starta z całej pomarańczy 3 gwiazdki anyżu Przepis na rybę w oliwie aromatyzowanej pomarańczą i anyżem Do garnka zestrzeć skórkę z całej pomarańczy, dodać gwiazdki anyżu i zalać oliwą. Gotować na małym ogniu przez 10 minut. Następnie przykryć, ostudzić i odstawić na minimum pół godziny a najlepiej na całą noc do lodówki już razem z rybą. Najlepiej już w naczyniu(...)przykryciem. Przed samym podaniem włożyć zanurzoną w oliwie rybę na 3-3,5 minuty do mikrofali ustawionej na maksymalną moc. Podawać np. z puree z marchwi i karmelizowaną cebulą. Sernik na zimno z pomarańczami Najprostszy deser świata? Smakuje pomarańczami i jest pyszny. Składniki: 1,5 białej czekolady (ok 150 g) opakowanie serka naturalnego w wiaderku lub twarogu mielonego
Ugotowane pozamiataneSezonowy, szybki w przygotowaniu sernik na zimno z orzeźwiającymi, dojrzewającymi w słońcu truskawkami to doskonała propozycja chłodnego deseru w upalne dni. Składniki: Masa serowo-truskawkowa: 1kg sera z wiaderka 600g świeżych truskawek 45g żelatyny 250ml wrzątku 150g cukru Dodatkowo: 100g biszkoptów 2 galaretki truskawkowe 400g świeżych truskawek Wykonanie: 1. Spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć biszkoptami, a boki(...)tortownicy obłożyć truskawkami przekrojem do obręczy. 2. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach gotującej wody i pozostawić do lekkiego stężenia. 3. Masa serowo-truskawkowa: Truskawki zmiksować blenderem do postaci gładkiego musu. Żelatynę zalać 50 ml wrzątku aby napęczniała, a następnie dodać pozostałą ilość wody, dokładne wymieszać i pozostawić od wystudzenia. Ser utrzeć z cukrem, dodać zmiksowane truskawki, rozpuszczoną żelatynę i całość
Szalona Kuchnia Ewelinysernik z jagodami – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – najlepsze kruche ciasto ze śliwkami – prosta szarlotka – sernik z kajmakiem BROWNIE Przygotowanie: 1 h Składniki: – 350-400 g herbatników maślanych – 3,5 szklanki mleka – pół szklanki cukru + 1 łyżka – 2 budynie waniliowe(...)śmietany 36% – 1 cukier waniliowy – 1,5 łyżki żelatyny wiórki kokosowe do posypania Przygotowanie: Jeśli samodzielnie robisz kajmak wstaw puszkę mleka do garnka z wodą i gotuj min 2,5 h, a następnie wystudź. Możesz ugotować kajmak dnia poprzedniego lub w ostateczności kupić gotowy. Formę wielkości 20 x 30 cm lub zbliżonej wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie
nietylkopasta.plłyżka oleju Ciecierzycę namaczamy przez noc w wodzie (co najmniej przez 4 godziny). Rano odcedzamy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości (około 45 minut). Odlewamy wodę po gotowaniu. Do jeszcze mokrej cieciorki dodajemy łyżkę papryki słodkiej, łyżkę oleju i łyżeczkę soli. Przykrywamy pokrywką i energicznie potrząsamy garnkiem, by przyprawy równomiernie pokryły cieciorkę. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Cieciorkę wysypujemy(...)minut. Gotowe! Przygotowujesz sylwestrową ucztę? Polecam inne moje przepisy: Domowa pizza z rukolą i szynką parmeńską Nuggetsy z piekarnika z sosem tysiąca wysp Frytki z piekarnika Wegański malinowy „sernik” bez sera Biszkoptowa zebra Szybka i prosta szarlotka Dietetyczne trufle
Dieta bez mlekapomyślałam czemu by nie zrobić domowej skórki kandyzowanej. Idealna do ciast i serników. Jest bardzo aromatyczna ta kupna niech się schowa. Łatwa w przygotowaniu, ja uwielbiam ją dodawać do serników ale nadaje się również do keksów, pierników, ciast marchewkowych. Kiedy ją przygotowywałam cudowny aromat unosił się po całym domu, zaraz przypomniały mi się święta :) Zapraszam do jej zrobienia :) Składniki(...)cukru Wykonanie : Cytryny i pomarańcze szorujemy pod gorącą wodą, następnie je obieramy, można obrać obieraczką. Skórki przekładamy do garnka i zalewamy wodą tak aby wszystko było przykryte, gotujemy na małym ogniu około 17 minut. Następnie wykładamy je na durszlak i przelewamy wodą. Skórkę kroimy w paseczki lub kostkę jak wolicie. Ja pokroiłam w kostkę. Do garnka wlewamy
Sama słodycz i szczypta chiliroku zimą zużywam kilka puszek brzoskwiń do mojej ulubionej sałatki z wędliną, mozzarellą i brzoskwiniami oraz sernika z brzoskwiniami . Są też doskonałe same w sobie jako deser. W tym roku postanowiłam zrobić domowe brzoskwinie w syropie, zwłaszcza że teraz można je kupić za 3 zł (za kilogram). Są więc tańsze od jabłek, na które zimą pewnie przyjdzie mi wydawać fortunę(...)czymś trzeba oszczędzić 😉 Składniki (na 2 słoiki o pojemności ok. 600 ml): 5 brzoskwiń połówka cytryny (ważne, by brzoskwinie nie rozpadły się podczas gotowania) 1 litr wody 400 g cukru ewentualnie: ziarna zielonego kardamonu Przygotować słoiki o dużym otworze. Do garnka wlać wodę i zagotować. Cytrynę i brzoskwinie dobrze wyszorować i wypłukać. Do wody dodać cukier, wymieszać i doprowadzić
Weekendy w domu i ogrodziePrzepis znalazłam tu . Pyszna jaglanka, wystarczy dodać sok z cytryny aby uzyskać smak sernika. Do tego lekko podgrzane owoce - mogą być zimne, może być sos owocowy, konfitura, co tylko Wam przyjdzie do głowy! :) Składniki (4 porcje) pół szklanki kaszy jaglanej 2 szklanki mleka roślinnego (może być krowie) laska wanilii pół cytryny 2 łyżeczki ksylitolu (może być cukier) garść owoców(...)każdą porcję Kaszę dokładnie przepłukać w zimnej wodzie a następnie wrzątkiem. Zalać mlekiem, dodać wanilię, skórkę z połowy cytryny i ksylitol, gotować na małym ogniu aż do wchłonięcia płynu. Po ugotowaniu dodać sok z połowy cytryny i dokładnie zblendować. Gotową jaglankę wyłożyć do miseczek, podawać z owocami, syropem, konfiturą. Smacznego
coolinarnypodjęłam kolejną próbę. Tamta owszem pięknie pachniała, ale niestety zamieniła się w skamieniałą pomarańczową bryłę. Ta jest ok, także posyłam przepis dalej. Może jeszcze zrobicie przed świętami. Do makowca, sernika czy masy makowej jak znalazł. Dla kogo: dla fanów cytrusów dla chcących spróbować zrobić własną skórkę dla kochających zapach pomarańczy w wypiekach Składniki: skórki z 2 pomarańczy sok z jednej(...)następnie skórkę wyparzyć wrzątkiem. Zdjąć z nich skórkę. Ze skórki usunąć większą część albedo (biała część skórki). Pokroić skórkę na paski. Paski wrzucić do wody (zalać wodą) i gotować przez 10 minut. Po 10 minutach odlać wodę. Do szklanki wycisnąć sok z pomarańczy i dopełnić wodą (tak, by w sumie było 250ml). Zalać tym skórki i dorzucić do tego
Mania WypiekaniaŚwięto majonezu, jajek i kiełbasy już za kilka dni! Nie ma czasu na rozpisywanie się, dzisiaj przepis na sos tatarski. Pasuje do wszystkiego! Do jajka, do pieczonego mięsa, do sernika i cytrynowej babki. Nie no, do ciast to może nie do końca, ale do mięsa będzie jak znalazł. I robi się go łatwo. I lepszy niż gotowiec ze słoika(...)jestem pewna czy na kimś może zrobić to wrażenie, ale jeśli kuchni unikasz jak diabeł wody święconej, a wszystkie ciotki i wujki wiedzą, że masz dwie lewe ręce do gotowania, no to pewnie tak – wzruszenie i duma przy białym obrusie gwarantowane. Ustalmy jedno. Ilość majonezu zależy od tego, jakiej konsystencji sosu oczekujesz. Ja lubię, kiedy dodatki faktycznie są dodatkami
wcinaj toSerniki to moje ulubione ciasta! Dlatego też stworzyłam nowy dział SERNIKI , a w nim już kilkanaście sprawdzonych przepisów na serowe ciasta :) Składniki na spód na ciasto: 30 dag mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 10 dag cukru pudru, 2 żółtka, 1 jajo, 10 dag margaryny, 1 łyżka smalcu, tłuszcz do formy, wiórki do formy. Wykonanie ciasta(...)łyżki grysiku, 2 łyżki budyniu waniliowego, 1 aromat waniliowy, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 25 dag masła, 1 ½ szklanki cukru pudru, tłuszcz do formy, wiórki do formy. Wykonanie sernika: Ser zmielić, dodać grysik i odstawić. Masło utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku. Z białek ubić sztywną pianę , połączyć z serem, aromatem i lekko wymieszać. Wylać masę serową na przygotowaną
Tradycyjna KuchniaProsty keks – ciasto z bakaliami Kto lubi ciasta z bakaliami? Ja kiedyś je uwielbiałam. Teraz piekę je rzadziej, ale… wciąż bardzo lubię. Dziś zostawiam
Słodkie okruszkiSkładniki: Ciasto kruche: 2 szklanki mąki krupczatki 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki cukru kostka Kasi 3 żółtka cukier waniliowy Masa serowa: 1 kg sera
NA MOIM TALERZUSkładniki: Ciasto kruche: 2 szklanki mąki krupczatki 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki cukru kostka Kasi 3 żółtka cukier waniliowy Masa serowa: 1 kg sera
Na moim talerzuTyle razy widziałam to ciasto na rożnych bloga i stronach w internecie, że musiało się ono znaleźć na liście do wypróbowania. Wypróbowałam i nie żałuje, jest
Gotowanie...to proste !Składniki: 1 kg dyni1 cebulka2 ząbki czosnku1,5 l bulionu drobiowegooliwasólpieprzgrzanki Przygotowanie: Dynię obieramy ze skóry. Wydrążamy nasiona i włókna. Twardy miąższ kroimy w dużą kostkę
Kuchnia Łukasza