Ojeeee, tego mi było trzeba. Naoglądałam się dzisiaj jakichś karpatek i innych serników na zimno. Wiadomo, że się nie będę zabierała za tego typu cuda, więc skończyło się na kaszy i mleku. Ojeeee. Chciałam jeszcze dodać banana, ale oczywiście wyszedł parę dni temu. Pycha! Składniki: 2 szklanki mleka 4 łyżki kaszy manny 1 łyżeczka cukru waniliowego lub więcej 1 łyżeczka(...)kakao naturalnego parę orzechów ziemnych (opcjonalnie) (przepis na 2 porcje) Mleko zagotowujemy, dodajemy do niego kakao i cukier, mieszamy. Do gotującego mleka wsypujemy kaszę i mieszamy, aż do uzyskania odpowiedniej gęstości (potrwa to około 3 minut). Kaszę posypujemy rozdrobnionymi orzechami ziemnymi, można wcześniej je chwilę podprażyć. Artykuł Kasza manna z kakao pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovystarta z całej pomarańczy 3 gwiazdki anyżu Przepis na rybę w oliwie aromatyzowanej pomarańczą i anyżem Do garnka zestrzeć skórkę z całej pomarańczy, dodać gwiazdki anyżu i zalać oliwą. Gotować na małym ogniu przez 10 minut. Następnie przykryć, ostudzić i odstawić na minimum pół godziny a najlepiej na całą noc do lodówki już razem z rybą. Najlepiej już w naczyniu(...)przykryciem. Przed samym podaniem włożyć zanurzoną w oliwie rybę na 3-3,5 minuty do mikrofali ustawionej na maksymalną moc. Podawać np. z puree z marchwi i karmelizowaną cebulą. Sernik na zimno z pomarańczami Najprostszy deser świata? Smakuje pomarańczami i jest pyszny. Składniki: 1,5 białej czekolady (ok 150 g) opakowanie serka naturalnego w wiaderku lub twarogu mielonego
Ugotowane pozamiataneSezonowy, szybki w przygotowaniu sernik na zimno z orzeźwiającymi, dojrzewającymi w słońcu truskawkami to doskonała propozycja chłodnego deseru w upalne dni. Składniki: Masa serowo-truskawkowa: 1kg sera z wiaderka 600g świeżych truskawek 45g żelatyny 250ml wrzątku 150g cukru Dodatkowo: 100g biszkoptów 2 galaretki truskawkowe 400g świeżych truskawek Wykonanie: 1. Spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć biszkoptami, a boki(...)tortownicy obłożyć truskawkami przekrojem do obręczy. 2. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach gotującej wody i pozostawić do lekkiego stężenia. 3. Masa serowo-truskawkowa: Truskawki zmiksować blenderem do postaci gładkiego musu. Żelatynę zalać 50 ml wrzątku aby napęczniała, a następnie dodać pozostałą ilość wody, dokładne wymieszać i pozostawić od wystudzenia. Ser utrzeć z cukrem, dodać zmiksowane truskawki, rozpuszczoną żelatynę i całość
Szalona Kuchnia Ewelinysernik z jagodami – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – najlepsze kruche ciasto ze śliwkami – prosta szarlotka – sernik z kajmakiem BROWNIE Przygotowanie: 1 h Składniki: – 350-400 g herbatników maślanych – 3,5 szklanki mleka – pół szklanki cukru + 1 łyżka – 2 budynie waniliowe(...)śmietany 36% – 1 cukier waniliowy – 1,5 łyżki żelatyny wiórki kokosowe do posypania Przygotowanie: Jeśli samodzielnie robisz kajmak wstaw puszkę mleka do garnka z wodą i gotuj min 2,5 h, a następnie wystudź. Możesz ugotować kajmak dnia poprzedniego lub w ostateczności kupić gotowy. Formę wielkości 20 x 30 cm lub zbliżonej wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie
nietylkopasta.plłyżka oleju Ciecierzycę namaczamy przez noc w wodzie (co najmniej przez 4 godziny). Rano odcedzamy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości (około 45 minut). Odlewamy wodę po gotowaniu. Do jeszcze mokrej cieciorki dodajemy łyżkę papryki słodkiej, łyżkę oleju i łyżeczkę soli. Przykrywamy pokrywką i energicznie potrząsamy garnkiem, by przyprawy równomiernie pokryły cieciorkę. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Cieciorkę wysypujemy(...)minut. Gotowe! Przygotowujesz sylwestrową ucztę? Polecam inne moje przepisy: Domowa pizza z rukolą i szynką parmeńską Nuggetsy z piekarnika z sosem tysiąca wysp Frytki z piekarnika Wegański malinowy „sernik” bez sera Biszkoptowa zebra Szybka i prosta szarlotka Dietetyczne trufle
Dieta bez mlekapomyślałam czemu by nie zrobić domowej skórki kandyzowanej. Idealna do ciast i serników. Jest bardzo aromatyczna ta kupna niech się schowa. Łatwa w przygotowaniu, ja uwielbiam ją dodawać do serników ale nadaje się również do keksów, pierników, ciast marchewkowych. Kiedy ją przygotowywałam cudowny aromat unosił się po całym domu, zaraz przypomniały mi się święta :) Zapraszam do jej zrobienia :) Składniki(...)cukru Wykonanie : Cytryny i pomarańcze szorujemy pod gorącą wodą, następnie je obieramy, można obrać obieraczką. Skórki przekładamy do garnka i zalewamy wodą tak aby wszystko było przykryte, gotujemy na małym ogniu około 17 minut. Następnie wykładamy je na durszlak i przelewamy wodą. Skórkę kroimy w paseczki lub kostkę jak wolicie. Ja pokroiłam w kostkę. Do garnka wlewamy
Sama słodycz i szczypta chiliroku zimą zużywam kilka puszek brzoskwiń do mojej ulubionej sałatki z wędliną, mozzarellą i brzoskwiniami oraz sernika z brzoskwiniami . Są też doskonałe same w sobie jako deser. W tym roku postanowiłam zrobić domowe brzoskwinie w syropie, zwłaszcza że teraz można je kupić za 3 zł (za kilogram). Są więc tańsze od jabłek, na które zimą pewnie przyjdzie mi wydawać fortunę(...)czymś trzeba oszczędzić 😉 Składniki (na 2 słoiki o pojemności ok. 600 ml): 5 brzoskwiń połówka cytryny (ważne, by brzoskwinie nie rozpadły się podczas gotowania) 1 litr wody 400 g cukru ewentualnie: ziarna zielonego kardamonu Przygotować słoiki o dużym otworze. Do garnka wlać wodę i zagotować. Cytrynę i brzoskwinie dobrze wyszorować i wypłukać. Do wody dodać cukier, wymieszać i doprowadzić
Weekendy w domu i ogrodziePrzepis znalazłam tu . Pyszna jaglanka, wystarczy dodać sok z cytryny aby uzyskać smak sernika. Do tego lekko podgrzane owoce - mogą być zimne, może być sos owocowy, konfitura, co tylko Wam przyjdzie do głowy! :) Składniki (4 porcje) pół szklanki kaszy jaglanej 2 szklanki mleka roślinnego (może być krowie) laska wanilii pół cytryny 2 łyżeczki ksylitolu (może być cukier) garść owoców(...)każdą porcję Kaszę dokładnie przepłukać w zimnej wodzie a następnie wrzątkiem. Zalać mlekiem, dodać wanilię, skórkę z połowy cytryny i ksylitol, gotować na małym ogniu aż do wchłonięcia płynu. Po ugotowaniu dodać sok z połowy cytryny i dokładnie zblendować. Gotową jaglankę wyłożyć do miseczek, podawać z owocami, syropem, konfiturą. Smacznego
coolinarnypodjęłam kolejną próbę. Tamta owszem pięknie pachniała, ale niestety zamieniła się w skamieniałą pomarańczową bryłę. Ta jest ok, także posyłam przepis dalej. Może jeszcze zrobicie przed świętami. Do makowca, sernika czy masy makowej jak znalazł. Dla kogo: dla fanów cytrusów dla chcących spróbować zrobić własną skórkę dla kochających zapach pomarańczy w wypiekach Składniki: skórki z 2 pomarańczy sok z jednej(...)następnie skórkę wyparzyć wrzątkiem. Zdjąć z nich skórkę. Ze skórki usunąć większą część albedo (biała część skórki). Pokroić skórkę na paski. Paski wrzucić do wody (zalać wodą) i gotować przez 10 minut. Po 10 minutach odlać wodę. Do szklanki wycisnąć sok z pomarańczy i dopełnić wodą (tak, by w sumie było 250ml). Zalać tym skórki i dorzucić do tego
Mania WypiekaniaŚwięto majonezu, jajek i kiełbasy już za kilka dni! Nie ma czasu na rozpisywanie się, dzisiaj przepis na sos tatarski. Pasuje do wszystkiego! Do jajka, do pieczonego mięsa, do sernika i cytrynowej babki. Nie no, do ciast to może nie do końca, ale do mięsa będzie jak znalazł. I robi się go łatwo. I lepszy niż gotowiec ze słoika(...)jestem pewna czy na kimś może zrobić to wrażenie, ale jeśli kuchni unikasz jak diabeł wody święconej, a wszystkie ciotki i wujki wiedzą, że masz dwie lewe ręce do gotowania, no to pewnie tak – wzruszenie i duma przy białym obrusie gwarantowane. Ustalmy jedno. Ilość majonezu zależy od tego, jakiej konsystencji sosu oczekujesz. Ja lubię, kiedy dodatki faktycznie są dodatkami
wcinaj toSerniki to moje ulubione ciasta! Dlatego też stworzyłam nowy dział SERNIKI , a w nim już kilkanaście sprawdzonych przepisów na serowe ciasta :) Składniki na spód na ciasto: 30 dag mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 10 dag cukru pudru, 2 żółtka, 1 jajo, 10 dag margaryny, 1 łyżka smalcu, tłuszcz do formy, wiórki do formy. Wykonanie ciasta(...)łyżki grysiku, 2 łyżki budyniu waniliowego, 1 aromat waniliowy, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 25 dag masła, 1 ½ szklanki cukru pudru, tłuszcz do formy, wiórki do formy. Wykonanie sernika: Ser zmielić, dodać grysik i odstawić. Masło utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku. Z białek ubić sztywną pianę , połączyć z serem, aromatem i lekko wymieszać. Wylać masę serową na przygotowaną
Tradycyjna KuchniaProsty keks – ciasto z bakaliami Kto lubi ciasta z bakaliami? Ja kiedyś je uwielbiałam. Teraz piekę je rzadziej, ale… wciąż bardzo lubię. Dziś zostawiam
Słodkie okruszkiSkładniki: Ciasto kruche: 2 szklanki mąki krupczatki 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki cukru kostka Kasi 3 żółtka cukier waniliowy Masa serowa: 1 kg sera
NA MOIM TALERZUSkładniki: Ciasto kruche: 2 szklanki mąki krupczatki 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki cukru kostka Kasi 3 żółtka cukier waniliowy Masa serowa: 1 kg sera
Na moim talerzuTyle razy widziałam to ciasto na rożnych bloga i stronach w internecie, że musiało się ono znaleźć na liście do wypróbowania. Wypróbowałam i nie żałuje, jest
Gotowanie...to proste !Składniki: 1 kg dyni1 cebulka2 ząbki czosnku1,5 l bulionu drobiowegooliwasólpieprzgrzanki Przygotowanie: Dynię obieramy ze skóry. Wydrążamy nasiona i włókna. Twardy miąższ kroimy w dużą kostkę
Kuchnia Łukaszasernik powstał typowo z myślą o bożonarodzeniowym czasie. Zastanawiałam się, jaki wymyślić sernik, aby był kwintesencją świątecznych wypieków? Połączyć w cieście smaki i aromaty serowca i makowca! Ależ tak! Spora ilość bakalii dodanych do ciasta sprawia, że jest on pyszny, esencjonalny. Masa serowa jest mniej słodka, gdyż spód już raczy słodyczą podniebienie. Z bakalii dominuje figa – jest(...)cytryny, sok z 1 pomarańczy, 3 jajka wierzch : 2 łyżki kajmaku, 1,5 łyżki mleka, figi obtoczone w cukrze pudrze, czekoladowe kropelki Wykonanie: spód : mak zalać wodą, gotować na małym ogniu, przełożyć na gazę, odsączyć, zemleć dwukrotnie. Mak doprawić smażoną skórką z pomarańczy i cytryny, namoczonymi wcześniej rodzynkami, pokrojonymi w drobna kostkę morelami i figami, miodem, migdałami i kawą
Raj dla PodniebieniaSerniki, serniczki ja wszystkie was wielbię i darzę swoim uzależnieniem Zarówno serniki pieczone jak i te na zimno, serniki z galaretką, z owocami. Chatka Puchatka to rodzaj serniczka bez pieczenia, przygotowanego na maślanych herbatnikach. Nazywany jest też czasem sernikowym domkiem lub chatką Baby Jagi. Tym razem przygotowałam go z wyjątkową niespodzianką w środku, mianowicie z owocową galaretką(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Sernikowa chatka na herbatnikach z galaretką 5 z 1 głos Autor: Martyna Pietruszka Danie: Deser Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 8 porcji Przygotowanie 20 min. Gotowanie 10 min. Kalorie 290 kcal Sernikowa Chatka na herbatnikach, bez pieczenia. W środku serowego domku znajduje się niespodzianka w postaci owocowej galaretki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: CHATKA PUCHATKA 2 dużę
ProstePesto.plZOBACZ PRZEPIS Lekki sernik z galaretką z jogurtów Skyr – sernik z winogronami Sernik z galaretką z jogurtów Skyr i winogronami to lekkie ciasto bez pieczenia. Sernik składa się ze spodu na bazie… ZOBACZ PRZEPIS Sernik na zimno z galaretką i borówkami – prosty i pyszny przepis! Sernik na zimno z galaretką(...)borówkami to przepis na pyszne ciasto idealne na ciepłe dni. Sernik jest lekki, puszysty… ZOBACZ PRZEPIS Sernik karmelowy na zimno – prosty przepis na sernik bez pieczenia Przepis na sernik karmelowy na zimno to ciasto bez pieczenia, które przygotujesz z sera z wiaderka. Sernik przygotowałam na ciasteczkowym… ZOBACZ PRZEPIS Łom czekoladowy jak dawniej
Via Gustonieczystości i dokładnie płuczemy. Przygotowujemy w garnku syrop z cukru i wody. Gotujemy około minuty. Wrzucamy cytrynę przekrojoną na pół, następnie owoce i kiedy się zagotują przykręcamy nieco płomień i gotujemy do chwili aż owoce żurawiny dobrze popękają a syrop stanie się w kolorze czerwieni. Ja gotowałam około 20 minut. Wyjmujemy połówki cytryny, które można użyć w dowolny sposób(...)przestrzeń na dnie słoika. Konfitura jest przepyszna! Świetnie smakuje z pieczonym mięsem, pasztetem, białym serem czy serem smażonym brie lub innym. Świetne są naleśniki albo, jako dodatek do sernika czy innych deserów. Można też zajadać prosto ze słoika. Zostawcie tylko trochę na święta
Leśny Zakątekkażda po 100 g oraz dodatkowo opcjonalnie czekolada deserowa - 150-200 ml śmietanki 30% - około 200 g herbatników, może być więcej, to zależy od wielkości formy. Im większa tym sernik niższy. Wykonanie: Pierwsza czynność- rozpuść galaretkę w szklance wrzątku, odstaw na bok do całkowitego przechłodzenia. Pokrusz wafle ryżowe do miseczki. Formę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż(...)umieść serek mascarpone, mleko w proszku i płynną chłodną galaretkę. Zmiksuj na gładko. Następnie w osobnym naczyniu ubij śmietankę mocno schłodzoną. Nie musi być sztywna, może lekko przypominać konsystencję gotowanego budyniu. Połącz śmietankę z kremem mascarpone. Wsyp pokruszone wafle ryżowe. Wymieszaj . Gotową masę wyłóż na herbatniki, wyrównaj. Pokrusz bardzo drobno kilka herbatników i przykryj wierzch masy serowej. W garnku
Z Kuchni Do Kuchniużyjecie. To taki Czarny Las w słoiczku! Wystarczy, że ubijecie śmietanę, dodacie te oto wiśnie i oprószycie lekko kakao i przepyszny, najprostszy deser gotowy ;) Będą także wyśmienite na serniku. Polecam ogromnie, dopóki można zaopatrzyć się w owocowe rubiny i oczerwienić przy drylowaniu lekko kwaśnym sokiem...po same łokcie ;) Wiśnie w syropie po szwarcwaldzku na 3-4 słoiczki Potrzebujesz: 1kg świeżych(...)kirchu lub wiśniowego likieru skórka otarta z 1/2 cytryny Sposób przyrządzenia: 1. Wydryluj wiśnie i umieść w garnku z grubym dnem. 2. Zasyp owoce cukrem i kakao - wymieszaj. 3. Gotuj na niewielkim ogniu przez ok.2h. 4. Dodaj skórkę z cytryny i likier - gotuj jeszcze 10-15min. 5. Przełóż wiśnie w syropie do wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręć i odstaw
Kuchnia w Słońcu SkąpanaNaszło mnie na coś słodkiego – a więc zabrałam się za bezy z kremem. Z bez co prawda nic nie wyszło i cała blacha wylądowała
Jak gotować i nie zwariowaćsernik robiłam jakiś czas temu, całkiem o nim zapomniałam..przepis znalazłam tutaj , zrobiłam ciut inaczej,bo na spodzie z pokruszonych biszkoptów i na wierzch dałam herbatniki..w sumie sernik był dobry, ale jak dla mnie za "rzadki", ciężko było ukroić.. 1 kg twarogu 1 szklanka cukru 4 żółtka 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 3 cukry waniliowe(...)Biszkopty rozdrobnić w malakserze, dodać rozpuszczone masło.Wymieszać , wyłożyć dno blaszki i wstawić do lodówki. Ser przekręcić przez maszynkę lub dokładnie zmiksować, przełożyć do garnka, dołożyć pozostałe składniki i gotować 10 minut stale mieszając. Wylać na wcześniej przygotowany spód.Na wierzch ułożyć herbatniki, dowolnie udekorować. Pozostawić do ostygnięcia do lodówki
Moje domowe kucharzeniedodajemy jajka i dokładnie mieszamy. Dno tortownicy smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wysypujemy orzechy i ugniatamy łyżką. Następnie wylewamy masę serową. Ja zrobiłam na moim serniku dodatkowo esy-floresy z części musu z mango. Formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (góra-dół) na 1 godzinę i 10 minut. Jeśli góra zacznie się(...)studzimy do temperatury pokojowej, następnie umieszczamy na kilka godzin w lodówce. Podajemy mocno schłodzony z porcją sosu z mango. Smacznego, Klaudia. *Sos z mango: Mango obieram, kroję drobno i gotuję z dodatkiem wody i soku z limonki przez kilka minut aż zmięknie. Następnie miksuję blenderem na gładki sos, przecieram przez sitko i schładzam w lodówce
Mango PapajaMój ulubiony dodatek do wypieków. Pasuje do mnóstwa z nich! Do serników, drożdżowych bułeczek, kruchych tart i ciasteczek, pod bezą i kruszonką.... A także wyjadany łychą ze słoika czy garnuszka. Dla miłośników kwaśnych smaków idealny :) Składniki: 3 cytryny 80ml wody 50g masła 200g cukru 3 jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej (+2 łyżki wody) Przygotowanie: Cytryny sparzyć, wyszorować. Zetrzeć(...)nich skórkę (tylko żółtą część), sok wycisnąć. Przelać do rondelka, dolać wodę. Zagotować. Do zagotowanego płynu wsypać cukier i dodać masło. Gotować kilka minut, aż oba się rozpuszczą. Do masy dodać roztrzepane lekko jajka, gotować na malutkim ogniu aż lekko zgęstnieje, cały czas mieszając. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w wodzie, dodać do kremu, zagotować. Gotowy przełożyć do słoików. Przechowywać w lodówce
Cakes By Kejtkaszy manny jest niezwykle łatwe i szybkie. Swoim smakiem pozytywnie zaskoczy nawet tych , którzy tego typu ciast nie darzą wielkim zamiłowaniem! A niektóry na pewno pomylą to ciasto z sernikiem ! SKŁADNIKI: ( tortownica 16 cm ) CIASTO: * mąka – 120 g * jajko – 1 szt * cukier – 50 g * masło – 50 g MASA : * budyń śmietankowy – 3 łyżki * mleko(...)brzoskwinie – 4 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO : Przesianą mąkę zagniatamy z jajkiem , cukrem i zimnym masłem na gładkie ciasto. Wstawiamy do lodówki. MASA : Połowę mleka gotujemy z cukrami , do drugiej dodajemy budyń. Do gotującego się mleka z cukrami wlewamy rozrobiony budyń i wsypujemy kaszę mannę. Na bardzo małym ogniu gotujemy aż zgęstnieje. Odstawiamy do przestudzenia na ok. 10 minut. Brzoskwinie
Ostra na Słodko