pasuje z pieczonymi warzywami. Sałatka z awokado i kalafiorem to klasyka. Ale z awokado można zrobić dużo więcej, guacamole lub brocomole . Z awokado można upiec muffinki , a nawet zrobić sernik ! Awokado i kalafior sałatka Składniki: na 4 porcje 1 kalafior 100 g ciecierzycy, waga sucha 5 plastrów wędzonego boczku 100 g świeżego szpinaku 1 czerwona papryka 2 awokado(...)cytryny 3 łyżki oliwy 2 łyżki winnego octu sól do smaku 1 łyżeczka czarnego pieprzu, młotkowanego ½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu Ciecierzycę namocz w zimnej wodzie na noc. Możesz użyć gotowaną ciecierzycę z puszki. Kalafior podziel na różyczki. Ułóż na blaszy, skrop oliwą i posyp morską solą. Zrób miejsce na paprykę. Wstaw warzywa do piekarnika i piecz przez 25 minut. Wyjmij blaszkę
codojedzeniapasuje z pieczonymi warzywami. Sałatka z awokado i kalafiorem to klasyka. Ale z awokado można zrobić dużo więcej, guacamole lub brocomole . Z awokado można upiec muffinki , a nawet zrobić sernik ! Awokado i kalafior sałatka Składniki: na 4 porcje 1 kalafior 100 g ciecierzycy, waga sucha 5 plastrów wędzonego boczku 100 g świeżego szpinaku 1 czerwona papryka 2 awokado(...)cytryny 3 łyżki oliwy 2 łyżki winnego octu sól do smaku 1 łyżeczka czarnego pieprzu, młotkowanego ½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu Ciecierzycę namocz w zimnej wodzie na noc. Możesz użyć gotowaną ciecierzycę z puszki. Kalafior podziel na różyczki. Ułóż na blaszy, skrop oliwą i posyp morską solą. Zrób miejsce na paprykę. Wstaw warzywa do piekarnika i piecz przez 25 minut. Wyjmij blaszkę
codojedzeniastopni przez 8-10 minut. MASA ORZECHOWA : • 1,5 szkl. posiekanych orzechów włoskich • 2/3 szkl. miodu • 2 jajka • 1/3 rozpuszczonego masła Wszystkie składniki wymieszać w garnuszku, ciągle mieszając gotować ok. 10 minut, aż masa zgęstnieje, wylać na podpieczony spód i odstawić. MASA SEROWA : • 1 kg sera w wiaderku • 1/2 szkl. cukru • 1 cukier waniliowy • 2 kopiaste łyżki mąki pszennej(...)łyżka mąki ziemniaczanej • 4 jaja • 2/3 szkl. śmietany Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, następnie wylać na masę orzechową, wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec ok. 1 godzinę, sernik w dotyku powinien być sprężysty i niezbyt wyrośnięty (bo masa nie była napowietrzana), studzimy przy uchylonym piekarniku. Gotowy udekorować orzechami, przechowywać w lodówce
KUCHNIA POLSKAnaukowe. Tyle, słowem wstępu (nieco przydługiego, za co przepraszam). 1. Nie jesz mięsa? Ale dlaczego? A dlaczego Ty nie palisz papierosów, nie bierzesz narkotyków czy zawsze wybierasz rodzynki z sernika? Bo nie lubisz. Tak, jak ja nie lubię mięsa. Przeszkadza mi jego smak, konsystencja, struktura. Po jego zjedzeniu nie czuję się najlepiej. Po prostu. Żadnych przyczyn związanych ze współczuciem(...)kocham je, cierpię, gdy widzę, jak ktoś im wyrządza krzywdę, ale no, bez przesady. 2. Nie jesz mięsa, a przygotować umiesz. O co chodzi? Chodzi o to, że uwielbiam gotować. Podczas pracy w kuchni mięso traktuję jak składnik, produkt, który pozwala mi na rozwijanie swoich umiejętności. Kucharz powinien umieć przyrządzić wszystko, bez znaczenia, czy to je, czy nie. 3. Ryba
W kuchni Karmel-itkilaktozy, więc myślę, że spodoba się również osobom mającym nietolerancję laktozy. Jestem bardzo ciekawa, czy próbowaliście połączyć sernik z brownie i jak wam smakowało – chętnie poczytam Delikatny sernik z malinami na spodzie brownie (bez laktozy) tortownica 26 cm Spód daktylowy a’la brownie: 100 g daktyli bez pestek 0,5 szklanki wody 15 g oleju kokosowego(...)mleka bez laktozy Mlekovita 1/2 szklanki ksylitolu 4 jajka 1 opakowanie budyniu śmietankowego dodatkowo: około 250 g świeżych lub mrożonych malin Daktyle umieścić w niewielkim garnuszku, zalać wodą i gotować około 10 minut do lekkiego odparowania wody. Przestudzić, a następnie zblendować na gładką masę. Olej kokosowy, ksylitol i jajka utrzeć. Suche składniki wymieszać w osobnej misce i połączyć wszystkie składniki
FitkotPomysł na mocno białkowe ciasto na zimno - dwukolorowy sernik przygotowany na bazie serków skyr, jogurtu naturalnego i mascarpone. Wierzch sernika to truskawkowa masa udekorowana świeżymi owocami. Proste i smaczne połączenie smaków. Składniki na tortownicę o średnicy 22-24 cm: biała masa (składniki muszą mieć temperaturę pokojową!) 1 opakowanie serka mascarpone (250 g) 1 jogurt naturalny(...)dodatkowo 150 g biszkoptów (najlepiej bez cukru) świeże owoce do dekoracji (np. borówki, kiwi) Zamrożone truskawki przesypać do garnka, wlać sok z cytryny, dodać ksylitol/miód i zalać wodą. Gotować kilka minut, aż do miękkości truskawek. Do wrzącej masy wsypać żelatynę i całość wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. W międzyczasie przygotować białą masę: żelatynę zalać wrzącą wodą, wymieszać i zostawić
UgotowaćCześć Kochani, witam Was serdecznie. Dziś przychodzę do Was z propozycją kolejnego pysznego ciasta-ciasta serowo-malinowego z kajmakiem. Jest bardzo łatwe i po prostu wspaniałe
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuSkladniki na 4 osoby: Kaczka (ok. 1-2,5 kg) 4 pomarańcze 5 ząbków czosnku Odrobinę rozmaryny 2 łyżki oliwy z oliwek2 łyżeczki mąki kukurydzianej Sól
Kuchnia Łukaszaśrednim ogniu na kuchence, mieszać rózgą aż masa się rozpuści i połączy. Budyń i mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w mleku, wlać do masy serowej cały czas mieszając ugotować tak jak gotujemy zwykły budyń, masa zgęstnieje. Warstwę herbatników ułożyć w blaszce, wylać jeszcze ciepłą masę serową, przykryć drugą warstwą herbatników. Masa malinowa: Maliny przesypać cukrem, wstawić na kuchenkę wlać wodę i doprowadzic(...)tężeć można masę napowietrzyć mikserem-powstanie pianka, do zimnej masy wlać likier kokosowy oraz wsypać dwie łyżki wiórek i wymieszać. Tężejącą masę wylać na herbatniki, oprószyć grubo wiórkami, gotowy sernik chłodzić cała noc w lodówce. Smacznego
Wanilia i KardamonSernik z własnoręcznie przygotowanym marcepanem, sosem malinowym i jajkami marcepanowymi. Jest pyszny i rozpływa się w ustach. Delikatny, kremowy z nutą kwasowości malin. spód: 170 g ciastek kakaowych 60 g masła marcepan: 250 g migdałów 3/4 szklanki cukier kryształ 1 łyżka miodu 150 g cukru pudru 1 łyżeczka olejku migdałowego 1/3 szklanki wody masa serowa: 900 g sera twarogowego(...)migdały ze skórki. Jak skórka nie chce łatwo zejść to zalewam ponownie gorącą wodą. Migdały i cukier puder mielę malakserem. Do garnuszka wlewam wodę, dodaję cukier kryształ, miód i gotuję na wolnym ogniu syrop. Nie wolno mieszać. Gęstość syropu sprawdzam w ten sposób, że kroplę syropu wlewam do zimnej wody, i powinna być plastyczna żeby można uformować z niej kulkę
wesoła kuchniaidealne ….słodki spód z kremową kwaskową serowo-jeżynową masą i galaretka Oczywiście można bardziej jeżyny dosłodzić ale po co? Zapraszam na pyszny sernik jeżynowy na zimno…:) Sernik na zimno jeżynowy Składniki: Spód: 200 g ciasteczek digestive 100 g gorzkiej czekolady 75 g masła Masa: 600 g serka kremowego (typu Philadelphia) 450 g jeżyn + 4 łyżki cukru(...)masę i wstawić do lodówki na minimum pół godziny. 2. Jeżyny opłukać i zasypać 4 łyżkami cukru, zmiażdżyć widelcem i zostawić aby puściły sok (najlepiej przygotować je dzień wcześniej) Gotować około 15 minut a następnie przetrzeć przez sito i zostawić do ostygnięcia. 3. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody a gdy napęcznieje dodać 100ml wrzącej wody i dobrze rozpuścić
UgotujmyTo.pljajka robią się niezwykłe. To prosty przepis na jajka z majonezem i łososiem. Jeśli szukacie innych przepisów na faszerowane jajka to zaglądnijcie tutaj , na blogu znajdziecie też przepisy na serniki i wielkanocne babki . Składniki na jajka z majonezem i łososiem, w zależności od ilości jajek: Jajka ugotowane na twardo, 2 połówki na osobę plasterki wędzonego łososia, tyle ile jest(...)łyżeczka na pół jajka świeży tymianek sól i pieprz do smaku Przepis na jajka z majonezem i łososiem. Jajka wkładamy do zimnej wody i jak zacznie się woda gotować, gotujemy jeszcze 6 minut, odlewamy wodę, zalewamy zimną wodą i studzimy. Jajka obieramy ze skorupek, kroimy na pół , doprawiamy delikatnie solą. Na każdą połówkę jajka nakładamy po łyżeczce majonezu, doprawiamy pieprzem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSernik bez pieczenia w 20 minut. Masa serowa: 500 g twarogu, ½ kostki masła, 2 jajka, ½ szkl. mleka, 1 budyń waniliowy, ok. ½ szkl. cukru Polewa czekoladowa: ¼ kostki masła, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mleka, 3 łyżki kakao, 1 łyżka śmietany 18% Formę o wymiarach 21 x 24 cm wykładamy folią Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy miękkie masło i ser. Masę(...)przekładamy do garnka, gotujemy na wolnym ogniu. W mleku rozrabiamy budyń, dodajemy do gotującej masy serowej. Całość gotujemy aż masa zgęstnieje. W blaszce układamy warstwę herbatników, następnie smarujemy połową masy serowej, kładziemy drugą warstwę herbatników, smarujemy resztą masy serowej, układamy herbatniki. Całość polewamy polewą, którą przygotowujemy w następujący sposób: masło podgrzewamy razem z cukrem i mlekiem, gdy składniki się rozpuszczą
słodki bratekOkreślając ten sos jako boloński niektórzy, a zwłaszcza osoby nie wege bardzo się oburzają, zresztą takie emocje wzbudzają też określenia typu wegańska kiełbasa, ser, kotlet, sernik itd. Określając w ten sposób wegańskie podróbki wiadomo czego się spodziewać jeżeli chodzi o smak, konsystencję, strukturę, co ułatwia znacznie życie takim wegusom jak ja, czyli taki, które przeszły na wegetarianizm czy weganizm(...)jako osoby dorosłe znające całe spektrum smaków. W przypadku tego sosu, gdzie w oryginale używa się mięsa mielonego fantastycznym zamiennikiem jest czerwona soczewica. Składniki na 6-8 porcji (gotowałam dla caaałej rodziny i jeszcze trochę zostało), jeżeli gotujesz dla 3-4 osób połowa składników będzie idealna 300 g suchej w sensie nieugotowanej soczewicy 1 litr passaty pomidorowej lub soku
greenscarfłyżeczka oleju kokosowego do wysmarowania tortownicy Mus z truskawek: – 1/2 kg truskawek – 2-3 łyżeczki białego cukru Królewski – 3/4 łyżeczki agar agar Sposób przygotowania: Kokosowy sernik: 1. Śliwki zalewamy woda i moczymy 20 min, a następnie odsączamy i blendujemy. 2. Do zbledowanych śliwek dodajemy pokruszone orzechy i łączymy razem za pomocą blendera. 3. Tortownicę o średnicy(...)smarujemy olejem kokosowym. Dłoń moczymy w zimnej wodzie i wykładamy masą śliwkową dno tortownicy. 4. Ryż przepłukujemy w zimnej wodzie, przekładamy do rondelka, dodajemy 2,5 szklanki wody i gotujemy 15 min – do rozgotowania. 5. Do ugotowanego ryżu dodajemy mleczko kokosowe oraz wiórki kokosowe (zostawiamy trochę wiórków do posypania z wierzchu) i mieszamy. 6. Następnie kokosowo-ryżową masę blendujemy
Podwójnaporcja