sernik pieczony - 9248 przepisów (strona:77/617)

Sernik na piernikowym spodzie 157

spokojnie zaplanować świąteczne menu. Każdy z pewnością ma swoje ulubione smakołyki, na które czeka cały rok. Jeśli jeszcze zastanawiacie się co przygotować na świąteczny deser, to podpowiadam- sernik będzie idealny! Co powiecie na taki, na piernikowym spodzie, z aromatyczną polewą pachnącą pomarańczami i przyprawami korzennymi? Składniki: Spód: 250 g ciasteczek speculatius lub innych kruchych 100 g roztopionego masła(...)serowa:  Ser ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy po 1 jajku i budyń. Wyjmujemy tortownicę z lodówki i wlewamy masę. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C i pieczemy sernik około 1 h. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy sernik do wystygnięcia. Polewa:  Przygotowujemy polewę- mieszamy wszystkie składniki. Polewamy nią sernik

Smakowity Blog Kulinarny
Sernik złota rosa (sernik z rosą) 140

stole, dzięki pianie z białek i rosie, która przepięknie wyskakuje na złociście przypieczonym wierzchu. Jeśli chodzi o smak, to wg mnie jest to jeden z najdelikatniejszych serników. Kto jeszcze nigdy tego sernika nie próbował powinien nadrobić to jak najszybciej, natomiast Ci, którzy go znają mam nadzieję, że wiedzą czemu tak go chwalę. A więc smacznego! Składniki: Normal 0 21 false(...)Ubić pianę z białek na sztywno, na koniec ubijania dodać szklankę cukru pudru. Na 20 min przed końcem pieczenia wyciągnąć blaszkę i wyłożyć na ciasto pianę (ogólny czas pieczenia sernika to ok. 1 h). Po upieczeniu ciasta nie wyciągać z blachy

psgotujemy
wiejski sernik 241

Sernik z wiejskiego twrogu Sernik to ciasto wyborne, a jeżeli do wypieku użyjemy świeżego wiejskiego twarogu to  taki deser nie będzie miał sobie równych. składniki 1,3 kg  dobrego sera  twarogowego ( najlepiej domowego) 1,5 szklanki cukru 8 jaj 1/2 szklanki słodkiej śmietany 3 łyżki mąki ziemniaczanej ( i trochę do obsypania rodzynek) 2/3 kostki(...)masę  przekładamy do tortownicy grubo wysmarowanej masłem  i całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. W tej temperaturze pieczemy ciasto przez pierwsze 40 minut. Następnie  zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy sernik przez dalsze 50 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem stopień wypieczenia. Upieczone ciasto całkowicie studzimy, a następnie dzielimy na porcje

Miód i pieprz
Proteinowy torcik z kremem „serowym” limonkowym i szpinakowym ciastem (bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegańskie) 135

świeżego szpinaku -100g szklanki oleju rzepakowego -40 g siemienia lnianego mielonego -200 ml gorącej wody -sok z 1/2 cytryny -1 łyżeczka sody oczyszczonej -1 łyżeczka proszku do pieczeniaSernik” limonkowy -180g tofu naturalnego -150g mleka sojowego/ryżowego -70g suchej kaszy jaglanej + 150-200g wody -3 limonki (i otarta skórka z jednej lub dwóch(...)siemienia lnianego i znów miksować. 6. Do suchych skąłdników dodać mokre i kilak minut mikserem na wysokich obrotach całość połączyć. 7. Do formy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia wlać ciasto i piec w 170-80’C ok 40-55 minut. Należy sprawdzać je patyczkiem czy ciasto jest suche i dopieczone. 8. Kaszę jaglaną przepłukać kilkakrotnie gorącą wodą ora kilka

Candy Pandas
Sernik z sera warzonego 117

niezapomniany smak, który przywołuje miłe wspomnienia. Bo przecież olfaktoryczne wspomnienia to nie tylko dana potrawa, zapach czy jej smak. To cały wachlarz wspomnień, miejsc, chwil i kochanych osób. Ten sernik zdecydowanie do takich należy. Odświeża zapomniane smaki i przywołuje wspomnienia. Jest puszysty, wyjątkowo delikatny w smaku i nie zbyt słodki. Tajemnicą jego niezwykłego smaku i kremowej konsystencji jest(...)kolejno po jednym żółtku. Pod koniec dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy najlepiej przy pomocy szpatułki do połączenia się składników. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Biszkopt przekładamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pieczemy przez 40-45 minut. Odstawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu ścinamy wierzch biszkoptu. Masa serowa Do śmietany dodajemy

Wędrówki po kuchni
PUSZYSTY CZEKOLADOWY SERNIK JAGLANY BEZ PIECZENIA 132

PUSZYSTY CZEKOLADOWY SERNIK JAGLANY BEZ PIECZENIA Kto by pomyślał, że "sernik" może być z kaszy jaglanej i nie zawiera ani grama sera? Jest puszysty, lekki i delikatny jak pianka albo mus. Z racji tego, że jest z kaszy to jest bardzo wartościowy i pożywny. Sernik, który ma moc ! Taka jedna porcja na śniadanie dostarczy mnóstwo energii

Kuchnia Paulettes
Sernik wiedeński z rodzynkami 510

cóż, nie jest to ciasto dietetyczne, ale za to nad wyraz smaczne. Puszysty sernik wiedeński jest po prostu ciastem idealnym na każdą okazję. Składniki - proporcje na formę prostokątną o wymiarach 28x19x7 cm lub okrągłą o średnicy 26 cm Jako miarki używałam szklanki o pojemności 250 ml Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej 1 kg tłustego, 2-3 krotnie(...)bardzo delikatnie wymieszać. Całość przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenie formy. Piec bez termoobiegu w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 60-70 minut. Po upieczeniu pozostawić lekko uchylonym piekarniku na około 15 minut, a kiedy już całkowicie wystygnie schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Uwaga: w trakcie pieczenia sernik urośnie, ale po wystudzeniu zazwyczaj opada. Znacznie rzadziej opadają

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pumpkin Spice sernik 116

Pyszny sernik dyniowy z dodatkiem korzennych przypraw i kawy o pięknej pomarańczowej barwie na spodzie z ciasteczek to obowiązkowa pozycja do zrobienia jeszcze tej jesieni! Kremowy sernik, kruchy spód i bita śmietana. Prawda, że to idealne połączenie? :) Składniki (na formę o średnicy 16-18 cm): 200 gram ciasteczek digestive (użyłam bezglutenowych) 50 gram rozpuszczonego masła 400 gram twarogu(...)syrop wymieszany z kawą i ponownie miksuję tylko do połączenia się składników. Gotową masę wylewam na przygotowany wcześniej spód i piekę przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni, następnie obniżam temperaturę do 140 stopni i piekę sernik przez kolejne 60 minut. Studzę w uchylonym piekarniku do temperatury pokojowej a następnie w lodówce przez kilka godzin lub całą

Mango Papaja
Dyniowo i elegancko: creme brulee 181

mnóstwo! Poza tym zbliża się też Halloween. Wiem, że nie jest to popularne w Polsce święto, ale ja je lubię. Zresztą - każda okazja do świętowania jest dobra, prawda? A pieczenie sernika z pajęczyną czy wycinanie dyni to naprawdę ogromna frajda. Na początek mam jednak coś mniej oczywistego, co jednak świetnie się sprawdzi, jeśli urządzacie przyjęcie dla dorosłych. Dyniowy creme brulee(...)dyniowy i syrop klonowy. Masę przelać do kokilek. Dno większej formy wyłożyć ściereczką, ustawić kokilki z musem. Do większego naczynia wlać gorącej wody mniej więcej do połowy wysokości kokilek. Piec w 140 st. C. przez 1 godzinę. Wystudzić, a następnie schłodzić w lodówce, najlepiej przez noc. Przed podaniem wierzch kremu posypać cukrem, skarmelizować za pomocą palnika. Podawać od razu. Smacznego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik z rosą 192

łyżeczki proszku do pieczenia; Składniki na bezę: 6 białek; 1 szklanka cukru kryształu; Wykonanie: Do miski lub na stolnicę przesiać przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Do sypkich składników dodać margarynę i smalec, dobrze posiekać nożem. Następnie dodać żółtka i jajko i zagnieść ciasto. Dużą formę do pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym. Ciastem wyłożyć dno i boki(...)przygotowane wcześniej ciasto. Sernik włożyć do nagrzanego do temperatury 180 o C piekarnika i piec 50 minut. Dobrze jest na początku około 30 minut podpiekać ciasto od spodu, a dopiero potem piec i dół i górę. Po około 50 minutach wyłożyć na wierzch sernika pianę ubitą z białek z cukrem kryształem. Ciasto pieczemy jeszcze około 15 minut.  Rosa

In my kitchen
Bezy a'la Pavlova z bitą śmietaną i owocami 138

ubiegły weekend piekłam sernik na proszony obiad ze znajomymi. Potrzebowałam do niego 5 jajek i 5 żółtek. "Uwielbiam" takie przepisy, bo co tu zrobić z tymi wszystkimi pozostałymi białkami... Nie lubię wyrzucać jedzenia, dlatego postanowiłam zmierzyć się pierwszy raz w życiu z bezami. Znalazłam różne przepisy w internecie, ale wybrałam ten najprostszy na blogu Moje wypieki. Nie wyszły(...)Użyłam takiej jaka mi wyszła do zrobienia blatów pod mój deser Pavlova w wersji mini :)) Bezy a'la Pavlova z bitą śmietaną i owocami Na blaszce na papierze do pieczenia robimy z masy okręgi (większe i mniejsze) i pieczemy w temperaturze 120 stopni przez ok 50 minut. Bezy a'la Pavlova z bitą śmietaną i owocami Moje bezy były bardzo

Pyza i Surówka
Dostałam nominację do Liebster Blog Award 113

Dostałam nominację do Liebster Blog Award Dziękuję Beacie z bloga  http://jakwyszlamzamaz.blogspot.com// dostałam nominację do Liebster Blog Award. Jest to już druga nominacja i

Ewa w kuchni
sernik cytrynowy bez pieczenia 197

składnik i na spód sernika: 250 g herbatników 2 łyżeczki kakao 120 g masła, roztopionego wykonanie: Herbatniki rozdrabniamy na „piasek”. Dodajemy kakao, mieszamy. Dodajemy masło i wyrabiamy ciasto o konsystencji mokrego piasku. Przekładamy do tortownicy (ok. 21 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia (boki również wyłożyłam) i wylepiamy nim dno tortownicy, mocno ugniatamy. Schładzamy w lodówce na czas(...)masy. składniki na wierzch ciasta: 1 galaretka cytrynowa 350 ml gorącej wody wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy wystudzenia. Gdy galaretka zacznie lekko tężeć wylewamy ją na wierzch sernika i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia

Domowy Smak Jedzenia
Słodko-słony wywiad dla VIVA! 121

Puszysty sernik uda się wtedy, gdy wszystkie składniki będziemy dodawać stopniowo. Dodatek kremówki także nada strukturze ciasta lekkości. ŻEBY ROSŁO JAK NA DROŻDŻACH! Oprócz smakowitych przepisów na serniki, piecze Pani również ciasta drożdżowe. Co w wypadku, gdy takie ciasto nie chce wyrosnąć? Czy zna Pani jakieś sprawdzone “drożdżowe sposoby”? Ciasto drożdżowe lubi ciepło, więc to podstawa, aby zapewnić

Raj dla Podniebienia
Magazyn Aromat - zima 2018 122

zaskoczyć naszych Czytelników przepisami w najnowszym numerze magazynu Aromat. Dowiecie się m.in. jak samodzielnie ukisić kapustę, jak zamarynować i upiec mięsa na świąteczny stół, jakie serniki pieką sławni kucharze, skąd się wziął pieczony naleśnik, a także jak smakują Święta w naszych domach albo co przygotować na karnawał. To tylko mała zapowiedź, więcej inspiracji znajdziecie w magazynie:) Zapraszam

Obiad gotowy

Proponowane wyszukiwania