):):). Wilgotne, cytrusowe, delikatne, miękkie. Smakuje lekko jak chmurka, jak suflet cytrynowy daleko mu do zbitego sernika. Mi wyszło mocno chrupiące ponieważ sama mieliłam migdały. Nam to chrupanie absolutnie nie przeszkadzało. Robiłam je wczoraj, a dziś ciasteczko było do porannej kawki. Ciasto jest dość syte, po jednym(...)ciasta, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy o średnicy 20 cm wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Wyrównać, posypać płatkami migdałów. Piec w temperaturze 160 º C przez około 50 minut, do lekkiego zbrązowienia. Ciasto ładnie wyrośnie, ale potem lekko opadnie na środku. Wystudzić. Najlepsze kolejnego dnia. Smacznego :-) Migdałowe ciasto z ricottą Migdałowe ciasto z ricottą Migdałowe ciasto z ricottą .pf-button.pf
moj przepis naprażonej kukurydzy. Dzięki HELIO przygotowanie tej smacznej przekąski jest wyjątkowo łatwe i szybkie – wystarczy z foliowego opakowania HELIO wyciągnąć papierową torebkę i włożyć do mikrofalówki na 2–4 minuty (zależnie od ustawionej mocy mikrofalówki). Po wyjęciu z mikrofali możemy zacząć seans z pysznym popcornem i jego nieodłącznym „kinowym” aromatem. W przypadku produktów HELIO zmaksymalizowana została ilość „wystrzeliwujących” ziaren(...)miski z popcornem, dodaj śliwki. Ciasta, ciasteczka, babeczki, muffinki z popcornem – jest masa przepisów na ciasteczka z popcornem i bakaliami. Rozejrzyjcie się, spróbujcie, ja mam na liście;) Sernik z popcornem i solonym karmelem – delikatny, puszysty, domowej roboty wykończony solonym karmelem i obsypany popcornem.. poezja smaków! Batony z popcornu – kształtne, z dodatkiem czekolady, bakalii i masła
Zasmakuj Kuchnipotraktować go jak kremówkę… Masa z gotowanego sera sprawdza się idealnie zarówno do biszkoptów, kruchych blatów, jak i do ciasta półfrancuskiego, które zastosowałam w "Śnieżynce". Mniej słodka od oryginalnego sernika gotowanego. Najtrafniejszym porównaniem będzie chyba napoleonka :) Ciasto półfrancuskie pełne bąbelków będzie doskonałą "przekładką" niebiańskiej masy serowej...Całość można posypać cukrem pudrem dla uzyskania wrażenia bardzo monochromatycznego ciasta. Najlepsze(...)szklanka śmietany 18 % 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na 4 części. Pieczemy każdy po 25-30 minut w temp. 180 stopni. Studzimy. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle
Domowe ciastaPiekarnik rozgrzej do 180 C. Naleśniki zawiń wraz nadzieniem, dodaj po łyżce sera do środka. Ułóż w formie do zapiekania, polej sosem pomidorowym i posyp odrobiną sera. Piecz 20 minut. Formy niczym nie przykrywaj. Smacznego! A teraz chciałabym Wam napisać kilka słów o warsztatach. Kulinarnie Mocni to wspólna inicjatywa Federacji Polskich Banków Żywności i firmy McCormick, która jest właścicielem marki(...)tygodnie (i po tych 2 tygodniach – pojawia się nowy zestaw składników). Zresztą zajrzycie koniecznie sami na stronę konkursową! Ps. Przy okazji chciałam Wam polecić przepis na kolorowy sernik na zimno . Podbił on moje serce! Barwiony naturalnie – szpinakiem i burakiem. Jest naprawdę pyszny! Poniżej znajdziecie moje zdjęcia z warsztatów. Artykuł Naleśniki zapiekane z kurczakiem i cukinią. Warsztaty #kulinarniemocni
Moja pasja smakuGenialne, czekoladowe serniczki, wykwintne i bardzo aromatyczne. Serniczki dla wymagających, dla wielbicieli gorzkiej czekolady, gdyż to ona gra tu główną rolę. Serniczki składają się z
Upiecz sobie babeczkęSerowo-truskawkowa masa zamknięta w budyniowym biszkopcie, z warstwą bitej śmietany i prażonym kokosem, to propozycja na letnie ciasto z truskawkami. SKŁADNIKI Ciasto: Blaszka: 20x26
słodki bratekIdealna propozycja na drugie śniadanie. Dzięki temu, że serniczki są w kokilkach można je bez problemu zabrać do pracy, czy na piknik. Połączenie płatków z twarogiem
Passions hobbies lifepieczenia 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego Do nasączenia: 1/3 szklanki wody 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka cukru pudru Krem serowy: 350g zmielonego twarogu (użyłam gotowego sera na sernik „Mój ulubiony” z Wielunia) 200ml śmietanki kremówki 36% 1 łyżeczka cynamonu 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g 3 – 4 łyżki cukru pudru Krem dyniowy: 400g(...)każdym dodaniu wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25 minut. 6. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. 7.Biszkopt wyjąć z blaszki i zdjąć ostrożnie papier. Następnie papier i biszkopt włożyć z powrotem do blaszki (dzięki temu ciasto będzie się
Mała Cukierenkastwierdziliśmy z mężem, że jest przeprzepyszne (stwierdziliśmy trochę inaczej, ale nie będę pisać przekleństw :):):). Wilgotne, cytrusowe, delikatne, miękkie. Smakuje lekko jak chmurka, jak suflet cytrynowy daleko mu do zbitego sernika. Mi wyszło mocno chrupiące ponieważ sama mieliłam migdały. Nam to chrupanie absolutnie nie przeszkadzało. Robiłam je wczoraj, a dziś ciasteczko było do porannej kawki. Ciasto jest dość syte, po jednym(...)ciasta, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy o średnicy 20 cm wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Wyrównać, posypać płatkami migdałów. Piec w temperaturze 160 º C przez około 50 minut, do lekkiego zbrązowienia. Ciasto ładnie wyrośnie, ale potem lekko opadnie na środku. Wystudzić. Najlepsze kolejnego dnia. Smacznego Migdałowe ciasto z ricottą Migdałowe ciasto z ricottą Migdałowe ciasto z ricottą listonic
moj przepis na