Dziś zapraszam Was na pyszny sernik z serków homogenizowanych z rodzynkami i kaszą manną. Mega waniliowy i prosty do zrobienia, idealny na deser, święta czy inne okazje, bardzo szybko znika z talerza a to chyba najlepszy dowód na to, że jest smaczny . składniki na formę(...)proszkiem do pieczenia i bardzo delikatnie mieszamy. Tak postępujemy na przemian do momentu aż białka i kasza się skończą. Wszystko delikatnie mieszamy tak aby nie zniszczyć całkowicie struktury piany. Na końcu do masy serowej wrzucamy rodzynki i całość delikatnie łączmy. Do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub folia aluminiową wlewamy masę serową i dokładnie rozprowadzamy. Sernik pieczemy
Smakowite Daniasię do przepisu. Najważniejsze wskazówki to temperatura pokojowa składników, pieczenie bez termoobiegu z parą wodną oraz dobrze ubite, a następnie delikatnie wmieszane białka. Spód do sernika (duża blacha): 125 g masła 2 czubate szklanki mąki pszennej (300 g) 4 łyżki cukru pudru 1 całe jajko 1 żółtko szczypta soli Sernik klasyczny: 1 kg pół-tłustego twarogu (ewentualnie sera(...)jednolitą masę. Przygotowujemy piekarnik. Na samo dno piekarnika wkładamy największą, głęboką blachę od piekarnika i wlewamy w nią wrzątek z czajnika. Odrobinę wyżej wsuwamy kratkę na której pieczemy ciasto (czyli sernik będzie piekł się w dolnej części piekarnika, nie na środku). Nagrzewamy piekarnik do 165°C (koniecznie bez termoobiegu!). Podczas gdy piekarnik nabiera temperatury, kończymy sernik. W drugiej
Poezja smakumiałam akurat budynie o smaku krówki i mój sernik jest ciemniejszy ,ale to nie zmieniło jego smaku, no ale wiadomo, każdy ma inne gusta. Przepis na dużą blaszkę około 22x35cm CIASTO 3/4 kostki margaryny lub masła 4 żółtka [białka odłożyć do piany] 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 szkl. mąki pszennej tortowej 3 łyżki(...)dać troszkę mniej) i dodać do masy serowej i dokładnie i delikatnie wymieszać. Wylać na ciasto. Masa serowa jest dość luźna, ale taka ma być. Sernik piec około 45-55 minut w temp 180 stopni. WAŻNE-SERNIK STYGNIE W PIEKARNIKU, NIE WYCIĄGAMY GO, BO OPADNIE
Moje domowe kucharzeniepamiętam kiedy ostatnio piekłam sernik. Za to serniki na zimno są u nas dość często. Nie mogło więc zabraknąć go również na świątecznym stole. Tym razem była to wersja czekoladowa na kruchym kakaowym spodzie i wiśniami na górze. Zniknął błyskawicznie i co niektórzy domagają się powtórki na Nowy Rok. Ja mam jednak nieco inny pomysł na sernik
Wiem co jemsernik pieczony z serków waniliowych z brzoskwiniami z puszki . To bardzo prosty przepis na sernik bez spodu, za to z szybką do zrobienia polewą z białej czekolady. - szykowany bez miksera - gotowy do pieczenia w 10 minut - pieczony bez spodu - z serków homogenizowanych - z brzoskwiniami z puszki - z prostą polewą z białej czekolady
AniaGotuje.plwszystkie herbatniki zostaną skruszone i powstanie z nich "piasek". W garnuszku roztapiamy masło i dodajemy do skruszonych herbatników. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (wyłożony tylko spód tortownicy). Tortownicę wraz ze spodem wkładamy na ok. 15 minut do lodówki. Przed nałożeniem ciasta należy wysmarować brzegi tortownicy masłem. Przepis na masę serową: Ser przekładamy do miski(...)całość za pomocą drewnianej łyżki. Tak przygotowaną masę serową przekładamy do tortownicy. Sernik umieszczamy w nagrzanym do 175 C piekarniku i pieczemy przez 15 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę pieczenia do 125 C i pieczemy sernik przez kolejne 90 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i otwieramy jego drzwiczki. Sernik w otwartym piekarniku pozostawiamy jeszcze przez
Emcia PichciGotową masę serową wylać na kruchy spód, wierzch sernika przykryć folią aluminiową, włożyc do dobrze nagrzanego piekarnika i piec 55 minut, folię zdjąć 5 minut przed końcem pieczenia-sernik ma pozostać biały . Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Mus czekoladowy-najlepiej jest zrobić dzień przed przygotowaniem sernika: Śmietankę podgrzewamy, aż będzie dobrze ciepła, dodajemy połamaną gorzką czekoladę
Wanilia i Kardamonszczypta soli 100 g brązowego cukru 250 g pieczonej dyni 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego 1 czubata łyżeczka przyprawy do ciasta dyniowego 3 łyżki mąki pszennej Wierzch 200 ml śmietany 18% 30 g cukru Wykonanie: Dno tortownicy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciastka miksujemy razem z masłem i przyprawami, przekładamy do tortownicy(...)masę herbatnikową. Do piekarnika na sam dół wstawiamy pojemnik z wodą. Sernik pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy kolejne 25 minut. Po tym czasie śmietanę mieszamy z cukrem, wylewamy na wierzch sernika i dokładnie rozprowadzamy. Zapiekamy przez 10-15 minut, do momentu, aż polewa się zetnie. Po upieczeniu
Kulinarne przygody Gatityjakie ciasto upiec? Przedstawiam przepis na niesamowity sernik w nietypowej wersji, który musi zagościć na Twoim stole! .. Pyszny serniczek powstał dzięki uprzejmości marki Helio, oraz Stovit. Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 250 g masła lub margaryny 3 żółtka 1/2 szklanki cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Kuleczki: Puszka masy makowej z bakaliami Helio Około 6 łyżek kaszy(...)serową wylewamy na przygotowanym spodzie z kulkami. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175*C i pieczemy 1 godzinę. Bezowa pianka z rosą: Białka ubijamy na sztywną, lśniącą pianę. Stopniowo dodajemy cukier, cały czas miksując. Po około 45 minutach pieczenia sernika otwieramy piekarnik i rozprowadzamy na nim pianę z białek. Wyrównujemy i możemy zrobić delikatne fale. Następnie pieczemy dodatkowe
Podróż w kulinariamieć konsystencję śmietany. Wylewamy ją do tortownicy o średnicy 20 cm. Całą tortownicę z zewnętrznej strony obkładamy folią aluminiową. Pieczemy w nagrzanym do 160*C piekarniku przez 25 minut. Piekarnik ustawiamy na funkcję ,,Góra-dół”. Masa serowa: W czasie pieczenia brownie przygotowujemy masę serową. Twaróg ubijamy z cukrami, wbijamy jajka. Miksujemy do połączenie składników(...)Wsypujemy mąkę oraz startą z jednej pomarańczy skórkę. Gładką masę przelewamy na jeszcze ciepłe brownie. Tortownicę wstawiamy do większego naczynia. Do połowy małej tortownicy wlewamy gorącą wodę. Sernik pieczemy w kąpieli wodnej w temperaturze 160*C przez 70 minut. Upieczony sernik wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy folię. Studzimy. Mus śliwkowo pomarańczowy: Wydrylowane śliwki miksujemy blenderem na gładki
VioletoweKucharzenieSernik z dodatkiem pasty tahini i fantastyczną polewą czekoladową - sprawdzi się idealnie na każdą okazję :) Składniki na tortownicę o średnicy 22 cm. Składniki na masę serową: 600 g sera trzykrotnie mielonego (np. z Lidla) 100 g pasty tahini 1/2 szklanki brązowego cukru 3 jajka 3 łyżki mąki pszennej 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej Składniki na spód: 150 g ciastek zbożowych(...)całość za pomocą drewnianej łyżki. Tak przygotowaną masę serową przekładamy do tortownicy. Sernik umieszczamy w nagrzanym do 175 C piekarniku i pieczemy przez 15 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę pieczenia do 125 C i pieczemy sernik przez kolejne 90 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i otwieramy jego drzwiczki. Sernik w otwartym piekarniku pozostawiamy jeszcze przez
Emcia Pichciochotę na sernik, ciężki, zbity, kwaskowaty, na grubym kruchym spodzie, jednym słowem taki, jakie piekło się dawniej z prawdziwego wiejskiego sera. Ostatnio jadłam taki aż dwa lata temu, w małej knajpce w Suczawie. Serwowany jako New York cheesecake skradł moje serce na zawsze. Niestety pomimo usilnych starań nigdy nie udało mi się popełnić choćby podobnego. Od czego to zależy(...)patelni, powstały sos można przetrzeć przez sito w celu pozbycia się pestek, jednak ja pestki lubię;). Piekarnik nagrzać do 180 stopni, na dół wstawić brytfannę z gorącą wodą. Sernik piec 30 minut (użyłam programu bez termoobiegu), po czym zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec kolejne 50 minut. Na wierzchu ciasta rozsmarować malinowy sos i zapiekać jeszcze przez
Zapiski Młodej ŻonyWitajcie :) przy sobocie zapraszam na cudownie puszysty sernik, aż sama się dziwię że wyszedł taki pyszny :) Przepis jest bardzo prosty, na spód sernika użyłam herbatników kakaowych. Myy pyszotka. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 1 kg dobrego sera z wiaderka 500 g sera chudego w kostce 2 budynie waniliowe 6 jajek 100 g masła 1/2 szklanki kaszy manny 2 cukry(...)papierem do pieczenia i na spód wykładamy herbatniki mi wyszło po 3 na szerokość blaszki, następnie przekładamy masę serową. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175 stopni. W moim piekarniku sernik piekł się około 70 minut z wierzchu ma być ładnie rumiany. Upieczony sernik studzimy przy wyłączonym piekarniku i uchylonych drzwiczkach, następnie wyjmujemy blaszkę i wynosimy w chłodne miejsce
Sama słodycz i szczypta chilikremowy o posmaku kokosu z chrupiącymi po podniebieniu nasionami chia, nie spotkałam się jeszcze z tak pieczonym sernikiem, zazwyczaj nasiona szałwii hiszpańskiej, były wykorzystywane do deserów na zimno, puddingów, czy koktajli, postanowiłam poeksperymentować i nasiona wykorzystać do pieczenia. Na ten sam pomysł wpadła Dorota, z bloga Daktyle w czekoladzie , wyszło to przy pewnej rozmowie(...)piec w nagrzanym do 180*c piekarniku przez 15 minut, po czym temperaturę pieczenia zmniejszyć do 160*c i piec jeszcze 30 minut. Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach aż do całkowitego wystygnięcia. Kremowa pianka: Czekoladę rozpuścić w miseczce w kąpieli wodnej, Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, z cukrem pudrem, wlać rozpuszczoną czekoladę-ochłodzoną i zmiksować. Masą posmarować zimny sernik
Wanilia i Kardamon