cóż, nie jest to ciasto dietetyczne, ale za to nad wyraz smaczne. Puszysty sernik wiedeński jest po prostu ciastem idealnym na każdą okazję. Składniki - proporcje na formę prostokątną o wymiarach 28x19x7 cm lub okrągłą o średnicy 26 cm Jako miarki używałam szklanki o pojemności 250 ml Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej 1 kg tłustego, 2-3 krotnie(...)bardzo delikatnie wymieszać. Całość przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenie formy. Piec bez termoobiegu w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 60-70 minut. Po upieczeniu pozostawić lekko uchylonym piekarniku na około 15 minut, a kiedy już całkowicie wystygnie schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Uwaga: w trakcie pieczenia sernik urośnie, ale po wystudzeniu zazwyczaj opada. Znacznie rzadziej opadają
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPyszny sernik dyniowy z dodatkiem korzennych przypraw i kawy o pięknej pomarańczowej barwie na spodzie z ciasteczek to obowiązkowa pozycja do zrobienia jeszcze tej jesieni! Kremowy sernik, kruchy spód i bita śmietana. Prawda, że to idealne połączenie? :) Składniki (na formę o średnicy 16-18 cm): 200 gram ciasteczek digestive (użyłam bezglutenowych) 50 gram rozpuszczonego masła 400 gram twarogu(...)syrop wymieszany z kawą i ponownie miksuję tylko do połączenia się składników. Gotową masę wylewam na przygotowany wcześniej spód i piekę przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni, następnie obniżam temperaturę do 140 stopni i piekę sernik przez kolejne 60 minut. Studzę w uchylonym piekarniku do temperatury pokojowej a następnie w lodówce przez kilka godzin lub całą
Mango Papajamnóstwo! Poza tym zbliża się też Halloween. Wiem, że nie jest to popularne w Polsce święto, ale ja je lubię. Zresztą - każda okazja do świętowania jest dobra, prawda? A pieczenie sernika z pajęczyną czy wycinanie dyni to naprawdę ogromna frajda. Na początek mam jednak coś mniej oczywistego, co jednak świetnie się sprawdzi, jeśli urządzacie przyjęcie dla dorosłych. Dyniowy creme brulee(...)dyniowy i syrop klonowy. Masę przelać do kokilek. Dno większej formy wyłożyć ściereczką, ustawić kokilki z musem. Do większego naczynia wlać gorącej wody mniej więcej do połowy wysokości kokilek. Piec w 140 st. C. przez 1 godzinę. Wystudzić, a następnie schłodzić w lodówce, najlepiej przez noc. Przed podaniem wierzch kremu posypać cukrem, skarmelizować za pomocą palnika. Podawać od razu. Smacznego
Pożeraczka, czyli raz adobrzełyżeczki proszku do pieczenia; Składniki na bezę: 6 białek; 1 szklanka cukru kryształu; Wykonanie: Do miski lub na stolnicę przesiać przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Do sypkich składników dodać margarynę i smalec, dobrze posiekać nożem. Następnie dodać żółtka i jajko i zagnieść ciasto. Dużą formę do pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym. Ciastem wyłożyć dno i boki(...)przygotowane wcześniej ciasto. Sernik włożyć do nagrzanego do temperatury 180 o C piekarnika i piec 50 minut. Dobrze jest na początku około 30 minut podpiekać ciasto od spodu, a dopiero potem piec i dół i górę. Po około 50 minutach wyłożyć na wierzch sernika pianę ubitą z białek z cukrem kryształem. Ciasto pieczemy jeszcze około 15 minut. Rosa
In my kitchenubiegły weekend piekłam sernik na proszony obiad ze znajomymi. Potrzebowałam do niego 5 jajek i 5 żółtek. "Uwielbiam" takie przepisy, bo co tu zrobić z tymi wszystkimi pozostałymi białkami... Nie lubię wyrzucać jedzenia, dlatego postanowiłam zmierzyć się pierwszy raz w życiu z bezami. Znalazłam różne przepisy w internecie, ale wybrałam ten najprostszy na blogu Moje wypieki. Nie wyszły(...)Użyłam takiej jaka mi wyszła do zrobienia blatów pod mój deser Pavlova w wersji mini :)) Bezy a'la Pavlova z bitą śmietaną i owocami Na blaszce na papierze do pieczenia robimy z masy okręgi (większe i mniejsze) i pieczemy w temperaturze 120 stopni przez ok 50 minut. Bezy a'la Pavlova z bitą śmietaną i owocami Moje bezy były bardzo
Pyza i SurówkaDostałam nominację do Liebster Blog Award Dziękuję Beacie z bloga http://jakwyszlamzamaz.blogspot.com// dostałam nominację do Liebster Blog Award. Jest to już druga nominacja i
Ewa w kuchniskładnik i na spód sernika: 250 g herbatników 2 łyżeczki kakao 120 g masła, roztopionego wykonanie: Herbatniki rozdrabniamy na „piasek”. Dodajemy kakao, mieszamy. Dodajemy masło i wyrabiamy ciasto o konsystencji mokrego piasku. Przekładamy do tortownicy (ok. 21 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia (boki również wyłożyłam) i wylepiamy nim dno tortownicy, mocno ugniatamy. Schładzamy w lodówce na czas(...)masy. składniki na wierzch ciasta: 1 galaretka cytrynowa 350 ml gorącej wody wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy wystudzenia. Gdy galaretka zacznie lekko tężeć wylewamy ją na wierzch sernika i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia
Domowy Smak JedzeniaPuszysty sernik uda się wtedy, gdy wszystkie składniki będziemy dodawać stopniowo. Dodatek kremówki także nada strukturze ciasta lekkości. ŻEBY ROSŁO JAK NA DROŻDŻACH! Oprócz smakowitych przepisów na serniki, piecze Pani również ciasta drożdżowe. Co w wypadku, gdy takie ciasto nie chce wyrosnąć? Czy zna Pani jakieś sprawdzone “drożdżowe sposoby”? Ciasto drożdżowe lubi ciepło, więc to podstawa, aby zapewnić
Raj dla Podniebieniazaskoczyć naszych Czytelników przepisami w najnowszym numerze magazynu Aromat. Dowiecie się m.in. jak samodzielnie ukisić kapustę, jak zamarynować i upiec mięsa na świąteczny stół, jakie serniki pieką sławni kucharze, skąd się wziął pieczony naleśnik, a także jak smakują Święta w naszych domach albo co przygotować na karnawał. To tylko mała zapowiedź, więcej inspiracji znajdziecie w magazynie:) Zapraszam
Obiad gotowySerię świąteczną kończymy pysznym sernikiem czekoladowym na kakaowym spodzie, z polewą śmietankową oraz frużeliną wiśniową. Jest to nieco czasochłonne ciasto, ale uwierzcie mi – dla takiego
AleTorcikMocno kokosowy, szybki w przygotowaniu nie wymagający pieczenia sernik na herbatnikach z delikatną białą czekoladą jest świetną alternatywą klasycznego ciasta na bazie sera. Składniki: Masa serowa: 1,3kg białego sera półtłustego (3 krotnie zmielonego) 3jajka 300g masła extra 1 i 1/3 szklanki cukru 300ml mleczka kokosowego 3 budynie śmietankowe (na 0,5l mleka) 1,5 szklanki wiórków kokosowych
Szalona Kuchnia Ewelinyowocowy dodawany do deserów, lodów i ciast. Jest pyszny i fantastycznie podkreśla smak słodkich potraw. Świetnie sprawdza się jako dodatek do budyniu, puddingu chia, owsianki, jaglanki lub pieczonych serników. Można nim polać naleśniki placki lub racuszki. Przygotujecie go niezwykle prosto i szybko. W mniej niż 30 minut otrzymując pyszną dawkę słodkości. Świeże lub mrożone owoce gotujemy z cukrem
cool and mintyPyszny sernik pieczony na cieście kruchym z jabłkami z 1,5 kg twarogu. Pyszne połączenie jabłek, kruchego ciasta, skórki pomarańczowej, oraz polewy czekoladowej polewy. Piekłam w formie o wymiarach 24 cm x 36 cm. Czytaj więcej
Pychotkaaaosiąga rekordowe wartości. Nie znam nikogo, kto w taki upał ma ochotę odpalać w domu piekarnik. Ale co zrobić kiedy nachodzi ochota na odrobinę słodkości? Przygotować deser bez pieczenia! Sernik na zimno będzie w takiej sytuacji świetną opcją. Chłodny, orzeźwiający, a w dodatku zdrowy, bo przygotowany bez dodatku cukru. Przygotowanie spodu także nie wymaga użycia piekarnika. Jako spod sernika
HealthyCreationsZapraszam na smaczne ciasto bez pieczenia. Sernik galaretkowy z dodatkiem truskawek i borówek amerykańskich to super pomysł na słodki podwieczorek lub deser a do tego jest bardzo prosty w przygotowaniu. Składniki: 100 g biszkoptów 400 g serka homogenizowanego waniliowego 150 g serka śmietankowego 200 g jogurtu naturalnego greckiego 2 galaretki truskawkowe oraz: kilka truskawek 100 g borówek amerykańskich
słodkie i nie tylko historie kulinarneCudowny sernik z wiśniami ! To przepis, który warto zapisać. Sernik pieczony z serków waniliowych jest niezwykle wilgotny, maślany i puszysty. Do tego spód, który zrobisz w minutę z tafli gorzkiej czekolady. W sezonie letnim sięgaj po świeże owoce wiśni. Zimną zaś możesz śmiało użyć wiśni mrożonych, a nawet domowego dżemu z wiśni. Jeśli lubisz takie szybkie
AniaGotuje.plBardzo letni przepis na sernik z porzeczkami na kruchym spodzie . To pyszny i pachnący sernik pieczony, który możesz też zrobić z dżemem porzeczkowym zamiast świeżych owoców. Polecam gorąco ten świetny deser. Jeśli zastanawiasz się co jeszcze można zrobić ze świeżych porzeczek, to zapraszam na lody porzeczkowe - mają niesamowity, intensywny smak porzeczek
AniaGotuje.plŚwietny w smaku, łatwy w wykonaniu, przygotowany bez pieczenia, sernik na chrupiących kakaowych herbatnikach, z mocno owocowym, orzeźwiającym truskawkowym musem jest świetną alternatywą klasycznego ciasta na bazie sera. Doskonały dla fanów sezonowych, letnich słodkości, sprawdzi się na każdym spotkaniu przy małej czarnej. Składniki: Masa serowa: 1kg białego sera półtłustego (3 krotnie zmielonego) 200g margaryny PALMA Bielmar 220g cukru
Szalona Kuchnia EwelinyStary, dobry sernik na kruchym spodzie, z bezą i kruszonką, tym razem z dodatkiem moreli. Zwykle ten sernik piekłam z brzoskwiniami ze słoika (puszki), kiedyś już go zmodyfikowałam i zamiast brzoskwiń dodałam truskawki, była również wersja z brzoskwiniami i porzeczką. Wszystkie wersje bardzo smaczne, ale połączenie ciasta z morelami, dało niesamowite doznania smakowe. Słodycz ciasta i kwaśność moreli
Smaczne Zdroweskładników mamy pyszne domowe lody bez maszynki! Jest zbyt gorąco na włączanie piekarnika, a macie ochotę na coś dobrego? Zapraszam Was do zajrzenia do przepisów na ciasta bez pieczenia :) Sernik na zimno z truskawkami i sernik Snickers , ciasto 3 Bit na herbatnikach lub Raffaello na krakersach . Składniki: 400 g śmietany kremówki 200 g gorzkiej czekolady 1 łyżka kakao
CiastkozercyKiedy nudzą mi się ciasta miękkie, z przekładaną masą, szarlotki i serniki, piekę keks tradycyjny , pierniki albo ciasta na białkach. Są doskonałe na każdą chwilę, bo można je długo przechowywać, bo najlepiej smakują, podane z kubkiem gorącej aromatycznej herbaty lub z filiżanką pysznej kawy. Jeśli lubicie ciasta o wyraźnym smaku, zapachu i zwartej konsystencji, a do tego zawierające mnóstwo
Kuchnia u Krysimyśleć gdy za oknem ściska mróz i jest biało ? Na przekór zimowej pogodzie upiekłam już pastelowe beziki , które u mnie są nieodłącznym elementem do dekoracji mazurków i pieczonych serników. Odgrywają doskonałą rolę dekoracyjną i są kropką nad i wśród świątecznych wypieków. Wykonanie ich wcale nie jest trudne. To co, skusicie się na upieczenie ? Składniki: 1 szklanka
Wanilia i KardamonJeżeli planujemy niewielką ilość osób na święta, alternatywą dla sernika pieczonego w dużej blaszce - są mini serniczki. Mała forma i niezwykły smak, na pewno przypadną do gustu naszym gościom. Spód mini-serniczków: 100 g ciastek Petit Beurre 5-6 łyżek roztopionego masła 20 g wiórków kokosowych Masa serowa: 500 g twarogu sernikowego 250 g serka ricotta 2/3 szklanki cukru
Świat CiastaPonieważ już właściwie weekend, a ja nie tylko uporałam się z masą pracy, którą miałam na ten tydzień zaplanowaną, ale nawet zaczęłam powoli przedświąteczne porządki (tak
brunetkawkuchnijabłek . Można podawać je na obiad, jako samodzielne danie lub jako słodką przekąskę czy podwieczorek. Często robię je wtedy, gdy nie mam co zrobić z twarogiem pozostałym przy pieczeniu sernika. Sernikowe placuszki to danie, którym zachwycą się i starsi i młodsi (mój mały synek zjadł ich ogromne ilości). Minusy tego dania? Ciągle chcesz więcej i więcej... Składniki: 50 dag białego
Pobite gary BarbaryMamy weekend więc ciacho musi być. Zrobiłam przerwę z pieczeniu sernika z wiaderka ale na następny tydzień rodzinka już zamówiła znowu sernik. Tymczasem mam dziś pyszne ciacho z jabłkami i pigwą oraz budyniem. Przepis gdzieś z sieci ale zmodyfikowany przeze mnie. Może się skusicie, jeszcze zdążycie upiec. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniprzestałam kupować babskie magazyny, po zaczęły mnie cholernie nudzić i szkoda mi na nie czasu, wolę czytać książki. Przepisy, cieszące się największym zainteresowaniem: Indyjskie mleczne ciasteczka bez pieczenia Sernik z ziemniaków Ciasto z porzeczkami Hitem z dań głównych były 3 składnikowe klopsiki Robiłam małą rewolucję w ogrodzie Artykuł Co się u mnie działo w lipcu, czyli trochę prywaty. pochodzi
greenscarfPrzepis na sernik na moim blogu jest dosyć często, ale dziś coś nowego – przepis na sernik na zimno, czyli sernik bez pieczenia!... The post Czekoladowy sernik na zimno bez pieczenia appeared first on Eksperymentuj z życiem
Eksperymentalnie.comserniczek stanowi wspaniałą odmianę do ciasta pieczonego, jest znakomity w swej prostocie, ma wspaniały kwaskowy smak, pięknie wygląda, wybornie smakuje, lekkiej konsystencji, doskonała alternatywa do pieczonego sernika, uwierzcie!, polecamy! Składniki: 1 kg mielonego twarogu śmietankowego 3/4 szklanki cukru pudru 600 ml śmietanki 30% 2 galaretki cytrynowe lub brzoskwiniowe 1 cukier wanilinowy 2 łyżki soku z cytryny 1 mały(...)jednolitą masę. Blaszkę wyłożyć papierem pergaminowym wyłożyć herbatnikami. Na herbatniki wyłożyć przygotowaną masę serową i znowu układamy herbatniki. Herbatniki smarujemy dżemem i dekorujemy płatkami migdałów lub wiórkami kokosowymi. Sernik wstawiamy do lodówki na 24 godziny do zastygnięcia. Smacznego
kgwjanczewoZabawnie wyszło. Mailowałyśmy w sobotę kilka razy. W końcu musiało zejść na temat kuchni. Okazało się, że ja piekę sernik, a ona gotuje zupę. Ja w Małopolsce, ona na Śląsku. W kolejnym mailu podała mi przepis. Zupa z suszonych pomidorów. Hm, hm, hm… Receptura dania wydała mi się smaczna, więc przepis szybko skopiowałam i wydrukowałam. W niedzielę już
Raj dla PodniebieniaPrzepis na sernik na moim blogu jest dosyć często, ale dziś coś nowego – przepis na sernik na zimno, czyli sernik bez pieczenia!... The post Czekoladowy sernik na zimno bez pieczenia appeared first on Eksperymentuj z życiem
Eksperymentalnie.comzrobią się miękkie. Wykonanie: Skarmelizowane jabłka układamy na podpieczonym, ostudzonym spodzie. Zalewamy całość masą serową. Lekko stukamy o podłogę formą aby masa równomiernie się rozłożyła między jabłkami. Sernik pieczemy około godzinę w kąpieli wodnej. Po upieczeniu studzimy, a potem ozdabiamy prażonymi jabłkami i białą czekoladą
Bon appetit mon amiebudyń, dodać aromat. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać łopatką. Gotową masę wylać na przygotowany spód. Na wierzch zetrzeć zmrożone ciasto. Sernik piec ok. 1 godzin ę w temp. 200 stopni. Po upieczeniu wystudzić i udekorować roztopioną białą czekoladą
Kolorowa kuchnia Elkisztywno. Dodaję na koniec do sera, mieszam już łyżką. Połowę ciasta wykładam na herbatniki. Chałwę kroję na mniejsze kawałki, układam na masie serowej, przykrywam resztą sera. Sernik piekę godzinę w 180 st. C Po upieczeniu lekko studzę i smaruję wierzch masą krówkową. Ozdabiam całkiem zimny
Takie tam pichcenieJuż nie raz pisałam, że nie mam ręki do pieczenia serników. Zawsze pięknie i szybko wyrastają a jeszcze szybciej upadają. Tak więc chcąc nie chcąc skazana jestem na serniki na zimno, na szczęście są tak pyszne, że trudno je nie lubić a nawet kochać. Dziś przygotowałam sernik z wafelkami Lusette. Dlaczego właśnie Lusette? Otóż tylko te wafelki
Jadło i czytadłoznalazłam odchudził przepis i jest teraz zdecydowanie zdrowszy ale równie smaczny. Sernik podczas pieczenia rośnie a potem opada i jest to normalne. Normalne jest także to że może popękać podczas pieczenia i dlatego warto go przykryć w piekarniku. No to co? pieczemy? Nowojorski sernik Nigelli Lawson. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieapetytu na pyszne dania. Jak to wygląda w miastach? Jeśli powierzchnia kuchni na to pozwala, z powodzeniem poza gotowaniem i jedzeniem, można zrelaksować się przy ulubionym serialu czy podczas pieczenia sernika rozwiązywać krzyżówki lub oglądać program kulinarny. Spożywanie posiłków w kuchni jest znacznie bardziej komfortowe niż np. w pokoju czy na balkonie, nie potrzeba obsługiwać współlokatorów, a i sprzątanie wtedy
Moja smaczna kuchniaDostałam pyszny, wiejski twaróg, a że do pieczenia serników to ja się nie nadaję, więc postanowiłam przygotować pierogi. Do zrobienia ciasta wykorzystałam mąkę poznańską Lubella i zgodnie z tym, co … Czytaj dalej Pierogi ruskie
czarrna od kuchniInteresujące wykorzystanie serków homogenizowanych... Ten serki jest lekki, delikatny w smaku i bardzo dobry. Zachęcam do wypróbowania przepisu! :) Sernik pieczony z serków homogenizowanych Składniki: 4 serki homogenizowane waniliowe (każdy po 150g) 3 jajka 1 budyń waniliowy 1/2 szklanki cukru biszkopty do wyłożenia blachy Sposób wykonania: Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek dodać cukier
Smaki Nataliidokładnie owinąć z zewnątrz folią aluminiową, musi być szczelna do formy z kakaowym ciastem przelać masę serową, wstawić do większej formy i nalać do niej wrzącą wodę (ten sernik pieczemy w "kąpieli wodnej" ) całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 10-15 minut w 180 stopniach, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 110 stopni i piec około
Anioły w kuchniPrzepis na to ciacho powstał zupełnie przypadkiem, ale nie od dziś wiadomo, że to najlepszy sposób do stworzenia czegoś boskiego. Piekłam sernik wyszło jakoś dużo masy serowej i postanowiłam wykorzystać ją w inny sposób. Dorobiłam czekoladowe ciasto i teraz mogę cieszyć się boskim ciachem. Spróbuj a nie pożałujesz. Ciasto jest aromatyczne o dwóch strukturach i niezwykle wilgotne. Świetna alternatywa
Wielki apetytCiasta na zimno- bez pieczenia Ciasto Kinder cuntry Cytrynka z jabłkiem Ciasto grysikowe z truskawkami Ciasto adwokat- bez pieczenia Sernik na zimno z truskawkami Sernik na zimno na serkach homogenizowanych Sernik z musem truskawkowym 3 bit Ciasto bananowe Jabłecznik z bitą śmietaną
Aga w kuchniŚmietanę, budynie, białka, cukier i cukier waniliowy dobrze zmiksować. Dolać mleko, jeszcze raz wymieszać. Masa będzie bardzo płynna. Wlać do tortownicy. Piekarnik rozgrzać do 200°C, ostrożnie włożyć sernik. Piec 30 minut, po tym czasie przykryć folią aluminiową, zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec jeszcze ok. 50 minut. Zostawić do całkowitego wystudzenia.Polać polewą i dowolnie udekorować
Moje domowe kucharzenieodkryłam kilka fajnych miejsc, przeprowadziłam się do Szczecina, który jeszcze cały czas poznaję, udało mi się trochę rozwinąć kulinarnie i nie tylko, zrealizowałam kilka ciekawych projektów, nauczyłam się piec serniki i chleb na zakwasie. Bardzo Wam za ten rok dziękuję, że byliście ze mną, śledziliście co działo się w mojej kuchni, że mi kibicowaliście i dzieliliście się moimi przepisami
Smakowity Blog Kulinarnykropel olejku. Białka ubijamy na sztywna pianę. Delikatnie mieszamy ją z masą (silikonową szpatułką). Masę przelewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą foremki o wymiarach 24x29 cm. Sernik pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180*C, następnie w 160*C przez 45 minut. Ciasto studzimy i dekorujemy masą kajmakową, pokrojonymi orzechami i czekoladowymi kuleczkami
VioletoweKucharzenieJa wiem, że w Polsce śnieg i nie wypada narzekać, bo tu go może nawet nie będzie, ale matko jedyna, … Czytaj dalej →
brunetkawkuchniMężczyzna mojego życia skończył wczoraj 31 lat i jest teraz, przynajmniej do grudnia, dwa lata starszy ode mnie, bo ja … Czytaj dalej →
brunetkawkuchniplacuszki serowe z patelni i omlety. Tym razem przedstawiam Wam niezwykle puszysty serniczek na bazie kremowego twarożku z żółtkiem i pianą z ubitego białka. Prawie jak w tradycyjnym pieczonym serniku, tylko dużo, dużo zdrowszy :) Podałam z aksamitnym jogurtem :) Składniki: 4 łyżki twarożku tłustego lub półtłustego 1 jajko podzielone na żółtko i białko 1 łyżeczka mąki pełnoziarnistej kropelka aromatu waniliowego
Chocolate Muffin BlogDosłodzić do smaku. Gotowy serniczek można zjeść na zimno lub podgrzać w mikrofali ok. 1-2 minuty - krem będzie puszysty a jego konsystencja będzie podobna do znanego wszystkim pieczonego sernika. Podawać z orzechami, malinami i masłem orzechowym. Smacznego
Chocolate Muffin BlogNareszcie mamy jakąś namiastkę dobrej pogody w Irlandii, więc wszystkim nam dopisują humory :) Co prawda trudno to jeszcze nazwać … Czytaj dalej →
brunetkawkuchniokres letni porzucam pieczone serniki na rzecz tego właśnie semifreddo twarogowego. Do tego sos ze śliwki suszonej z miodem pitnym. Całość polana miodem kurpiowskim. Z podanych składników wyszły 3 porcje: 250 gram sera twarogowego 250 gram serka mascarpone 1 łyżka miodu kurpiowskiego i jeszcze do polania duża garść suszonych śliwek sechlońskich 2 goździki pół szklanki miodu
AZgotuj!znudzą i pasują na każdą okazję - sernik i szarlotka. Pomysł na kolejną wersję szarlotki zrodził się niedawno przy okazji Wielkanocy i postanowiłam go w końcu zrealizować. Mamy serniki pieczone i te na zimno, a ciasta z jabłkami głównie występują w tej pierwszej wersji. Ta propozycja jest trochę inna, lekka i świeża, w sam raz na wiosnę :) Wiosenna
FitKotDosłodzić do smaku. Gotowy serniczek można zjeść na zimno lub podgrzać w mikrofali ok. 1-2 minuty - krem będzie puszysty a jego konsystencja będzie podobna do znanego wszystkim pieczonego sernika. Podawać z orzechami, malinami i jagodami Smacznego
Chocolate Muffin BlogDosłodzić do smaku. Gotowy serniczek można zjeść na zimno lub podgrzać w mikrofali ok. 1-2 minuty - krem będzie puszysty a jego konsystencja będzie podobna do znanego wszystkim pieczonego sernika. Podawać z jagodami i orzeszkami ziemnymi. Smacznego
Chocolate Muffin Blogmąkę i dokładnie miksujemy. Na końcu dodajemy posiekana białą czekoladę. Kilka łyżek masy serowej wykładamy na spód z ciastek, następnie układamy maliny, które przykrywamy resztą masy serowej. Sernik pieczemy 1 godzinę w temperaturze 160°C. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta odstawiamy je do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed podaniem wyciągamy je z lodówki około 30 minut wcześniej. Dekorujemy
Przysmaki Karolkibananowy* serniczek ; kawa orzechowa ~ *pół banana na wierzchu, drugie pół rozgniecione widelcem i dodane do masy serowej Nie jestem aż tak dziwna, żeby piec sernik o 6.00 rano, nie! Upiekłam wczoraj wieczorem i zostawiłam na noc w piekarniku, dzisiaj go tylko wyjęłam i zjadłam :) Praktyki, część 2 z 3... A z dobrych wiadomości...wczoraj płakałam...ze szczęścia (!!!) gdy dowiedziałam
breakfast of dreams200g twarogu sernikowego (mielonego) ~100g puree z dyni ~jajko ~2 łyżki proszku budyniowego waniliowego ~20g ciemnej czekolady słodzonej ksylitolem ~cukier/stevia do smaku Czekoladę siekamy. Łączymy wszystkie składniki i pieczemy sernik ok. 40-45 minut w 170*C. Zostawiamy na noc w piekarniku. (lub po prostu do całkowitego ostygnięcia). Smacznego! P.S. Z okazji Światowego Dnia Kota macie tutaj jeszcze zdjęcie
breakfast of dreamscytryny. Na końcu dodać budynie śmietankowe w proszku. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 26 cm, posmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Na masie rozłożyć równomiernie borówki amerykańskie. Sernik piec 50 - 60 minut w temperaturze 175ºC. Pozostawić do ostygnięcia w lekko uchylonym piekarniku jeszcze około 60 minut. Po tym czasie wyciągnąć z piekarnika i ostudzić całkowicie. Konfiturę jagodową
Zakątek rozkoszy kulinarnychwysypujemy płatki śniadaniowe Nesquik. W misce miksujemy ser, mąkę, jajko i cukier. Dosypujemy płatki śniadaniowe i delikatnie mieszamy łyżką. Masę przelewamy do tortownicy (delikatnie na wyłożony spód). Sernik pieczemy w 180*C przez 30 minut, zmniejszamy temperaturę do 150*C i pieczemy jeszcze 20 minut. Studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach
VioletoweKucharzeniezostania w domu. I dopiero o dwudziestej pierwszej C. wyszedł do pracy... Dziwnie . Ale jak mus, to mus. A teraz już wróćmy do moich ulubionych wielkanocnych wypieków (serniki piekę i zjadam przez cały rok, więc się nie liczą). Tym razem zabrałam się za babkę mojej Mamy, która podobno miała nie wyjść, a udała się jak ta lala . Z babką
Pożeraczka, czyli raz adobrzechciało się zmiksować trochę truskawek i mamy jeszcze zapas pysznego musu z kaszubskich murzynek w zamrażarce. Hiszpańskich użyłam tylko do dekoracji. Nie umywają się do naszych. Sernik piekłam w tortownicy 21 cm, jednak jest ona trochę za mała. Myślę, że lepiej sprawdziłaby się 24 cm. Ciasto po upieczeniu jest trochę rozedrgane. Właściwej konsystencji nabiera po schłodzeniu. Składniki: Ciasto
Pełny talerzcierpliwości ,bo od tego ile czasu jogurt spędzi na sicie zależy jego jakość .Już po kilku godzinach odcedzania otrzymamy serek do smarowania chleba .Po dwóch dniach ser idealny do pieczenia sernika .Potrzymany odrobinę dłużej stanie się ostrzejszy i kwaśniejszy w smaku i taki najbardziej nadaje się na kuleczki obtaczane w ulubionych przyprawach i zalanych dobrą oliwą . Kuleczki rozsmarowujemy potem(...)wylej jogurt na sitko , dodaj sól ,wymieszaj ,zwiń ściereczkę i wstaw do lodówki . Po około 10 ,12 godzinach otrzymasz serek na kanapkę Po około 24 ,48 godzinach ser na sernik Po około 3 ,4 dniach serek z którego można robić kuleczki , obtaczać w ulubionych przyprawach i zalać oliwą . Taki ser w słoiku w lodówce może stać do 3 tygodni
Ladylaura.pierw podpiekamy przez około 30 minut, następnie posypujemy kruszonką i dopiekamy. Kruszonka dodana na surowy bardzo płynny sernik najprawdopodobniej nam utonie i ciasto będzie mniej efektowne). Sernik pieczemy około 50 – 60 minut w 170 ⁰ C. Po upieczeniu ciasto pozostawiamy na około 10 minut w wyłączonym piekarniku, po czym wyjmujemy i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia
Smakowy RajJako, że nie mam "ręki" do pieczenia serników, postanowiłam przygotować sernik na zimno, pod postacią mini serniczków. Serniczki są z jagodami, a dodana galaretka o smaku jagodowym znakomicie "podbiła" subtelny i delikatny smak owocu. Nad serniczkami rozkwita kwiat w galaretce - przepiękna ozdoba, którą wbrew pozorom bardzo łatwo zrobić. Do przygotowana ok. 6 mini serniczków potrzebujemy: masa sernikowa
Jadło i czytadło