wszystkie herbatniki zostaną skruszone i powstanie z nich "piasek". W garnuszku roztapiamy masło i dodajemy do skruszonych herbatników. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (wyłożony tylko spód tortownicy). Tortownicę wraz ze spodem wkładamy na ok. 15 minut do lodówki. Przed nałożeniem ciasta należy wysmarować brzegi tortownicy masłem.Przepis na masę serową:Ser przekładamy do miski(...)postaci kropel, które przy pomocy wykałaczki rozmazujemy według własnej fantazji :)Sernik umieszczamy w nagrzanym do 175 C piekarniku i pieczemy przez 15 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę pieczenia do 125 C i pieczemy sernik przez kolejne 90 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i otwieramy jego drzwiczki. Sernik w otwartym piekarniku pozostawiamy jeszcze przez 15 minut
Emcia Pichciczęścią schłodzonego ciasta wylepiamy dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowana masłem i wysypaną bułką tartą. Masa serowa 3. Wszystkie składniki umieszczamy w misie i miksujemy krótko do połączenia się składników (ważne aby było to krótko gdyż, dłuższe miksowanie napowietrzy masę serową która następnie podczas pieczenia bardzo wysoko wyrośnie, a następnie opadnie ) 4. Gotową(...)masę wylewamy na kruchy spód który wcześniej posmarowaliśmy surowym białkiem. Na wierzchu układamy połówki śliwek (wcześniej umytych i wypestkowanych). na nie ścieramy resztę ciastka które było w zamrażalce. Sernik pieczemy w 170-180 stopniach przez około 60-70 minut. Upieczony sernik studzimy w lekko uchylonym piekarniku, a następnie przekładamy w chłodne miejsce. Wystudzony posypujemy
Gotowanie...to proste !szczyptą soli i pozostałym cukrem na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z masą serową. Na koniec wsypać rodzynki. Blaszkę 21x21 cm posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wylać ciasto. Sernik piec ok 60 minut w temperaturze 180 stopni. Sernik jest gotowy jeśli jego wierzch jest ścięty i sprężysty. Wyłączyć piekarnik i po 15 minutach wyjąć sernik. Ostudzić
Smakołyki AsiBiały sernik - wyzwanie - ależ skąd, nic bardziej prostego nie piekłam. Sernik wymaga mało pracy, nawet sera się nie mieli a efekt wyśmienity. Masa serowa jest wilgotna i mega smaczna a polewa której prawie nie widać bo jest biała jest niesamowita. Sernik idealny na święta czy przyjęcia urodzinowe, z przyjaciółmi. Polecam gorąco do wypróbowania. Biały sernik
Moje Małe CzarowaniePrzepis na sernik kawowy wpadł mi do głowy przy okazji pieczenia sernika z polewą z masła orzechowego. Sernik wyszedł mocno kawowy, wilgotny i... The post Sernik kawowy na czekoladowym spodzie appeared first on Eksperymentuj z życiem
Eksperymentalnie.comGotujemy po polsku" To juz drugi przepis w ramach tej zabawy, ktory nawiazuje do mojego dziecinstwa i rodzinnego domu :) Sernik w tej postaci jest dobra alternatywa dla pieczonego sernika. Ma tez inny smak, ktory ja osobiscie bardzo lubie. Najbardziej smakuje mi gdy nie jest tak mocno sztywny, dlatego zawsze przed podaniem wyciagam go wczesniej z lodowki. Uwazam(...)serki i rozrobiona zelatyne. Dokladnie wymieszac.1/3 masy odlac do osobnej miski, dodac 1 lyzke kakao i wymieszac.Tortownice wylozyc folia aluminiowa.Najpierw na tortownice wylewamy ciemna mase, nastepnie jasna i odstawiamy sernik do lodowki do zastygniecia. Na koncu zalewamy galaretka przygotowana wedlug opisu na opakowaniu i ponownie schladzamy w lodowce.Mozna na warstwe serowa polozyc owoce i dopiero potem zalac galaretka.Smacznego
Przysmaki KarolkiNajlepszy przepis na pyszny, orzeźwiający, aksamitny sernik bez pieczenia, czyli sernik na zimno z serków homogenizowanych (serki homo) jest ten, który przygotowywała zawsze moja mama. Tym razem według maminego przepisu przygotowała sernik moja siostra Agnieszka, jedliśmy go na Wielkanoc. Ten sernik jest doskonały też na inne uroczystości, czy imprezy. Polecam ten sernik z galaretką
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPrawdziwa arystokracja wśród pieczonych serników, o smaku najlepszego tiramisu , obłędnie kremowy, na ciasteczkowym spodzie, z puszystą śmietanką o delikatnym posmaku amaretto, pasuje zarówno na wielką imprezę lub świąteczny czas. To wypiek na wyjątkowe okazje. Jest tak smaczny, że znika w mgnieniu oka, dla amatorów nie tylko kawowych smaków. SKŁADNIKI: Spód: 180 g herbatników zbożowych pełnoziarnistych Cukry Nyskie(...)Masę serową przelać na schłodzony miasteczkowy spód i piec 50 minut w temp 170*c. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Krem z amaretto: Dobrze schłodzoną śmietankę i serek mascarpone przekładamy do miski wlewamy amaretto, wsypujemy cukier i całość miksujemy do uzyskania gęstego kremu. Gotowy krem wyłożyć na zimny upieczony sernik, wyrównać i posypać grubo przez sitko ciemnym kakao. Chłodzić
Wanilia i Kardamonjajek 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki ziemniaczanej 1,5 łyżki kakao 2 łyżki oleju 2 łyżki zimnej wody szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sernik: 1 kg sera z wiaderka 5 jajek 2 opakowania budyniu waniliowego 1 szklanka cukru 1/2 szklanki oleju skórka otarta z pomarańczy Biszkopt kakaowy: Ubijamy białka na sztywną pianę(...)kakao, mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy. Przekładamy do blaszki (kwadratowej) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni C około 30 minut. Studzimy. Wystudzony biszkopt kroimy na dwa blaty. Każdy kroimy na paski równej wielkości. Sernik: Białka ubijamy na sztywną pianę
Pyszności SłodkościDodawać po jednym żółtku i caly czas miksować. Wsypać mąkę i odrobinę proszku do pieczenia. Ponownie zmiksować. Następnie partiami dodawać ser, cały czas miksując. Dodać kilka kropli olejku. Na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie wymieszać łyżką. Spód blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć herbatniki. Na herbatniki wyłożyć nutellę i równo rozsmarować(...)przygotowany spód wyłożyć masę serową i wyrównać powierzchnię. Herbatniki które pozostały pokruszyć na drobne okruszki. Okruszkami posypać wierzch sernika. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni 1 godzinę. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim sernik do przestudzenia
Agusiowe smakołykiKlasyka pieczenia serników - to moja druga wersja z polewą . Sernik rozpływa się w ustach i jest puszysty jak ptasie mleczko. Polecam .Zaczynamy : Składniki :1 masło 1 kg startego sera8 jaj1 1/3 szkl cukru3-4 lyzki mąki ziemniaczanejbakalie wdlg uznania Wykonanie:Białka - ubijamy, na sztywną pianę. Odkładamy do lodówki. Żółtka , cukier, masło I mąkę ziemniaczaną - ubijamy(...)caly czas ubijajac .Łączymy masę z serem. Białka dodajemy do ciasta, mieszamy powoli drewnianą łyzka, aż do połączenia skladników.Nagrzewamy piekarnik do 170 C. Formę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy maslem. Nalewamy ciasto do formy, pieczemy ok 50-70 min. Gdy ciasto jest zrobione, zostawiamy w lekko uchylonym piekarniku, do ostudzenia. Nawet około 1 godziny
Smaki Edytymieszamy i zdejmujemy z ognia a następnie wlewamy do pokruszonych wafelków i całośc razem łączymy. Do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia przekładamy masę z ciastek dokładnie ją rozprowadzamy po dnie formy, lekko dociskając łyżką. Tak przygotowany spód do sernika wstawiamy na 15 minut do lodówki. Do miski przekładamy jajka i ucieramy je z cukrem do białości. Do utartych jajek(...)dodajemy twaróg, serek mascarpone, wsypujemy mąkę ziemniaczaną i całość krótko miksujemy tylko tak aby składniki się połączyły. Masę serową przekładamy na spód z ciasteczek i dokładnie ją rozprowadzamy. Sernik pieczemy przez około 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 st.C po upieczeniu studzimy w piekarniku. Wystudzony sernik posypujemy startą czekoladą i wstawiamy na kilka godzin do lodówki
Smakowite Daniawww.pasjasmaku.com/ Gosia - http://www.moderntasteblog.com/ Patryk Miętowa Kuchnia - http://mientowakuchnia.blox.pl/html Małgośka- http://jedzismakuj.blogspot.com/ Ela - http://elastokrotka.blogspot.com/ / Piekąc sernik inspirowała się przepisem z bloga Marty http://kolorowo-torcikowo.blogspot.com/ Sernik kokosowo-pomarańczowy Składniki: Spód: 300 g kokosanek 1 łyżka kandyzowanej skórki z pomarańczy 100 g masła Masa serowa: 1 kg sera trzykrotnie mielonego 1 i 1/3 szklanki cukru(...)podpieczony spód i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i w momencie wstawienia sernika zmniejszamy temperaturę na 150 stopni. Na dół piekarnika wstawiamy naczynie z wodą. Sernik pieczemy 90 minut. Po wyłączeniu piekarnika uchylamy drzwiczki i czekamy aż sernik ostygnie. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy wiórki i prażymy aż będą lekko brązowe, dodajemy masło, miód i cukier
sierotka maRysia w kuchnizrobimy go bez użycia miksera, co jest jego dodatkową zaletą. Jest delikatny w smaku i nie przesłodzony. Myślę, że to aromatyczne ciasto podbije serca tych, którzy kochają serniki bez pieczenia 😍 Ja mój sernik zrobiłam na dużej, prostokątnej blaszce, dlatego nie jest zbyt wysoki. Jeśli chcemy, aby był wyższy możemy wykorzystać np. tortownicę. Składniki: 850 g serka(...)umnie około 120 g) Na wierzch: pomarańczowe delicje ( u mnie 1.5 paczki małej paczki) 2 galaretki pomarańczowe 2 szkl. wrzątku Wykonanie: Foremkę (tortownicę lub dowolną blaszkę) wykładamy papierem do pieczenia. Na nim układamy herbatniki. W miseczce rozpuszczamy galaretki wraz z żelatyną. Ostawiamy do przestygnięcia. W drugiej misce mieszamy ze sobą serek waniliowy, serek mascarpone oraz cukier puder. Kiedy galaretka
Walijskie Pichceniekakao 3/4 szkl cukru 1 szkl mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1. Jajka z cukrem ubijamy na puszysta masę. Dodajemy przesianą mąkę z kakao i proszkiem i mieszamy całość szpatułką. Wylewamy na blaszkę o wym. 24 x 36 cm wyłożona papierem do pieczenia. Pieczemy w temp 180 stop przez 25-30 min. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto(...)delikatnie mieszamy z masa serową. 5. Blaszkę w której piekliśmy murzynka wykładamy nowym papierem do pieczenia. wkładamy do niego murzynka i kroimy go na paski. Wyjmujemy co drugi pasek i w to miejsce wlewamy masę serową. 6. Na miejsca z serem układamy pozostałe paski i zalewamy reszta masy. Gotowy sernik pieczemy w 180 stop. grzanie góra - dół
Gotowanie...to proste !