Dziś zapraszam na bardzo dobry sernik, pieczony w kruchym cieście. Choć jest nieco mniej kremowy od tradycyjnego, to muszę przyznać, że smakuje rewelacyjnie! Ciasto jest kruchutkie, całość zwarta, masa słodziutka, a dodatek dżemu dodaje mu owocowego akcentu. Sernik nam bardzo, bardzo smakował i teraz mam dylemat, czy czasem nie upiec go na Święta. Zapraszam wszystkich sernikowych miłośników(...)przepis :) Składniki na sernik w kruchym cieście: na formę 24x28 cm CIASTO: 6 żółtek 100 g cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 150 g masła lub margaryny 50 g mielonych orzechów lub migdałów 260 g mąki pszennej DODATKOWO: 3-4 łyżki powideł śliwkowych lub innego dobrze wysmażonego (gęstego) dżemu (u mnie truskawkowy) Mąkę mieszamy
Rozpustne gotowaniecukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 4 jajka 8 połówek brzoskwiń z puszki w syropie, szklanka mąki, 125g masła, pół łyżeczki proszku do pieczenia. Przygotowanie: Mąkę, pół szklanki cukru, masło i proszek do pieczenia łączmy razem. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30minut do lodówki. Następnie wykładamy ciastem spód do tortownicy i podpiekamy przez 25 minut w temp. 180 stopni(...)gładką masę. Ser twarogowy łączymy ze szklanką cukru, jajkami, mąką ziemniaczaną i 3/4 musu brzoskwiniowego. Dokładnie mieszamy. Wykładamy na spód, z pozostałej części musu robimy kleksy na wierzchu sernika. Pieczemy ok 80 minut w temp. 160 stopni. Zostawiamy w piekarniku do wystygnięcia, następnie wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą
Lena GotujeSernik z makiem i glazurą pomarańczowo - brzoskwiniową, to pyszne i efektowne ciasto, idealne na święta i nie tylko. Polecam. CIASTO : 1,5 szklanki mąki pszennej 100 g margaryny 1 jajko 100 g margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru MASA SEROWA : 1 kg sera wiaderkowego 5 jajek 2 budynie waniliowe bez cukru(...)dodajemy do niej kaszę mannę i dokładnie mieszamy. Na ciasto wykładamy po skosie, w formie wypukłych pasków, masę makową. Na całość wylewamy masę serową, wyrównujemy wierzch ciasta. Sernik pieczemy 1 godzinę w temperaturze 170 C %. Po upieczeniu studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach. Żelka- w wrzątku rozpuszczamy żelatynę, dodajemy skórkę pomarańczową i dżem, dokładnie mieszamy i studzimy. Chłodzimy
Kulinarne Fantazje Mariolicukrem waniliowym, stopniowo dodajemy twaróg, mieszamy, dodajmy obie mąki, roztopione masło i sok z 1/2 cytryny, następnie dodajemy osuszone i oprószone mąką rodzynki. Masę wylewamy na spód ciasta, sernik pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 170 stopni przez ok. 50-55 minut. Jabłka : Jabłka obieramy i kroimy na kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier i całość prażymy, aż lekko
KUCHNIA POLSKAbudyniem. Smakuje bardzo fajnie, jest aksamitny, bardzo, bardzo puszysty, jak chmurka. Pokochałem go od pierwszej łyżeczki, tak mi zasmakował, że teraz, to chyba będzie mój ulubiony przepis na sernik. Gorąco zapraszam do wypróbowania! Składniki: 1 kg sera z kubełka (ja użyłem sera z dodatkiem laski wanilii) szklanka cukru 300 g śmietany 2 jaja 80 g budyniu w proszku(...)ponownie dokładnie ubijamy. Masę sernikową przekładamy do tortownicy (u mnie tortownica o śr. 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Dno i boki tortownicy owijamy w 3-4 warstwy folii aluminiowej, bo będziemy piec sernik w kąpieli wodnej i ten etap jest potrzebny, aby woda nie trafiła do środku formy. Tortownicę ustawiamy
Kuchnia Łukaszabudyniem. Smakuje bardzo fajnie, jest aksamitny, bardzo, bardzo puszysty, jak chmurka. Pokochałem go od pierwszej łyżeczki, tak mi zasmakował, że teraz, to chyba będzie mój ulubiony przepis na sernik. Gorąco zapraszam do wypróbowania! Składniki: 1 kg sera z kubełka (ja użyłem sera z dodatkiem laski wanilii) szklanka cukru 300 g śmietany 2 jaja 80 g budyniu w proszku(...)ponownie dokładnie ubijamy. Masę sernikową przekładamy do tortownicy (u mnie tortownica o śr. 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Dno i boki tortownicy owijamy w 3-4 warstwy folii aluminiowej, bo będziemy piec sernik w kąpieli wodnej i ten etap jest potrzebny, aby woda nie trafiła do środku formy. Tortownicę ustawiamy
Kuchnia Łukaszaprzepis, który znalazłam u Cukrowej Wróżki . Batoniki Kinder Bueno kojarzą mi się z dzieciństwem. Bardzo je lubiłam i zawsze zastanawiałam się, dlaczego w opakowaniu są tylko dwie sztuki?! Sernik jest aksamitny z lekkim, orzechowym posmakiem. W środku ma mini Kinderki Bueno, które dostępne są w sklepach. Można je zastąpić normalnymi batonikami Kinder Bueno(...)bardzo ważne. Więcej przeczytasz tutaj- klik . Wszystkie składniki krótko zmiksować, tylko do połączenia (nie dłużej!). Na przestudzony spód umieścić kilkanaście mini Kinder Bueno. Zalać je masę serową. Sernik piec w piekarniku nagrzanym do 160 st.C przez ok. 45-60 minut (polecam w kąpieli wodnej ), aż będzie ścięty z wierzchu. Wyjąć i przestudzić. Gdy ostygnie schłodzić w lodówce
Nastoletnie Wypiekaniesmaczny, aromatyczny i lekko mazisty. Dla mnie rewelacja :)! Zapraszam na świąteczny sernik czekoladowy ze śliwkami, możecie też podejrzeć inne przepisy na serniki dostępne na naszym blogu Świąteczny sernik czekoladowy ze śliwkamiSkładniki:Spód400 g ciasteczek digestive (czyli ciasteczek pełnoziarnistych)150 g rozpuszczonego masłaMasa: (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej)1000 g serka kremowego (serek Philadelphia lub serek Ulubiony(...)zmiksować do połączenia. Przełożyć masę do tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piec około godziny. Uchylić piekarnik i zostawić ciasto do przestudzenia a następnie wstawić do lodówki na kilka godzin/lub na całą noc. Można polać polewą czekoladową… Smacznego Post Sernik czekoladowy ze śliwkami pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy do ubitych żółtek i mieszamy. Dodajemy przesiany przez sitko budyń oraz sernix i wsypujemy ciasteczka w czekoladzie. Wymieszaną masę wykładamy na ciasteczkowy spód. Sernik pieczemy w temp 150st C przez ok 85 minut. Polewa: Czekoladę wraz z dodatkiem mleka roztapiamy w kąpieli wodnej, cały czas mieszając. Roztopioną polewamy sernik rozprowadzając po całym wierzchu
Kuchnia w czekoladziesię w tym serniku i ja i niektórzy moi znajomi i cała moja rodzina:) Wilgotny, kremowy i najsmaczniejszy na trzeci dzień po upieczeniu:) Polecam! Przepis na formę o wymiarach 33 x 22 cm. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej; 0,5 szklanki cukru pudru; 3 żółtka; 250 g margaryny; 1 płaska łyżka proszku do pieczenia; 1 cukier waniliowy; Mąkę(...)jasnozłoty kolor. Po podpieczeniu ciasto posmarować dżemem brzoskwiniowym i wyłożyć masę serową. Na masę serową wyłożyć rozwałkowaną drugą część ciasta. Na ciasto wyłożyć lekko przestudzoną masę migdałową. Sernik piec około 1 godzinę w temperaturze 180 st.C. Przed wyłożeniem z formy ciasto dobrze wystudzić i schłodzić. Uwagi: Do masy migdałowej używać wyłącznie masła. Do odmierzenia proporcji składników używałam szklanki
In my kitchenilością gorzkiej czekolady), wewnątrz znajduje się dość zwarta (ale aksamitna w swojej konsystencji) masa serowa o delikatnie waniliowym smaku. Wiśnie, jak to wiśnie – dają troszkę „kwasku” i sprawiają, że sernik jest idealnie wyważony w smaku. Jeśli jednak za nimi nie przepadacie możecie użyć innych owoców, jak choćby np.: jagód, brzoskwiń, czereśni albo śliwek. Składniki: Ciasto czekoladowe: 300 g mąki(...)pieczenia (samo dno). Wylepiamy równomiernie spód częścią (ok. 3/4) ciasta czekoladowego. Masę serową wykładamy na ciasto. Na wierzchu rozkładamy wiśnie. Na owoce ścieramy na tarce resztę czekoladowego ciasta. Sernik pieczemy ok. 60-70 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Smacznego
MyCookBook.plCiasto bez pieczenia. Kremowy gotowany sernik. Latem bardzo często przygotowuję słodkości bez pieczenia. Choć przyznam Wam szczerze, że pora roku nie jest tu wyznacznikiem. Po prostu uwielbiamy takie ciasta. Są pyszne, a ich przygotowanie jest naprawdę proste i szybkie. Jeśli szukacie(...)czegoś prostego i smacznego do kawy lub herbaty polecam Wam taki letni kremowy gotowany sernik. U mnie w domu znika dosłownie w mgnieniu oka. Spróbujcie. Ciasto bez pieczenia. Kremowy gotowany sernik Składniki: 1 kg sera na sernik z wiaderka* 150 g masła + 3-4 łyżki 1 szklanka cukru 3 jajka M 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej kilka
Słodkie okruszkiprzepis: Rozpoczynamy od zrobienia spodu z ciasteczek. W malakserze mielimy ciasteczka na drobne kawałeczki, dodajemy roztopione masło, dokładnie mieszamy i wykładamy tortownicę (średnica 24 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 10 min. Odstawiamy do wystygnięcia. Śliwki myjemy, usuwamy pestki i układamy w garnku. Na górę śliwek wysypujemy cukier i gotujemy(...)noża przeprowadzamy kilka razy po powierzchni sernika, aby powstał nam efekt marmurka. Następnie dno i boki tortownicy owijamy w 4-5 warstwy folii aluminiowej. Następnie owiniętą formę z sernikiem umieszczamy w większym i głębszym naczyniu żaroodpornym lub głębokiej brytfance i zalewamy gorącą wodą do 1/2 wysokości sernika. Tak przygotowany sernik pieczemy w rozgrzanym do 150 stopni piekarniku
Kuchnia ŁukaszaProsty przepis na sernik pieczony z jogurtów greckich lub gęstych jogurtów naturalnych. - spód z herbatników - z dodatkiem moreli - delikatny i puszysty Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni polecam Ci również sernik kawowy bez spodu , sernik krówkowy z ricotty oraz sernik z koziego sera
AniaGotuje.plLubicie serniki bez pieczenia? Bo ja bardzo. Takie najlepiej smakują w lecie ale w zimie też świetnie smakują z filiżanką gorącej kawy. Dzisiaj propozycja raczej dla dorosłych wielbicieli serników, z dodatkiem ajerkoniaku. Pycha! A do tego przygotujecie go zaledwie w kilkanaście minut, nie licząc czasu chłodzenia ;) opakowanie okrągłych biszkoptów Masa serowa: kg serka waniliowego z wiadereczka 3 płaskie łyżki
Smakołyki Asi