Zbliża się wyjątkowy, magiczny czas świąt. Święta w mojej kuchni to mieszanina różnorodnych wspaniałych zapachów. Aromat korzennych przypraw, pieczone mięsa z wykwintnymi dodatkami, kawa parzona w ekspresie, podawana z wyjątkowym deserem. Jednak dla mnie najmilszym zapachem, który kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia jest aromat pomarańczy. Urodziłam się w czasach, kiedy cytrusy były synonimem luksusu, czegoś niedostępnego, a jednocześnie(...)sztywną pianę. 10. Masę serową delikatnie połączyć z ubitą kremówką, pianą z białek i bakaliami. 11. Przełożyć do formy na podpieczony spód masę serową, wyrównać powierzchnię. 12. Sernik piec w temperaturze 170ºC około 1 godziny. Studzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie włożyć na noc do lodówki. 13. Wierzch ciasta dowolnie ozdobić. Ja wykorzystałam błyszczącą polewę czekoladową. 14. Sernik
W mojej kuchniopakowanie, kasza manna 4 łyżki, morele suszone 200 gram, chałwa baton 200 gram, ciastka biskwit z orzechami 300 gram, cukier puder - ile potrzeba Forma 30x20 cm z papierem do pieczenia, na dnie formy rozsypać pokruszone biskwity, ja kroje nożykiem na kawałeczki. Żółtka wbić do miski, wsypać cukier, wlać aromat pomarańczowy i do białości utrzeć mikserem na najwyższych obrotach. Do żółtek(...)pokojowej), dodać do masy serowej i łyżką delikatnie wmieszać w sernik. Sernik wyłożyć na biskwity, łyżką wygładzić wierzch, piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, sernik piec około 55-60 minut, w formie dobrze wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - sernik jest bardzo aksamitny, delikatny, wilgotny, po upieczeniu nie opadł, spód z ciastek biskwit jest
W Mojej Kuchni Lubięskorzystać ze znanego przepisu Sernik Izaury. Bardzo często czytałam, że jest smaczny i szybki w wykonaniu. Dlatego użyczyłam przepis z jednej ze stron i postanowiłam upiec to cudo :) ciasto sprawdzone i bardzo dobre :) Składniki: Ciasto: 125 g masła 2 jajka 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy Masa(...)pieczenia i kakao - mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie łączymy z masą. Delikatnie mieszamy do chwili połączenia się składników. Masę wylewamy do wysokiej tortownicy o średnicy około 18 cm. wyłożonej papierem do pieczenia. Masa serowa: Masło ucieramy z jajkami i cukrem, następnie dodajemy ser, a a samym końcu budyń waniliowy. Gotową masę wylewamy na ciasto. Sernik pieczemy przez
W Moim Magicznym DomuWykonanie: Wszystkie składniki masy serowej miksujemy na gładką masę, na końcu należy wmiksować jajka (od tego momentu miksujemy tylko chwilę). Masę serową należy wylać na schłodzony wcześniej spód. Sernik należy piec w temperaturze 180 o C przez około 55 minut. Sernik powinien być "ścięty" na wierzchu, nie pieczemy do tzw. suchego patyczka. Wszystkie składniki polewy wymieszać, wyjąć sernik z piekarnika, delikatnie wyłożyć polewę, wyrównać i piec jeszcze 10 minut. Po upieczeniu i przestudzeniu sernik należy schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Ciasto to przechowywać w lodówce
In my kitchenpiorunów. I jemy sernik. Pocieszająco-rozgrzewający, pomarańczowo-figowy.Kupiłam kilogram pomarańczy i zastanawiałam się, co zrobić z tymi kilkoma, które mi zostały. Stwierdziłam, że będzie sernik, koniecznie pieczony. C. woli te na zimno, ale czasem muszę dogodzić też sobie... Zaczęłam przeglądać książki o sernikach, aż w końcu w Cheesecakes baked and chilled The Australian(...)całość zwieńczona cudownie kremowym serem z nutą pomarańczy. Wyszedł dokładnie taki, jak się spodziewałam - pyszny, mazisty, pełen kontrastów, które wspaniale się uzupełniają. Delikatny za sprawą mascarpone, który nadaje sernikom nadzwyczajnej, wyjątkowej struktury. Poezja smaku. Koniecznie spróbujcie, jeśli tylko będziecie mieli pomarańcze i figi.Sernik pomarańczowy z suszonymi figamiSkładniki:(na formę o średnicy 20 cm)spód:80 g niesolonych orzeszków ziemnych125
Pożeraczka, czyli raz adobrzewyjdzie, to polecam ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką, to przepis dla laików pieczenia, wychodzi puszyste, bez zakalca i rośnie w górę! Polecam inne nasze sezonowe przepisy z truskawkami: – Truskawki z bitą śmietaną – Truskawki w syropie karmelowym – Mrożony jogurt truskawkowy – Sernik z truskawkami i bezami – Chłodnik truskawkowy – Eton Mess(...)truskawkami – Lody truskawkowe na patyku – Konfitura truskawkowa z wanilią – serowe knedle z truskawkami i musem truskawkowym – Jak zrobić ciasto ucierane z truskawkami ? – Sernik bez pieczenia z truskawkami – Torcik jogurtowy z truskawkami – Ciasto z truskawkami i bezą na oleju rzepakowym – biszkopt z owocami – Sernik bez pieczenia z truskawkami Przepis
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWitam Kochani Dziś zapraszam na pyszny i delikatny sernik na orzechowym cieście z kratką. Wygląda i smakuje rewelacyjnie :) Zapraszam SKŁADNIKI *blaszka 25x25cm CIASTO -2 szkl mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml) -1 łyżeczka proszku do pieczenia -0,5 szkl zmielonych orzechów włoskich -200g masła lub margaryny -1 łyżeczka soli -2 łyżki kwaśnej śmietany 12 lub 18 % -1 jajko(...)całość delikatnie mieszając łyżką. Masę wykładamy na ciasto. Z lodówki wyciągamy drugi kawałek ciasta,wałkujemy cienko i kroimy na paski .Z pasków układamy kratkę. Kratkę smarujemy rozbełtanym jajkiem. Sernik pieczemy około 55-60 minut w temp 180 stopni. Po wyłączeniu piekarnika uchylamy lekko drzwiczki i po około 15 minutach wyciągamy sernik. Do miski dajemy sok z cytryny
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokużółtka, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia i miękką margarynę .Wszystkie składniki mieszamy za pomocą mieszadła z miksera a następnie dłonią energiczne zagniatamy ciasto .Wyrobione ciasto wkładamy na 30 minut do lodówki . Odsączone z syropu brzoskwinie kroimy w kostkę. Schłodzonym ciastem wylepiamy posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą tortownicę. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym(...)cytry i wsypujemy proszek do pieczenia. Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji . Połowę masy serowej przekładamy na upieczone i wystudzone ciasto ,na masie serowej kładziemy pokrojone brzoskwinie. Owoce przykrywamy resztą masy serowej i dokładnie rozprowadzamy. Ciasto pieczemy 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st .C. W trakcie pieczenia sernika białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Na około
Smakowite DaniaMój pierwszy pieczony sernik, przygotowany na wzór tradycyjnego przepisu - na kruchym spodzie z intensywnie brzoskwiniową masą serową i resztą kruchego ciasta. Szybki w przygotowaniu i pyszny - nie może się nie udać! Składniki (na tortownicę o średnicy 23 cm.) : kruche ciasto - 400 g mąki (u mnie pół na pół krupczatka z pszenną pełnoziarnistą) - 200 g masła(...)łyżki cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 5 żółtek masa serowa - 500 g półtłustego twarogu typu klinek - 125 g gęstego greckiego jogurtu (u mnie waniliowy) - 5 białek - 4 łyżki cukru - kisiel brzoskwiniowy (40 g) - słoik dżemu brzoskwiniowego (u mnie 100 % owoców) - puszka (ok. 800 g) brzoskwiń Przygotowanie: Kruche ciasto: Wszystkie składniki uformować na gładkie jednolite ciasto. 1/3 zawinąć
Kuchnia Elliednie ustawiamy blachę z gorącą wodą. Do nagrzanego piekarnika na kratkę powyżej blachy z wodą wstawiamy nasz sernik na 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120°C i pieczemy sernik na parze kolejne 100 minut. Należy pilnować by woda nie wyparowała w całości, w razie potrzeby należy dolać do blachy na dnie trochę wrzątku. Po upieczeniu zostawiamy
Emskie Smakiśmietany 30 g cukru szczypta soli Masa serowa: 1 kg sera na sernik 150 g puree z dyni 30 g budyniu waniliowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka 100 g białej czekolady 4 łyżki cukru kokosowego lub zwykłego Do miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, cynamon, cukier oraz masło pokrojone na małe kawałki. Całość szybko zagnieć. Gotowe ciasto(...)cukier i puree z dyni. Całość miksuj do połączenia się składników. Nie miksuj zbyt długo, ponieważ niepotrzebnie napowietrza to masę serową. Gotową masę przelej na podpieczony spód. Sernik piecz ok. 80 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni. Po upieczeniu zostaw w piekarniku do przestygnięcia. Smacznego Zobacz więcej – przepisy z dynią Artykuł Sernik dyniowy pochodzi z serwisu
365 dni dookoła kuchnimega chałwowy sernik,pieczony w kąpieli wodnej,z polewą chałwową,cóż dodać-kremowy jak masło i przepyszny ,polecam również tym co nie lubią chałwy... SKŁADNIKI: 130 g herbatników 40 g masła 800 g sera twarogowego na sernik 200 g cukru 40 g cukru waniliowego 4 jajka 1 szkl. śmietanki 30 % 40 g mąki ziemniaczanej(...)chałwy rozdrobnić widelcem i połączyć z masą serową,całość wylać na ciasteczkowy spód i wyrównać. piec przez 55-60 min w temp.180 stopni w kąpieli wodnej(formę z wypiekiem wstawić do większej formy lub blaszki wypełnionej gorącą wodą do połowy wysokości) upieczony sernik odstawić do ostygnięcia. Przygotować polewę:resztę chałwy rozdrobnić do miski,w rondelku zagotować resztę śmietanki
Swojskie jedzonkospodzie z ciasteczek czekoladowych (świetnie nadadzą się Oreo, ja użyłam czekoladowej wersji Neo z Lidla), z domowymi wiśniami ze słoika. Moja blaszka ma średnicę 16 cm jeśli pieczecie sernik w większej tortownicy składniki trzeba pomnożyć przez dwa. Składniki: 500 g sera na sernik (może być z wiaderka) 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki mąki(...)powierzchnię. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 160 stopni. Pieczemy około 40 minut (brzegi powinny lekko się zaokrąglić, środek ciągle ma być jeszcze lekko surowy). Zwalczamy w sobie chęć podpieczenia sernika jeszcze przez kilka minut i wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki (można zablokować drewnianą łyżką lub ściereczką) i zostawiamy sernik na minimum godzinę lub na noc. Wiśnie ze słoika przekładamy
CiastkozercyUwielbiam serniki,w każdym wydaniu,ten robiłam pierwszy raz i wyszedł pyszny ,mega kremowy,i bardzo delikatny,polecam serdecznie..... Składniki: na spód: 140 g ciastek 70 g masła na masę serową: 900 g sera sernikowego 250 gr cukru 3 łyżki mąki, kilka kropel ekstraktu waniliowego lub olejku waniliowego skórka starta z jednej cytryny 200 g kwaśnej śmietany(...)połowy wysokości tortownicy(jak na zdjęciu poniżej),przykryć folią aluminiową wierzch,całość wstawić do piekarnika,piec 45 min,po tym czasie zmniejszyć temp. do 160 stopni i odkryć sernik piec jeszcze 30 min, wyjąć i ostudzić smacznego
Swojskie jedzonkociasto jak i na masę serową wymagają tylko krótkiego zmiksowania. Ot, cała filozofia! Do tego soczysty rabarbar delikatnie skarmelizowany w odrobinie masła i cukru, i pyszny sernik do popołudniowej kawy albo herbaty gotowy :) Koniecznie wypróbujcie mój przepis w tym sezonie rabarbarowym, a poza nim śmiało możecie(...)rabarbar, tak by się nie zatapiał w masie. Mniejszą część ciasta zetrzyj na tarce o dużych oczkach i posyp nią wierzch rabarbaru. Piecz ciasto przez 55 minut. Po tym czasie otwórz szeroko drzwiczki piekarnika i pozostaw sernik w nim do ostygnięcia. Ostudzone ciasto wsadź n a 3-4 godziny do lodówki, a najlepiej na całą
Słodko-Słony Świat Ilony